- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
Velika.
1.Oni imaju drugaciju liturgiju(misu) i obrede uopste.
I cipele na nogama.
2.Oni veruju da je i Sin uzrok Svetog Duha, sto je pogresno, jer ako imamo 2 uzroka mi imamo dva BOga, OTac je uzrok Sina i Svetog Duha, ovo ucenje se zove Filoque
Ako sam dobro razumio, Bog je samo onaj tko je uzrok. OK, vama je samo Otac uzrok, pa je zato Otac i Bog. Konzekventno kriteriju uzroka, vama onda Sin i Duh Sveti nisu Bog.
3.Oni ne razlikuju sustinu i energiju BOziju, samim tim mi ili mozemo poznati Njegovu sustinu ili nemozemo se sa Njim sjediniti uopste
Priznajem, mi nismo išli u ovako detaljno "anatomsko seciranje Boga".
4.Oni veruju da se covek spasava postujuci moralni zakon, verujuci i cineci dobra dela, a mi verujemo da se covek spasava sjedinjujuci se sa Hristom.
Na drugim temama dokazuješ upravo ovo što kažeš da vjeruju katolici. Spasenje vjerom ljubavlju i djelima. Nek ti bude.
5.Imaju ucenj da je papa Vicarius Christi(Izaslanik Hristov), nama je to verovanje nelogicni jer je Hristos sa nama i nama ne treba niakakav izaslanik
Zar apostoli nisu Kristovi izaslanici. Čija je uopće riječ "apostol"? Kakvo je uopće njeno značenje?
6.Oni narod pricescuju samo hlebom, ami pricescujemo narod i hlebom i vinom
Euharistija nije magija, pa da ne bi imala učinak ako nedostaje jedan sastojak. Inače, u nekim slučajevima katolici se pričešćuju pod obje prilike, čak češće nego što se na ovim našim prostorima pravoslavni uopće pričešćuju.
7.Oni veruju da hleb i vino bukvalno postaju telo i krv Hristova, i verujemo da hleb i vino ostaju hleb i vino, ali oni postaju blagodatno telo i krv Hristova
Netočno. Katolici vjeruju da kruh i vino na otajstven način postaju pravo tijelo i prava krv Isusa Krista. Tvarno (materijalno) kruh i vino i dalje ostaju kruh i vino.
8.Oni veruju da i novorodjence nasladjuje prvorodni greh, mi ne verujemo da se prvorodni greh nasledjuje(jer je to licni greh) vec da mi nasledjujemo samo posledice tog greha
Ovako katolici o ovome vjeruju:
Svi su ljudi zahvaceni Adamovim grijehom. Sv. Pavao kaze: "Neposluhom jednoga čovjeka svi su postali grešnici" (Rim 5,19); "kao što po jednom čovjeku uđe u svijet grijeh i po grijehu smrt, i time sto svi sagriješiše, na sve ljude prijeđe smrt" (Rim 5,12). Toj općenitosti grijeha i smrti apostol suprotstavlja općenitost spasenja u Kristu: "Dakle grijeh jednoga - svim ljudima na osudu, tako i pravednost jednoga (to jest Krista) - svim ljudima na opravdanje, na život" (Rim 5,18)
Slijedeć svetog Pavla Crkva je uvijek naučavala da golema bijeda koja pritište ljude i njihova sklonost na zlo i na smrt nisu shvatljivi bez veze s Adamovim grijehom i činjenice da nam je on u nasljeđe predao grijeh s kojim se rađamo svi zaraženi i koji je "duševna smrt". Zbog te vjerske sigurnosti Crkva podjeljuje krštenje za otpuštenje grijeha, pa i maloj djeci koja nisu pocinila osobnoga grijeha. Iako je svakome vlastit, istočni grijeh nema ni u kojem Adamovu potomku biljeg osobne krivnje. To je nedostatak izvorne svetosti i pravednosti. (Katekizam Katoličke Crkve)
Kao što vidiš, iznio si potpunu neistinu o učenju katolika o istočnom grijehu kao osobnom grijehu. A neistinite su ti, kao što možeš vidjeti, i još neke tvrdnje o naučavanju Katoličke Crkve. Ne moraš ti ovdje ljude učiti što katolici vjeruju.