Sola Scriptura- da li je dovoljno

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Zaboravio si da pomeneš da je Biblija pre nego što su je pisari zapisali bila PREDANJE - PREDAJA.

To svakako nije vaša predaja ili predanje.

Branioci Sola Scripiptura veruju, čini se, da je BOG tekst poruke koju doslovce shvataju

I to je dalo rod, dok ne prihvatanje Biblije je dalo haos.

Gdje se dešava najveći haos u svijetu u katoli. državama, pravosl. i islamskim.

odštampao na Laser Jetu, ili čak RUKOM PISAO, original sakrio u sefu, kopije pravili anđeli i poslali ih ljudima.

A ko je rekao da je Biblija diktirana? Ako si mislio na to?

Jesmo li mi Hrišćani ili smo islamci

Stanje u katolič. i pravosl. državama nije ništa posebno bolje nego u islamskim državama.

Pa šta je drugo nego rat u Ukrajini, Meksiku, Brazilu, Venecueli.

Rat, haos, glad, kriminal, korupcija, kriza.
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.399
Zaboravio si da pomeneš da je Biblija pre nego što su je pisari zapisali bila PREDANJE - PREDAJA.

DarthShone, Evo i tebi bih postavio isto pitanje ako želiš odgovori. Zašto predanje ili usmeno prenošenje smatraš nečim posebnim u odnosu na pisano predanje tj. Jevanđelje? Valda i sam znaš da su apostoli morali usmeno prenositi u početku ali se sve to zapisalo i do kraja I veka imamo celo Pismo Jevanđelja.

Dakle u čemu je misterija da tako kažem tog usmenog predanja apostola ako mi možeš objasniti. Evo imamo primer konkretno pomenutog usmenog predanja u 1. Korinćanima 11 gde Pavle navodi ono što je "usmeno primio" od drugih učenika u vezi večere Gospodnje. I onda vidimo da se to u potpunosti slaže sa onim zapisanim u četvorojevanđelju. Dakle kada uporedimo ono što je Pavle pisao, ono što je primio usmeno i onoga što je zapisano u četvorojevanđelju vidimo potpuno saglasje. Zato kažem, pošto nismo savremenici apostola mi ne možemo više usmeno primiti poruku ali zato ono što je zapisano jeste zapravo usmeno predanje pretočeno u pisano. E sad pošto je to isto otkuda to insistiranje na usmenom kao nešto posebno. Mi kada čitamo Pismo mi tu imamo i usmeno i pisano predanje..tj. usmeno predanje zapisano na koricama:). Eto ako može objašnjenje u čemu je onda misterija tog usmenog apostolskog predanja.

Jesmo li mi Hrišćani ili smo islamci (baš oni koje prorokova Daniel kao pustošnike)

Opet bih dodao da Danilo ne pominje Islamiste kao "gnusobu pustošnu" već Rimljane. Hram nije postojao u vreme Muhamedanaca. Ali dobro, razumeo sam zašto si me pitao koga predstavlja gnusoba pustošna..misilo si na Muslimane. Gnusoba pustošna su ratovi koje je Rim sproveo na Jerusalim i Hram 66-70 i 132-135n.e dok konačno Jerusalim nije zbrisan pod carem Hadrijanom promenivši mu čak i ime u Elia Kapitolina. Kao što je proroštvo najavilo međutim, i na pustošnika je pala gnusoba tj. i Rim kao pustošnik je primio platu svoju te je nestao i zbrisan 476 n.e od strane varvara. Ali pre toga je svakako gnusoba pogodila Jevreje jer je Bog obnovio ili "utvrdio savez" sa nazarenskom zajednicom koja jeste kontinuitet Izraela.

Jesmo li mi Hrišćani ili smo islamci (baš oni koje prorokova Daniel kao pustošnike) koji njihovu knjigu laži drže isto kao što Sola Scriptura drže Bibliju?

E kada bi mi Hrišćani poštovali Pismo kao što oni poštuju Kuran. Zato sam nekoliko puta i bio rastužen videvši kako hrišćani negiraju značaj Pisma koje je jedina istinita Božija Reč.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.352
Zato je čudno zašto tradicionalisti uopšte pominju "predaju" kao nešto posebno u odnosu na pisanu reč Novog Zaveta. Da li time hoće da kažu da predaja sadrži nešto drugo u odnosu na pisanu reč Jevanđelja?

I jeste nešto posebno. Predaja Crkve sadrži i istinu o tome što "zapisana Riječ" zaista znači. Zato Crkva jednako vjeruje danas kako je vjerovala u vrijeme apostola. S druge strane, oni koji odbacuju Predaju (SS pismolatri), "pisanu riječ Evanđelja" čitajući razumiju na 50 tisuća načina. Jeli ti sada jasna posebnost - 1 : 50 000.
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.399
I jeste nešto posebno


Vidiš, mislim da grešiš ovde. Ona ako je nešto "posebno" znači da je izdvajaš. Ali kao što smo videli ona nije ništa posebno u odnosu na zapisanu reč. Apostoli nisu ništa posebno i drugačije rekli usmeno od onoga što su predali pismeno. Dakle, apostolska usmena predaja nije drugačija od pisane. Da li se slažeš?

