Voće i povrće u službi zdravlja

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Kajsije jačaju zube, kosti i vid

Lekovita priroda: Kajsije podstiču odbranu organizma od bakterijskih infekcija, obnovu oštećenih tkiva, snižavanje lošeg holesterola u krvi. Deluju kao blagi laksativ



Kao deo velike porodice koštunjavog voća kojoj pripadaju šljive, bademi, breskve, višnje i trešnje, kajsija kod većine zauzima posebno mesto. Zlatnožuta boja i dobro upamćen ukus vešto mame gotovo svakog kupca da se sa pijace kući ne vraća bez njih.

Kajsija raste kao žbun ili nisko drvo visine od osam do dvanaest metara. Njeni cvetovi imaju izgled sedećih cvetova, a razvijaju se usamljeno ili u parovima, najčešće pre listanja biljke. Zanimljivo je da može da podnese temperaturu i do minus 30 stepeni, iako se smatra suptropskom biljkom.

Ipak, njeno poreklo nije tačno utvrđeno. Neki tvrde da je iz predela Srednje Azije i severoistočne Kine, oblasti blizu ruske granice. Vezuju je čak za Korejsko poluostrvo i Japan. Drugi opet tvrde da potiče iz Jermenije. Kako god bilo, zna se da su je stari Rimljani iz Jermenije, putevima svile, preneli u Evropu još oko 70. godine pre nove ere. Danas se kajsije najviše proizvode u Turskoj, Iranu i Italiji.

Bogate hranljivim i lekovitim sastojcima, kajsije se obično prerađuju i prodaju kao sušene, dok se u Srbiji najviše koriste za proizvodnju sokova, džemova i kompota. Hranljiva vrednost i sastav ploda menja se sušenjem ili termičkom obradom. Prilikom sušenja, koncentracija šećera i kalorija se povećava, zbog čega se ne preporučuje dijabetičarima i osobama sa povišenim nivoom holesterola.

Nasuprot tome, sveže kajsije sadrže dosta vode, ali malo kalorija, zbog čega se posebno preporučuju gojaznim osobama. U jelovnih bi trebalo da se uvrste i pri velikim vrućinama, kada je izraženo obilno znojenje, jer uspešno nadoknađuju izgubljenu tečnost, kao i vitamine i minerale. Što se tiče drugih korisnih sastojaka, u svežim kajsijama najzastupljenija je limunska kiselina, a od vitamina najviše ima vitamina A, C, B kompleksa, a naročito B17 kao i beta-karotena. U zavidnoj količini ima i kalijuma, tanina i pojedinih terpena, koji daju prijatnu aromu.

Bogate vitaminima i mineralima, kajsije jačaju odbranu organizma od bakterijskih infekcija, podstiču obnovu oštećenih tkiva i razvoj zuba i kostiju, korisne su za poboljšanje vida. Zbog izuzetne zastupljenosti beta-karotena, kajsija ima blagotvorne efekte na srce, jer utiče na snižavanje lošeg holesterola u krvi, kao i na neke druge bolesti.

Kajsije su bogate i biljnim vlaknima koja podstiču rad organa za varenje. Zahvaljujući celulozi i pektinima, imaju blago laksativno dejstvo, dok uzete pre glavnog obroka stimulišu metabolizam. Zbog visokog sadržaja gvožđa preporučuju se anemičnim osobama, radi povećanja hemoglobina.

211564770053b3daa3c705f673353898_v4%20big.jpg

Izuzetno zdravim smatra se i svež sok od kajsije bez konzervansa i dodatka šećera. Posebno je delotvoran kao lek kod groznice i kožnih bolesti, a istovremeno rashlađuje i ubrzava eliminaciju otpadnih materija varenja. Kajsije i kao voćke povoljno deluju na kožu, pa ih narodni lekari preporučuju kod pojave ekcema ili opekotina.

Seme kajsije koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamena semena badema. Od ovog semena pravi se italijanski liker amaro, biskviti, dok se ulje iz kajsije koristi kao jestivo. Od kajsije se pravi i vrlo aromatična, ukusna i pitka rakija kajsijevača. Zbog bogatstva proteinima i esencijalnim masnim kiselinama, seme se koristi i u kozmetičkoj industriji. Služi za spravljanje preparata namenjenih suvoj, starijoj i izboranoj koži.

Moć sirovih semenki
Uprkos siromaštvu zemlje, pakistanski narod Hunza je izuzetno zdrav i dugovečan, dok je prisustvo karcinoma ekstremno retka pojava. Zapadni istraživači su ustanovili da je ključ zdravlja u konzumiranju bogate mineralne vode i omiljene namirnice, kajsije, prepune vitamina B17. Leti ih jedu sveže, a za zimu suše. Koštice takođe peku i jedu, a ulje koriste za kuvanje i prelive, ali i kao losion za lice. U proseku, na ovaj način dnevno unesu između 50 do 80 miligrama vitamina B17, za razliku od naroda zapadnog sveta, koji dnevno jedva da unese dva miligrama.

Ovaj podatak je vrlo bitan, imajući na umu da pojedini naučni krugovi tvrde da sirove semenke i koštice mogu u potpunosti da spreče nastanak karcinoma, blagovremeno ubijajući maligne ćelije. Tvrde, da ako neko jede svakoga dana sedam svežih, samlevenih koštica kajsija neće oboleti od karcinoma!?

Semenke izvađene iz jezgra mogu biti gorke, zbog čega ih treba jesti sa malo meda. Istovremeno, iz ishrane treba izbaciti šećer, kofein i belo brašno, ali zato treba unositi vitamin C i piti dosta vode.

Izvor: Večernje novosti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Dobrobiti bobičastog voća

47741992002785138538.jpg


Sve što konzumiramo značajno utječe na naše zdravlje, ali i kvalitetu i dugotrajnost života.

