Sola Scriptura- da li je dovoljno

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Jovan je odgovorio na moj post. Onda je došao Laodikeja i napao me. Pitao me "kako me nije sramota pred sopstvenom Hrišćanskom savešću I poštenjem iznositi laži protiv drugih."

Tko je subjekt u 3 rečenici? Jovan ili Laodikeja? Tko me optužio za iznošenje laži?

Ja sam izneo Adventističko učenje po ovom pitanju koje je biblijsko a ti si izneo neistine da Adventisti veruju u nešto što nije slučaj.

Ako Jovan ima nešto protiv ovog Adventističkog učenja, neka napiše o tome, jer moje merilo nisu ljudi, već biblija.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Za onoga ko želi istinu - tvrdnje zapisane u reči Božjoj su dovoljne.

Za onoga ko ne želi - uvek će pronalaziti nove izgovore.

NE MENJATI REČ BOŽJU:

"Jer svjedočim svakome koji čuje riječi proroštva knjige ove; ako ko dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla napisana u knjizi ovoj;
I ako ko oduzme od riječi knjige proroštva ovoga, Bog će oduzeti njegov dijel od knjige života, i od grada svetoga, i od onoga što je napisano u knjizi ovoj" ( otkrivenje 22. 18 - 20 )

----------------------------------------------

U poslednjem retku se nalazi ključ kojim osuđujete sami sebe. Ne radi se naime o bibliji, nego o Apokalipsi. o toj knjizi se radi u tim redovima. Drugo, sve i da se odnosi na bibliju (a ne odnosi se) niko iz Crkve nije dodavao niti menjao išta u PISMU.

"6
I reče mi: "Ove su riječi vjerne i istinite jer Gospod Bog, nadahnitelj proroka, posla svoga anđela da on pokaže slugama njegovim što se ima dogoditi ubrzo.
7
I evo, dolazim ubrzo! Blago onomu koji čuva riječi proroštva ove knjige!"
8
Ja, Ivan, čuo sam i vidio sve ovo. I kad sam to vidio i čuo, padoh pred noge anđelu koji mi to pokaza da mu se poklonim.
9
A on će mi: "Nipošto! Sluga sam kao i ti i braća tvoja proroci i svi koji čuvaju riječi ove knjige. Bogu se pokloni!"
10
A zatim će mi: "Ne zapečati riječi proroštva ove knjige jer - vrijeme je blizu!
11
Nepravednik neka samo i dalje čini nepravdu! Okaljan neka se i dalje kalja! Pravednik neka i dalje živi pravedno! Svet neka se i dalje posvećuje!"
12
"Evo, dolazim ubrzo i plaća moja sa mnom: naplatit ću svakomu po njegovu djelu!"
13
"Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Posljednji, Početak i Svršetak!
14
Blago onima koji peru svoje haljine: imat će pravo na stablo života i na vrata će smjeti u grad!
15
Vani pak ostaju psi i vračari, bludnice, ubojice i idolopoklonici i tko god ljubi i čini laž."
16
"Ja, Isus, poslah anđela svoga posvjedočiti ovo po crkvama. Ja sam korijen i izdanak Davidov, sjajna zvijezda Danica."
17
I Duh i Zaručnica govore: "Dođi!" I tko ovo čuje, neka rekne: "Dođi!" Tko je žedan, neka dođe; tko hoće, neka zahvati vode života zabadava!
18
Ja svjedočim svakomu tko sluša riječi proroštva u ovoj knjizi: Tko ovomu što doda, Bog će njemu dodati zla napisana u ovoj knjizi.
19
I tko oduzme od riječi proroštva u ovoj knjizi, Bog će mu oduzeti udio na stablu života i na svetom gradu - na svemu što je napisano u ovoj knjizi.
20
Svjedok za sve ovo govori: "Da, dolazim ubrzo!" Amen! Dođi, Gospodine Isuse!
21
Milost Gospodina Isusa sa svima!"
Apokalipsa 22 6-21

