Član
- Učlanjen(a)
- 01.02.2011
- Poruka
- 702
Krstene je kako kaza isus: Casa se prvo pere iz nutra a posle spolja.
Tako mora i covek prvo iznutra a onda spolja.
Tako mora i covek prvo iznutra a onda spolja.
Poslednja izmena:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Mojsijev zakon (oko za oko, zub za zub.) važi u teokratskoj državi gde se poštuje Božji zakon. Isusovo učenje važi za one koji žive u okupiranoj državi.. i Isus nas uči kako se treba ponašati u tim uslovima. Dakle, nije u pitanju nikakva promena zakona.Ima onaj deo u starom zavetu kad Bog daje Mojsiju zakone pa kaze izmedju ostalog:
Oko za oko, zub za zub, ruku za ruku, nogu za nogu,
Užeg za užeg, ranu za ranu, modricu za modricu.
Dok Isus u novom zavetu kaze:
Čuli ste da je kazano: oko za oko, i zub za zub.
A ja vam kažem da se ne branite oda zla, nego ako te ko udari po desnome tvom obrazu, obrni mu i drugi;
Zar nije to razlika u odnosu na stari zavet? Isus jeste rekao da nije dosao da pokvari zakon vec da ispuni, ali ovo sto je rekao (cini mi se u besedi na gori) se dosta razlikuje od onoga sto je receno u starom zavetu.
Da ali 10 Božijih zapovijesti ostaju, a to je glavno. Okolnosti u kojima su tada bili Jevreji su nalagale zakon "oko za oko itd."
Mojsijev zakon (oko za oko, zub za zub.) važi u teokratskoj državi gde se poštuje Božji zakon. Isusovo učenje važi za one koji žive u okupiranoj državi.. i Isus nas uči kako se treba ponašati u tim uslovima. Dakle, nije u pitanju nikakva promena zakona.
Kakvi izuzeci!? Zakon oko za oko, zub za zub, se može izvršavati samo tamo gde se poštuje Božji zakon, gde je narod uspostavio savez sa Tvorcem...gde je osnovana teokratska država po Božjoj volji. Bog nas je upozorio da ako ne poštujemo Njegov zakon da ćemo biti okupirani, i da ćemo morati da slušamo okupatora...Isus nam je pokazao, ako želimo da izađemo iz okupacije moramo se okrenuti Bogu.Ne verujem da postoje neki izuzeci, zakon se ili postuje ili ne postuje. Nema tu teokratska i neteokratska drzava. Bar ja tako mislim
Uostalom da li sada zivimo u okupiranoj drzavi? Ako ne zivimo onda ljudi koji veruju u Boga treba da postuju zakon, a ne ono sto je Isus rekao.(a tako uglavnom i rade )