Nastojimo li što više u naš organizam unositi prirodom dane plodove, nesumnjivo smo na ispravnom putu k dobrom zdravlju, jer priroda od pamtivijeka nudi najbolje.

Upravo bobičasto voće je jedan od neprocjenjivih darova prirode, jer obiluje vrlo važnim nutrijentima neophodnim za zdravlje čovjeka.

Najpoznatiji predstavnici bobičastog voća na našem području su borovnice, brusnice, jagode, kupine, maline i ribiz.

Njihovo uvođenje u prehranu može dovesti do značajnih promjena u organizmu.

Širok je spektar mogućnosti upotrebe - od konzumacije svježih plodova, do pripravljanja sokova, frapea, kompota, salata, džemova, marmelada i kolača.

No, za svo voće pa tako i bobičasto, vrijedi pravilo: najvrjednije i najiskoristivije za organizam je svježe ubrano i u sirovom obliku.

Zdravstvene dobrobiti skrivene u bobičastom voću



Bobičasto voće je nepresušna riznica vrijednih i prijeko potrebnih nutrijenata pa je s pravom na glasu kao jedan od najvrjednijih prirodnih darova.

Svaka od bobičastih voćki je vrlo bogat izvor hranjivih tvari, vitamina (C, A, E, B ), minerala (željezo, kalij, mangan, kalcij, fosfor, magnezij), prehrambenih vlakana te ostalih važnih spojeva od kojih se posebno izdvajaju flavonoidi antocijanin i flavonol.


Svako od voća iz ove skupine je nepresušan izvor zdravlja, a konzumirati ga možete bez ikakvih ograničenja.

Borovnice – jačaju moždane funkcije



Istraživanja pokazuju da borovnice, zahvaljujući sastojku antocijaninu, imaju pozitivno djelovanje na sposobnost učenja i pamćenja.

Uspješno usporavaju propadanje kognitivnih funkcija te pomažu u prevenciji senilnih degenerativnih bolesti, poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te demencije.

Antocijanin prisutan u borovnicama ima pozitivne učinke na zdravlje očiju.

Štiti očnu mrežnicu te pomaže u liječenju slabovidnosti.

Zahvaljujući svom sastavu ovo voće je izvrsna alternativna metoda za ublažavanje upala zglobova i artritisa.

Brusnice – prirodna zamjena za antibiotik



Ove privlačne crvene bobice su izuzetno cijenjene zbog svog snažnog nutritivnog sastava i mnogobrojnih pozitivnih efekata na zdravlje.

Njihovo pozitivno djelovanje potvrđeno je još davne 2001. godine u studiji koju je objavio British Medical Journal, a prema kojoj redovito ispijanje soka od brusnice uspješno prevenira infekcije urinarnog trakta i smanjuje potrebu za upotrebom antibiotika.

Prema tome, one su izvrsna prirodna zamjena za antibiotik, jer imaju sposobnost uništiti veliki broj štetnih bakterija.

Uspješno suzbijaju E. Colli te Helicobacter pylori, poznatog uzročnika čira na želucu i gastritisa.

Ovo ukusno voće ima povoljno djelovanje i na kardiovaskularni sustav.

Znanstvenici s američke klinike Mayo proveli su istraživanje koje je objavljeno u časopisu European Journal of Nutrition.

Prema ovom istraživanju, sok od brusnica može smanjiti količinu tvari u krvi koje su uzročnici stvrdnjavanja arterija.

Dokazano je da brusnice zahvaljujući svojim sastojcima uspješno sprječavaju pojavu i širenje malignih bolesti.

Ovo voće je korisno za dijabetičare, jer smanjuje razinu šećera u krvi.

Pomaže u eliminaciji stresa, ublažava reumu te brine o zdravlju zubi i zubnog mesa.

Zahvaljujući snažnim antioksidansima brusnice imaju velike zasluge u očuvanje zdravlja srca.

Prema istraživanjima, antocijanin i proantocijanin, flavonoidi prisutni u brusnici, su snažni zaštitnici očiju.

Ribiz - bogati izvor vitamina C



Poznati su crveni i crni ribiz, a oba imaju blagotvorno djelovanje na zdravlje.

Crveni ribiz u svom sastavu ima vitamine C i K te minerale kalij, kalcij fosfor, željezo bakar i mangan te jabučnu i limunsku kiselinu.

Bogat je i vlaknima koji imaju veliku ulogu u regulaciji probave.

Koristan je kod išijasa, reume i kostobolje, pospješuje rad bubrega i čisti krv.

Pomaže u eliminaciji mokraćne kiseline i toksina iz organizma.

Crni ribiz obiluje vitaminom C.

100 g svježeg crnog ribiza sadrži čak 300% od preporučenih dnevnih potreba ovog vitamina.

Bogat je i antioksidansom antocijaninom koji štiti oči, održava cirkulaciju i brine o zdravlju krvožilnog sustava.

Ima antibakterijska i antiupalna svojstva, pomaže u zaštiti od malignih oboljenja te moždanog i srčanog udara.

Znanstvena istraživanja su pokazala da njegova konzumacija ima pozitivne učinke u prevenciji karcinoma, upala, neuroloških bolesti te prijevremenog starenja.

Jagode - saveznici mladolikog izgleda



Jagode sadrže velike količine vitamina C.

Obiluju antioksidansima i fenolima koji na višestruke načine unapređuju zdravlje.

Zahvaljujući bogatstvu flavonoida pomažu u prevenciji i širenju raka.

Izvrstan su izvor elaginske kiseline, a ona je uz vitamin C jedan od najvećih čuvara kože i mladolikog izgleda.

Kalij iz jagoda blagotvorno djeluje na živčani sustav, a kalcij i fosfor se brinu za zdravlje kosti.


Ove bobice eliminiraju zatvor i pospješuju rad crijeva. Smanjuju apetit, čuvaju zdravlje srca, očiju i kože.

Reguliraju razinu šećera u krvi, tlak i kolesterol.

