U sta hriscanin treba da veruje u toru(stari zavet) ili jevandjelje(novi zavet)?

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
132
Da potvrdi i da ispuni nije isto. A da je Stari zavet još na snazi onda se mi nebismo krstili nego bi se još uvek obrezivali.

Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
Apostolu Pavlu i beše zamereno što uvodi u veru bez obrezanja. Lično mu je Isusov brat Jakov zamerio. Nakon što se pokajao zbog toga, pokušali su da ga ubiju... Pročitaj u delima apostolskim... Ako baš insistiraš SPC 1.januara praznuje obrezanje Isusa Hrista po julijanskom kalendaru tj. 14. januara po gregorijaskom. Ovo zvuči poznato, zar ne? Time je Isus potvrdio Zakon.
Ali, nisam ti ja relevantan sagovornik za to.
Ateisti to obično nisu.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.01.2011
Poruka
620
za ALEKSIJE D.

Iskreno receno prvi put cujem za svinjsko i ribu, mozes da objasnis?

Sto se tice zakona tu si u pravu on je dejstvujuci, no ima jos dve najvece koje je gospod isus dao a to su:
!!!LjUBI GOSPODA BOGA SVOGA SVIM SVOJIM SRCEM SVOM SVOJOM SNAGOM I SVIM SVOJIM UMOM,A DRUGA JE NE BOLJE MANJE VAZNA LJUBI SVOG BLIZNJEG KAO SAMOGA SEBE!!!. Seti se price o fariseju i samaricaninu.

Eto to je to to su najvece dve zapovesti koje nam je dao gospod isus,i mnogo su boli nego ljudski.

slazes li se? A razlika izmedju jevreja i hriscana je u tome sto oni postuju samo zakon tore, a mi i zakon tore i zakon jevandjelja gospodnja.

Kad sam mislio na zakon imao sam u vidu 10 zapovedi+2 od isusa

A GUNDARK JE IMAO NAJVEROVATNIJE U VIDU ZAKON O OBREZIVANJU I KRSTENJU, U TOME I JESTE STVAR ON JE POSTAVIO NA ONIH 10 JOS DVA NOVA ILI IH JE SAMO POTVRDIO IZ STAROG. NISAM SIGURAN MORACU DA PROVERIM.

MI HRISCANI MORAMO DA VERUJEMO U JEVANDJELJE ISUSOVO, A NE U TORU ,DA CITAMO DA IMA MNOGO KORISNIH POUCNIH RECI ZAR NE TORA JE PROSLOST A JEVANDJELJE JE NASE NASA BUDUCNOST A TORA JE JEVREJSKA ISTORIJA I NARODA TOG DOBA TO JE SAMO MOJE MISLJENJE ALI NE I TVRDNJA.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
132
Aleksije D.
To što si ateista to je tvoj stav i ja to poštujem. To što smatraš da nisi relevantan za ovu temu, pa, priključio si se jer veruješ da imaš šta da kažeš. Da nemaš, verovatno bi našao temu koja ti više odgovara. U svakom slučaju dobrodošao si. A sada ja.
Ne sećam se da se Pavle igde pokajao što nije obrezivao svoje učenike. On je prihvatio dobronameran savet ljudi koji su se brinuli za njegovu bezbednost pa je prineo žrtvu za očišćenje. Inače Jakov, brat Isusov je baš naprotiv, sa ostalim apostolima podržao da se neznabošci ne obrezuju (Dela apostolska 21:25).
Što se tiče praznika njega nije Isus potvrdio. Crkva je sama odlučila da ga slavi iz poštovanja jer je to ipak jedan od važnijih dana u životu Gospoda Isusa Hrista. Onaj koji je došao da ispuni zakon morao je prvo da ga primi (a samim tim i da se obreže).
A sada, ko nezna koje su to dve zapovesti koje trebamo da držimo nemože da se naziva hrišćanin, ali pošto ovde ima i ateista i pripadnika drugih vera zapovesti se nalaze ovde: Mateja 22:37-40 i Marko 12:29-31. Ovde posebno ističem stih "O ovema dvema zapovestima vise sav zakon i proroci" (Mateja 22:40). Verujem da ovo netreba dalje komentarisati.
Deset zapovesti i Mojsijev zakon je dat tačno određenom narodu zbog tačno određene namere. On nikada nije bio namenjen čitavom svetu. A kao što sam već rekao, taj narod je uspeo da izopači i opogani i tih 10 zapovesti (odnosno neke od njih ). Hrišćanske dve zapovesti su savršene i nedaju se opoganiti niti tumačiti krivo. Moguće je samo da ih se ljudi ne pridržavaju. Što se tiče hrane, ostatak neJevrejskog sveta je imao da se drži uputstva koje je Bog dao Noju. Bar do Hrista.

