Isus Hrists pre rođenja na zemlji

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Tvoj problem je sto ti razdvajas stvari, koje bi morale da se razmatraju zajedno da bi se shvatile kontekstu. Ti si dakle jednu temu podelio na deset. To se tako ne radi, niti se biblija tako izucava!

Mire, Mire....upravo tako se mora raditi..zatrpamo temu sa svim i svačim i onda ne znamo ni šta smo počeli ni kuda ide tema. Pa nisam od juče na forumima i nešto sam naučio. Praktično je i jednostavno držati se teme i tu temu razmatrati da se ne bi pogubili konci. Čim vidim da se stvara podloga za novu temu itekako koristim da otvorim temu da bismo to izveli na čistac. Ovo radim dakle praktičnog radi smisla.

Svasta! Pa Isus samo govori o sebi kao o SINU COVECJEM jer ga stari zavet tako opisuje! Dakle, on se samo koristi starozavetnom terminologijom!

Ako si imalo razuman, neces ovo bukvalno shvatiti. Taj naziv ne znaci da je on "bukvalno covek"! On se samo "pojvio kao covek"!

Pa Mire, ne možeš razdvajtai u istom tekstu ono što je bukvalno od onog što je premeseno značenje. Ok, tvoj pokušaj nije loš da kažem...da Isus govori o sebi kao nekom prorečenom. I jeste tako. Samo što onda i ceo tekst treba shvatiti ispravno...jer ako je proroštvo da će biti Sin Čovečiji onda taj Sin Čovečiji jeste Njegov identitet a ne neki drugi pre dolaska.

Takodje nazivaju ga BOGOM sto opet nije naziv koji se primenjuje na ljude, niti su ijednog coveka ikada tako zvali! Tu su i tekstovi koji ga izjednacavaju sa JEHOVOM pa on sigurno nije obican covek!

Ali nije nazvan Jahve, već Elohim. Elohim ima upravo tu primenu..da je neko ovlašćen u ime Božije ili da su mu pripisane neka Božasnka ovlašćenja. Zato i jeste nazvan Bogom..Elohim ali ne Jahve.

Moze biti andjeo ili Bog, ali nikako "covek" kako ga ti zelis predstaviti!

"Bog" u smislu ovlašćenja koja su data čoveku u ime Božije.

Pa ti tekstove i shvatas bukvalisticki a ne mi, zato i imas problem! Ti se hvatas za par stihova koji ga opisuju kao "coveka", a zanemarujes sve ostale koje ga opisuju kao BOGA, kao onoga koji nije sa ovoga sveta!

Isus kaze:

"ja sam od visih vi ste od nizih, vi ste od ovoga sveta ja nisam od ovoga sveta"!

Sam govori da nije sa zemlje, a ti to porices! Zaista moras bi biti lud covek da ovako nesto izjavis ako to ne mislis bukvalno! A ti kazes da on nije to mislio nego nesto drugo!

I Mire...ovo ne govori da je Isus Jahve..i anđeli su "od viših" u smislu da su bezgrešni i da su neumrljani grehom. A to "da nije sa zemlje"..pa ni verni nisu sa zemlje..niste od ovog sveta..znaš za to kad Hristos kaže učenicima. Jesu li oni van zemlje? To su duhovne kategorije Mire, da su verni Bogu i tako odvojeni od sveta. Issu je svakako u odnosu na sve bio "van ovog sveta". To Isus i govori.

Bio bi red da nam vec jednom das tekstove koji dokazuju da Isus nije nebesko bice! Jasno je da cela biblija svedoci da je on "sisao sa neba".

Medjutim, ti nisi dao niti jedan jedini oprecni tekst koji govori suprotno ovome!

Isus govori:

"Jer siđoh s neba ne da činim volju svoju, nego volju Oca koji me posla."

"Tada vikahu Jevreji na Njega što reče: Ja sam hleb koji siđe s neba. I
govorahu: Nije li ovo Isus, sin Josifov, kome mi znamo oca i mater?
Kako dakle on govori: Ja siđoh s neba?"

Jevreji su dakle razumeli da on tvrdi ovim da je "sisao sa neba", a Isus se ne brani od ovog zakljucka, vec cak i potvrdjuje recima:

"A kad vidite Sina čovečijeg da odlazi gore gde je pre bio?"