Pomažu kod upala pa se preporučuje njihova konzumacija kod artritisa i ateroskleroze.

Ovo voće je odlična namirnica za mršavljenje, jer sadrži samo 36 kalorija na 100 g.

Kupine – za bolje pamćenje i koordinaciju



Istraživanja objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazuju da su kupine jedna od najbogatijih namirnica kada su u pitanju antioksidansi.

To potvrđuje da imaju i najjači učinak u prevenciji mnogih bolesti.

Antocijanini iz kupina štite mozak od oksidativnog stresa i sprječavaju senilne bolesti, poput Alzheimerove bolesti i demencije.

Imaju pozitivne učinke u borbi protiv raka debelog crijeva.

Štite od upale, pospješuju pamćenje, poboljšavaju ravnotežu i koordinaciju.

Maline – za skidanje viška kilograma



Svima omiljene maline sadrže vitamine C, E, B, minerale mangan, bakar, kalij, magnezij, folnu kiselinu, vlakna i omega 3 masne kiseline.

Antioksidansi u sastavu malina pomažu u očuvanju zdravlja jetre, kože i kose.

Uspješno reguliraju razinu šećera u krvi i jačaju imunitet.

Odavno im se pripisuje značajna uloga u borbi protiv malignih oboljenja.

Najnovija istraživanja govor da su korisne u borbi protiv raka dojke, grlića maternice, debelog crijeva, jednjaka i prostate.

Prema istraživanju ovo voće bi u skorijoj budućnosti moglo biti vrlo dobro oružje u borbi protiv pretilosti, jer sastojci sadržani u malini, osobito ketoni, dokazano pospješuju metabolizam i sagorijevanje masnoća.

Izvor: Alternativa za Vas
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Paprika leči maltene sve

Od kada su je u XV veku Španci doneli u Evropu, paprika je postala neprevaziđena na trpezama širom Starog kontinenta, a pored toga što je veoma ukusna, ona je i savršen izvor vitamina.

50634220237269711684.jpg

Zdravlje za celo telo telo: Paprika



Za jedno od omiljenih povrća s naših prostora, sve donedavno bilo je manje poznato da pojačava imunitet zbog velike količine vitamina C. Takođe, paprika sadrži i kapsaicin koji poboljšava opšte stanje organizma, a blagotvorno deluje i kod ateroskleroze, jer njen sastojak citrin utiče na propustljivost kapilara i čini ih elastičnima. Interesantan je podatak da ona podstiče lučenje probavnih sokova, otvara apetit, poboljšava probavu i pojačava aktivnost žlezda zbog cinka. Dame obožavaju papriku, bar u period dok drže dijetu, jer ona ima izuzetno malu energetsku vrednost.

Lekovitost ovog povrća potiče od kapsaicina jer on u probavnom sistemu sprečava razvoj bakterija koje izazivaju truljenje, poboljšava apetit i varenje hrane. Zbog značajnog sadržaja kalijuma, paprika ima i određena diuretska svojstva i antikancerogeno dejstvo. Njenim sokom leče se razni upalni procesi kao što su upala grla ili počeci infektivnih oboljenja, a površinskim tretmanom može da se spreči i opadanje kose.

Paprika pospešuje varenje i ona je jak antioksidant jer čisti telo od slobodnih radikala. Sprečava aterosklerozu, odstranjujući holesterol iz krvi i dobra je prevencija protiv infarkta, moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti. Zahvaljujući PP vitaminu širi krvne sudove.

Njeno seme paprike, koje je sastojak aleve paprike, samleveno zajedno sa pokoricom upija holesterol. Vitamin E, kao njen sastojak, olakšava prenos kiseonika, pa se tako organi i tkiva bolje napajaju. Ljuta aleva paprika sprečava razvoj mikroba i fermentaciju smanjujući proizvodnju i zadržavanje toksičnih materija u crevima. Poželjna je i u dijetama jer ubrzava metabolizam i sagorevanje kalorija.

Izvor: Story.rs
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Čičoka – saveznik dobrog zdravlja

28156173614982771883.jpg


Čičoka (lat. Helianthus tuberosus) je biljka koja pripada porodici glavočika.

U narodu je poznata i kao divlji krumpir, gomoljasti suncokret, jeruzalemska artičoka, nahod, morski krumpir, morska repa, suncogled.

Prepoznatljiva je po velikim žutim cvjetovima i visokoj stabljici, koja nerijetko naraste čak do tri metra u visinu.

Čičoka potječe iz Sjeverne Amerike, a danas se uzgaja širom svijeta. Najraširenija je u Južnoj Americi, Aziji, Europi i na Novom Zelandu.

Prvotno je uzgajana kao botanička biljka, no sredinom 18. stoljeća njeni jestivi gomolji djelomično su zamijenili krumpir i postali osnovna hrana u mnogim srednjoeuropskim zemljama.

Korijen biljke je pomalo neugledan, gomoljastog, nepravilnog oblika i veličine.

No, upravo u tim neprivlačnim i neuglednim gomoljima krije se pravo bogatstvo energije i zdravlja.


Ljekovitost neuglednog korijena čičoke



Ova biljka je izuzetno korisna u liječenju dijabetesa i pretilosti, jer ima nizak glikemijski indeks - tijekom razgradnje inulina u organizmu ne dolazi do rasta glukoze u krvi.


Ima pozitivne učinke u prevenciji i liječenju reumatskih bolesti, poput kostobolje, artritisa i reumatoidnog artritisa.

Na glasu je kao izuzetan afrodizijak, jer pomaže u jačanju libida, potencije i plodnosti.

Poznato je i njeno snažno antibakterijsko, antioksidativno i diuretsko djelovanje.

Korisna je u prevenciji i liječenju alergija, osteoporoze, anemije te bolesti krvi i krvnih žila.

Jača imunitet, štiti srce i pomaže u prevenciji zloćudnih crijevnih bolesti.

