Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Mire,Mire, znas ti dobro sta je istina ali izgleda da ne zelis da je priznas. Zasto nisi nastavi tekst koji si naveo: "Ali ono sto oni cine, vi nemojte ciniti"
Kakve veze to ima sa "dogmom"?
On je bas rekao da trebaju da vrse sve sto ih fariseji uce. A to sto su oni samo govorili a nisu radili, to ne negira njihovu dogmu!
On priznaje Mojsija i proroke, ali nije priznao kompletan autoritet starozavetnog svestenstva, jer da jeste, saradjivao bi s njima, a on je to odbio.
Hristos je prvo njima bio poslan, naravno da je farisejima govorio i pozivao ih da ga prihvate, to je radio svo vreme.
Hristos kaze - "nisam poslan nikome do izgubljenim ovcama doma izraelovog" tj. Jevrejima i farisejima. A kada su oni odbili tek u vreme apostola pocinje sakupljanje mnogobozaca, odbacivanje stare crkve i formiranje nove. Tek kad je Pavle rekao - "posto vi ne zelite slusati okrecemo se mnogoboscima"!
Oni nisu otpali zbog "neispravne dogme" vec zbog "oholosti"!
I opet su apostoli nastavili "kontinuitet starozavetne crkve" nisu ga nikad negirali cak su dokazivali rodoslovljima da poticu od crkve..
Hristo nije mario za nikakav kontinuitet, jer da jeste, prvo bi se javio Prvosvesteniku i priznao njegovu vlast, a On je to odbio da ucini.
Marko ti ne znas uopste sta pricas! Nije li Hristos kao decak bio u crkvi sa farisejima, a oni se divili njegovoj mudrosti. Jos kaze - "ne znate li da trebam biti u kuci Oca mojega"!
Ako je Jevrejsku crkvu nazvao "kucom Bozjom" KAKO JE ONDA ONA ODBACENA I KAKO JE OTPALA!?
Pa i godinama kasnije, sada vec kao odrastao kaze - "ostavice vam se vasa kuca pusta". Zato sto nisu hteli da ga prihvate.
Odlicno Mire. Pa moze li da prenose taj tvoj kontinuitet i oni 'KOJI GOVORE A NE CINE?
Kakve veze ovo ima sa "neispravnoscu dogme?" Nema nikakve veze neverje sa kontinuitetom. Hristos im nije uskratio pravo da se zovu crkvom i nije rusio njihov autoritet, sve do kraja boravka na zemlji ih je priznavao. Oni su sami sebe pokopali jer su se okrenuli protiv Boga koji je dosao da ih okupi oko sebe.
Mire, jasi li ti pri sebi. Kazes da fariseji nisu otpali DOGMATSKI a ubise Onoga koji je dosao da ih spase.
Pa nisam ja to izmislio, to je rekao Hristos - "na mojsijevu stolicu sedose knjizevnici i fariseji, sve sto vam dakle kazu fariseji drzite i tvorite"!
Znaci da su fariseji imali ispravnu dogmu i on ih je priznavao kao svoju crkvu. Cak ih je nazivao "kucom Bozjom"!
To sam ti vec nekoliko puta objasnio. I ja verujem da Hristova Crkva nece pasti, ali moderni fariseji su odavno otpali.
Recimo da smo mi stvarno nesto zgresili, aBog odlucio da nas odbaci (sto je po prorocanstvu nemoguce, ali ajde..) gde je onda vas dogmatski kontinuitet?
Gde vam je nauka koju ste nasledili od apostola i gde vam je kontinuitet u propovedanju iste tokom svih vekova do danas?
Ne moze crkva imati "prekinuti kontinuitet", ona mora postojati svo vreme kroz istoriju i istu nauku propovedati!
I opet cu pitati, gde vam je "kontinuitet dogme kroz istoriju sve do danas"???
NEMATE TAJ KONTINUITET DOGME!
VI STE LUTALI, SAZNAVALI, PA OPET GUBILI NAUCENO, PA STE SKRETALI, PA SE VRACALI, PA NA KRAJU NE ZNATE NI STA VERUJETE NI OD KOGA VAM JE TO STO STE NAUCILI POTEKLO!
Da ste vi zaista "Crkva Bozja" vi bi imali ISTU DOGMU TOKOM SVIH 2000 GODINA DO DANAS. JER BI JE NASLEDILI OD APOSTOLA!
nego ih poziva DU BUDU UGRADJENI NA TEMELJU apostola i prorok GDE JE GLAVA HRISTOS.
Na temelju "apostola i proroka" odnosno "na temelju crkve" jer su i oni "nastavili kontinuitet starozavetne crkve"!
Ne bi pominjao "proroke i apostole" da im nije temelj crkva, onda bi temeljili "samo na Hristu - kamenu"!
Ti stvarno ne znas ni sta pricas Marko.
Jevrejima je jako bilo vazno poreklo, Pavle se ubi dokazujuci da je Hristos dosao kroz svestenicku lozu, kroz crkvu i da je Hristos "svestenik po redu Melhisedekovom", a ti kazes "nije bitan kontinuitet" i "veza sa crkvom"!
Poslednja izmena: