Evo pošto se ta tema povela možemo je ovde nastaviti. Da rasteretimo temu koja se bavi pitanjem Hristovog Božansva na zemlji što je sasvim druga tema u odnosu na ovu kojom se bavimo. Pitanje Hristovog predpostojanja nije vazano za Njegovu prirodu posebeno za prirodu na zemlji.
Tvoj problem je sto ti razdvajas stvari, koje bi morale da se razmatraju zajedno da bi se shvatile u kontekstu. Ti si dakle jednu temu podelio na deset. To se tako ne radi, niti se biblija tako izucava!
Isti je pak i problem u razumevanju ovog teksta u tom bukvalnom smislu kao i onog iz Jovana 3,13. Jer ako Isus govori bukvalno o svom prepostojanju onda se i iz Jovana 6,61,62 i Jovana 3,13 izvlači zaključak da je Isus "sišao" kao Sin Čovečiji a to znači da je bio običan Čovek i na nebu
Svasta! Pa Isus samo govori o sebi kao o
SINU COVECJEM jer ga stari zavet tako opisuje! Dakle, on se samo koristi starozavetnom terminologijom!
Ako si imalo razuman, neces ovo bukvalno shvatiti. Taj naziv ne znaci da je on "bukvalno covek"! On se samo "pojvio kao covek"!
Upravo ti ovo shvatas bukvalno, a zanemarujes tekst kada on sam sebe naziva (i drugi ga nazivaju)
SINOM BOZJIM, o cemu smo vec govorili da nemas niti jedan tekst u bibliji da se taj naziv primenjuje na ljude!
Takodje nazivaju ga
BOGOM sto opet nije naziv koji se primenjuje na ljude, niti su ijednog coveka ikada tako zvali! Tu su i tekstovi koji ga izjednacavaju sa
JEHOVOM pa on sigurno nije obican covek!
Moze biti andjeo ili Bog, ali nikako "covek" kako ga ti zelis predstaviti!
Dakle, oni koji ovo bukvalistički shvataju sami upadaju u problem da je Isus isti na nebu kao i na zemlji pa samim tim ne mogu ostati privrženi ni svojoj teologiji da je Isus na nebu bio na mnogo višem stupnju nego na zemlji tj. da je bio Bog(zavisi da li Ga predstavljaju kao anđela-JS ili Boga-ostali..) jer je isti sišao tj. istog obličja prema tom stihu.
Pa ti tekstove i shvatas bukvalisticki a ne mi, zato i imas problem! Ti se hvatas za par stihova koji ga opisuju kao "coveka", a zanemarujes sve ostale koje ga opisuju kao
BOGA, kao onoga koji nije sa ovoga sveta!
Isus kaze:
"ja sam od visih vi ste od nizih, vi ste od ovoga sveta ja nisam od ovoga sveta"!
Sam govori da nije sa zemlje, a ti to porices! Zaista moras bi biti lud covek da ovako nesto izjavis ako to ne mislis bukvalno! A ti kazes da on nije to mislio nego nesto drugo!
Ali tekst nema za cilj da o tome govori već tekst ukazuje na poreklo Hristove nauke sa neba...tj. On je tako sišao sa neba i ide gde je "bio pre" tj. tamo odakle potiče Njegova nauka. Onda više nema nikakvih nesaglasnosti i natezanja sa tekstovima koji govore o ovim stvarima.
Tebi Jovane stvarno nije dobro!
Ti hoces reci da sam i ja "sisao sa neba" posto mi je nauka nebeska!
Jesi ti pri zdravoj pameti?
Isus kaze:
"Izidjoh od Oca, i dodjoh na svet; i opet ostavljam svet, i idem k Ocu. Rekoše Mu učenici Njegovi: Eto sad upravo govoriš, a nikakve priče ne govoriš..."
---> Ucenici su dakle razumeli da to nije "prica" niti je "simbolicno", vec im otvoreno govori da se vraca na nebo gde je pre, samo ti ne razumes, tj. neces da razumes!
Dakle, ovde ćemo o tom periodu pre rođenja na zemlji.
Bio bi red da nam vec jednom das tekstove koji dokazuju da Isus nije nebesko bice! Jasno je da cela biblija svedoci da je on "sisao sa neba".
Medjutim, ti nisi dao niti jedan jedini oprecni tekst koji govori suprotno ovome!
Isus govori:
"Jer siđoh s neba ne da činim volju svoju, nego volju Oca koji me posla."
"Tada vikahu Jevreji na Njega što reče: Ja sam hleb koji siđe s neba. I
govorahu: Nije li ovo Isus, sin Josifov, kome mi znamo oca i mater? Kako dakle on govori: Ja siđoh s neba?"
Jevreji su dakle razumeli da on tvrdi ovim da je "sisao sa neba", a Isus se ne brani od ovog zakljucka, vec cak i potvrdjuje recima:
"A kad vidite Sina čovečijeg da odlazi gore gde je pre bio?"
Da ne bude zabune, i apostoli su ovo isto tako razumeli, Pavle govori:
"SINA.. Koji je obličje Boga što se ne vidi, koji je rođen prije svake tvari...
Jer kroz njega bi sazdano sve što je na nebu i što je na zemlji, što se vidi i što se ne vidi...
I on je prije svega, i sve je u njemu."
Dakle, i oni ga dozivljavaju kao nebesko bice!