Isus Hrists pre rođenja na zemlji

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
On je "pre svega", Kolišanima 1,17

"...da bude on u svemu prvi", Kološanima 1,18

"Sve pokori pod noge Njegove, i njega dade za glavu crkve", Efescima 1,22

"Zato i Bog njega povisi, i dariva mu ime koje je veće od svakog imena", Filibljanima 2,9

On je "pre" takođe ima konotaciju da je On ispred svega..prioritet u odnosu na sve ostalo...ne samo vremenski kontekst. A ovde vidimo kako Ga Bog povišuje i dariva. Jako bitno razumeti u kontekstu onoga što Pavel onda kaže z Kološanima. Zašto je On pre svega? Zato što je On najvažniji u tom nebeskom rangu. On je izednačen po važnosti sa Rečju kroz koju je sve stvoreno.

Krist je "po svemu prije svega". :) I po važnosti i po vremenu, pišu svi novozavjetni pisci, a ne samo Pavao.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ako je tako...zašto bi dobijao ponovo status? On je uzvišavan od Oca postepeno i uvođen u zvanje?

Ako je dakle imao pretpostojanje i status Boga? Ne bi trebalo ako je imao taj status od ranije.

Kološani 1,18 stoji:"da On u svemu bude prvi" on je učinjen prvim u svemu. To stoji u Pavlovoj poslanici.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Pitaj apostole zašto je Isus za njih vječni i Svemogući Bog. Novi zavjet je prepun takvih svjedočenja i ispovijedi vjere Isusovih apostola.

Hoćemo li onda zanemariti ove izjave ili pokušati da shvatimo kao što rekoh ono što tvrde apostoli? Čak i da je tako kako govoriš(ali nema eksplicitnog tvrđenja apostola za ovo..ali uzmimo i to da je tako) šta ćemo sa ovim stihovima koji govore o Hristu koji od Oca dobija uzvišena mesta, gde Mu Otac sve pokorava?

Jovan Prezviter je napisao(la):

On je "pre svega", Kolišanima 1,17

"...da bude on u svemu prvi", Kološanima 1,18

"Sve pokori pod noge Njegove, i njega dade za glavu crkve", Efescima 1,22

"Zato i Bog njega povisi, i dariva mu ime koje je veće od svakog imena", Filibljanima 2,9

"Jer mu sve pokori pod noge njegove. Ali kada veli da je njemu pokoreno, pokazje da je sve osim onoga koji mu pokori sve. A kad mu sve pokori, onda će se i sin pokoriti onome koji mu sve pokori",1. Korinćanima 15,27.28

Da li dakle ovo sve zamenariti kao da nepostoji? Da li time radimo ono što kaže apostol Pavle da "svima treba dati odgovor"? Ali onaj ispravan...a kako ga dati kada se bilo šta krije pod tepih..ove stihove nikako ne smemo kriti pod tepih. Ko to radi ne valja nikako jer time i svoj karakter čini da bude prevrtljiv i nepoverljiv jer je naučio da krije i sakriva. A time i nacija na kraju krajeva...kada svi naučeni budu da prikrivaju nešto što je očitio onda dolazi ono što je došlo 1991 na našim prostorima a takođe i svi drugi ratovi jer svako "svoje prikriva"..neko više neko manje. A "Majka"(crkva) decu ako loše uči usađije im sklonost ka ovome na svakom nivou. Zato je lekovito biti iskren i ne bacenje pod tepih sve što nam se čini da ne možemo uklopiti u svoj sistem verovanja već upravo da nas to vodi ka ispravnom i objektivnom sagledavanju.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ništa se ne smije zbog istine zanemariti. Dapače, istinu treba iznositi, kao i ovu:

Iv 16,28: Izišao sam od Oca i došao na svijet. Opet ostavljam svijet i odlazim Ocu.

Dobrodošao je svaki citat.

Šta ti misliš šta ovo znači "izašao sam od Oca"?

Zar to nije isto kao i Jovan 3,13? "Sin Čovečiji koji siđe s neba"?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Evo pošto se ta tema povela možemo je ovde nastaviti. Da rasteretimo temu koja se bavi pitanjem Hristovog Božansva na zemlji što je sasvim druga tema u odnosu na ovu kojom se bavimo. Pitanje Hristovog predpostojanja nije vazano za Njegovu prirodu posebeno za prirodu na zemlji.
Tvoj problem je sto ti razdvajas stvari, koje bi morale da se razmatraju zajedno da bi se shvatile u kontekstu. Ti si dakle jednu temu podelio na deset. To se tako ne radi, niti se biblija tako izucava!

Isti je pak i problem u razumevanju ovog teksta u tom bukvalnom smislu kao i onog iz Jovana 3,13. Jer ako Isus govori bukvalno o svom prepostojanju onda se i iz Jovana 6,61,62 i Jovana 3,13 izvlači zaključak da je Isus "sišao" kao Sin Čovečiji a to znači da je bio običan Čovek i na nebu

Svasta! Pa Isus samo govori o sebi kao o SINU COVECJEM jer ga stari zavet tako opisuje! Dakle, on se samo koristi starozavetnom terminologijom!