Zahvaljujući kaliju u svom sastavu pomaže u regulaciji tlaka.

Čičoka za razliku od krumpira ne sadrži škrob pa se predviđa da će zbog sve većeg broja pretile populacije i dijabetičara ova biljka u budućnosti postati zamjena za krumpir.

Ovu biljku odlikuje vrlo niska kalorijska vrijednost (79kcal na 100g), ali i obilje neophodnih nutrijenata.

Odličan je izvor važnih minerala - kalija, fosfora, kalcija, magnezija, željeza. Obiluje i vitaminima C, D, A(beta-karoten) te vitaminima B skupine.

Sadrži važne i za organizam neophodne esencijalne aminokiseline.

Njen najvrjedniji sastojak, kojem znanstvenici pridaju najveću pažnju je inulin.



Blagotvorno djelovanje inulina na zdravlje



Inulin je polisaharid koji ima snažno pozitivno djelovanje na ljudski organizam.

Inulin se ne razgrađuje i ne apsorbira u želucu, jer ga želučani enzimi ne mogu u potpunosti probaviti.

Nakon konzumacije on iz želuca nepromijenjen odlazi u crijeva gdje potiče rast dobrih crijevnih bakterija zaduženih za eliminaciju štetnih mikroorganizama i za pravilan rad crijeva.

Inulin smanjuje koncentraciju kancerogenih enzima pa je njegova uloga posebno značajna u prevenciji i liječenju zloćudnih bolesti crijeva.

Blagotvorno djelovanje inulina je višestruko:

• smanjuje razinu kolesterola i triglicerida
• suzbija infekcije
• pomaže u regulaciji tjelesne težine
• sprječava zatvor
• normalizira probavu
• čuva imunitet
• jača potenciju
• sprječava infekcije



Upotreba čičoke u kulinarstvu



Čičoka je povrće koje se može jesti sasvim sirovo i nije ju potrebno termički obrađivati.


Kao i kod svakog drugog povrća, sve njene blagodati i ljekovitost najbolje se mogu iskoristiti ako se ne izlaže termičkoj obradi.


U sirovom obliku pogodna je za konzumaciju u obliku salate.


Ako se pak termički obrađuje može se pirjati, kuhati, peći ili pržiti.


Odlična je za obogaćivanje juha i variva.


Vrlo je ukusna u obliku savijače, a u tom slučaju priprema se gotovo isto kao i savijača od krumpira.



Jednostavna juha od čičoka


• 400 g gomolja čičoke
• 1 l vode
• začini po želji (sol, papar, peršin, majčina dušica, kim, komorač)

Priprema:

Gomolje čičoke oprati, oguliti i narezati po želji na kockice, štapiće, listiće ili ploškice.

Kuhati dok čičoka ne omekša.

Začiniti i još kratko prokuhati.

Ljubitelji gustih juha mogu kuhanu čičoku miksati štapnim mikserom kako bi dobili ukusnu gustu krem juhu.


Salata od čičoke


• 300 g čičoke
• ulje (maslinovo ili bučino)
• začini po želji

Priprema:

Gomolje čičoke u salati možete konzumirati sirove ili kuhane.

Ogulite ih, narežite na tanke ploškice i začinite maslinovim ili bučinim uljem.

Ostale začine dodajte po želji, a idealno bi bilo da birate one koji će svojim svojstvima djelovati na tegobe koje imate.



Savijača od čičoke


• 1 paket gotovih kora za štrudlu
• 1 glavica luka
• 750 g čičoke
• ulje
• sol, papar i ostali začini po želji
• 2 dcl vode i 2 žlice ulja – za preljev

Priprema:

Krupnije gomolje čičoke ogulite i naribajte na ribež za jabuke.

Sitno narežite luk, dodajte mu naribanu čičoku koju prije toga što više rukama ocijedite (narodno rečeno – ožmičite).

Začinite solju i ostalim začinima po želji.

Ovim nadjevom punite listove, a svaki list prije punjenja malo premažite uljem.

Nadjevene listove motajte u role i redajte jedan do drugog u nauljenu tepsiju. Pecite dok ne porumeni.

Kada je savijača pečena izvadite ju iz pećnice i odmah prelijte pripremljenim preljevom te vratite u pećnicu da se tekućina iskuha.

Poslužite toplu.



Uzgoj čičoka



Čičoka je biljka koja dobro uspijeva u našim krajevima. Dobro podnosi hladnoću, a jedina opasnost koja joj prijeti su glodavci.

Sadi se u kasnu jesen ili početkom proljeća. Gomolje čičoke sadite na dubinu od 6 do 10 cm, a razmak među njima neka bude 50-70 cm.

Gomolji čičoke se vade od kraja listopada do početka proljetne vegetacije. Vadite ih prema potrebi, jer gomolji na zraku se brzo isušuju.

Tijekom zime, pokrijte zemlju oko biljaka slamom čim ćete spriječiti smrzavanje tla. Tako čete moći čičoku vaditi tijekom cijele zime.

Izvor: Alternativa za Vas
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Dobrobiti đumbira

1_zps8383fb3c.jpg


Đumbir (lat. Zingiber officinale) je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana poznata po svome korijenju.

Koristi se već tisućama godina kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje.

Ova biljka je podrijetlom iz Kine, ali sada se uzgaja u mnogim zemljama, uključujući Aziju, Indiju, Afriku i Karipske otoke.

Đumbir je ključna biljka u ajurvedskoj medicini. Popularan je u kuhinjama diljem svijeta zbog osebujnog ljutkastog okusa.

Bogat je eteričnim uljima, vitaminom B, kalijem, manganom, bakrom i magnezijem.


Prirodan lijek za bolju probavu


Đumbir je bogat gingerolom - prirodnim sastojkom koji poboljšava rad crijeva.

Olakšava i potiče probavu, ublažava nadutost i želučane tegobe te sprječava grčeve.

