Zvezde u mracnoj noci

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire,Mire, znas ti dobro sta je istina ali izgleda da ne zelis da je priznas. Zasto nisi nastavi tekst koji si naveo: "Ali ono sto oni cine, vi nemojte ciniti"

Kakve veze to ima sa "dogmom"?
On je bas rekao da trebaju da vrse sve sto ih fariseji uce. A to sto su oni samo govorili a nisu radili, to ne negira njihovu dogmu!

On priznaje Mojsija i proroke, ali nije priznao kompletan autoritet starozavetnog svestenstva, jer da jeste, saradjivao bi s njima, a on je to odbio.

Hristos je prvo njima bio poslan, naravno da je farisejima govorio i pozivao ih da ga prihvate, to je radio svo vreme.

Hristos kaze - "nisam poslan nikome do izgubljenim ovcama doma izraelovog" tj. Jevrejima i farisejima. A kada su oni odbili tek u vreme apostola pocinje sakupljanje mnogobozaca, odbacivanje stare crkve i formiranje nove. Tek kad je Pavle rekao - "posto vi ne zelite slusati okrecemo se mnogoboscima"!

Oni nisu otpali zbog "neispravne dogme" vec zbog "oholosti"!

I opet su apostoli nastavili "kontinuitet starozavetne crkve" nisu ga nikad negirali cak su dokazivali rodoslovljima da poticu od crkve..

Hristo nije mario za nikakav kontinuitet, jer da jeste, prvo bi se javio Prvosvesteniku i priznao njegovu vlast, a On je to odbio da ucini.

Marko ti ne znas uopste sta pricas! Nije li Hristos kao decak bio u crkvi sa farisejima, a oni se divili njegovoj mudrosti. Jos kaze - "ne znate li da trebam biti u kuci Oca mojega"!

Ako je Jevrejsku crkvu nazvao "kucom Bozjom" KAKO JE ONDA ONA ODBACENA I KAKO JE OTPALA!?

Pa i godinama kasnije, sada vec kao odrastao kaze - "ostavice vam se vasa kuca pusta". Zato sto nisu hteli da ga prihvate.

Odlicno Mire. Pa moze li da prenose taj tvoj kontinuitet i oni 'KOJI GOVORE A NE CINE?

Kakve veze ovo ima sa "neispravnoscu dogme?" Nema nikakve veze neverje sa kontinuitetom. Hristos im nije uskratio pravo da se zovu crkvom i nije rusio njihov autoritet, sve do kraja boravka na zemlji ih je priznavao. Oni su sami sebe pokopali jer su se okrenuli protiv Boga koji je dosao da ih okupi oko sebe.

Mire, jasi li ti pri sebi. Kazes da fariseji nisu otpali DOGMATSKI a ubise Onoga koji je dosao da ih spase.

Pa nisam ja to izmislio, to je rekao Hristos - "na mojsijevu stolicu sedose knjizevnici i fariseji, sve sto vam dakle kazu fariseji drzite i tvorite"!

Znaci da su fariseji imali ispravnu dogmu i on ih je priznavao kao svoju crkvu. Cak ih je nazivao "kucom Bozjom"!

To sam ti vec nekoliko puta objasnio. I ja verujem da Hristova Crkva nece pasti, ali moderni fariseji su odavno otpali.

Recimo da smo mi stvarno nesto zgresili, aBog odlucio da nas odbaci (sto je po prorocanstvu nemoguce, ali ajde..) gde je onda vas dogmatski kontinuitet?

Gde vam je nauka koju ste nasledili od apostola i gde vam je kontinuitet u propovedanju iste tokom svih vekova do danas?

Ne moze crkva imati "prekinuti kontinuitet", ona mora postojati svo vreme kroz istoriju i istu nauku propovedati!

I opet cu pitati, gde vam je "kontinuitet dogme kroz istoriju sve do danas"???

