U sta hriscanin treba da veruje u toru(stari zavet) ili jevandjelje(novi zavet)?

Član
Učlanjen(a)
15.10.2010
Poruka
572
ZA sve
ja se slazem i s jevreinom i s tripo 41 ako cemo pravo bog je davao mnogo zakona za 40g lutanja po pustini, i kroz ceo stari zavet oni su bili isklucivo za jevreje koliko ja znam.
a isus je doneo zakone za ceo svet ukljucujuci i 10 zapovedi neznam ja tako mislim.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2009
Poruka
148
Kakvi izuzeci!? Zakon oko za oko, zub za zub, se može izvršavati samo tamo gde se poštuje Božji zakon, gde je narod uspostavio savez sa Tvorcem...gde je osnovana teokratska država po Božjoj volji. Bog nas je upozorio da ako ne poštujemo Njegov zakon da ćemo biti okupirani, i da ćemo morati da slušamo okupatora...Isus nam je pokazao, ako želimo da izađemo iz okupacije moramo se okrenuti Bogu.
Naravno da živimo u okupiranoj državi...ko danas poštuje Božji zakon? Zato kriminala, prostitucije, narkomanije, ubistava i td. ne hvali.

Jevreji i jesu postovali zakon u to vreme pa su opet bili okupirani. Isus je valjda pokazao da ne treba na zlo odgovarati zlom. Treba biti jak za tako nesto. Isto tako nije osudio ni onu zenu koja je ucinila preljubu, iako je po zakonu trebala da bude kamenovana.

Član
Učlanjen(a)
15.10.2010
Poruka
572
ZA sve na ovoj temi sta mislite o ovim stihovima:(2 posl.sv.jovana 1:4-10)

4 Obradovah se vrlo što nađoh neke od tvoje dece koji hode u istini, kao što primismo zapovest od Oca.
5 I sad molim te, gospođo, ne kao da ti novu zapovest pišem, nego koju imamo ispočetka, da imamo ljubav među sobom.

6 I ova je ljubav da živimo po zapovestima Njegovim. Ova je zapovest, kao što čuste ispočetka, da u njoj živite.

7 Jer mnoge varalice iziđoše na svet koji ne priznaju Isusa Hrista da je došao u telu; ovo je varalica i antihrist.

8 Čuvajte se da ne izgubimo šta smo zaradili, nego da primimo platu potpuno.

9 Koji god prestupa i ne stoji u nauci Hristovoj onaj nema Boga; a koji stoji u nauci Hristovoj onaj ima i Oca i Sina.

10 Ako ko dolazi k vama i ove nauke ne donosi, ne primajte ga u kuću, i ne pozdravljajte se s njim;

Sta mislita sada?

Pozdrav od FAKY swerige

P.S

(1 jovanova 2:7)7 Ljubazni! Ne pišem vam nove zapovesti, nego zapovest staru koju imaste ispočetka. Zapovest stara jeste reč koju čuste ispočetka.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
01.06.2010
Poruka
309
Jevreji i jesu postovali zakon u to vreme pa su opet bili okupirani. Isus je valjda pokazao da ne treba na zlo odgovarati zlom. Treba biti jak za tako nesto. Isto tako nije osudio ni onu zenu koja je ucinila preljubu, iako je po zakonu trebala da bude kamenovana.
Dok se izvršavao Božji zakon, Jevreji su služili Bogu, samim tim i imali teokratsku državu u kojoj se Bog pita. Kada su odstranili, odvojili se od Boga, bili su okupirani...i više se nije izvršavao Božji zakon, jer su pod okupacijom...i onda nam Isus pokazuje kako se treba ophoditi prema okupatoru u takvim situacijama, ako on tebe udari po jednom obrazi, ti mu okreni drugi....i to je jedin način da se izađe iz okupacije, uz Božju pomoć.
Po kom zakonu je ta žena trebala da bude kamenovana? Po Božjem! Da li se tada poštovao Božji zakon? Nije!

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
132
Ala sam se raspametio čitajući neke postove odavde. Nisam znao gde se nalazim. I sada zgranut tolikim neznanjem ili čak glupostima imam problema odakle da počnem.
Hajde još jednom da pokušam da stavim tačku na zapovesti, deset ili dve.
Galatima 5:14 Jer se sav zakon izvršuje u jednoj reči, to jest: Ljubi bližnjeg svog kao sebe.
A Hrist kaže: Mateja 22:40 O ovima dvema zapovestima visi sav zakon i proroci.
Dakle, ko izvršava dve Hristove zapovesti istovremeno izvršava i deset Mojsijevih, ali ko izvršava Mojsijeve ne ispunjava Hristovih dve. Prema tome, 10 Mojsijevih nisu kompletne, i u odnosu na Hristove su nesavršene iako ih je sam Bog dao (takva mu je bila namera u to vreme). Prema tome Hrišćanin ima da poštuje dve Hristove zapovesti, ili možda treba nekome da se crta.