Za Gerakulesa
Dok je tora (Mojsijevo petoknjižje) kod Jevreja još uvek validna, ona se ipak smatra kao knjiga za decu i žene. Ozbiljnu knjigu za muškarce oni smatraju Talmud. Može da se kaže na neki način da i oni imaju svoj stari i novi zavet.

Ako je ostalo još nešto nejasno iz mojih reči, kažite, i pokušaću da objasnim.

Član
Učlanjen(a)
28.01.2011
Poruka
620
ZA GUNDARKA

bravo brate svidja mi se tvoje objasnjenje.

Mozes da objasnis malo bollje nisam sasvim dobro razumeo? NAPISAO GUNDARK:Za Gerakulesa
Dok je tora (Mojsijevo petoknjižje) kod Jevreja još uvek validna, ona se ipak smatra kao knjiga za decu i žene. Ozbiljnu knjigu za muškarce oni smatraju Talmud. Može da se kaže na neki način da i oni imaju svoj stari i novi zavet.

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
132
Talmud nije tema i nebih želeo da diskusija krene u tom pravcu. Ovo je više putokaz za one koje žele dalje da istražuju na tu temu, a ja sam samo hteo da ukažem na uobičajenu zabludu. Pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702
Vera je nada u vecni zivot sto je bolje nego nenadati se nicemu.

U ime oca i sina i svetoga duha amin.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Gundark je napisao(la):
Da potvrdi i da ispuni nije isto. A da je Stari zavet još na snazi onda se mi nebismo krstili nego bi se još uvek obrezivali.
Obrezivanje nije uslov za spasenje. Marginalno je. To je higijensko pitanje, dakle odnosi se na zdravlje. Od jevreja se vishe trazi zato sto im je vishe dato. Vise su znali o Bogu i prema tome je i odgovornost veca.
gerakules je napisao(la):
za ALEKSIJE D.
Iskreno receno prvi put cujem za svinjsko i ribu, mozes da objasnis?
Ovim si dokazao koliki si poznavalac Biblije. Konkretno se odnosi na Mojsijeve knjige ali bice da si ih ti preskakao pa si citao samo ono "zanimljivo" :)

Gundark je napisao(la):
Deset zapovesti i Mojsijev zakon je dat tačno određenom narodu zbog tačno određene namere. On nikada nije bio namenjen čitavom svetu. A kao što sam već rekao, taj narod je uspeo da izopači i opogani i tih 10 zapovesti (odnosno neke od njih )
1. Sramotno je to sto si napisao.
2. Bog je izabrao narod Izrailjev da bude videlo ostatku sveta
3. Zapovesti (nachela dogovora-pakta) date na Sinaju se odnose na SVU Boziju decu a ne samo za narod izveden iz Misirske zemlje ( Ako ne mislish tako, napisi molim te koji od tih 10 ne bi trebalo da vazi za ostatak sveta ?)
4. Jevrejin je duhovna kategorija - onaj koji je presao na drugu stranu, covek na strani Boga.
5. Receno je - Jevrejin je onaj u srcu a ne onaj po telu
6. izraelci su jedan od najpoboznijih naroda na planeti ( postoje jos mala grupa nas slovenskih naroda i pojedine prave islamske zajednice)

Napisi molim te koje su to zapovesti "opoganili" odnosno izopachili. Aj da i ja nesto novo naucim od tebe.