NEMATE TAJ KONTINUITET DOGME!

VI STE LUTALI, SAZNAVALI, PA OPET GUBILI NAUCENO, PA STE SKRETALI, PA SE VRACALI, PA NA KRAJU NE ZNATE NI STA VERUJETE NI OD KOGA VAM JE TO STO STE NAUCILI POTEKLO!

Da ste vi zaista "Crkva Bozja" vi bi imali ISTU DOGMU TOKOM SVIH 2000 GODINA DO DANAS. JER BI JE NASLEDILI OD APOSTOLA!

nego ih poziva DU BUDU UGRADJENI NA TEMELJU apostola i prorok GDE JE GLAVA HRISTOS.

Na temelju "apostola i proroka" odnosno "na temelju crkve" jer su i oni "nastavili kontinuitet starozavetne crkve"!

Ne bi pominjao "proroke i apostole" da im nije temelj crkva, onda bi temeljili "samo na Hristu - kamenu"!

Ti stvarno ne znas ni sta pricas Marko.

Jevrejima je jako bilo vazno poreklo, Pavle se ubi dokazujuci da je Hristos dosao kroz svestenicku lozu, kroz crkvu i da je Hristos "svestenik po redu Melhisedekovom", a ti kazes "nije bitan kontinuitet" i "veza sa crkvom"!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Recimo da smo mi stvarno nesto zgresili, i da je potrebno da nas Bog odbaci, gde je onda vas dogmatski kontinuitet sa crkvom?

I opet cu pitati, gde vam je "kontinuitet dogme kroz istoriju sve do danas"???

NEMA GA! KONTINUITET DOGME NE POSTOJI KOD VAS, SAMO LUTANJE!

Na temelju "apostola i proroka" odnosno "na temelju crkve" jer su oni "nastavili kontinuitet starozavetne crkve"!

Recimo da samo Bog može da kaže da li smo zgrešili i da zaslužujemo da budemo odbačeni.

Samo Bog, a to niti je Biblija, niti oni koji je prisvajaju.

Da ne govorim o tome da Bog nikoga ne odbacuje.

Treba li da pomislim da si zaboravio parabolu o bludnom sinu?

Šta misliš ko je otac u toj paraboli? Bog.

Bludni sinovi smo svi mi, svi.

Ne samo oni koji ne slede "zakon" kako ovi neo fariseji bez dogme, bez doktrine tvrde puni sebe jer navodno slede "zakon", zakon po kome bi njihova "svetiljka" bila kamenovana, jer lažno je govorila, lažno tvrdila da govori u ime YHWH.

Lepo si pitao gde je konitnuitet, pa nije ga ni bilo. Nastali su odvajanjem od drugih, verovanjem da je Miler navodno izračunao datum drugog dolaska, dok u Bibliji koju navodno toliko "cene" jasno piše da taj dan NIKO NE ZNA.

O kakvoj dogmi, kakvoj doktrini, se može govoriti kada oni prvo veruju u zatvorena vrata, po kojima smo mi i odbačeni (a to nigde ne stoji), da bi zatim počeli da veruju u odškrinuta vrata i to samo zato što se Ellen Gould White poplašila za sudbinu svoje dece. O kakvoj dogmi i doktrini se može govoriti kada imaju ambivalentan stav prema Trojstvu?

Shvati, radi se o njihovom izumu, takozvanoj evolutivnoj teologiji, onoj koja se menja sa protokom vremena, Zato i insisitraju na blasfemiji "duha proroštva" kojom govore budalaštine i Hule iznalazeći "nova tumačenja".

Da ne govorim o tome da su čak i tako esktremni poštovaoci shabata, izvorni poštovaoci, Hebreji govorili da i među onima koji ne "posmatraju" shabat ima spašenih pravednika, dok kod ovih shabat je uslov spasenja. E moj brate, ovi bi i Fariseje ubeđivali da su otpali, Mojsija bi nazivali ovakvim i onakvim, a Bogu pod nos poturali svoje tumačenje.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Shvati, radi se o njihovom izumu, takozvanoj evolutivnoj teologiji, onoj koja se menja sa protokom vremena
Upravo tako o "evolutivnoj teologiji" i to pokusavaju da prodaju narodu.