Dalje, da vidimo šta biblija kaže o odnosu onih koji veruju u Hrista i zakonu (odnosno Starom zavetu). Bila je rasprava o tome u prvoj Hrišćanskoj crkvi.
Dela apostolska 15: 1 I neki sišavši iz Judeje učahu braću: Ako se ne obrežete po običaju Mojsijevom, ne možete se spasti. 2 A kad posta rasprava, i Pavle i Varnava ne malo se prepiraše s njima, odrediše da Pavle i Varnava i drugi neki od njih idu gore k apostolima i starešinama u Jerusalim za ovo pitanje. 3 A oni onda spremljeni od crkve, prolažahu kroz Finikiju i Samariju kazujući obraćanje neznabožaca, i činjahu veliku radost svoj braći. 4 A kad dođoše u Jerusalim, primi ih crkva i apostoli i starešine, i kazaše sve što učini Bog s njima, i kako otvori neznabošcima vrata vere. 5 Onda ustaše neki od jeresi farisejske koji behu verovali, i govorahu da ih valja obrezati, i zapovediti da drže zakon Mojsijev. 6 A apostoli i starešine sabraše se da izvide ovu reč. 7 I po mnogom većanju usta Petar i reče: Ljudi braćo! Vi znate da Bog od prvih dana izabra između nas da iz mojih usta čuju neznabošci reč jevanđelja i da veruju. 8 I Bog, koji poznaje srca, posvedoči im i dade im Duha Svetog kao i nama. 9 I ne postavi nikakve razlike među nama i njima, očistivši verom srca njihova. 10 Sad dakle šta kušate Boga i hoćete da metnete učenicima jaram na vrat, kog ni očevi naši ni mi mogosmo poneti? 11 Nego verujemo da ćemo se spasti blagodaću Gospoda Isusa Hrista kao i oni.

Još jedan primer: Galatima 5: 1 Stojte dakle u slobodi kojom nas Hristos oslobodi, i ne dajte se opet u jaram ropstva uhvatiti. 2 Evo ja Pavle kažem vam da ako se obrežete Hristos vam ništa neće pomoći. 3 A opet svedočim svakom čoveku koji se obrezuje da je dužan sav zakon tvoriti. 4 Izgubiste Hrista, vi koji hoćete zakonom da se opravdate, i otpadoste od blagodati.

Galatima 3: 1 O nerazumni Galati! Ko vas je opčinio da se ne pokoravate istini? Vi, kojima pred očima beše napisan Isus Hristos, a sad se među vama razape. 2 Ovo jedno hoću od vas da doznam, ili Duha primiste kroz dela zakona ili kroz čuvenje vere?
5 Koji vam dakle daje Duha i čini čudesa među vama, čini li delima zakona ili čuvenjem vere? 6 Kao što Avraam verova Bogu, i primi mu se u pravdu. 7 Poznajte dakle da su oni sinovi Avraamovi koji su od vere. 8 A pismo videvši unapred da Bog verom neznabošce pravda, napred objavi Avraamu: U tebi će se blagosloviti svi neznabošci. 9 Tako koji su od vere, blagosloviće se s vernim Avraamom. 10 Jer koji su god od dela zakona pod kletvom su, jer je pisano: Proklet svaki koji ne ostane u svemu što je napisano u knjizi zakonskoj da čini. 11 A da se zakonom niko ne opravdava pred Bogom, poznato je: jer pravednik od vere živeće. 12 A zakon nije od vere; nego čovek koji to tvori živeće u tome.

I ponovo : Galatima 5: 18 Ako li vas duh vodi, niste pod zakonom.

I tako dakle, ko je u Hristu slobodan je od zakona starog zaveta koga niko osim Sina Božijeg nije mogao u potpunosti da ispuni. A on sam pošto je došao da ispuni i izvrši, i izvršio je i samo on ima pravo da postavi nove zapovesti kao što je i učinio. A vi koji i dalje želite da služite pod Mojsijevim zakonom nemate blagoslov u Hristu, već ćete se opravdavati delima zakona, i teško vama ako se pred Bogom nađete da niste ispunili nešto iz zakona. Želim vam sreću, a mi imamo Hrista koji nas opravda.

