Ala sam se raspametio čitajući neke postove odavde. Nisam znao gde se nalazim. I sada zgranut tolikim neznanjem ili čak glupostima imam problema odakle da počnem.
Hajde još jednom da pokušam da stavim tačku na zapovesti, deset ili dve.
Galatima 5:14 Jer se sav zakon izvršuje u jednoj reči, to jest: Ljubi bližnjeg svog kao sebe.
A Hrist kaže: Mateja 22:40 O ovima dvema zapovestima visi sav zakon i proroci.
Dakle, ko izvršava dve Hristove zapovesti istovremeno izvršava i deset Mojsijevih, ali ko izvršava Mojsijeve ne ispunjava Hristovih dve. Prema tome, 10 Mojsijevih nisu kompletne, i u odnosu na Hristove su nesavršene iako ih je sam Bog dao (takva mu je bila namera u to vreme). Prema tome Hrišćanin ima da poštuje dve Hristove zapovesti, ili možda treba nekome da se crta.
Dalje, da vidimo šta biblija kaže o odnosu onih koji veruju u Hrista i zakonu (odnosno Starom zavetu). Bila je rasprava o tome u prvoj Hrišćanskoj crkvi.
Dela apostolska 15: 1 I neki sišavši iz Judeje učahu braću: Ako se ne obrežete po običaju Mojsijevom, ne možete se spasti. 2 A kad posta rasprava, i Pavle i Varnava ne malo se prepiraše s njima, odrediše da Pavle i Varnava i drugi neki od njih idu gore k apostolima i starešinama u Jerusalim za ovo pitanje. 3 A oni onda spremljeni od crkve, prolažahu kroz Finikiju i Samariju kazujući obraćanje neznabožaca, i činjahu veliku radost svoj braći. 4 A kad dođoše u Jerusalim, primi ih crkva i apostoli i starešine, i kazaše sve što učini Bog s njima, i kako otvori neznabošcima vrata vere. 5 Onda ustaše neki od jeresi farisejske koji behu verovali, i govorahu da ih valja obrezati, i zapovediti da drže zakon Mojsijev. 6 A apostoli i starešine sabraše se da izvide ovu reč. 7 I po mnogom većanju usta Petar i reče: Ljudi braćo! Vi znate da Bog od prvih dana izabra između nas da iz mojih usta čuju neznabošci reč jevanđelja i da veruju. 8 I Bog, koji poznaje srca, posvedoči im i dade im Duha Svetog kao i nama. 9 I ne postavi nikakve razlike među nama i njima, očistivši verom srca njihova. 10 Sad dakle šta kušate Boga i hoćete da metnete učenicima jaram na vrat, kog ni očevi naši ni mi mogosmo poneti? 11 Nego verujemo da ćemo se spasti blagodaću Gospoda Isusa Hrista kao i oni.
Još jedan primer: Galatima 5: 1 Stojte dakle u slobodi kojom nas Hristos oslobodi, i ne dajte se opet u jaram ropstva uhvatiti. 2 Evo ja Pavle kažem vam da ako se obrežete Hristos vam ništa neće pomoći. 3 A opet svedočim svakom čoveku koji se obrezuje da je dužan sav zakon tvoriti. 4 Izgubiste Hrista, vi koji hoćete zakonom da se opravdate, i otpadoste od blagodati.
Galatima 3: 1 O nerazumni Galati! Ko vas je opčinio da se ne pokoravate istini? Vi, kojima pred očima beše napisan Isus Hristos, a sad se među vama razape. 2 Ovo jedno hoću od vas da doznam, ili Duha primiste kroz dela zakona ili kroz čuvenje vere?
5 Koji vam dakle daje Duha i čini čudesa među vama, čini li delima zakona ili čuvenjem vere? 6 Kao što Avraam verova Bogu, i primi mu se u pravdu. 7 Poznajte dakle da su oni sinovi Avraamovi koji su od vere. 8 A pismo videvši unapred da Bog verom neznabošce pravda, napred objavi Avraamu: U tebi će se blagosloviti svi neznabošci. 9 Tako koji su od vere, blagosloviće se s vernim Avraamom. 10 Jer koji su god od dela zakona pod kletvom su, jer je pisano: Proklet svaki koji ne ostane u svemu što je napisano u knjizi zakonskoj da čini. 11 A da se zakonom niko ne opravdava pred Bogom, poznato je: jer pravednik od vere živeće. 12 A zakon nije od vere; nego čovek koji to tvori živeće u tome.
I ponovo : Galatima 5: 18 Ako li vas duh vodi, niste pod zakonom.
I tako dakle, ko je u Hristu slobodan je od zakona starog zaveta koga niko osim Sina Božijeg nije mogao u potpunosti da ispuni. A on sam pošto je došao da ispuni i izvrši, i izvršio je i samo on ima pravo da postavi nove zapovesti kao što je i učinio. A vi koji i dalje želite da služite pod Mojsijevim zakonom nemate blagoslov u Hristu, već ćete se opravdavati delima zakona, i teško vama ako se pred Bogom nađete da niste ispunili nešto iz zakona. Želim vam sreću, a mi imamo Hrista koji nas opravda.
Aleksije je pitao kako to da je Jovan krstio Isusa.
Mateja 3: 13 Tada dođe Isus iz Galileje na Jordan k Jovanu da se krsti. 14 A Jovan branjaše Mu govoreći: Ti treba mene da krstiš, a Ti li dolaziš k meni? 15 A Isus odgovori i reče mu: Ostavi sad, jer tako nam treba ispuniti svaku pravdu. Tada Jovan ostavi Ga.
S obzirom da je Jovanovo krštenje bilo krštenje pokajanja (Mateja 3:11) on nije želeo da krsti Isusa jer je znao da je bezgrešan. Ali s obzirom da je i to bilo u sklopu ispunjenja zakona, Isus je insistirao i da se to odradi. Dalje, Aleksije, ono što si pisao o krštenju i pashi mnogo nisi u pravu, ali kao što sam već rekao, tebi to nije zameriti. Zameram onima koji tvrde da su vernici a neznaju.
A posebno ona glupost da zakon važi samo u teokratskoj državi, tu sam se tek zapanjio. Koliko se ja sećam i Isus Hrist je bio u okupiranoj državi pa je on jedini i ispunio zakon. A pitam se šta će Jevrejin (kolega sa foruma) reći Bogu na dan suda zašto nije držao zakon. Da nije bio u teokratskoj državi? Neka mu je sa srećom. Želim mu sve najbolje.
Za faky-ja. U manastirima možeš da se krstiš za džabe. Takođe i za uskrs vladika organizuje masovno krštenje takođe za džabe.