Posto kontinuiteta nemaju, onda pokusavaju vestacki da ga stvore, tvrdnjom kako su tokom perioda od 2000 godina svo vreme postojali nekakvi "protestanti", koji su eto bili progonjeni.

Pa ako je tako, i ako su ti pojedinci "bili Bozja crkva" zasto su onda imali "istinu pomesanu sa lazju"???

Ta njihova "crkva" je svo vreme tokom 2000 god, propovedala "dualizam", "gnosticizam",ucila protiv euharistije protiv Trojstva, poricali su Hrista kao Boga i jos mnogo toga laznoga..

I onda ovi u njima traze neki "dogmatski i istorijski kontinuitet" i jos kazu "istina je progresivna"???

Ama kako istina moze biti "progresivna"???
Crkva se ne krece "od lazi prema istini" - ONA IMA ISTINU!

Ako su protestanti svoju nauku nasledili od apostola ili je dobili od Boga, onda tu ne moze biti lazi, lutanja i skretanja. Pogotovo ne tokom celog tog perioda od 2000. god.

Ali ispada po njima, da im je Bog davao "na kasicicu" tokom 2000 godina, pa ih je zavlacio i davao "poluistine", da bi onda u 21. veku zagrmeo s munjom sa neba a adventisti zasjali cetvrtom zapovescu!

Pa ajde molim te , ko u takve gluposti moze poverovati?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
On je bas rekao da trebaju da vrse sve sto ih fariseji uce. A to sto su oni samo govorili a nisu radili, to ne negira njihovu dogmu!

Mire brate, potpuno si zalutao. Sta je za tebe DOGMA? Zar nije ono sto ti i ja pokazujemo u zivotu, ili ti mislis da je to samo ono o cemu pricamo.
Koju dogmu su drzali fariseji kad su Hrista osudili na smrt? Jel tako hriscanstvo i vi propagirate sa visim kontinuitetom? SRAMOTA!
Zar za tebe neko moze i ubica bita, a vazno je da drzi dogmu. To bi znacilo da je dogma protiv istine. Ako si na to mislio, mozda si u pravu.

Hristos je prvo njima bio poslan, naravno da je farisejima govorio i pozivao ih da ga prihvate, to je radio svo vreme.[/QUOTE]

Ni to nije istina. Isus nije poslan svestenicima, nego Izrailjskom narodu.

Hristos kaze - "nisam poslan nikome do izgubljenim ovcama doma izraelovog" tj. Jevrejima i farisejima.[/QUOTE]

A gde ti je to da je rekao da je poslat farisejima? Nigde! On jeste Jevrejski Mesija, u njihovoj sredini se pojavio, i oni su ga prvi osudili na smrt. A ti kazes vazno je da su drzali dogme, a sto su Pravedneika osudili na smert, to nije vazno. Jeli takav kontinuitet i ti predlazes?

Oni nisu otpali zbog "neispravne dogme" vec zbog "oholosti"![/QUOTE]

Mire, nije bitno zbog cega su otpali, nego je bitno da su OTOALI, a ti ih hvalis da su ispravno drzali DOGME. To je onda dokaz da im ni dogme nisu bile ispravne, negto otpadnicke. Ako takav kontinuitet i ti predlazes, opnda mi je sve jasno.

