Religija - rasprave o nedoumicama

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nije rodila duha već telo koje je začeto po Duhu i u kojem je bila sva punina božanstva.

A je li u tijelu bila i punina čovjeka, ili samo punina božanstva?

Isto što i svako rođeno dete.

Bravo! Znači ipak priznaješ da je Isus bio pravi čovjek.

Ko kaže da nije bio čovek?

Napisao si prije da je Sin samo termin za Tijelo (Tijelo zvano Sin), a tijelo samo po sebi nije čovjek. Sada je sve OK.

Nije.Rodila je telo začeto po Duhu u kojem se stanila sva punina božanstva.

Bravo još jednom. Gore si priznao da je Isus bio pravi čovjek, a sada priznaješ da je bio i pravi Bog (stanila se sva punina božanstva).

Telo zvano Sin je prineto u kojem je punina Božanstva.

Što se sramiš i okolišaš kad si gore već priznao? Čovjek Isus je prinešen, trpio i umro na križu.

Sin je trpio i umro kao TELO a onaj u Njemu ne umire.

Nije Sin trpio i umro kao Tijelo, nego kao čovjek. Da je to bilo moguće samo "vješanjem Tijela na križ", onda su mogli objesiti i jarca.

I reč je poslana i postade telom.

Ako se Otac nastanio u tijelu, onda nije "poslan" nego je "došao". Dakle, ako je jedan koji šalje i jedan koji poslan dolazi, onda su dvojica - Otac i Sin.

JA JESAM govori kroz telo i uči telo onom što telo nezna.

Da, Sin, za kojeg smo vidjeli da je pravi čovjek, kaže da je i pravi Bog.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Covek se satoji od duse, duha i tela, covek bez duha je isto sto i zivotinja, a covek bez duha i duse je nista drugo nego prah zemaljski.
Hristos je imao ljudsko telo, ljudsku dusu, ljudsku volju, bozansku prirodu, bozansku volju i jednu licnost, ne znam sta ti ovde prijatelju nije jasno?

U temi o krštenju sve je jasno kao i to tvoje od čega je čovek sastavljen. Što bi bilo nejasno od čega je čovek kad je toBog lepo rekao čemu upiranje?

Ako se Otac nastanio u tijelu, onda nije "poslan" nego je "došao". Dakle, ako je jedan koji šalje i jedan koji poslan dolazi, onda su dvojica - Otac i Sin.

Neće biti.
Čitaj Jovanovo jevanđelja i ČUJ gde piše kako je REČ poslana i ta reč NIJEDRUGI BOG nitipiše da se dvojica u telu pojaviše već ta REČ telom postade JEDNINA slape jednina to nije par već nepar.
Čitamo Otac ŠALJE REČ i onda čitamo kako je ta reč BOG i tvojom čudnom ,logikom, Bog sebe šalje i sam telom postaje a onda vidiš dvojicu....zabranjena konzumacija alkohola prilikom dijaloga o Bogu.

Treba ti za početak UHO za čuti a onda otvoren razum za razumeti inače ćeš stalno Boga zvati svakakvim ružnim rečima.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Jednostavno - kada se Isus rodio u telu na zemlji Otac i Sveti Duh su ostali na nebu.
Oni jesu sarađivali zajedno sa Isusom u planu spasenja i u starom i u novom zavetu.
Tako mi u ovoj uzajamnoj saradnji vidimo - da je u starom zavetu zastupljena uloga Boga Oca (zajedno sa Sinom i Svetim Duhom), u Hristovo vreme sina Gospoda Isusa (zajedno sa Ocem i Svetim Duhom), a u posthristovskom Svetog Duha (zajedno sa Bogom Ocem i Isusom Hristom koji je posrednik u nebeskoj Svetinji nad Svetinjama.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
U temi o krštenju sve je jasno kao i to tvoje od čega je čovek sastavljen. Što bi bilo nejasno od čega je čovek kad je toBog lepo rekao čemu upiranje?

Nije stvar u upiranju, nego u tome da točno znamo tko je trpio i umro na križu. Sad smo to konačno i raščistili, umro je Sin koji je pravi čovjek i pravi Bog. Osim ovoga u Svetom Pismu čitamo i saznajemo iz usta Sina da je poslan od Oca. Dakle, Sin nije Otac, ali jest pravi Bog, također saznajemo iz usta Sina. Sin je "od Oca", on nije Otac, niti je maska ili služba Oca. Uostalom, kako bi maska ili služba mogle trpjeti i umrijeti?