Ove tekstove smo već rezmirali. "Sišđoh sa neba" ili "idem gde sam bio ukazuje na poreklo nauke. Nauka je sa neba...i Isus ide tamo odakle i potiče Njegova nauka. On je i najvljen u proroštvu kako si lepo rekao...i On je kroz proroštvo već na nebu kao Sin Čovečiji. Zato ide tamo gde i odakle je najavlje već u prošlosti te odakle je "poreko" Njegove nauke koja je sinonim za "Njega". Zato je tamo "već bio"..kroz proroštvo o Njemu i kroz nauku Njegovu koja potiče odatle i preko koje je i On sinonimno povezan pa se kaže da je On odatle .

Da ne bude zabune, i apostoli su ovo isto tako razumeli, Pavle govori:

"SINA.. Koji je obličje Boga što se ne vidi, koji je rođen prije svake tvari...

Jer kroz njega bi sazdano sve što je na nebu i što je na zemlji, što se vidi i što se ne vidi...

I on je prije svega, i sve je u njemu."

I ovo smo videli...Isusu je pripisano delo koje se odnosi na Reč. On je učinjen "prvencem" da On svemu bude prvi-Kološanima 1,18.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Hoćeš reći da je Isusova nauka "sišla s neba i uzašla nazad na nebo"? :);)

OK
, daj još samo citat u kojem piše da je Isusova nauka uzašla na nebo i sjela zdesna Ocu.

Kada smo mi sa Hristom ni mi nismo sa ovog sveta..i mi smo "došli" sa neba..preko nauke Hristove koju smo prihvatili i tada više nismo sa ovog sveta. Valda ti je ovo poznato. Ako bismo bukvalno shvatili razumeli bismo Hristove reči da one znače da treba da se verni uzimaju sa sveta u bukvalnom smislu.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Poreklo nauke..to je suština. Isusova nauka je od Oca..zato kaže "iziđoh od Oca". Ni ovde učenici niti bilo ko pita Isusua o preegzisteciji niti im je to na umu..jako je važno i ovaj segment razumeti.

"ja sam od visih vi ste od nizih, vi ste od ovoga sveta ja nisam od ovoga sveta"!

"Izidjoh od Oca, i dodjoh na svet; i opet ostavljam svet, i idem k Ocu. Rekoše Mu učenici Njegovi: Eto sad upravo govoriš, a
nikakve priče ne govoriš..."

Isus govori:

"Jer siđoh s neba ne da činim volju svoju, nego volju Oca koji me posla."

"Tada vikahu Jevreji na Njega što reče: Ja sam hleb koji siđe s neba. I
govorahu: Nije li ovo Isus, sin Josifov, kome mi znamo oca i mater?
Kako dakle on govori: Ja siđoh s neba?"

Jevreji su dakle razumeli da on tvrdi ovim da je "sisao sa neba", a Isus se ne brani od ovog zakljucka, vec cak i potvrdjuje recima:

Da ne bude zabune, i apostoli su ovo isto tako razumeli, Pavle govori:

"SINA.. Koji je obličje Boga što se ne vidi, koji je rođen prije svake tvari...

Jer kroz njega bi sazdano sve što je na nebu i što je na zemlji, što se vidi i što se ne vidi...

I on je prije svega, i sve je u njemu."

Dakle, i oni ga dozivljavaju kao nebesko bice!

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"Nebesko biće" je svako ko poseduje nebesku nauku. Čim imaš nebesku nauku jesi "nebesko biće" jer više svet nema vlasti nad tobom. U tom smsilu Mire. Ne u bukvalnom smislu.

Isus nigde nije upitan o svojoj pregistenciji u ovim tekstovima...niti je ta tema nagoveštena u ovim tekstovima pa zato moraš i to posebno voditi računa. Nije dakle niko nikada pokrenuo tu temu u jevanđeljima kada razgovara sa Hristom. Da li bi onda bilo sasvim pristojnije da Isusove reči ne interpretiramo kroz naše shvatanje već kroz kontekst samog teksta o čemu se govori? Da, trebalo bi tako.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pa Mire, ne možeš razdvajtai u istom tekstu ono što je bukvalno od onog što je premeseno značenje. Ok, tvoj pokušaj nije loš da kažem...da Isus govori o sebi kao nekom prorečenom. I jeste tako. Samo što onda i ceo tekst treba shvatiti ispravno...jer ako je proroštvo da će biti Sin Čovečiji onda taj Sin Čovečiji jeste Njegov identitet a ne neki drugi pre dolaska.
Ne mozes ti razdvajati Hristov identitet "pre i posle" to ne radi ni jedan apostol ni jedan Hriscanin u bibliji!

"I on je prije svega, i sve je u njemu." (govori ovde o Sinu)

Nije on razlicit "pre i posle"! Dakle ti fantaziras i pricas bezveze! Ne postoji razlika u licnostima na nebu i na zemlji pobogu!

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nije on razlicit "pre i posle"! Dakle ti fantaziras i pricas bezveze! Ne postoji razlika u licnostima na nebu i na zemlji pobogu!

Mire, po nauci koju iznosiš itekako postoji razlika. Na nebu pre rođenja na zemlji On je samo Bog. Na zemlji je Bog-Čovek..to je identitet Isusa Hrista. Kako dakle nije različit kada jeste? Na nebu pre dolaska nije bio Čovek. Isus je definisan upravo prema nauci koju iznosiš kao Bog-Čovek. Svako drugo zasebno obličje da li samo Bog ili sao Čovek ne bi se moglo identifikovati sa ličnosšću Isusa Hrista.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
"Nebesko biće" je svako ko poseduje nebesku nauku. Čim imaš nebesku nauku jesi "nebesko biće" jer više svet nema vlasti nad tobom. U tom smsilu Mire. Ne u bukvalnom smislu.
Daj Jovane ne lupetaj, ovo je prevrsilo meru koliko fantaziras, postalo je vec zalosno.. Ne mogu ja govoriti da sam "sisao sa neba" jer mi je nauka sa neba! A Isus ne govori u pricama:

"Izidjoh od Oca, i dodjoh na svet; i opet ostavljam svet, i idem k Ocu. Rekoše Mu učenici Njegovi: Eto sad upravo govoriš, a nikakve priče ne govoriš..."

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Daj Jovane ne lupetaj,

Zar si i ti postao nervozan?

ovo je prevrsilo meru koliko se izvlacis, postalo je zalosno.. Ne mogu ja govoriti da sam "sisao sa neba" jer mi je nauka sa neba! A Isus ne govori u pricama:

"Izidjoh od Oca, i dodjoh na svet; i opet ostavljam svet, i idem k Ocu. Rekoše Mu učenici Njegovi: Eto sad upravo govoriš, a nikakve priče ne govoriš..."

Može naravno. Isus kaže da "nismo od sveta". Šta bi ti sad izvukao kao zaključak sa bukvalističkim shvatanjem i bez ikakovog realnog rezona? Ti bi shvatio da je Isus govorio da mi se van sveta odnosimo kada nismo od sveta postavši Hristovi?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Mire, nije mi drago da izgledam kao oponent na forumu. Niti nešto preterano mislim o sebi zbog toga. Ali pogledaj argumentaciju, prosudi..kao i svi ostali. Niti koga želim opovrgavati niti dokazivati zablude, već shvati ovo kao alternativu u tumačenju teksta. Ovo svakako može poslužiti(ako je tačno a verujem da jeste i ako nema mojih ličnih želja a verujem da nema..jednostavno se ove stvari slože) kao veliki i značajan doprinos za Hrista i svedoansto o Hristu. Ne o mom znanju ili mudorosti...ja nisam bitan uopte...već da nam niko ne može naći mane i da pred svima možemo izaći sa jasnim stavovima.

Hristos ako bude želeo On će učiniti vrlo lako da se ovo moje kazivanje pokaže u svoj svojoj pogrešnosti ako je tako volja Njegova, ali ako je drugačija On će pokazati svu lepotu ovoga stava. Bog će učiniti. Neka volja Njegova bude a ne moja niti bilo čija. Amin.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Zar si i ti postao nervozan?
Jovane ovo je stvarno toliko bogohulno da je postalo zalosno! Tebe kao djavo da je opseo! Pricas totalne gluposti, izvini sto moram ovo da ti kazem, ali tako je.

Pa kako da mi ne bude krivo i da ne budem nervozan, kada citam samo nebuloze od tebe. Ja stvarno mislim da si ti dobar teolog, i zato mi je krivo da sam sebe tako ukopavas! Smejace ti se svi..

Može naravno. Isus kaže da "nismo od sveta". Šta bi ti sad izvukao kao zaključak sa bukvalističkim shvatanjem i bez ikakovog realnog rezona? Ti bi shvatio da je Isus govorio da mi se van sveta odnosimo kada nismo od sveta postavši Hristovi?

Jovane, ovo je razvodnjavanje onoga sto je Hristos rekao! Ti razvodjavas, a izjave se posmatraju prvo iz uzeg a onda iz sireg konteksta! Ti uzimas delove i razvodnjavas! Ne gledas ni siri ni uzi kontekst. Ni jednom se nisi upustio u ozbiljan razgovor vec izbegavas! Tako svaki stih mozemo razvodniti, jer u bibliji se sve moze shvatiti dvojako!

Odgivori mi gde je Hristos "pre bio"?

Natrag