I opet su apostoli nastavili "kontinuitet starozavetne crkve" nisu ga nikad negirali cak su dokazivali rodoslovljima da poticu od crkve.[/QUOTE]

Sta, zar mislis da su i apostoli bili ubice kao i fariseji? Apostoli su nastavili Mojsijevo uicenje i ucenje proroksa, a nicega zajednickoga nisu imali sa ubicama, zato su ih i progonili! To ti je dokaaz i danas, kome je potrebno to kako je neko skretao sa itine pravog hriscanstva, iako je vecina hriscana otpala, svako ima pravo, ako hoce da se vrati sa krivoga puta ka izvoru istine, Hristu, prorocima i apostolima i da se odvoji od onih sto su hriscani po imenu, a slede fariseje.

Marko ti ne znas uopste sta pricas! Nije li Hristos kao decak bio u crkvi sa farisejima, a oni se divili njegovoj mudrosti. Jos kaze - "ne znate li da trebam biti u kuci Oca mojega"! [/QUOTE]

Mire, ja dobro znam da je Isus svaku subotu provodio u Hramu ili sinagogama i da je cinio sve da vrati fariseje od njihovog otpada, ali na na nesrecu drzali su dogme, a ubili svoga Spasitelja. Tim ti je sve receno. Nije ti potrebno nikakvo daljnje objasnjenje.

Ako je Jevrejsku crkvu nazvao "kucom Bozjom" KAKO JE ONDA ONA ODBACENA I KAKO JE OTPALA!? [/QUOTE]

Mire, a zar ne znas da je i to rekao "Vi od Doma molitve nacinili ste pecinu hajducku?" Marko 11,17
Vidis Mire kako je velika razlika od onoga kako je Isus cenio Crkvi, a kako frariseji.
Zar im nije rekao:
"Ukidate zapovest Bozju da svoje obicaje sacuvate." Marko 7,9. To ti je taj tvoj kontinuitet.

Pa i godinama kasnije, sada vec kao odrastao kaze - "ostavice vam se vasa kuca pusta". Zato sto nisu hteli da ga prihvate.[/QUOTE]

Miore, brate, pa tu ti je srz rasprave. Oni su se drzali svojih obicaja, a odbacivali su istinu!
Zgog cega ima je Kuca ostala pusta? ZBOG OTPADA! Tako je isto i danas!

Kakve veze ovo ima sa "neispravnoscu dogme?" Nema nikakve veze neverje sa kontinuitetom. Hristos im nije uskratio pravo da se zovu crkvom i nije rusio njihov autoritet, sve do kraja boravka na zemlji ih je priznavao. [/QUOTE]

Mire, koliko je Hristo cenio autoritete jevrejskog svestenstva, to procitaj u Jevandjelju po mateju 23. poglavlju:
"Tesko vama knjizevnici, licemeri, sto zatvarate od ljudi carstvo nebesko, jer vi ne ulazite niti dajete ulaz onima koji bi hteli."
Matej 23,13. A ti ih hvalis, vazno je da su drzali dogme??????? Jel tako i ti drzis dogme?

Recimo da smo mi stvarno nesto zgresili, aBog odlucio da nas odbaci (sto je po prorocanstvu nemoguce, ali ajde..) gde je onda vas dogmatski kontinuitet?
[/QUOTE]
Nasa dogmatika ima svoj temelj na APOSTOLSKOM UCEBNJU. Za svako nase verovanje dali smo Biblijski dokaz. Dakle mi nstavljamo ono sto su apostoli verovali i uci, a ne istinu pomesani za izmisljenim pricama.

Gde vam je nauka koju ste nasledili od apostola?[/QUOTE]

Eno je u Evandjelju. Zar ti je nemas? Bila bi velika sreca da i vi niste nastavili neka farisejska i druga sujeverja, Je li vam to doneo kontinuitet?

Ne moze crkva imati "prekinuti kontinuitet", ona mora postojati svo vreme kroz istoriju i istu nauku propovedati!

To nije istina. Neko te je prevario. Istina nam je sacuvana u Svetom pismu, a ko ce je drzati to ne odlucije nikakav kontinuiteti, jer Hristos i danas poziva sve umorne i natovarene i obecava da ce ih odmoriti. On ne poziva organizacije, jer zna da ga nece poslusati, nego poziva pojedince: "Ko god cuje!"

