Crkva kaže da knjiga Postanka nije znanstvena knjiga. I nije udžbenik astronomije.
I slijedom toga, Crkva poučava što je to
važno razumijeti čitajući knjigu Postanka. A to svakako nije
broj dana stvaranja Svijeta, to svakako nije redosljed nastajanja života -
čovjek pa zeleno bilje ili zeleno bilje pa čovjek, to svakako nije da je stvarna zmija prevarila Adama i Evu itd .. itd.
Ok, trebaš ispoštovati onda što Crkva kaže. I lepo je biti veran načelima onoga koga smatraš svojim autoritetom.
No, kada bi mene pitao onaj musliman ovo ja bih mu mogao ponuditi tvoj odgovor..da stvaranje opisano u Bibliji nije nešto što je opisano redosledno i da to što piše ne znači da je sva baš tako bilo. Da to treba razumeti u drugom kontestu.
Međutim, mogao bih mu ponuditi i ovaj odgovor. Sad svako neka proceni koji odgovor bi bio nešto što bi njemu pokazalo da je Biblija zaista nadahnuta i da joj se može pokloniti puno poverenje.
Dakle, moj odgovor na osnovu upoređivanja tekstova bi bio ovakav:
U 1. Mojsijevoj 1 se opisije kao što se može videti stvaranje biljnog sveta u trećem danu:
"Opet reče Bog:
neka pusti zemlja iz sebe travu,
bilje, što nosi seme,
i drvo rodno, koje rađa rod po svojim vrstama, u kojem će biti seme njegovo na zemlji. I bi tako", 1. Mojsijeva 1,11
Dakle, trava, bilje i drveće.
Ako sada pogledamo ovaj drugi izveštaj stoji sledeće:
"I nasadi Gospod Bog vrt u Edemu na istoku; i onde namesti čoveka, kojega stvori. I
učini Gospod Bog te iznikoše iz zemlje svakojaka drveta lepa za gledanje i dobra za jelo,
i drvo od života usred vrta vrta i drvo od znanja dobra i zla", 1. Mojsijeva 2,8.9
Dakle, da li tekst ovde u 2 poglavlju nam nešto govori što je drugačije iz izveštaja u poglavlju 1?
Onaj ko izjednačuje ova dva izveštaja greši i to ćemo sada videti zašto.
Kao prvo što vidimo, radi se o vrtu Edemskom...taj vrt nije postojao pre stvaranja čoveka. Dakle, pošto je ovo nastalo posle stvaranja čoveka jasno je da izveštaj iz 1. Mojsijeve 1 nema veze sa ovim iz glave 2. Dakle, vrt Edemski je nastao 6-tog dana a ne trećeg.
Kao drugo pogledajmo šta Bog stvara u vrtu Edemskom. Podvukao sam žutom: "drveta svakojaka i drvo života i drvo poznanja dobra i zla". Ako pogledamo izveštaj iz 1. Mojsijeve 1 tamo vidimo i travu i bilje...ovde pak vidmo samo drveta i ova dva posebna. Šta nam to govori? Govori da vrt Edemski je već imao travu i bilje. Nije stvarano to sada prvi put jer to već postoji. Dakle, šta zaključujemo? Zaključujemo da je vrt Edenski jedna poljana koja je već postojala sa biljem i travom a sad je Bog posebno je izdvojio, uokvirio i samo dodao ovo drveće i čoveka tu postavio da taj vrt čuva. On je i nazvan vrt jer je posebno izdvojen od ranijeg stvaranja.
Sada kada ovako sagledamo a upravo na osnovu doslednog praćenja teksta vidimo da nepostoji kontardikcija, već zaprao jedan dosledan i harmonični izveštaj nadovezivanja procesa stvaranja u toku šestog dana na ono što je već stvoreno u trećem.
Nema kontradikcije, nema potrebe da tekst ne shvatimo doslovno i dosledno već šta je potrebno? Samo da se malo potrudimo..Bog nas neće ostaviti u neznanju.
Dragi moji, sad da ste vi musliman, sami procenite koji odgovor bi mu pokazao nadahnutost Biblijskog izveštaja.