Gundark je napisao(la):
Talmud je svestenicko stivo - farisejstina.
Hteli su da postave sebe (fariseji,svestenstvo) u svetlu "ekskluzivnog" naroda. On jeste odabran ali samo kao primer. Kao kad otac nesto hoce da pokaze svoj svojoj deci pa pozove svog najslabashnijeg sina da mu asistira u pokaznoj vezbi.

Ima pametnih stvari i tumacenja a ima i mnogo ortodoksnih budalastina. Spojili su narodne obicaje sa Recju Bozijom pri cemu su raznorazni rabini davali svoje vidjenje i tumacili Boziju rec, odnosno tumacili onako kako njima ponajbolje "lezi"
Tora - zakon! Ne za zene i decu, vec za muskarce, zato sto muskarac ima glavnu i jedino odgovornu ulogu!
Pred Bogom je odgovoran muskarac za sve! Za sebe i svoje postupke, za zenu,i za decu.
Zena nije odgovorna Bogu vec muzu.
To je kao kad bi ti sad rekao ( a skoro i da jesi ) da je npr. katahizis knjiga za muskarce a Sveto Pismo za zene i decu.

Rodjenjem,ucenjem, razapinjanjem na Golgoti, smrcu i vaskrsavanju Isusa u potpunosti je ispunjen Stari Zavet. Isus ga ni u jednom trenutku nije opovrgavao vec naprotiv,potvrdjivao.
Ceo Zavet vazi, i na snazi je ostao dolaskom Isusa Hrista (Mesija) osim zrtvovanja.
Zrtvovanje vise nije na snazi zato sto je bio dat samo kao podsednik ljudima da Bog ima nacin za spasenje ljudsko, da ce nevin i cist dati zivot i time odkupiti grehe svih ljudi.
Zrtva je bila simbolika za taj cin koji ce uslediti (koji je usledio).

Svi jevrejski praznici uglavnom slave dogadjaje koji se tek trebaju desiti.
Da bi se malo upoznao o tome, preporucujem ti knjigu : Boziji praznici - PDFCast.org

Na kraju, da dam komentar oko onoga sto si zamerio Aleksije D.
Citajuci ranije ( i sad naravno ) postove Aleksije D., zakljucio sam da je covek veoma inteligentan i upucen u teoloske teme, te da se shodno tome da dosta nauciti iz njegovih postova.
Nisam primetio da je ateista vec veoma jak agnostik.
Ako moram da napravim komparaciju, rekao bi da je taj isti Aleksije D. za tebe Gundark diplomirani teolog/sociolog i duhovnik :)
Molim te da se u buduce suzdrzis od daljeg "tumacenja" kroz prizmu NEW AGE Pravoslavlja.
Okani se antisemitizma i ne zaboravi ( posto si novozavetas) da je sve pocelo i da ce se sve zavrsiti u Jerusalimu.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702
za dominikusa

napisao dominikus : da je sve pocelo i da ce se sve zavrsiti u Jerusalimu.

To je ocigledno pa vec je pocelo,gledaj te vesti.

Pa nemogu da kritikujem ni jednog ni drugog ima istine i u jednom postu i u drugom postu raspravite se sami.

A za posle cemo da vidimo.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Само признавање Старог завјета, а не признавање Исуса као Месију, ништа не значи. Као 1. ријеч Јеврејин је духовна а не национално- генетско-насљедна категорија. Доказ у Библији се налази у (Римљанима 2,28-29 9,6-8 11,13-15 Галатима 3,28-29) А за ове данас што се представљају Јевреји Бог је рекао овако (Лука 19,41-44 13,34-35) Тако да је ЈЕВРЕЈИН (ПОБИЈЕДНИК) онај ко је у Христу. А Нови з. је допуна Старог, јер Бог се не мијења.

Natrag