I opet cu pitati, gde vam je "kontinuitet dogme kroz istoriju sve do danas"???[/QUOTE]

Da je Hristos rekao da je za spasenje potreban kontinuitet, onda bi ga svakako potrazili, ali On to nije rekao.

Da ste vi zaista "Crkva Bozja" vi bi imali ISTU DOGMU TOKOM SVIH 2000 GODINA DO DANAS. JER BI JE NASLEDILI OD APOSTOLA![/QUOTE]

Mire, time dokazujes da ni vi niste Crkva Bozjija, jer ste u toku 2000 godina menjali svoje dogme. Je li tako?

Na temelju "apostola i proroka" odnosno "na temelju crkve" jer su i oni "nastavili kontinuitet starozavetne crkve"![/QUOTE]

Upravo smo i mi tamo nastavili od apostolsa, proroka i samoga Hrista. I nije nam potreban nikakav kontinuitet koga su popovi izmislili da bi zadrzali one koji nemaju poverenja u njih i njihovo ucenje.

Ne bi pominjao "proroke i apostole" da im nije temelj crkva, onda bi temeljili "samo na Hristu - kamenu"![/QUOTE]

Pa proroci i apostoli sa Hriostom i jesu temelj Hristove crkve, a ono sto je posle njih uvodjeno, a toga ima mnogu, je pod znakom pitanja. Zato najsigurnije je preuzeti istnu na Izvoru ciste vode, a ne usvajati zamucene pritoke.

Ti stvarno ne znas ni sta pricas Marko.[/QUOTE]

Pa za tebe neka bude tako, a ja dobro znam u sta verujem i sta je istina.
A da li ti znas sta pricas? Sumnjam!

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Recimo da samo Bog može da kaže da li smo zgrešili i da zaslužujemo da budemo odbačeni.
Samo Bog, a to niti je Biblija, niti oni koji je prisvajaju.

Darth, pa zar ti ne verujes da nam Bog govori pomocu Njegove reci Biblije. To je jedan od Bozjih otkrivenje. On se ponekad licno obraca pojedincima (prorocima), otkriva nam se preko prirode koja je Njegovo delo, a najbolje otkrivenje je u Hristu, a Hrista upravo upoznajemo kroz Sveto pismo u koje vi ne verujete.

Da ne govorim o tome da Bog nikoga ne odbacuje. [/QUOTE]

Pa zato da ne govorimo o tome kada je to najvaznije. Potrebno je da vernik bude deo Crkve koja je Hristovo telo, medjutim, ne pripadaju Crkvi svi koji su zapisani u njenim knjigama i koji samo tvrde da jos pripadaju. Zato sam otvorio ovu temu, kojom zelim da pokazem da Bog ima svojih vernih sludu u svim rasama, i narodima. Pojedinci, koji mozda nikad nisu ni culi ni da postoji Crkva, ako zeve prema skromnoj svetlosti koja ih obasjava, mogu pre biti spaseni nego mnogi fariseji koji se busaju u grudi da su hriscani, a cine dela nevernika. Ta opasnos preti svima nama.

Treba li da pomislim da si zaboravio parabolu o bludnom sinu?
Šta misliš ko je otac u toj paraboli? Bog.
Bludni sinovi smo svi mi, svi.[/QUOTE]

Darth, neka te milostivi Bog blagoslovi za ovako ispravnu izjavu. U tome se potpuno slazemo, nazad! Bog prima svakoga ko se iskreno kaje, priznaje svoje grehe i ostavlja ih. Oni koji nastavljaju da zive besputno, jos nisu nasli dom Oca koji ih ceka rasirenih ruku i zeli da im ukaze dobrodoslicu.
Nas svakodnevni zivot najbolje svedoci na cijoj smo strani

Da ne govorim o tome da su čak i tako esktremni poštovaoci shabata. [/QUOTE] .

