- Učlanjen(a)
- 11.02.2009
- Poruka
- 8.070
DarthShone, Evo i tebi bih postavio isto pitanje ako želiš odgovori. Zašto predanje ili usmeno prenošenje smatraš nečim posebnim u odnosu na pisano predanje tj. Jevanđelje? Valda i sam znaš da su apostoli morali usmeno prenositi u početku ali se sve to zapisalo i do kraja I veka imamo celo Pismo Jevanđelja.
Dakle u čemu je misterija da tako kažem tog usmenog predanja apostola ako mi možeš objasniti. Evo imamo primer konkretno pomenutog usmenog predanja u 1. Korinćanima 11 gde Pavle navodi ono što je "usmeno primio" od drugih učenika u vezi večere Gospodnje. I onda vidimo da se to u potpunosti slaže sa onim zapisanim u četvorojevanđelju. Dakle kada uporedimo ono što je Pavle pisao, ono što je primio usmeno i onoga što je zapisano u četvorojevanđelju vidimo potpuno saglasje. Zato kažem, pošto nismo savremenici apostola mi ne možemo više usmeno primiti poruku ali zato ono što je zapisano jeste zapravo usmeno predanje pretočeno u pisano. E sad pošto je to isto otkuda to insistiranje na usmenom kao nešto posebno. Mi kada čitamo Pismo mi tu imamo i usmeno i pisano predanje..tj. usmeno predanje zapisano na koricama. Eto ako može objašnjenje u čemu je onda misterija tog usmenog apostolskog predanja.
Opet bih dodao da Danilo ne pominje Islamiste kao "gnusobu pustošnu" već Rimljane. Hram nije postojao u vreme Muhamedanaca. Ali dobro, razumeo sam zašto si me pitao koga predstavlja gnusoba pustošna..misilo si na Muslimane. Gnusoba pustošna su ratovi koje je Rim sproveo na Jerusalim i Hram 66-70 i 132-135n.e dok konačno Jerusalim nije zbrisan pod carem Hadrijanom promenivši mu čak i ime u Elia Kapitolina. Kao što je proroštvo najavilo međutim, i na pustošnika je pala gnusoba tj. i Rim kao pustošnik je primio platu svoju te je nestao i zbrisan 476 n.e od strane varvara. Ali pre toga je svakako gnusoba pogodila Jevreje jer je Bog obnovio ili "utvrdio savez" sa nazarenskom zajednicom koja jeste kontinuitet Izraela.
E kada bi mi Hrišćani poštovali Pismo kao što oni poštuju Kuran. Zato sam nekoliko puta i bio rastužen videvši kako hrišćani negiraju značaj Pisma koje je jedina istinita Božija Reč.
Problem sa proročanstvima je u tome da se ona ne tumače sama. Svaki od događaja može se tumačiti kako je tumaču drago. To nije novost. Ali, Daniel, Pavle, Ivan - Yohanan (najmlađi od dvanestorice) ne primiše proročanstvo koje se ima ispuniti za njihovog života, jer Bog nije ograničen vremenom (iako ga vi Sola Scriptura bukvalisti takvim predstavljate), ON je iznad i izvan vremena ljudskog. Proročanstvo će se ispuniti dugo nakon što je prvi hram srušen (jer Daneil prorokovaše u Vavilonskom ropstvu, Hrama nije bilo, onog prvog Salamonovog, srušili su ga Asirci) drugi koga će sagraditi Judaizirani Arapin, Nabatejac Herod je bio daleka budućnost. I taj drugio hram će Rimljani, srušiti 70 godine, pa čak ni tada niti 130 godine nakon pada Masade, poslednjeg uporišta, nisu Rimljani ponovili ono što je urađeno sa Kartaginom, kada je ispunjen Katonov zahtev o "brisanju" Kartage. Inače ne bi smo nalazili arheološke ostatke u Jerusalemu, koje datiraju iz vremena pre Rimljana. Uzgred, i taj Rim nije pao 476, nego 1453, kada je i Nova Roma, Constantinopolis, Carigrad, pao u RUKE PUSTOŠNIKA i kada je u Hagaia Sophiji PUSTOŠNIK koji je nosio ime "apostola" Satanela krvlju nevinih opečativši zid iste promenio joj namenu, i od crkve načinio je mestom klanjanja PUSTOŠNIKA. Njegov imenjak, onaj koji je sanjao da ga je "anđeo" u obliku konja sa licem devojke odneo do brda Hrama, a kasnije i do samog Satanaela (koga je on nazivao bogom) čiji su naslednici podigli PUSTOŠINU i GROZOTU na mestu gde se nalazila Svetinja nad Svetinjama Hrama.
Proročanstvo ne može biti jasnije. Daneil, Pavle, Ivan-Yohanan, videli su:
Daniel: Pustošnik i nepomenik, onaj koji ruši, postavljač gnusobe: Na mestu Hrama, na samom mestu Svetinje nad Svetinjama nalazi se Kupola na Steni, posvećena je "bogu" pustošnika, kao mesto gde se "apostol" pustošnika navodno uzdigao u nebo.
Pavle: Samo je jedna "religija" za sebe tvrdila i dalje tvrdi da joj je otkrivenje poslao anđeo: Religija pustošnika, čija je poruka izvrtanje i ruganje Evanđelju, negiranje Božanstva Isusa...
Ivan - Yohanan: Omiljena tema adventista, u kome oni vide papu kao onog koji će sesti u Hram (koga oni nazivaju crkvom) i tvrditi za sebe da je Bog. Na njihovu žalost. Pustošnici, tačnije osnivač pustošnika za sebe je indirektno tvrdio da je jednak bogu. Odakle mi dokazi? Pa pogledajte malo bolje oko sebe. Pričajte o njihovom "bogu" svašta neće odreagovati istom merom kako će odreagovati kada se povredi "apostol", tačnije poslanik. Uostalom, nigde se u izricanju vere, pozivu na molitvu niti Hebreja, niti Hrišćana stavlja čovekovo ime. Kod Pustošnika se stavlja.
Ko su dakle pustošnici iz Daneila? Muslimani.
Ko su oni kojima "anđeo" donosi otkrovenje? Muslimani
Ko je onaj koji će kao bog sesti u Hramu? Onaj kome je posvećena Kupola na Steni. Poslanik "boga" muhamed. (Kupola na steni je posvećena njegovom navodnom uzlasku na nebo). Zbog te kupole su i arheološka istraživanja na mestu Hrama zabranjena, bojimo se reakcije Pustošnika, pravih, a ne Rimljana od kojih vi dobijate ospice.