Mire, ako je iko imao validan kontimuitet istorisjki i dogmatski, onda to je imalo jevresjko svestenstvo u Hristobvo vreme.
Onog trenutka kad su odbili Isusa prihvatiti kao Boga, i ne samo odbili nego tražili da se Isusa pogubi jer se predstavljao Bogom,
oni su postali otpadnici. Jedna sveta katolička i apostolska crkva već dva tisućljeća
vjeruje, ispovjeda i poučava kako je
Isus naš Bog i naš Spasitelj, baš kako su vjerovali i naučavali apostoli. Dakle, priča o otpadu Crkve je suluda.
Jucer sam ti izneo Hristov razgovor sa Jevrejima. Oni su isto tako kao i ti neprestano ponavljali: "Mis mo potomci Avramovi, nikome nikad robovali nismu! Oni su cvrsto verovali da ce ih Avram primiti u svoje narucje u Carstvu Bozjem, a Hrista , koji je dosao da ih spase, razapese. To je tvoj kontinuitet, za koji Isus nije ni mario.
Da,
oni ga razapeše, ali jedna sveta katolička i apostolska crkva, počevši od apostola pa sve do današnjeg dana, Krista
priznaje Bogom, slavi ga i prihvaća ga svojim Spasiteljem. Dakle, naš odnos prema Kristu je apsolutna suprotnost odnosu onih koji ga razapeše.
Mi imamo kontinuitet, jer smo se vratili u pocetak i nastavili smo da verujemo i zivimo upravo onako kako su apostoli ziveli, a Hvala Bogu to nam je sacuvano u Novom zavet.
Da, hvala Bogu ostalo je sačuvano u Novom zavjetu, zato te pitam. Sastajete li se vi Adventisti
svaki dan na lomljenje kruha (Euharistiju), baš onako
kako su to činili apostoli i prvi kršćani od samih početaka? Ako to ne činite, smiješna je tvoja tvrdnja kako ste se "
vratili u početak i nastavili vjerovati i živiti kako su apostoli živili". Jedna sveta katolička i apostolska crkva već dva tisućljeća upravo to čini. Okuplja se svakog dana na Euharistiju na kojoj
slavi Krista kao Boga i Spasitelja.
Svakako sve jerersi koje su mnoge crkve usvojile koje ti nazivas dogmatikom, to me ne zanima, jer sam se vratio na cisti izvor, a nismom se prikljucio mutnoj vodi.
Da ste se vratili na čisti izvor, činili biste ono što su činili apostoli, svakodnevno biste se okupljali na Euharistiju - lomljenje kruha.
Elen Vajt ne govori o nikakvom kontinuitetu, nego govori o tome sto, sam i ja gore naveo, da je u svim vekovima bilo dobrih ljudi koji su ziveli prema svetlosti koju su imali i to je istina.
Sveti Ivan naziva
antikristima one kakve je Ellen White okarakterizirala "dobrim ljudima koji su živjeli prema svjetlosti koju su imali".
Mire, ja sasvim dobro razmisljam, ne samo sada nego kroz celi zivot. Mieni je Hristos primer. Udzbenik mi je Biblija, koja nam je do danas sacuvala, to je biblijsko nasledje.
A tko ti je jamac za Krista i Bibliju? Naravno, osim jedne svete katoličke i apostolske crkve. Je li možda Muhamed? Tripo? Pavle Simović? Miroljub?
Mire, imamo mi sve sto je potrebno, a to je, mi smo se vratili apostolskom ucvenju, a apostolsko uicenje je sacuvano u Svetom pismu.
A sastajete li se svaki dan na lomljenje kruha kako su to činili apostoli s prvim kršćanima?
I od toga vodimo kontinuitet ane da se prikljucimo mutnim pritokama.
Vidjesmo, kontinuitet u ovome nemate. Ne sastajete se svaki dan na lomljenje kruha.
Nije ono Crkva Hristova koja ima dugu istroriju, ako je tako, onda to ima Starozavetna Crkva koja je starija od svih nas.
U pravu si.
Kristova crkva je ona koja je stara
dva tisućljeća, ona koja se "rodila" na Pedesetnicu.
Ponovo gresis. Prvo mi zaista u pocetku nismo imali nista.
Ovo tvoje priznanje je strašno. Osamnaest stoljeća nakon Krista, apostola i Kristove crkve, sam priznaješ sramotu da vaši pioniri nisu imali ništa.
Zato su nasi pioniri proucavali Bibliju i usvajali istine koje su redom saznali.
1. Vaši pioniri su vjerovali i naučavali da je
Trojstvo suprotno zdravom razumu, suprotno Svetom pismu i da je poganskog podrijetla!? Jesu li ovo otkrili proučavajući Bibliju?
2. Vaši pioniri su vjerovali i naučavali da je Krist 22.10.1844. posredovati za grešnike i da je tada
završilo vrijeme pokajanja i spasenja za grešnike!? Jesu li ovo otkrili proučavajući Bibliju?
3. Vaši pioniri su vjerovali i naučavali da
subota počinje petkom u 18 sati i završava slijedeći dan u 18 sati!? Jesu li ovo otkrili proučavajući Bibliju?
Zato ne mozes reci da mi nismo nasledili nista od apostola, od njih smo sve nasledili.
Znači, i ovo gore vam je od apostola?
Vernic Hristove crkve su oni koji celim srce sluze Bogu i koji u svemu slede svoga Otkupitelja.
Potpuno se slažem.
A to je jasno opisano u Novom zavetu,
A tko ti jamči da Novi zavjet ima
bilo kakve veze s Bogom? Naravno, osim Crkve koja je
kanonizirala novozavjetne spise u 4. stoljeću, za koju vi Adventisti tvrdite da je u vrijeme kanoniziranja tih spisa bila u
debelom otpadu.
U toliko debelom otpadu da je neki od tvojih adventista nazivaju Kurvom Babilonskom. Kako možete
Crkvu proglasiti otpalom (i smatrati je Babilonskom Kurvom), a
Knjigu (Bibliju) koju je ona u vrijeme tog otpada kanonizirala preuzeti od nje
kao svoje Sveto Pismo!? Oprosti, ali stvari stoje ovako: Sveto Pismo Kurve Babilonske postaje Sveto Pismo Adventista sedmog dana.
Hristos spasava, a ne organizacija, iako je i organizacija potrebna ako ona vrsi svoju ulogu koju joj je Bog odredio.
Tko govori o organizaciji? Pogotovo, tko tvrdi da organizacija spasava?
Ti podmetneš tezu drugom pa je onda opovrgavaš. Zašto to činiš? Vi u Americi to nazivate "
strawman ", strašilo. Ovo spada u domenu
manipulacije.