- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Tvoj problem je sto ti razdvajas stvari, koje bi morale da se razmatraju zajedno da bi se shvatile kontekstu. Ti si dakle jednu temu podelio na deset. To se tako ne radi, niti se biblija tako izucava!
Mire, Mire....upravo tako se mora raditi..zatrpamo temu sa svim i svačim i onda ne znamo ni šta smo počeli ni kuda ide tema. Pa nisam od juče na forumima i nešto sam naučio. Praktično je i jednostavno držati se teme i tu temu razmatrati da se ne bi pogubili konci. Čim vidim da se stvara podloga za novu temu itekako koristim da otvorim temu da bismo to izveli na čistac. Ovo radim dakle praktičnog radi smisla.
Svasta! Pa Isus samo govori o sebi kao o SINU COVECJEM jer ga stari zavet tako opisuje! Dakle, on se samo koristi starozavetnom terminologijom!
Ako si imalo razuman, neces ovo bukvalno shvatiti. Taj naziv ne znaci da je on "bukvalno covek"! On se samo "pojvio kao covek"!
Pa Mire, ne možeš razdvajtai u istom tekstu ono što je bukvalno od onog što je premeseno značenje. Ok, tvoj pokušaj nije loš da kažem...da Isus govori o sebi kao nekom prorečenom. I jeste tako. Samo što onda i ceo tekst treba shvatiti ispravno...jer ako je proroštvo da će biti Sin Čovečiji onda taj Sin Čovečiji jeste Njegov identitet a ne neki drugi pre dolaska.
Takodje nazivaju ga BOGOM sto opet nije naziv koji se primenjuje na ljude, niti su ijednog coveka ikada tako zvali! Tu su i tekstovi koji ga izjednacavaju sa JEHOVOM pa on sigurno nije obican covek!
Ali nije nazvan Jahve, već Elohim. Elohim ima upravo tu primenu..da je neko ovlašćen u ime Božije ili da su mu pripisane neka Božasnka ovlašćenja. Zato i jeste nazvan Bogom..Elohim ali ne Jahve.
Moze biti andjeo ili Bog, ali nikako "covek" kako ga ti zelis predstaviti!
"Bog" u smislu ovlašćenja koja su data čoveku u ime Božije.
Pa ti tekstove i shvatas bukvalisticki a ne mi, zato i imas problem! Ti se hvatas za par stihova koji ga opisuju kao "coveka", a zanemarujes sve ostale koje ga opisuju kao BOGA, kao onoga koji nije sa ovoga sveta!
Isus kaze:
"ja sam od visih vi ste od nizih, vi ste od ovoga sveta ja nisam od ovoga sveta"!
Sam govori da nije sa zemlje, a ti to porices! Zaista moras bi biti lud covek da ovako nesto izjavis ako to ne mislis bukvalno! A ti kazes da on nije to mislio nego nesto drugo!
I Mire...ovo ne govori da je Isus Jahve..i anđeli su "od viših" u smislu da su bezgrešni i da su neumrljani grehom. A to "da nije sa zemlje"..pa ni verni nisu sa zemlje..niste od ovog sveta..znaš za to kad Hristos kaže učenicima. Jesu li oni van zemlje? To su duhovne kategorije Mire, da su verni Bogu i tako odvojeni od sveta. Issu je svakako u odnosu na sve bio "van ovog sveta". To Isus i govori.
Bio bi red da nam vec jednom das tekstove koji dokazuju da Isus nije nebesko bice! Jasno je da cela biblija svedoci da je on "sisao sa neba".
Medjutim, ti nisi dao niti jedan jedini oprecni tekst koji govori suprotno ovome!
Isus govori:
"Jer siđoh s neba ne da činim volju svoju, nego volju Oca koji me posla."
"Tada vikahu Jevreji na Njega što reče: Ja sam hleb koji siđe s neba. I
govorahu: Nije li ovo Isus, sin Josifov, kome mi znamo oca i mater? Kako dakle on govori: Ja siđoh s neba?"
Jevreji su dakle razumeli da on tvrdi ovim da je "sisao sa neba", a Isus se ne brani od ovog zakljucka, vec cak i potvrdjuje recima:
"A kad vidite Sina čovečijeg da odlazi gore gde je pre bio?"
Ove tekstove smo već rezmirali. "Sišđoh sa neba" ili "idem gde sam bio ukazuje na poreklo nauke. Nauka je sa neba...i Isus ide tamo odakle i potiče Njegova nauka. On je i najvljen u proroštvu kako si lepo rekao...i On je kroz proroštvo već na nebu kao Sin Čovečiji. Zato ide tamo gde i odakle je najavlje već u prošlosti te odakle je "poreko" Njegove nauke koja je sinonim za "Njega". Zato je tamo "već bio"..kroz proroštvo o Njemu i kroz nauku Njegovu koja potiče odatle i preko koje je i On sinonimno povezan pa se kaže da je On odatle .
Da ne bude zabune, i apostoli su ovo isto tako razumeli, Pavle govori:
"SINA.. Koji je obličje Boga što se ne vidi, koji je rođen prije svake tvari...
Jer kroz njega bi sazdano sve što je na nebu i što je na zemlji, što se vidi i što se ne vidi...
I on je prije svega, i sve je u njemu."
I ovo smo videli...Isusu je pripisano delo koje se odnosi na Reč. On je učinjen "prvencem" da On svemu bude prvi-Kološanima 1,18.