Neće biti.
Čitaj Jovanovo jevanđelja i ČUJ gde piše kako je REČ poslana i ta reč NIJEDRUGI BOG nitipiše da se dvojica u telu pojaviše već ta REČ telom postade JEDNINA slape jednina to nije par već nepar.
Ako Otac šalje Riječ, onda Riječ nije Otac. Ne šalje se samog sebe. I točno, ta Riječ nije "drugi Bog", ali jest Bog, tako čitamo. Dakle, Riječ koju Otac šalje je Sin, koji nije "drugi Bog", ali jest pravi Bog.

Čitamo Otac ŠALJE REČ i onda čitamo kako je ta reč BOG i tvojom čudnom ,logikom, Bog sebe šalje i sam telom postaje a onda vidiš dvojicu....zabranjena konzumacija alkohola prilikom dijaloga o Bogu.

Ne podmeći meni i mojoj logici svoju nebulozu i besmislicu. Ne tvrdim ja da Otac šalje i da Otac dolazi (sam sebe šalje), to ti tvrdiš. Dakle, po tvojoj tvrdnji Otac sam sebe šalje.

Ovo što Lavić naučava zapravo je krivovjerje s kojim se Crkva susrela u 3. stoljeću i koje je Crkva u više navrata osudila, a onda i na općem Saboru 381. u Carigradu ovako odlučila:

Vjera 318 (saborskih) otaca, koji su se okupili u Niceji u Bitiniji, ne smije biti dokinuta, nego štoviše, mora ostati važeća, a svako krivovjerje mora biti kažnjeno anatemom, posebno pak ono eunomijanaca odnosno anomeja, arijanaca odnosno eudoksijanaca, semiarijanaca odnosno pneumatomaha, sabelijanaca, marcelijanaca, fotinijanaca i apolinarista.

Sabelijanizam je zapravo modalizam koji je ime dobio po Sabeliju. Godinu dana nakon općeg Sabora u Carigradu na kojem je odlučeno ono u gornjem citatu, održana je Sinoda u Rimu na kojoj je također odlučeno:

Kažnjavamo anatemom i one koji slijedeći Sabelijevu zabludu kažu da su Otac i Sin jedan te isti.

Ovo krivovjerje očito je pustilo jako korjenje, pa će Crkva i na Sinodi u Bragi (Portugal) 561. također izreći:

Tko ne ispovijeda da su Otac i Sin i Duh Sveti tri osobe jedne biti i moći i vlasti, kao što uči katolička i apostolska Crkva, nego kaže da su (oni) samo jedna i samotna osoba, tako daje isti onaj Otac koji je Sin i isti da je i Tješitelj Duh, kao što su govorili Sabelije i Priscilijan, neka bude kažnjen anatemom.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Mesas pojmove jer danicic mesa termine takodje, treba videti razliku izmedju grckih termina sarks i soma, a ta dva termina su razlicita, jedan se odnosi na telo, a drugi na coveka kao jedinstva duse i tela tj. ne naziva se terminom antropos jer ima razlike, ali jedan se odnosi samo na telo, a drugi na jedinstvo tela i duse.Covek je telo, dusa i duh u jedinstvu, covek je sastav tog troje, a ne jedno od to troje.Sa Bogom je drugacije on je iznad svakog pojam(hiperdimenzionalan) zato se ne moze reci da on ima duha isto kao i mi.Takodje je netacno to da se u coveku Hristu nalazila i Bozanska priroda, bozanska priroda se ne nalazi u njemu vec Bozanska licnost, ali je on proziman Bozanskim energijama.
Jednostavno - kada se Isus rodio u telu na zemlji Otac i Sveti Duh su ostali na nebu.
Oni jesu sarađivali zajedno sa Isusom u planu spasenja i u starom i u novom zavetu.
Tako mi u ovoj uzajamnoj saradnji vidimo - da je u starom zavetu zastupljena uloga Boga Oca (zajedno sa Sinom i Svetim Duhom), u Hristovo vreme sina Gospoda Isusa (zajedno sa Ocem i Svetim Duhom), a u posthristovskom Svetog Duha (zajedno sa Bogom Ocem i Isusom Hristom koji je posrednik u nebeskoj Svetinji nad Svetinjama.
Koliko god ne podnosim sekte moram priznati da vi imate najcistije ucenje od svih.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Koliko god ne podnosim sekte moram priznati da vi imate najcistije ucenje od svih.