Aleksije je pitao kako to da je Jovan krstio Isusa.
Mateja 3: 13 Tada dođe Isus iz Galileje na Jordan k Jovanu da se krsti. 14 A Jovan branjaše Mu govoreći: Ti treba mene da krstiš, a Ti li dolaziš k meni? 15 A Isus odgovori i reče mu: Ostavi sad, jer tako nam treba ispuniti svaku pravdu. Tada Jovan ostavi Ga.
S obzirom da je Jovanovo krštenje bilo krštenje pokajanja (Mateja 3:11) on nije želeo da krsti Isusa jer je znao da je bezgrešan. Ali s obzirom da je i to bilo u sklopu ispunjenja zakona, Isus je insistirao i da se to odradi. Dalje, Aleksije, ono što si pisao o krštenju i pashi mnogo nisi u pravu, ali kao što sam već rekao, tebi to nije zameriti. Zameram onima koji tvrde da su vernici a neznaju.

A posebno ona glupost da zakon važi samo u teokratskoj državi, tu sam se tek zapanjio. Koliko se ja sećam i Isus Hrist je bio u okupiranoj državi pa je on jedini i ispunio zakon. A pitam se šta će Jevrejin (kolega sa foruma) reći Bogu na dan suda zašto nije držao zakon. Da nije bio u teokratskoj državi? Neka mu je sa srećom. Želim mu sve najbolje.

Za faky-ja. U manastirima možeš da se krstiš za džabe. Takođe i za uskrs vladika organizuje masovno krštenje takođe za džabe.

Član
Učlanjen(a)
15.10.2010
Poruka
572
za GUNDARKA
Prvo ja sam krsten pre 41g ja nemam takvih problema,pitanje je bilo za one koji placaju.

A drugo ja da sam znao kako treba postupiti u oba zakona ja nebih postavio ovu temu.

aA sad si ga nadrljao od jevrina drz se dobro!!!

Trece ja znam dosta ali nikad nisam tvrdio da znam celo pismo, zato i postavljam razne teme da bih ovde od vas u forumu nesto i naucio.

pozdrav faky swerige

Član
Učlanjen(a)
01.06.2010
Poruka
309
I tako dakle, ko je u Hristu slobodan je od zakona starog zaveta koga niko osim Sina Božijeg nije mogao u potpunosti da ispuni. A on sam pošto je došao da ispuni i izvrši, i izvršio je i samo on ima pravo da postavi nove zapovesti kao što je i učinio. A vi koji i dalje želite da služite pod Mojsijevim zakonom nemate blagoslov u Hristu, već ćete se opravdavati delima zakona, i teško vama ako se pred Bogom nađete da niste ispunili nešto iz zakona. Želim vam sreću, a mi imamo Hrista koji nas opravda.
Da ne gubim mnogo vremena objašnjavajući ponaosob tvoje Biblijske citate, evo ukratko. Ti kao da si s Marsa pao...pitanje je da li zaista veruješ u to što pišeš. Da li ti uopšte znaš ko je Bog Starog Zaveta? Ja ću ti reći...isti taj Isus Hrist. Ako misliš da Bog nije karakteran kao mi, pa se menja iz dana u dan, pa prilagođava zakon kako mu volja...to možda tvoj zamišljeni "bog".
Isus je ispunio ono što se od Njega očekivalo...ono što je i obećao. Isus je u Starom Zavetu dao jasan zakon...na nama je da li ćemo ga izvršavati. Postoji zakon koji važi u jednoj državi...taj zakon se ne može izvršavati ukoliko državom vlada okupator. Ne mogu se u državi gde su ljudi odvojeni od Boga, gde im je Bog na zadnjem mestu izvšavati Božji zakon.
Da, vi imate Hrista, i ne morate izvršavati Božji zakon (Mojsijev)....možeš da se kurvaš, drogiraš, napijaš kao stoka...sve će ti to Hrist oprostiti...jer je "ukinuo" Mojsijev zakon. E blago tebi...pa tebe bi Isus uporedio sa Farisejima....pa imaš isto razmišljanje...Da li znaš da i homoseksualci imaju citat iz Biblije pomoću kog mogu da nastave da se ponašaju nemoralno?! Što se tiče obrezanja, ima deo gde se kaže..."Jer nije onaj Judejac sto je spolja, niti je ono obrezanje sto je spolja, po telu. Nego je ono Judejac koji je to iznutra, i obrezanje je obrezanje srca duhom a ne slovom; takvome je pohvala ne od ljudi nego od Boga." Bitan je duhovni pečat. Normalno je očekivati od Isusa da neznabožce (u tom vremenu) uči osnovnim stvarima (da se ne klanjaju idolima, kipovima, da se ne kurvaju, da ne prizivaju demone i sl.)...Isus od njih jednostavno traži da odbace greh...ne da ih uči obrezanju i ostalim stvarima koja u tom trenutku nisu bila centralna. Potrebno je izaći iz ropstva, u kom se svi nalazimo...pa onda govoriti o ovakvim stvarima, i sklapati sa Bogom jedan poseman savez.
A posebno ona glupost da zakon važi samo u teokratskoj državi, tu sam se tek zapanjio. Koliko se ja sećam i Isus Hrist je bio u okupiranoj državi pa je on jedini i ispunio zakon. A pitam se šta će Jevrejin (kolega sa foruma) reći Bogu na dan suda zašto nije držao zakon. Da nije bio u teokratskoj državi? Neka mu je sa srećom. Želim mu sve najbolje.
Zamisli koliko se tek ja zapanjim kada ovo čitam! Pitam se da li je moguće da ovo kaže osoba zdravog razuma....ne bi se reklo. Kažeš Isus je ispunio zakon, a živeo je u okupatorskoj državi....pa druže o kom mi zakonu ovde pričamo, o zakonu koji vlada u Univerzumu, koji se tiče Bože volje da se žrtvuje za nas, ili o zakonu koji je Bog preko Mojskija objavio oko za oko, zub za zub!?!?! Da li je možda Isus poštovao taj Mojsijev zakon (mislim na oko za oko, zub za zub)? Nije! Zašto? Pa kako u okupatorskoj državi, gde se pita Sotona, da se ispunjava Božja volja!? Bog je poštovao zakon onako kako zakon i nalaže, On nam je još i pokazao kako se ponašati u tim situacijama, kada ste okupirani, kako izaći iz okupacije. Ali tebi očigledno smeta Božji (Mojsijev) zakon, jer zabranjuje mnogo šta što ti u svakodnevnom životu i radiš...pa pokušavaš umiriti savest....dobro je da je još i imaš.
Pa ko ovde treba da se ispovedi Bogu što ne poštuje zakon? Ja ili ti? Pa ko ovde odbacuje zakon!?