Zahvaljujući poticanju lučenja sluzi đumbir sprječava nastanak čira – oštećenja sluznice želuca.

Zingeron, spoj koji đumbirovom korijenu podaruje ljutit okus, djelotvoran je protiv proljeva uzrokovanog bakterijom E.coli, osobito u djece.

Smanjuje upale i ublažava alergije


Kemijski sastojci koje đumbir sadrži korisni su u sprečavanju procesa biosinteze prostaglandina, koji je odgovoran za nastanak upale.

Ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, a zbog antihistaminskog djelovanja koristi se i kod liječenja alergija.

Primjenjuje se kod liječenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva.

Rezultati liječenja artritisa đumbirom nadmašuju rezultate liječenja konvencionalnim lijekovima.

Oblozima od đumbira izliječite bolesti


Od đumbira se prave oblozi protiv akutnih ili kroničnih bolova uzrokovanih reumatizmom i artritisom, bolova u leđima, ukočenog vrata, grčeva u želucu, upale jetre i bubrega, bronhitisa i astme.

S đumbirovim oblozima možete obložiti cijelo tijelo ili se kupati u kadi s đumbirovom vodom radi opuštanja cijelog organizma i eliminacije toksina.

Terapija đumbirom i oblozima od đumbira potiče razgradnju naslaga masnoća, bjelančevina i minerala.

Poboljšava stanje kod reume, artritisa i gihta, potiče krvotok, otklanja otrove i toksine.

Potvrđeno je da đumbir smanjuje razinu kolesterola i sprečava nastanak krvnih ugrušaka.

Kako pripremiti i koristiti obloge, pročitajte ovdje.

Lijek protiv mučnine


Đumbirov korijen već se 2500 godina koristi u Kini, Indiji i drugim zemljama Azije kao lijek protiv mučnine.

Ne izaziva mukotrpne prateće pojave poput omamljenosti, koja se tipično javlja nakon uzimanja farmaceutskih lijekova protiv mučnine.

Istraživanja su pokazala da može suzbiti mučninu izazvanu vožnjom ili trudnoćom, kao i mučninu uzrokovanu kemoterapijom.

Uzimanje 250 miligrama đumbirovog korijena u prahu u kapsulama četiri puta dnevno efikasno je ublažilo jutarnje mučnine i smanjilo broj napada povraćanja kod rane trudnoće.

Možete isprobati i ukusne kolačiće protiv mučnine sa svježim đumbirom:

Sastojci:

  • 75 g maslaca
  • 120 g smeđeg šećera
  • 100 g graham brašna
  • 125 g brašna od heljde
  • 25 g pšeničnih klica
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1 žlica mljevenog đumbira-suhog
  • 1 i pol žlica svježeg ribanog đumbira
  • 1 žlica mljevenog anisa
  • 1 žlica mljevenog klinčića
  • 1 žlica meda
  • malo mlijeka
Zamijesite tijesto i formirajte od njega male kuglice, poput medenjaka. Pecite kolačiće na 180 stupnjeva, 20-25 minuta i uživajte u ljekovitoj slastici.

Odaberite kvalitetan đumbir



Korijen đumbira je dostupan u sirovom obliku, u prahu, ušećeren ili ukiseljen.

U trgovinama zdrave hrane i supermarketima možete ga naći kao sirup ili tinkturu.

Kad je god moguće, nabavite svježi, a ne sušeni đumbir jer sadrži više gingerola.

Prilikom odabira, provjerite da je korijen čvrst i gladak te da nije pljesniv.

Uživajte u svježem đumbiru ili u čaju


Đumbir možete narezati i grickati ga sirovog, ako vam godi njegov ljuti okus.

Volite li napitke, napravite ukusan čaj od đumbira.

Ubacite dva do četiri režnja u kipuću vodu i pustite da odstoji desetak minuta.

Kad se ohladi, po želji dodajte meda, komadiće limuna ili naranče.

Ljekovito djelovanje đumbira:
  • ublažava bolove
  • potiče probavu
  • liječi artritis i reumu
  • smiruje razdražljivost
  • pospješuje izlučivanje viška vode iz organizma
  • smanjuje upale
  • uništava patogene mikroorganizme
  • sprječava širenje stanica raka
  • pomaže kod alergija
  • ublažava mučnine
  • pomaže kod gripe i prehlade
Izvor: Alternativa za Vas
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
10 ljekovitih pripravaka od oraha koje možete napraviti sami

orah-pripravci_zpsa20b95b2.jpg


Neka vam ove jeseni orasi obavezno budu pri ruci.

Prava su riznica zdravlja, puna antioksidansa i hranjivih tvari. Naberite ih još danas, u jeku sezone.

Od ove hranjive namirnice možete napraviti kulinarske delicije, ali i ljekovite pripravke koji će čuvati vaše zdravlje cijele godine.

Neke od ovih pripravaka možete pripremiti odmah, dok za druge možete sačekati proljeće ili novu sezonu.


1. Orasi u medu za bolju plodnost i potenciju

Orah je prirodni afrodizijak sadrži vitamine B1 i B2 koji tijelu daju energiju, i vitalne elemente koji su bitni za razvoj spolnih žlijezdi.
Bogat je cinkom, koji je važan za normalnu seksualnu aktivnost i rad prostate.
Ima pojačano djelovanje u kombinaciji s medom, koji također obiluje tvarima nužnim za muško reproduktivno zdravlje.
Dokazano je da niti jedan farmaceutski preparat ne može se mjeriti s ovom kombinacijom po učinkovitosti.
U jednakim omjerima pomiješajte mljevene orahe s kestenovim medom i jedite tri žlice mješavine, 3 puta na dan.
Da bi se postigli željeni efekti, kura treba trajati najmanje 20 do 30 dana.
Ova mješavina je učinkovita i kod visokog krvnog tlaka te glavobolje.

