Kakva je razlika izmedju pravoslave i katolicke crkve sem u 14 dana?
Velika.
1.Oni imaju drugaciju liturgiju(misu) i obrede uopste.
2.Oni veruju da je i Sin uzrok Svetog Duha, sto je pogresno, jer ako imamo 2 uzroka mi imamo dva BOga, OTac je uzrok Sina i Svetog Duha, ovo ucenje se zove Filoque
3.Oni ne razlikuju sustinu i energiju BOziju, samim tim mi ili mozemo poznati Njegovu sustinu ili nemozemo se sa Njim sjediniti uopste
4.Oni veruju da se covek spasava postujuci moralni zakon, verujuci i cineci dobra dela, a mi verujemo da se covek spasava sjedinjujuci se sa Hristom.
5.Imaju ucenj da je papa Vicarius Christi(Izaslanik Hristov), nama je to verovanje nelogicni jer je Hristos sa nama i nama ne treba niakakav izaslanik
6.Oni narod pricescuju samo hlebom, ami pricescujemo narod i hlebom i vinom
7.Oni veruju da hleb i vino bukvalno postaju telo i krv Hristova, i verujemo da hleb i vino ostaju hleb i vino, ali oni postaju blagodatno telo i krv Hristova
8.Oni veruju da i novorodjence nasladjuje prvorodni greh, mi ne verujemo da se prvorodni greh nasledjuje(jer je to licni greh) vec da mi nasledjujemo samo posledice tog greha
Ovo su neke(nejavaznije) tacke razlike.
Oni imaju nebitne razlike, suštinski se radi o istoj nauci koja nije od Boga.
Kao ni kanon, ali ga vi prihvatate.
Ogromna, čuo si Nelsima. On ti je kao pravoslavac rekao da ste mu od katolika sličniji vi Jehovini svjedoci i budisti.
Dobro malo sam preterao.