S druge strane, oni koji odbacuju Predaju (SS pismolatri)

Ja ne odbacijem već verujem da su apostoli usmeno preneli isto što i pismeno:). Ja tako držim i usmenu i pismenu tradicu apostola. Opet kažem mi ne možemo više čuti usmeno apostole jer smo vremenskom distancom odvojeni od njih. Ali zato ih slušamo kroz pisano predanje tj. Jevanđelje.

Podela na usmeno i pisano je zato veštačka.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.352
Ali kao što smo videli ona nije ništa posebno u odnosu na zapisanu reč. Apostoli nisu ništa posebno i drugačije rekli usmeno od onoga što su predali pismeno. Dakle, apostolska usmena predaja nije drugačija od pisane. Da li se slažeš?

Pismo je samo dio zapisane Predaje Crkve. Kako bi onda proturiječili jedno drugom?

Opet kažem mi ne možemo više čuti usmeno apostole jer smo vremenskom distancom odvojeni od njih.

Crkva je "kanal" koji nam omogućuje čuti apostole. Zato Crkva vjeruje danas isto kako je vjerovala u vrijeme apostola - ima jednu istinu. A vi, SS pismolatri, koji odbacujete Crkvu i Predaju imate 50 tisuća istina.

Ali zato ih slušamo kroz pisano predanej tj .Jevanđeelje.

Slušate jedno Evanđelje, a čujete kao da ih je 50 tisuća.
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.399
Pismo je samo dio zapisane Predaje Crkve. Kako bi onda proturiječili jedno drugom?

I ja to kažem. Zato upravo mislim da je zapisana apostolska tradicija dovoljna jer ona u sebi sadrži i usmenu u isto vreme:)

Crkva je "kanal" koji nam omogućuje čuti apostole

Da, nazarenska zajednica koja je napisala Novi Zavet a pre toga imala usmeno predanje. Taj kanal jeste Novi Zavet.

Slušate jedno Evanđelje, a čujete kao da ih je 50 tisuća.

50 veličanstvenih je posledica udaljavanja od čistote evanđelja od sredine II veka pa kada su otpočeli povratak on je bio ne bez grešaka. Ako je neko odgovoran onda je to onaj ko je otišao tako daleko da je ostavio puno posla onima koji su otpočeli povratak. Adresa zato je jedna.

Ali kao što rekoh, mi danas imamo usmeno-pisanu tradicu(predaju) apostola i ona je zaista dovoljna.
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.399
Naravno, dodaću samo to da ne umanjuem značaj onih koji su pisali u postapstolskom periodu i tumačili ili razmatrali učenje apostola. Ali upravo "dovoljnost" Jevanđelja i Pisma je u tome što ono samo za sebe stoji i treba biti vodič kojim se proverava svako tumačenje Pisma. I svako tumačenje koje je u skladu sa Pisano-usmenom predajom apostola i proroka je prihvatljivo. Dakle, nemam potrebu da odbacujem pisanje apologeta, teologa, ni bilo koga drugog samo zato što ono nije zapisano u Pismu ali imam samo u slučaju kada se ono kosi sa učenjem Pisma. I svako zato treba da izgrađuje svoje misli na temelju Pisma da bi mogao da razume duh Pisma i njegovo učenje te na osnovu toga proveravati ostala učenja.

Tako je Pismo dovoljno samo za sebe i ono je kriterij i merilo svakoga koji tumači Pismo.
 
Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
979
Apostolska predaja je istinita, ali problem je sto se nakon smrti apostola, pojavljuju ljudi, tzv. krscanski oci koji su vjerovali skroz nesto drugo sto su apostoli vjerovali. Isto tako cuo sam za predaju da je Marijina kuca na cudesan nacin letjela do Rima ili tako nesto. Pa sto puta su protestanti naveli spisak kako je katolicka crkva uvodila praksu za praksom. Npr. 1223 uvodjenje svijeca, 1387 krstenje beba, 1950 uznesenje Marijino. Reci koji je to apostol predao pisanu ili usmenu predaju da je se Marija uznijela na nebo - ako ne apostol, koji je to pontifeks prgourao u agendu?
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Apostolska predaja je istinita, ali problem je sto se nakon smrti apostola, pojavljuju ljudi, tzv. krscanski oci koji su vjerovali skroz nesto drugo sto su apostoli vjerovali.

To je i prorečeno da će odmah doći vuci koji neće štedjeti stada i koji će zavesti ljude lažnom naukom.
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
To je i prorečeno da će odmah doći vuci koji neće štedjeti stada i koji će zavesti ljude lažnom naukom.

Vuci uvek dolaze, počevši od Arija, preko ostalih, koji bejahu vučići, nedorasli, onda dva puta gladni vuci u sedmom stoleću, i podmukli u jagnjećoj koži polovinom 19 stoleća. Danas reže i napadaju, kao i onda. Vuci iz sedmog kolju, vuci iz 19 kevću.
 
Natrag
Top