2. Mješavina protiv anemije

Ovom smjesom pobijedite anemiju i iscrpljenost.
Pripremite smjesu od pola kilograma meda od livade, pola kilograma mljevenih oraha i jednog limuna.
Sve dobro izmiješajte i uzimajte jednu čajnu žličicu svaka tri do četiri sata.

3. Orahovo mlijeko protiv čira na želucu

Orahovo mlijeko je lijek koji pospješuje zarastanje čireva na želucu.
Za pripremu mlijeka prelijte 20 grama samljevenih oraha s dva decilitra kipuće vode.
Dobro promućkajte, procijedite i dodajte veliku žlicu meda.
Prije svakog obroka uzimajte pet do šest malih žlica orahova mlijeka.

4. Zeleni orasi za štitnjaču

Mladi zeleni orasi bogati su glavnim gradivnim elementima hormona štitne žlijezde - jodom i tirozinom.
U kliničkim ispitivanjima je potvrđeno da ulje zelenog oraha značajno povećava razinu tiroksina.
Ovaj pripravak od zelenih oraha jako je popularan u liječenju hipotireoze prirodnim putem.
U jednakom omjeru pomiješajte mljevene zelene orahe (veličine lješnjaka), s medom.
Ostavite na tamnom mjestu 30 dana. Uzimajte jednu čajnu žličicu dnevno.

5. Tradicionalna ruska tinktura protiv svih vrsta tumora

Usitnite 150 grama korijena valerijane, 50 grama muškatnog oraščića i 50 grama pupoljaka breze, prelijte s pola litre votke ili rakije te dodajte 150 grama cijelih ljuski zelenih oraha.
Pustite da odstoji deset dana na tamnom mjestu.
Uzimajte 15 kapi tinkture u 1 dcl vode, tri puta dnevno, pola sata prije obroka.

6. Recept za prekrivanje mrlja kod vitiliga

Naberite zelene orahe netom prije zrenja.
Premažite mrlje unutarnjim dijelom ljuske oraha.
Tri dana mažite isto mjesto sokom te nastojte to mjesto ne ispirati vodom.
Zelene orahe možete i zamrznuti i sačuvati ih do iduće sezone.

7. Čaj od mladog lišća oraha za čišćenje krvi

Čaj od mladih listova oraha primjenjuje se kao sredstvo za čišćenje krvi.
Izvrsno je sredstvo i protiv kožnih oboljenja, šećerne bolesti i žutice, hemeroida, parazita, kostobolje, a zbog niskog udjela natrija preporučuje se i bubrežnim bolesnicima.
Lišće je nakon branja potrebno osušiti.
Pripremite čaj na sljedeći način: dvije velike žlice osušenog lišća prelijte s dva dcl hladne vode i kuhajte pet minuta.
Ostavite poklopljeno petnaest minuta te procijedite. Dnevno možete piti dvije do tri šalice.

8. Oblozi od resa oraha protiv krvarenja

Dvije šake resa prelijte s litrom kipuće vode i ostavite deset minuta.
Ovaj pripravak možete koristiti za obloge protiv krvarenja, hemeroide te za vaginalno ispiranje.

9. Prah za jačanje organizma i zacjeljivanje rana

Sameljite osušeno zeleno usplođe.
Za jačanje organizma, dezinfekciju i zacjeljivanje rana uzimajte dvije male žlice praha u tekućini.
Za vanjske obloge pomiješajte četiri male žlice u čaju od stolisnika i nanesite na ranu.

10. Sirup od svježih mladih listova za zdravu kožu

Namočite jednaku težinu listova i alkohola i ostavite da odstoji 48 sati.
Dodajte toliko meda da dobijete gusti sirup. Uzimajte jednu veliku žlicu prije obroka.

Izvor: Alternativa za Vas
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Snižava krvni pritisak, bori se protiv tumora i štiti jetru

Cvekla ima neverovatno visoku koncentraciju nitrata koji, kako je pokazalo više istraživanja smanjuje krvni pritisak.

1_zps8c1b1ce3.jpg


Nedavno sprovedeno istraživanje u Londonu otkrilo je da samo čaša soka od svekle dnevno drastično snižava krvni pritisak.

Istraživanje sprovedeno u Melburnu pokazuje da se pritisak snizi samo šest sati nakon što ispijete pola litre soka. Naučnici su zaključili da bi se broj smrtnih slučajeva uzrokovanih kardiovaskularnim oboljenjima znatno smanjio ako bi ljudi češće konzumirali cveklu.

Istraživanja su pokazali i da povećava izdržljivost, te da se konzumiranjem cvekle može smanjiti napredovanje demencije i rast tumova – rast tumora prostate i dojki za čak 12,5 odsto.

Takođe, nutricionisti preporučuju cveklu i kod probavnih problema i ističu da je dobra za jetru jer pomaže pri procesuiranju toksina.

Izvor: B92/Super žena
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Pijte ovaj čudesni napitak od voća i povrća i zaboravite na bolesti

1_zps017f1300.jpg


Što dobijete kad zajedno izmiješate sok od cikle, mrkve i jabuke?
Ništa manje nego čarobni napitak koji je stekao svjetsku slavu zbog svojih nevjerojatnih učinaka na zdravlje.


Prvi put počeo se upotrebljavati unutar tradicionalne kineske medicine u liječenju raka pluća i raznih drugih bolesti.


Potrebno je spomenuti i Rudolfa Breussa, alternativnog liječnika iz Austrije koji je cijeli svoj život posvetio pronalaženju najboljeg prirodnog lijeka protiv karcinoma.


Došao je do zaključka da zloćudne tumorske stanice mogu preživjeti samo uz pomoć krute hrane.


Osmislio je terapiju u trajanju od 42 dana tijekom koje pacijent smije u svoj organizam unositi samo čajeve i poseban sok od povrća, čiji glavni sastojak je cikla.