Darth, zato ti toliko smeta SUBOTA? Boris se protiv Biozjeg dela, a ne ljudskog!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ali ispada po njima, da im je Bog davao "na kasicicu" tokom 2000 godina, pa ih je zavlacio i davao "poluistine", da bi onda u 21. veku zagrmeo s munjom sa neba a adventisti zasjali cetvrtom zapovescu!

MIre, nije u 21. veku, nego u 19, otm. I nije zagrmeo s neba, nego je navodno Ellen Gould Harmon White, dobila krilca i otišla u "nebesku svetinju nad svetinjama" i tamo joj je "anđeo" pokazao "original" tablice dekaloga na kojima je 4. zapovest "svetlela".

Na stranu to što ona tu kao špil karata meša jezik Daniela i Ezekiela, nego čini i nešto što se u Bibliji nikada nije dogodilo, ulazi u "Svetinju nad Svetinjama", u koju žene nisu imale pristup. Toliko o njihovom poznavanju Pisama.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pricate gluposti jer ne poznajete istoriju.

Tokom cele istorije su postojali Hriscani koji su postovali subotu, ali je to sprecavao Vatikan koji je progonio one koji su je postovali.

Vi tako govorite, a ne znate da se subota sacuvala i nekim manastirima istocnog Pravoslavlja.

I sam pokojni patrijarh Srpski Pavle je postovao i subotu i nedelju.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nasa dogmatika ima svoj temelj na APOSTOLSKOM UCEBNJU.

Kako vi znate što je apostolsko učenje? Iz Biblije (Novog zavjeta) koju je u 4. stoljeću "kompilirala" otpala crkva (Babilonska Bludnica)!? Tko vam, osim otpale crkve, jamči da je tamo istina?

Za svako nase verovanje dali smo Biblijski dokaz.

Iz koje Biblije? Iz one koju je koncem 4. stoljeća "kompilirala" otpala crkva?

Dakle mi nstavljamo ono sto su apostoli verovali i uci,

A tko vam je izvor za vjerovanje i učenje apostola, osim "kompilirane" Biblije otpale crkve?

Eno je u Evandjelju.

Tko ti jamči da Evanđelja nisu falsificirana, osim otpale crkve?

To nije istina. Neko te je prevario. Istina nam je sacuvana u Svetom pismu,

U kojem Svetom Pismu? U onom što ste ga preuzeli od otpale crkve?

Upravo smo i mi tamo nastavili od apostolsa, proroka i samoga Hrista.

Kako znaš što su Isus i apostoli naučavali? Što vam je izvor? Kniga otpale crkve?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Pricate gluposti jer ne poznajete istoriju.

A vi adventsiti je poznajete? Ne bih da budem, bezobrazan, ali vaša je "proročica" tvrdila da je Tower of Babel srušen pre Potopa, dok u Bibliji piše da je srušen posle Potopa.

Tokom cele istorije su postojali Hriscani koji su postovali subotu, ali je to sprecavao Vatikan koji je progonio one koji su je postovali.

Vatikan??? Aha, a Laodikeja se nalazila pod jurisdikcijom pape? Neće biti, jer vidi:

Sinod u Laodikeji je donio niz kanonskih pravila za Crkvu i vjernike, koji se tiču liturgijske prakse, ponašanja svećenika i vjernika, ograničenja prilikom Korizme te određivanja biblijskog Kanona. Jedan od najvažnijih kanona je bila zabrana kršćanima da praznuju Shabat, odnosno da se odmaraju isključivo na Dan Gospodnji, odnosno nedjelju.

