Religija - rasprave o nedoumicama

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Mene bi radovalo kad bi ste vi odbacili filioque i nerazlikovanje sustine i energije kao i jos par desetina tacaka sto bi vas priblizilo spasenju i vratilo u pravu crkvu.

Na drugoj temi braniš i dokazuješ kako se spašava ljubavlju, vjerom i djelima, a ovdje su ti uvjeti spasenja "teološko-filozofski" domišljaji i, kako kažeš, nerazlikovanje suštine i energije. Osim toga, ako katolicima uvjetujete razlikovanje suštine i energije i teološko tumačenje toga, onda ćete morati najprije vi pravoslavni međusobno to riješiti i usuglasiti.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Na drugoj temi braniš i dokazuješ kako se spašava ljubavlju, vjerom i djelima, a ovdje su ti uvjeti spasenja "teološko-filozofski" domišljaji i, kako kažeš, nerazlikovanje suštine i energije. Osim toga, ako katolicima uvjetujete razlikovanje suštine i energije i teološko tumačenje toga, onda ćete morati najprije vi pravoslavni međusobno to riješiti i usuglasiti.
Inace spasenje ljubavlju je jedna od tih tacaka, a ucenje o energijama je uzsko povezano sa tim, jer ako ne razlikujemo energiju i sustinu onda mi ne mozemo se sjediniti sa Bogom ukoliko verujemo da je sustina sto i energija, u obe crkve je dogmat da je Bog transcedentan i nesaznatljiv u sustini, a ako su sutina i energija isto kako onda da se sjedinimo sa njim?
Inace ne znam na sta aludiras kad kazas da se mi pravoslavni trebamo usaglasiti.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Inace ne znam na sta aludiras kad kazas da se mi pravoslavni trebamo usaglasiti.

U više Pravoslavnih crkava sam naišao na pitanja koja su navedena kao "zahtjev Pravoslavne strane" u razgovorima oko obnavljanja jedinstva Crkve, i ne nađoh ovo o razlikovanju energije i suštine. Na to sam mislio kada sam govorio o vašem međusobnom usklađivanju.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
U više Pravoslavnih crkava sam naišao na pitanja koja su navedena kao "zahtjev Pravoslavne strane" u razgovorima oko obnavljanja jedinstva Crkve, i ne nađoh ovo o razlikovanju energije i suštine. Na to sam mislio kada sam govorio o vašem međusobnom usklađivanju.
Ne nadje ti ovo o razlikovanju, ali nasao si sigurno Palamin sabor koji se treba proglasiti vaseljenskim,a na tom saboru je razlikovanje sustine i energije ustanovljeno.

Inace zahtevi postoje i mi u nasim krugovima znamo zahteve bolje nego vi, zasto vi niste upoznati sa zahtevima to je moje pitanje?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne nadje ti ovo o razlikovanju, ali nasao si sigurno Palamin sabor koji se treba proglasiti vaseljenskim,a na tom saboru je razlikovanje sustine i energije ustanovljeno.

Inace zahtevi postoje i mi u nasim krugovima znamo zahteve bolje nego vi, zasto vi niste upoznati sa zahtevima to je moje pitanje?

Naravno da su vaši zahtjevi vama puno poznatiji nego meni, ali pretpostavljam da ste svoje zahtjeve otvoreno iznijeli katoličkoj strani. Ja nisam u toj katoličkoj komisiji. Kad sam rekao da sam u više Pravoslavnih crkava naišao ne zahtjeve, mislio sam na ono što mi je dostupno na internetu, i ništa više. Ostavi ti linkove gdje se mogu vidjeti koji su to zahtjevi.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Naravno da su vaši zahtjevi vama puno poznatiji nego meni, ali pretpostavljam da ste svoje zahtjeve otvoreno iznijeli katoličkoj strani. Ja nisam u toj katoličkoj komisiji. Kad sam rekao da sam u više Pravoslavnih crkava naišao ne zahtjeve, mislio sam na ono što mi je dostupno na internetu, i ništa više. Ostavi ti linkove gdje se mogu vidjeti koji su to zahtjevi.
Ovde se na radi o necemu sto svi treba da znaju i sto je javno, nisam trazio, ali siguran sam da i ne postoji na internetu, govorim ti sto se prica u krugovima u Pravoslavnoj crkvi, ne u krugovima medju narodom vec krugovima medju klirom.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465

Kakva je razlika izmedju pravoslave i katolicke crkve sem u 14 dana?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Oni imaju nebitne razlike, suštinski se radi o istoj nauci koja nije od Boga.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Kakva je razlika izmedju pravoslave i katolicke crkve sem u 14 dana?
Velika.
1.Oni imaju drugaciju liturgiju(misu) i obrede uopste.
2.Oni veruju da je i Sin uzrok Svetog Duha, sto je pogresno, jer ako imamo 2 uzroka mi imamo dva BOga, OTac je uzrok Sina i Svetog Duha, ovo ucenje se zove Filoque
3.Oni ne razlikuju sustinu i energiju BOziju, samim tim mi ili mozemo poznati Njegovu sustinu ili nemozemo se sa Njim sjediniti uopste
4.Oni veruju da se covek spasava postujuci moralni zakon, verujuci i cineci dobra dela, a mi verujemo da se covek spasava sjedinjujuci se sa Hristom.
5.Imaju ucenj da je papa Vicarius Christi(Izaslanik Hristov), nama je to verovanje nelogicni jer je Hristos sa nama i nama ne treba niakakav izaslanik
6.Oni narod pricescuju samo hlebom, ami pricescujemo narod i hlebom i vinom
7.Oni veruju da hleb i vino bukvalno postaju telo i krv Hristova, i verujemo da hleb i vino ostaju hleb i vino, ali oni postaju blagodatno telo i krv Hristova
8.Oni veruju da i novorodjence nasladjuje prvorodni greh, mi ne verujemo da se prvorodni greh nasledjuje(jer je to licni greh) vec da mi nasledjujemo samo posledice tog greha

Ovo su neke(nejavaznije) tacke razlike.

Oni imaju nebitne razlike, suštinski se radi o istoj nauci koja nije od Boga.
Kao ni kanon, ali ga vi prihvatate.

Ogromna, čuo si Nelsima. On ti je kao pravoslavac rekao da ste mu od katolika sličniji vi Jehovini svjedoci i budisti.
Dobro malo sam preterao.

Natrag