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
132
Faky, dobro je što si postavio temu. Izvini ako si se našao prozvan, nisam na tebe mislio. Ako sam bio od ikakve pomoći slava Bogu, a ako ne... opet slava Bogu.
Eh da. Video koji je postavio domicus sam uspeo da odgledam nekih 15 minuta i već sam se smorio ( a traje 2 sata ). Moraću dobro da se pripremim da ga odgledam celog, osim ako domicus ne bude bio ljubazan pa me poštedi muka i kaže mi šta bi tu meni trebalo da bude interesantno. Inače i papa je čuven po izjavama od kojih jedva ostade živ.
Stari zavet je slobodan da poštuje ko kod hoće, isto kao i bilo koju drugu veru sa svim posledicama. Svako će ponaosob da odgovara kada dođe vreme, a prvenstveno ja.
Osim Jevreja koji poštuju Toru i talmud, jedini koji se nazivaju Hrišćanima a drže i Stari zavet ako se ne varam su Adventisti i Jehovini svedoci ( opet, ako grešim neka me neko ispravi, zaista o ovima neznam mnogo) i to mogu da razumem. Pravoslavci su oslobođeni od služenja starom zakonu i imaju blagodat u Hristu. I od Pravoslavaca se očekuje da drže Hristovu nauku u bilo kojoj državi, Božijoj ili Sotoninoj.

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
U sta hriscanin treba da veruje u toru(stari zavet) ili jevandjelje(novi zavet)?

Isto to pitanje se postavlja i bivšem Jehovinom svedoku, dakle budi ljubazan, kršten si a svadba prošla tako da trebaš imati i ti bilo kakav odgovor na to tvoje pitanje.

Konkretno, šta je to tora a šta je jevandjelje?
I naravno u šta hrišćanin treba da veruje iz to dvoje?

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
132
Tora je Mojsijevo petoknjižje. Deo je knjige koju mi nazivamo Stari zavet, a Isus Hrist nazivao zakon i proroci (zakon - pet Mojsijevih knjiga i proroci - proročke knjige).
Jevanđelje znači - radosna vest ( ili dobra vest, ili blagovestje ) koju nam je doneo Gospod Isus Hrist.
O tome u šta Hrišćanin treba da veruje moje ubeđenje već znaš. Pozdrav.

Natrag