Uz pomoć ove metode izliječio je preko 45.000 ljudi od raka i drugih neizlječivih bolesti.

Od skromnog voća i povrća do super lijeka



Ovaj jednostavni napitak čudotvorna svojstva duguje prisutnosti dviju skromnih vrsta povrća i jednoj vrsti voća.


Njihove ljekovita svojstva mnogima od vas već su dobro poznata.


Jabuka obiluje vitaminima A, B skupine, C, E i K te mineralima cinkom, magnezijem, kalijem, fosforom, kalcijem, natrijem i željezom.


Zahvaljujući visokom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktoze i glukoze, jabuka opskrbljuje organizam energijom i sprečava umor.


Zbog visokog sadržaja vitamina C i antioksidanata, jabuka ima snažno imunostimulirajuće djelovanje.


Vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa, bakterija i slobodnih radikala, potiče mršavljenje i stimulira probavu.


Mrkva je poznata po vitaminima A, B, C, E i K.


Sadrži minerale kalcij, magnezij, kalij i selen. Prirodno je sredstvo koje čuva vid, smanjuje rizik od moždanog udara i ima snažno antikancerogeno djelovanje


Cikla obiluje vitaminima A, C i B te željezom, bakrom, magnezijem i kalijem.


Poznata je zbog svojeg blagotvornog utjecaja na srce, krvne žile, jetru i cijeli probavni sustav te kao prirodno sredstvo koje štiti od raka.

Daje nadu oboljelima od raka



Ovaj napitak vraća izgubljenu nadu ljudima oboljelima od karcinoma.


Nije samo dokazano primjenjiv u liječenju raka pluća, već sprječava razvoj gotovo svih vrsta zloćudnih tumorskih stanica.


Cikla sadrži aminokiselinu betain, koji ima antikancerogena svojstva.


Cikla je tradicionalni lijek i za leukemiju.

Štiti srce i krvne žile



Čarobni napitak je veliki prijatelj srca, zahvaljujući kombinaciji ljekovitih svojstava mrkve, jabuke i cikle.


U soku od mrkve nalaze se fitonutrijenti koji promiču zdravlje srca, kao što su alfa i beta-karoten te lutein.


Zahvaljujući jabuci, napitak pozitivno djeluje na povišenu razinu lošeg kolesterola u krvi (LDL), regulira krvni tlak i štiti srce od raznih bolesti.


Cikla pomaže arterijama sačuvati elastičnost i dokazano smanjuje razinu kolesterola u krvi.


Potiče cirkulaciju i jača krv te štiti od srčanog udara.

Potiče probavu i potpomaže mršavljenju



Svježi i prirodni sok od cikle, mrkve i jabuke izvrstan je za probavni sustav.


Ne samo što pomaže u održavanju zdravlja želuca, već štiti i od čireva.


Regulira pražnjenje crijeva, potiče izlučivanje tvari iz organizma i liječi kronični zatvor.


Ovaj napitak je prirodno sredstvo koje pomaže pri mršavljenju.


Donosi obilje hranjivih sastojaka u vrlo malo kalorija i produžuje osjećaj sitosti.

Čisti organizam i štiti od infekcija



Prirodni sok od cikle, mrkve i jabuke učinkovit je u čišćenju jetre i krvi.


Ima lužnato djelovanje na organizam i pomaže očistiti jetru od otrovnih, otpadnih tvari.


Jabuke imaju snažna detoksikacijska svojstva i bogate su pektinima - vlaknastim tvarima koje vežu na sebe toksine i pomažu crijevima izbaciti ostatke probavljene hrane.


Željezo iz cikle je moćno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i izgradnju krvi.


Napitak od ove tri namirnice učinkovit je u održavanju zdravlja bubrega, jetre i gušterače.


Zbog snažnih antibakterijskih i antivirusnih svojstava, te zbog mnoštva antioksidansa, napitak štiti od infekcija i upala.

Pomaže koži



Istraživanja su pokazala da sok od cikle, mrkve i jabuke ima sve što je potrebno za savršenu kožu.


Pomoći će vam u održavanju kože čistom, bez bubuljica i akni.


Izvrsno je protuupalno sredstvo, koje liječi kožna oboljenja povezana s virusima i bakterijama, kao i s alergijama.


Bogatstvo prirodnih sastojaka usporit će proces starenja kože i pomoći kod bora, suhe i oštećene kože te joj vratiti sjaj i elastičnost.

Štiti vid



Uz pomoć ovog napitka možete riješiti problem suhih, crvenih i umornih očiju.


Prirodni sok pomoći će vam odmoriti oči nakon dugotrajnog rada za računalom i sačuvati njihovo prirodno zdravlje.


Obilje vitamina A dokazano pomaže sačuvati vid.

Prirodni saveznik protiv ženskih tegoba



Žene koje imaju jake menstrualne bolove trebale bi često piti ovaj napitak.


Pomaže kod bolnih grčeva i simptoma PMS-a. Ujedno, nadoknađuje gubitak željeza i uklanja umor koji su povezani s menstruacijskim ciklusom.


Zašto svakodnevno piti čarobni napitak od cikle, mrkve i jabuke:

  • štiti od raka
  • jača imunitet
  • hrani mozak
  • potiče bolje pamćenje
  • čisti organizam
  • štiti od infekcija upala
  • pomaže pri mršavljenju
  • štiti i hrani kožu
  • pomaže kod alergija
  • smanjuje PMS i bolne grčeve
  • smanjuje bol u mišićima
  • štiti srce i krvne žile
  • čuva vid
Pripremite svoj eliksir zdravlja kod kuće


Za pripremu vašeg čudotvornog napitka ne morate se zamarati točno određenim količinama.


Prema svojem ukusu možete staviti više mrkvi ili jabuka.


Upotrijebite neoguljene plodove iz organskog uzgoja. Nutritivno su bogatiji i zdraviji jer nisu tretirani pesticidima i drugim štetnim kemikalijama.