Obratiti pažnju na 29 kanon šestog pomesnog sabora-koncila koji ide ovako:

"Christians must not judaize by resting on the Sabbath, but must work on that day, rather honouring the Lord's Day; and, if they can, resting then as Christians. But if any shall be found to be judaizers, let them be anathema from Christ. "

Hoćeš prevod? Evo ga:

"29. pravilo: Hrišćani ne smeju ići za judejskim običajima, i praznovati subotu, nego neka i u taj dan rade. Prevashodno, kao hrišćani ,i ako mogu, neka poštuju dan Gospodnji (nedelјu) tada odmaraju.. Ali ako li se koji zateknu da slede judejske običaje, neka budu anatema od Hrista."

izvori za oba citata su : http://www.newadvent.org/fathers/3806.htm, kao i https://sr.wikisource.org/wiki/Правила_Шестог_помесног_сабора

Vi tako govorite, a ne znate da se subota sacuvala i nekim manastirima istocnog Pravoslavlja.

Ne govorimo mi ništa što istina nije. Čak i pravi Hebreji, vernici Starog Zakona, ne drže da je praznovanje Shabata uslov za spasenje, te priznaju da i među onima koji su neobrezani i koji ne praznuju Shabat ima pravednika koji su u Raju. Vama je Shabat jedan od uslova odšktinutih vrata.

Kako vi znate što je apostolsko učenje? Iz Biblije (Novog zavjeta) koju je u 4. stoljeću "kompilirala" otpala crkva (Babilonska Bludnica)!? Tko vam, osim otpale crkve, jamči da je tamo istina?

Apostolsko učenje? A koncil u Laodiceji - Laodikeji? (sic). Ah da, oni koncile ne priznaju.

Slape, ne znaju da bez one koju zovu "Bludnicom" i otpalom, koja je navodno 2 soleća pre kanonizovanja Novog Zaveta i stvaranja Biblije u ovom obliku koji danas imamo, otpala od "učenja" "prave vere" nema ni Biblije, nema dokumentovanog učenja apostola. Nema ničega na šta se oni pozivaju, i šta iskrivljuju.

Jer da znaju, ne bi tvrdili takve budalaštine koje tvrde samo da bi svoj kult nastao u američkim poljima konoplje prikazali kao "ostatak" i "pravu Crkvu".

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Hristos je prvo njima bio poslan, naravno da je farisejima govorio i pozivao ih da ga prihvate, to je radio svo vreme.

Izvini Mire, brkas pojmove. Hristos nije poslan farisejim, nego Domu Izrailjevu.
Pitas kakve veze to ima sa dogmom? Ima veleke veze. Jevrejsko svestenstvo je verovalo i izjavilo:
DA JE BOLJE DA JEDAN COVEK STRADA, NEGO DA CEO NAROD PROPADNE". Zbog toga su Ga osudili na smrt. Znam da znas da je tako, pa onda reci nam imali veze doga (verovanje) ili nema?

I opet su apostoli nastavili "kontinuitet starozavetne crkve" nisu ga nikad negirali cak su dokazivali rodoslovljima da poticu od crkve.[/QUOTE] .

Mire nisi u pravu, Procitaj Dela 15. poglavlje pa vidi da li su Apostoli nastavili sve sto su Izrailjsci verovali?

Marko ti ne znas uopste sta pricas! Nije li Hristos kao decak bio u crkvi sa farisejima, a oni se divili njegovoj mudrosti. Jos kaze - "ne znate li da trebam biti u kuci Oca mojega"! [/QUOTE]

Naprotiv znam sta pricam! Je li se Isus javio Prvosvesteniku i trazio da saradjuje s njim? NIJE. Pa ako je nastavio praksu Starozavetne crkve, zbog cega nije priznao pravo starozavetnog svestenstva, nego je radi potpuno odvojeno od njega? To je kontinuitet, a isus ga nije priznao. Cak ni praznovanje Subete nije drzao kao sto su je oni drzali, jer je odobrio da se moze u subotu dobro ciniti, a svestenici su mu se protivili. To ti je kontinuitet o kome mi razgovaramo.

