Isus Hrists pre rođenja na zemlji

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nije. S neba je sišao kao Bog, i postao čovjekom - Sin Čovječji.

Opet je to tvoje verovanje. Nisam te to pitao već na osnovu Jovan 3,13 gde kaže "Sin Čovečiji" koji siđe sa neba. Ne kaže "Bog koji je sišao sa neba" već "Sin Čovečiji" koji siđe sa neba. Znači nemoj iznositi svoje verovanje već ono što piše u Jovanu 3,13. Kako je to na nebu dakle bio Sin Čovečiji? Tvoja teologija to ne priznaje ali ako bukvalno tumačiš Jovan 3,13 onda moraš ovako razumeti.

P.S. Još mi nisi citirao kako je na nebo uzišao i Ocu zdesna sjeo Isusov nauk. To si danima mantraš. :) Čekam tvoj citat.

Pa rekoh ti da je bukvalistički pristup totalni promašaj..i tebi nije dovoljno na već datim stihovima da to vidiš već tražiš još bukvalizama koji su promašaj..ne razmem te. Opet tražiš bukvalno a bukvalno ovde je više nego promašaj.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
ps..ne zaboravi važnu činjenicu. Isus nigde nije upitan od učenika u vezi Njegovog prepostojanja. Zašto bi govorio ono što nije pitan? Moraš imati smernice koje će te voditi u pravom smeru. Isus ne odgovora na ono što nije upitan.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Kol 1,17: sve je po njemu i za njega stvoreno: on je prije svega i sve stoji u njemu.

Isus je prije svega. Znam da ti se gadi i povraća od svetog apostola Pavla, ali to je tvoj problem.

Što sada, "mudrače"? ;)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Kol 1,17: sve je po njemu i za njega stvoreno: on je prije svega i sve stoji u njemu.

Isus je prije svega. Znam da ti se gadi i povraća od svetog apostola Pavla, ali to je tvoj problem.

Što sada, "mudrače"?

I šta smo uradili sa Jovan 3,13? Sada vadiš nove stihve..nije da neću da odgovorim..neću odmah...ali hajde zaista da jednom postoji neki red. Ili daj razumevanje Jovana 3,13 na osnovu teksta koji stoji ili priznaj da to ne razumeš i da nemožeš uklopiti u svoju teologiju i to je ok. Pa onda ćemo i ovaj citat videti. No, nije red da ovako tek zanemarimo Jovan 3,13. Ne uklapa se u tvoju teologiju jel tako? Ako je tako važno je to da kažeš bar. I onda ćemo videti Kološane ;)

A možda to i prećutno kažeš...mogu i to razumeti. I da ne kažeš ništa više o Jovanu 3,13 razumeću o čemu se radi. Kološani...hajde da sačekam da vidim za ovo prethodno...naravno da ću odgovoriiti.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ok..understand ;).

Hajde ovako..kada smo kod Kološana moje pitanje za zagrevanje...je li ovde Hristos stvorio sve kako stoji kao Bog ili kao Čovek? Pošto ti veruješ da je Hristos Bog i Čovek sada me zanima za početak diskusije koji deo Hrista je stvorio sve? Čovečiji ili Božanski?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ok..understand ;).

Great! He is before all things, and in Him all things hold together. (Colossianas 1,17)

Hajde ovako..kada smo kod Kološana moje pitanje za zagrevanje...je li ovde Hristos stvorio sve kako stoji kao Bog ili kao Čovek? Pošto ti veruješ da je Hristos Bog i Čovek sada me zanima za početak diskusije koji deo Hrista je stvorio sve? Čovečiji ili Božanski?

Of course, as God. ;)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nije dovoljno dok ne navedes stihove da isti Isus nije "sisao" sa neba! On sam kaze da jeste i da ce se "vratiti" gore ka Ocu! Pa jel on lud pa ne zna sta prica?

Jovane, sta je s tobom?