Oni koji žele izvući najviše koristi iz ovog soka, trebali bi zastupiti sve tri namirnice u istim količinama. Npr. 3 jabuke, 3 cikle i 3 mrkve.


Od svježeg voća i povrća napravite sok u multipraktiku – narežite jabuku, ciklu i mrkvu i izmiksajte.


Procijedite, izlijte u staklenku i čuvajte u hladnjaku, ako ste napravili veću količinu soka.


Napitak se ne bi trebao dodatno zasladiti.


No možete mu upotpuniti okus sa svježim sokom limete ili limuna koji je bogat C vitaminom. Tako ćete spriječiti oksidaciju soka.

Kako koristiti napitak



Napitak od cikle, mrkve i jabuke popijte ujutro, natašte. Doručkujte tek nakon sat vremena.


Napitak možete piti i dvaput dnevno.


Drugi put ga popijte do 17 sati poslijepodne.


Preporuka je biti ga polako i svaki gutljaj nakratko zadržati u ustima.


Kura sokom bi trebala neprekidno trajati od jednog do tri mjeseca, ako želite postići dugotrajne blagotvorne učinke na vaše zdravlje.


Tonik za zdraviju jetru s đumbirom (za 2 obroka)


Sastojci:

  • 1 velika cikla ili 2 male, narezane na kriške
  • 2 velike mrkve
  • 1 velika jabuka, narezana na kriške
  • pola limuna (očišćen od koštica)
  • komadić đumbira veličine 2,5 cm

Sastojke stavite u multipraktik i napravite sok.


Pijte odmah, u malim gutljajima. Tonik pijte nekoliko puta tjedno, u periodu od dva tjedna.


Ovaj ljekoviti napitak u kombinaciji s đumbirom bogat je fitonutrijentima koji stimuliraju probavu i štite jetru od oksidacijskih oštećenja.


Tako jetru čuvaju od bolesti kao što su fibroza i steatoza (masna jetra).


Ujedno će poboljšati potaknuti vašu probavu i poboljšati ten.

Svježi sok ili svježe voće i povrće?



Svi znamo da je voće i povrće jako zdravo, no svježe iscijeđeni sok u prednosti je u odnosu na konkretne svježe namirnice.


Ispijanje svježe iscijeđenog soka može se usporediti s direktnom transfuzijom životne energije biljke u tjelesne stanice.


Prednost je što se sokovima veća količina zdravih sastojaka u koncentriranom obliku brže unosi u organizam.


Bilo bi puno teže pojesti veliku količinu sirovih namirnica koje bi po hranjivim svojstvima odgovarale jednoj čaši svježeg soka.


Napitci od voća i povrća vrlo brzo djeluju na organizam, za razliku od namirnica koje moraju proći proces probave.


S obzirom na to da sokovnici odrade gotovo sav posao za probavni sustav, nakon samo jedne minute od konzumacije sokova osjetit ćete u sebi djelovanje čitavog mnoštva snažnih enzima, antioksidansa i ostalih hranjivih sastojaka.


Priprema ovakvih sokova vrlo je jednostavna i laka.


No prirodni sokovi imaju jednu manu – kratki rok trajanja. Za najbolji efekt potrebno ih je odmah popiti nakon pripreme u sokovniku.

Izvor: Alternativa za Vas
 
Učlanjen(a)
16.12.2013
Poruka
90
Aronija poznata i kao sibirska borovnica je veoma bogata vitaminima C, P, PP, B6, B2, E kao i provitaminom A.
Osim toga sadrzi i gvozde, kalcijum, bakar, jod, bor, molibden, mangan, kalijum i kobalt. utice povoljno na celo telo i takodje uklanja cestice raka.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Iskoristite sezonu krušaka: Sve prednosti ovog magičnog voća

Kruške su pre svega prepune nutrijenata i hranljivih vrednosti. Takođe su odličan izvor vlakana, sadrže vitamine A, B1, B2, C, E , folnu kiselinu. Bogate su bakrom, fosforom i kalijumom, manjom količinom kalcijuma, gvožđa i magnezijuma, a pored toga povoljno utiču i na mnoge vitalne organe. Evo zbog čega ne smete da prostite sezonu krušaka.

Yt6nAIA.jpg


1) SRCE
Kruške su zdrave za srce, a srčana oboljenja su najveći uzrok smrti u svetu. Samo jedna kruška dnevno može da vas zaštiti od moždanog ili srčanog udara. Kruške su bogate vlaknima koja pomažu da srce ostane zdravo, ali takođe održava krvni pritisak i normalizuje nivo lošeg holesterola.

2) MOZAK
Kruška povoljno utiče na mozak. Samo pola kruške sadrži 15 odsto dnevne preporučene doze bakra, minerala koji pomaže u održavanju nervnog sistema i takođe pospešuje mentalnu sangu. Kruške su odličan izvor fruktoze i glukoze koje pomažu u održavanju energije tokom celog dana.

3) DIJABETES
Kruške pomažu u kontroli dijabetesa jer imaju nizak glikemijski indeks i na taj način sprečavaju visok nivo šećera u krvi. Ova voćka je odlična i za regulisanje telesne težine jer ima malo kalorija ali bogata je hranljivim sastojcima koji ubrzavaju proces mršavljenja i stimulišu imunitet.

4) OČI
Kruške sadrže antioksidanse i vitamine i ova voćka je jedna od najboljih namirnica koje štite oči. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje krušaka značajno smanjuje rizik senilne makularne degeneracije.

5) KARCINOM
Kruška je idealna voćka kao prevencija karcinoma. Zbog visoke koncentracije vlakana kruške sprečavaju formiranje različitih tipova karcinoma. Bogate antioksidansima štite ćelije od slobodnih radikala i sadrže kiseline koje sprečavaju nastanak raka.

Izvor: Zenablic.rs
 
Natrag
Top