I nije Hrišćasnki optuživati druge da lažu.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Netočno. Isus nije razapet u vrijeme kada Rimljani 70. godine "na vrhu Hrama postavljaju grozotu pustoši". Nešto ti ne štima. :)

Razapet je od strane Rima o tome govorim. A pustoš koja se oborala na Jerusalim je od onih koji su razapeli Mesiju. To sam objasnio. Dakle, razaranje sledi nakon Jevrejskog odbacivanja Mesije. I Hristos govori o skorom razaranju Jerusalima i Hrama.

Kako to samo sebe tumači? Tumačite li vi SS pismolatri Pismo, ili ono samo sebe tumači?

"samo sebe" tumači već rekoh...ne treba mu ništa izvan da ga protumači jer analizom teksta i poređenje sa sličnim je metoda kojom se Pismo tumači. Tako ono samo sebe tumači u smislu da je ključ za razumevanje jednog teksta u drugom tekstu iz Pisma.:)

Kako se razumjeva kad ga razumijevate na 50 000 načina. Nešto nevalja, zar ne?:)

Zanima me samo ono što apostoli i proroci kažu a oni kažu da je Pismo od Boga dano a ne od ljudi. Zato je ono dato da se čita i tumači i razumeva da bi čovek mogao spoznati volju Božiju.

Možda sam ja djetinjast, ali činjenice su nepobitne. Jedno je Pismo, slažemo se, ti tvrdiš da ga čitate i tumačite na jedini ispravan način, a imate 50 000 različitih tumačenja!? :):)
Nešto nevalja, jel'da?

Pa evo ja te pozivam da ga tumačimo zajedno pa ćemo videti ko ga pravilnije tumači. Jasno je da postoje pogrešna i ispravna tumačenja. Ali bibliskom metodom tumačenja jedino možemo ga razumeti.

Koliko je istina predano svetima? Jedna istina ili 50 tisuća istina?

Jedna. Samo da bismo došli do nje moramo videti na osnovu Pisma koja je to istina.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
U poslednjem retku se nalazi ključ kojim osuđujete sami sebe. .

To je samo izvlačenje, i upravo se tu govori da ne trebamo da dodajemo I oduzimamo od reči Božje.

"Ja svjedočim svakomu tko sluša riječi proroštva u ovoj knjizi: Tko ovomu što doda, Bog će njemu dodati zla napisana u ovoj knjizi.
I tko oduzme od riječi proroštva u ovoj knjizi, Bog će mu oduzeti udio na stablu života i na svetom gradu - na svemu što je napisano u ovoj knjizi.

Tu se radi o otkrivenju, ali i o celoj bibliji, jer da je suprotno - apostol Jovan bi u tom slučaju rekao "U OVOJ KNJIZI NEMOJTE DODAVATI ILI DODUZIMATI, ALI U DRUGIM KNJIGAMA TO MOŽETE"

I nije Hrišćasnki optuživati druge da lažu.

Nije Hrišćanski lagati.

Ja sam Adventista, i znam šta uči moja crkva.
A kada neko sa strane tvrdi da ona uči nešto drugo što ne uči, i uz to izvrće tuđe reći, kako se to može nazvati nego laž.

To govori i biblija za one koji to čine:

"Ne lažite jedan na drugoga" ( Kološanima 3. 9 )

"Ako li imate gorku zavist i svađu u srcima svojim, ne hvalite se, ni lažite na istinu"
( Jakov 3. 14 )

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ja sam izneo Adventističko učenje po ovom pitanju koje je biblijsko a ti si izneo neistine da Adventisti veruju u nešto što nije slučaj.

Ako Jovan ima nešto protiv ovog Adventističkog učenja, neka napiše o tome, jer moje merilo nisu ljudi, već biblija.