I nemoj manipulisati izrazom "Sin Covecji" on govori licno za sebe da se vraca gore a ne neko drugi! Dok izraz "Sin Covecji" primenjuje na sebe u smislu prorockog recnika iz danila, jer su jevreji znali sta taj termin znaci..

Isus kaže u Jovanu 3,13 da je "Sin Čovečiji" sišao sa neba. Ako gledaš bukvalistički na ovaj stih znači da je Isus bio Bogo-Čovek ili Čovek i na nebu pre rođenja od Marije. Problem je bukvalistički pristup ovim tekstovima.

Jovan Prezviter je napisao(la):

Of course, as God.

Dobro, ako je kao Bog sve stvorio onda je jasno da se ovi stihovi u Kološanima 1,17 ne odnose na Isusa jer Isus Hristos je neko ko nije učestvovaao u stvaranju jer taj Isus ima dve prirode...Dakle, nije Isus Hristos već deo Isusa Hrista tj. Božanski deo Njegov. Ne i Isus Čovek...

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Isus kaže u Jovanu 3,13 da je "Sin Čovečiji" sišao sa neba. Ako gledaš bukvalistički na ovaj stih znači da je Isus bio Bogo-Čovek ili Čovek i na nebu pre rođenja od Marije. Problem je bukvalistički pristup ovim tekstovima.

Prestani onda biti bukvalist. Isus je prije rođenja od Blažene Djevice Marije bio samo Bog, a rođenjem je postao i čovjek. Dakle, od svog rođenja u Betlehemu Isus je Bogočovjek.

Dobro, ako je kao Bog sve stvorio onda je jasno da se ovi stihovi u Kološanima 1,17 ne odnose na Isusa jer Isus Hristos je neko ko nije učestvovaao u stvaranju jer taj Isus ima dve prirode...Dakle, nije Isus Hristos već deo Isusa Hrista tj. Božanski deo Njegov. Ne i Isus Čovek...

Isus Krist ima dvije naravi (prirode), božansku i ljudsku, ali Isus Krist je jedna jedinstvena i nedjeljiva osoba. Prema tome, ista je osoba Isusa kojeg je rodila Djevica Marija i onaj "po kome je sve stvoreno i koji je prije svega". Prema tome, naravno da se stihovi u Kološanima odnose na Isusa Krista. Uostalom, na koga bi se odnosili ako se ne odnose na Isusa Krista? Na magarca, je li magarac Glava Crkve? Odnose li se na šišmiša, je li šišmiš Glava Crkve? :)

Zar je zaista nekim ljudima teško, pa i nemoguće, razumijeti ovo. Isus Krist je Bog odvijeka, kao i Bog Otac, a čovjek je od dana začeća u utrobi Blažene Djevice Marije.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Isus Krist ima dvije naravi (prirode), božansku i ljudsku, ali Isus Krist je jedna jedinstvena i nedjeljiva osoba. Prema tome, ista je osoba Isusa kojeg je rodila Djevica Marija i onaj "po kome je sve stvoreno i koji je prije svega". Prema tome, naravno da se stihovi u Kološanima odnose na Isusa Krista.

Ne odnose se..jer Isus je "BogoČovek"...to je Isus. Isus pre rođenja je bio samo Bog. Dakle, pošto je bio samo Bog onda je Bog srtvorio a ne Bogo-Čovek. Ne možeš odvajati entitete Isusa Hrista kada ti zatreba po poterebi. Isus je po teologiji koju zastupaš Bog-Čovek...i Bog-Čovek mora dakle učestvoati u stvaranju. Ako je samo Bog onda nije Bog-Čovek tj. Isus.

Mislim da opet ne prepoznaješ implikacije tvoje teologijie.

No, u Kološanima Pavle ne govori o Hristu u bukvalnom smislu tj. o Hristu koji je sve stvorio. On govori o Onome sa kojim je Hristos Čovek povezan..i zato se automatski prenosi delo koje se odnosi na Reč na Čoveka Isusa Hrista. To je poenta. Ništa teško za razumeti.

Poslednja izmena:
Natrag