Ako je Jevrejsku crkvu nazvao "kucom Bozjom" KAKO JE ONDA ONA ODBACENA I KAKO JE OTPALA!? [/QUOTE]

Mire, nismo mi deca. On je za tu istu crkvu rekao "Od doma molitve naciniste pecinu hajducku." To znaci da je otpadnike nazvao hajducima.

Pa i godinama kasnije, sada vec kao odrastao kaze - "ostavice vam se vasa kuca pusta". Zato sto nisu hteli da ga prihvate.[/QUOTE]

Pa upravo to ti pokazuje da je njihov kontinuitet bio pogresan. Zbog njihovog krivog verovanja im je i ostala Kuca pusta.

Kakve veze ovo ima sa "neispravnoscu dogme?" [/QUOTE]
Na to sam, ti nebrojeno puta odgovorio i nemoj postavljati isto pitsanje kao dete od tri godine.
Nijihovo verovanje nije bilo ispravno, a to su ti dogme. Zbog krivog verovanja su pocinili najveci zlocin vekova. Zar ti to ne pokazuje da je nerazumno pricati o nekom kontinuiteto, jer ono moze biti i pogubno.

Znaci da su fariseji imali ispravnu dogmu![/QUOTE]

Da su imali ispravnu dogmu, nikad ne bi svoga Spasitelja osudili na smrt. Ako je za tebe to dobra dogma, neka ti bude, a za mene nije!
Shvati, jednom, da su svestenici i dobre dogme iskvarili i stavljali na pleca vernicima nepotrebne terete. Zar ti to nije dokaz pogresnog verovanja i pogresnog kontinuiteta.

[/QUOTE]
Mire. moliom te pokusaj da shvatis, NE POSOJI NIKAKAV KONTINUITET, a u stalom ni vi ga nemate, jer ste iskljuceni!
Ako iskljuceni moze da nosi kontinuitet onda ga svi imaju.
Procitaj pazlivo pricu o izgubljenom sinu. Kakav kontinuitete Otac trazio od njega? NIKAKAV. Svi smo mi gresni, Pavle kaze da nema nijednog pravedna ni jednog ciglog. Pa sve nas dobri Otac poziva i ceka rasirenih ruku i prima nas za sinove i kceri svoje. Pa gde ti je tu kontinuitet? Neko te je prevaro pa se toga drzis kao pijan plota.

Drugo, kontinuitet mozemo traziti samo u Apostolskoj crkvi, a ne u onima koje su sami sebe iskljucili.
Danasnji kontinuitet na koji se ti pozivas, je daleko od Izvora.
A ono sto bi zelelo da mi prenesu kao kontinuitet, nije apostolski kontinuitet, nego nest vestacki izmisljeno.

Gde vam je nauka koju ste nasledili od apostola?[/QUOTE]
Odlicno pitsanjje! ENO JE U NOVOM ZAVETU, KOJI VI ODBACIJETE I NAZIVATE LJUDSKOM TVOREVINOM I TO VAM JE KONTINUITET NEVERSTVA.

Na temelju "apostola i proroka" odnosno "na temelju crkve" jer su i oni "nastavili kontinuitet starozavetne crkve"![/QUOTE]

POGRESNO TI JE TUMACENJE. KO GOD SE OBRATI BOGU, I PRIHVATI HRISTA ZA SVOGA SPASITELJA I SVETO PISMO KAO PUTOKAZ MOZE, AKO ISKRENO VERUJE, DA NASTAVI APOSTOLSKO NASLEDJE I VERU HRISTOVU. MOJ POSREDNIK JE GOSPOD I SPASITELJ ISUS HRISTOS, AKO NJEGA SLEDIM SPASENJE MI JE ZAGARANTOVANO. Vestacko nasledje, ne da mi nije potrebno, nego moze biti i stetno.

Natrag