Hajde još jednom...Hristos je po tvojoj teologoji Bog i Čovek.
Nije to po "mojoj teologiji", nego tako piše u Novom zavjetu, tako su naučavali apostoli i tako već dvije tisuće godina naučava Kristova Crkva.
Ok....kada je Božanska priroda bila sama bez Ljudske to nije Isus Hristos...eto to je poenta. ... Isus je tek spoj Božanskog i Ljudskog...ako nema Ljudskog to je samo Bog ali ne i Isus Hristos.
Netočno. Sveti Pavao tvrdi baš
suprotno tebi. Sveti Pavao baš "
onoga koji je prije svega i po kome je sve stvoreno" imenuje (naziva)
Isusom Kristom (Kol 1,16-17). Dakle, u vrijeme kada je sve stvarano,
Sin je bio samo Bog, ali ga sveti Pavao svejedno naziva Isusom Kristom. Kad bih ti ja htio i "kroz prste progledati", neće sveti Pavao. Zato se mani "ćorava posla" i "mlaćenja prazne slame".
Ja opet ću ponoviti..Pavle koristi frazeologiju koja je karakteristična za pojedine Biblijske opise. Kada se nešto "pripisuje" nekome iako on sam nije neko kome to može pristajati. Slično kao u 1. Korinćanima 10,1-4.."stena beše Hristos"...tj. Hristos je učinio isto ono što je Stena činila sa Izraelom.
Ovaj princip je itekako poznat u Bibliji. Recimo, najočitiji je kada su upitanju položaj koji se daje nekome iako on sam nije na tom položaju. Primera radi kada su u pitanju prvenci od dece ili na kolektivnom nivou. Postoje tekstovi koji recimo "proglašavaju" nekoga prvencem iako to nije. Ne zato što je on zaista prvenac već zato što je u Božijim očima "prvenac" što će reći "isred" nekoga ko zauzima taj položaj samo prirodnim putem. Princip zamene ili pripisa je itekako poznat kao što rekoh..isto je i sa načinom na koji nas Bog spasava. Nama su "pripisana" dela Hristova iako ih nismo učinili. Ni jedno delo a sva nam pripisana.
Da li je onda čudno ako se Hristu "pripiše" nešto što nije delo samog Hrista kao Mešijaha? Naravno da ne. Upravo u Kološanima 1,18 i rekapituliraju ceo odeljak od 15-18..kada kaže "da u svemu On bude prvi".. Njemu je pripisano ovako veličanstveno delo stvaranja jer je On naslednik svega što je Očevo. On je dakle i po proroštvu učinjen prvencem u svemu. Tako da zbog povezanosti Hrista sa onim što je nazvano "Reč" i koja je sve stvorila, zbog zasluga Hrista Mešijaha u planu spasenja, zbog svega što On jeste On sa pravom zauzima takvo mesto kao Neko kroz koga je sve stvoreno. U tom smislu Njemu je sa pravom PRIPISANO ono što se odnosi na Reč iz 1. Jovanove 1,1-3
Čemu tu hrpetina ovog teksta
potpuno besmislenog naprdanja? I još gore od besmislenog naprdanja,
hrpetina blasfemije, jer za tebe je Isus Krist
fraza, frazeologija. Za tebe je Isus Krist "
nitko i ništa". Za tebe Isus Krist nije ni Prvi ni Početak, to je samo fraza, a Prvi i Početak je netko (ili nešto) drugi. Za tebe ništa nije stvoreno po Kristu i u Kristu, to je samo "Pavao laprdan" napisao kao frazu.
Čovječe, zaista, kako te više nije sramota pisati ovakve gluposti i svetogrđa? Isus nije fraza, Isus nije "simbol Riječi" (koja je Bog), nego je Isus
utjelovljena Riječ, utjelovljeni Bog - Bog koji je postao čovjek i nastanio se među ljudima. (Iv 1,1)