Ako si imalo razuman, neces ovo bukvalno shvatiti. Taj naziv ne znaci da je on "bukvalno covek"! On se samo "pojvio kao covek"!

Upravo ti ovo shvatas bukvalno, a zanemarujes tekst kada on sam sebe naziva (i drugi ga nazivaju) SINOM BOZJIM, o cemu smo vec govorili da nemas niti jedan tekst u bibliji da se taj naziv primenjuje na ljude!

Takodje nazivaju ga BOGOM sto opet nije naziv koji se primenjuje na ljude, niti su ijednog coveka ikada tako zvali! Tu su i tekstovi koji ga izjednacavaju sa JEHOVOM pa on sigurno nije obican covek!

Moze biti andjeo ili Bog, ali nikako "covek" kako ga ti zelis predstaviti!

Dakle, oni koji ovo bukvalistički shvataju sami upadaju u problem da je Isus isti na nebu kao i na zemlji pa samim tim ne mogu ostati privrženi ni svojoj teologiji da je Isus na nebu bio na mnogo višem stupnju nego na zemlji tj. da je bio Bog(zavisi da li Ga predstavljaju kao anđela-JS ili Boga-ostali..) jer je isti sišao tj. istog obličja prema tom stihu.
Pa ti tekstove i shvatas bukvalisticki a ne mi, zato i imas problem! Ti se hvatas za par stihova koji ga opisuju kao "coveka", a zanemarujes sve ostale koje ga opisuju kao BOGA, kao onoga koji nije sa ovoga sveta!

Isus kaze:

"ja sam od visih vi ste od nizih, vi ste od ovoga sveta ja nisam od ovoga sveta"!

Sam govori da nije sa zemlje, a ti to porices! Zaista moras bi biti lud covek da ovako nesto izjavis ako to ne mislis bukvalno! A ti kazes da on nije to mislio nego nesto drugo!

Ali tekst nema za cilj da o tome govori već tekst ukazuje na poreklo Hristove nauke sa neba...tj. On je tako sišao sa neba i ide gde je "bio pre" tj. tamo odakle potiče Njegova nauka. Onda više nema nikakvih nesaglasnosti i natezanja sa tekstovima koji govore o ovim stvarima.

Tebi Jovane stvarno nije dobro!

Ti hoces reci da sam i ja "sisao sa neba" posto mi je nauka nebeska!

Jesi ti pri zdravoj pameti?

Isus kaze:

"Izidjoh od Oca, i dodjoh na svet; i opet ostavljam svet, i idem k Ocu. Rekoše Mu učenici Njegovi: Eto sad upravo govoriš, a nikakve priče ne govoriš..."

---> Ucenici su dakle razumeli da to nije "prica" niti je "simbolicno", vec im otvoreno govori da se vraca na nebo gde je pre, samo ti ne razumes, tj. neces da razumes!

Dakle, ovde ćemo o tom periodu pre rođenja na zemlji.
Bio bi red da nam vec jednom das tekstove koji dokazuju da Isus nije nebesko bice! Jasno je da cela biblija svedoci da je on "sisao sa neba".

Medjutim, ti nisi dao niti jedan jedini oprecni tekst koji govori suprotno ovome!

Isus govori:

"Jer siđoh s neba ne da činim volju svoju, nego volju Oca koji me posla."

"Tada vikahu Jevreji na Njega što reče: Ja sam hleb koji siđe s neba. I
govorahu: Nije li ovo Isus, sin Josifov, kome mi znamo oca i mater?
Kako dakle on govori: Ja siđoh s neba?"

Jevreji su dakle razumeli da on tvrdi ovim da je "sisao sa neba", a Isus se ne brani od ovog zakljucka, vec cak i potvrdjuje recima:

"A kad vidite Sina čovečijeg da odlazi gore gde je pre bio?"

Da ne bude zabune, i apostoli su ovo isto tako razumeli, Pavle govori:

"SINA.. Koji je obličje Boga što se ne vidi, koji je rođen prije svake tvari...

Jer kroz njega bi sazdano sve što je na nebu i što je na zemlji, što se vidi i što se ne vidi...

I on je prije svega, i sve je u njemu."

Dakle, i oni ga dozivljavaju kao nebesko bice!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Šta ti misliš šta ovo znači "izašao sam od Oca"?

Iv 16,28: Izišao sam od Oca i došao na svijet. Opet ostavljam svijet i odlazim Ocu.

kako je to Sin Čovečijii sišao sa neba???

Iv 3,13: Nitko nije uzašao na nebo doli onaj koji siđe s neba, Sin Čovječji.

Ja znam da Isus pak ne govori o doslovnom silasku Sina Čovečijega sa neba(to ni tebi ne odgovora) već se radi o poreklu nauke Hristove.

Iv 6,61: Zar te to sablažnjava? A što ako vidiš Sina Čovječjega kako uzlazi onamo gdje je prije bio? :) ;)

Natrag