U drugoj polovici prošlog stoljeća adventistima je prijetilo da ih protestanti svrstaju među protestantske sekte, pa su zbog toga 1980. (65 godina nakon smrti Ellen White) u svoja vjerovanja uvrstili i vjerovanje o Trojstvu. Inače, u vrijeme života pionira ASD oni su tvrdili da je Trojstvo suprotno Svetom Pismu, suprotno zdravom razumu i da je poganskog podrijetla. Eto, odatle je Laodikejin stav o Trojstvu.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Filozofiranje i preklapanje jezikom tokom govora donosi mnoge probleme, i to je glavno obeležje "sekti"
Biblijsko učenje trba iznositi čitko i razumno, da svi razumeju.
NE mogu Bizliju svi da razumeju lako, ona je jako komolikovana i krije mnoge tajne, ljudi razumeju samo onoliko koliko im je potrebno, ni ja ne razumem sve niti sveti oci razumeju sve, ni sami apostoli nisu razumeli sve.
U drugoj polovici prošlog stoljeća adventistima je prijetilo da ih protestanti svrstaju među protestantske sekte, pa su zbog toga 1980. (65 godina nakon smrti Ellen White) u svoja vjerovanja uvrstili i vjerovanje o Trojstvu. Inače, u vrijeme života pionira ASD oni su tvrdili da je Trojstvo suprotno Svetom Pismu, suprotno zdravom razumu i da je poganskog podrijetla. Eto, odatle je Laodikejin stav o Trojstvu.
Koliko ja znam oni jesu svrstani medju protestantske sekte, ovo sad prvi put cujem, i JS i Adventisti su protestantske sekte koliko sam ja znao.Neki od njih jos uvek tvrde da je Trojstvo pagansko.Inace oni nisu sekta vec "Crkva Hristova" mi smo zapravo sekte(otpad koji se kasnije pojavio), a njih su apostoli osnovali u 1. veku u Americi samo mi za njih nismo znali,ali smo ih zato kroz istoriju gonili, ovo je prava istorija, ostalo ej sve nasa fikcija i prepravljena istorija.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
NE mogu Bizliju svi da razumeju lako, ona je jako komolikovana i krije mnoge tajne, ljudi razumeju samo onoliko koliko im je potrebno, ni ja ne razumem sve niti sveti oci razumeju sve, ni sami apostoli nisu razumeli sve.

Nije greh ne znati - već ne sprovesti u delo ono što znamo.
Mada Bog želi da upoznamo sve što je potrebno za naše spasenje, pa ako i ne - Bog je ljubav a ne okrutni sudija i nadglednik.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Koliko ja znam oni jesu svrstani medju protestantske sekte, ovo sad prvi put cujem, i JS i Adventisti su protestantske sekte koliko sam ja znao.Neki od njih jos uvek tvrde da je Trojstvo pagansko.

Crkva ASD vjerovanje u Trojstvo uvrštava među svoja temeljna vjerovanja tek 1980. godine (65 godina nakon smrti Ellen White).

Sami adventisti sedmog dana priznaju da su im pioniri bili antitrinitarci. Evo što kažu sami adventisti:

Većina osnivača Adventizma Sedmog Dana, danas se ne bi mogla pridružiti Crkvi, ako bi se morali slagati s temeljnim vjerovanjima Crkve. Konkretnije, većina ne bi mogla prihvatiti vjerovanje broj 2, koje se bavi naukom o Trojstvu. (George R. Knight, Ministry Magazine, Oct 1993, p. 10)

Što se zapravo dogodilo? Sredinom 20. stoljeća adventisti su izdali rad pod nazivom "Questions on Doctrine" (Pitanje doktrine), koji je nastao uglavnom iz razloga kako Walter Martin, pripremajući knjigu "Kingdom of the Cults", adventiste sedmog dana ne bi svrstao u sekte (kultove). Koliko je to od adventista bilo iskreno a koliko je to bio samo mimikrijski čin adventista sedmog dana, najbolje pokazuje razvoj događaja i sve što će slijediti do dana današnjega. Pitanje Trojstva i stav adventista sedmog dana o Trojstvu najizrazitije je isticao dvojbu, Adventizam sedmog dana kršćanska zajednica ili sekta. Tom prilikom (tim mimikrijskim činom) ASD, deklarirajući pozitivan stav o Trojstvu, izbjegli su etiketu sekte. Međutim, razvoj događaja unutar crkve adventista sedmog dana "natjerat" će Walter-a Martin-a da tridesetak godina kasnije (1985.) izjavi: Bojim se da, ukoliko i dalje nastave napredovati ovim smjerom, Adventizam neće moći izbjeći ponovno svrstavanje u kult.

Natrag