Ne znam ni sam šta je Slap hteo ovim pitanjem o subjektu 3:). Malo da zbuni..ne znam.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Razapet je od strane Rima o tome govorim. A pustoš koja se oborala na Jerusalim je od onih koji su razapeli Mesiju. To sam objasnio. Dakle, razaranje sledi nakon Jevrejskog odbacivanja Mesije. I Hristos govori o skorom razaranju Jerusalima i Hrama.

Tko onda ukida svagdašnju žrtvu i prinos u Hramu? Isus ili netko drugi? Evo što si zastupao:

A ja bih dodao ovde da čitaš i Toru...Celo Pismo je važno jer daje smernice. Čitaj Danila 9,27-šta je Mesija ukinuo:)?

"samo sebe" tumači već rekoh...ne treba mu ništa izvan da ga protumači jer analizom teksta i poređenje sa sličnim je metoda kojom se Pismo tumači. Tako ono samo sebe tumači u smislu da je ključ za razumevanje jednog teksta u drugom tekstu iz Pisma.:)

Čekaj, čekaj. Tumači li Pismo samo sebe, ili ga ti tumačiš?

Zanima me samo ono što apostoli i proroci kažu a oni kažu da je Pismo od Boga dano a ne od ljudi. Zato je ono dato da se čita i tumači i razumeva da bi čovek mogao spoznati volju Božiju.

A što je volja Božja od onih 50 000 varijanti Božje volje?

Jasno je da postoje pogrešna i ispravna tumačenja. Ali bibliskom metodom tumačenja jedino možemo ga razumeti.

Pa upravo ga, kako ti kažeš, tom "biblijskom metodom" tumačite, i dobivate 50 000 tumačenja!? Nešto vam nevalja.

Jedna. Samo da bismo došli do nje moramo videti na osnovu Pisma koja je to istina.

I koja je od 50 000 istina? Tvoja?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Kome nije dovoljna onda mu i ne treba.

Da je dovoljna vidi se po rodovima protest. čak i sada, a posebno prije.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Tko onda ukida svagdašnju žrtvu i prinos u Hramu? Isus ili netko drugi? Evo što si zastupao:

Pa i sada govorim kao i tada da je Isus ukinuo žrtvu i prilog. Svojom smrću ukida "sen" onoga što šćaše doći, Kološanima 2,16:). A Rimljani su ubili Mesiju. Ništa komplikovano. Jevreji pak na sebe navlače gnusobu pustošnu pošto su odbili Mesijin poziv. Time se ostvaruje Hristovo proročanstvo o razaranje Jerusalima i Hrama a Isus se nadovezuje na Danila 9,27

Za ostalo već sam odgovorio. Ako ti to ne prihvataš tvoja odluka. Ako misliš da ima nešto važnije od Pisma za život i veru hrišćanina slobodno prakticiraj to.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pa i sada govorim kao i tada da je Isus ukinuo žrtvu i prilog.

Dn 11,31: Čete će njegove doći i oskvrnuti svetište-tvrđu, dokinut' svagdašnju žrtvu i ondje postaviti grozotu pustoši.

Znači, doći će Isusove čete, oskvrnuti svetište, dokinut' svagdašnju žrtvu i ondje postaviti grozotu pustoši.

Vidite kako adventisti uče. Isus je po njima oskvrnitelj svetišta, Isus dokida svagdašnju žrtvu u Hramu i Isus postavlja grozotu pustoši.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Dn 11,31: Čete će njegove doći i oskvrnuti svetište-tvrđu, dokinut' svagdašnju žrtvu i ondje postaviti grozotu pustoši.

Znači, doći će Isusove čete, oskvrnuti svetište, dokinut' svagdašnju žrtvu i ondje postaviti grozotu pustoši.

Opet detinjariš. Već smo rekli da Danilo 11 govori o Antiohu Epifanu dok Danilo 9 govori o Mesiji i Rimiljanima kao pustošnicima;).

Natrag