Nego tripo, eno Slovenija i Austrija su katolicke drzave. Tamo je super cisto, ako si prolazio kroz te dvije drzave.
Bio sam u obje države. Austrija i danas ima jak antisemitizam, ono što su radili u 1. sv. ratu je bilo užasno na ovim prostorima.
Kako je sada postala takve, a nisu protest.? Jasno je da su usvojili dio plodova reforme, to isto vidimo u Švajcarskoj, međutim opet je niži stepen povjerenja nego u protest. državama.
Bog je rekao da će prosvijećeni biti blagoslov i za one koji nisu doživjeli reformu.
Naravno taj blagoslov se vidi u onim katolicima koji su bliži protest. država, a to su Austrija i Slovenija i Sjever Italije.
U Švajcarskoj ima protes. dosta i oni su postali balgoslov za cijelu državu, mislim da nisu u većini, ali oni su ti koji su prenijeli duhovne rodove na ostale stanovnike koji nisu protes.
Posebno se to vidi u Italiji gdje je Sjever postao prosvjećeniji od Juga kojim je vladala mafija.
Slovenija je primjer te prosvijećenosti u bivšoj Jugoslaviji, to se vidi i u Hrv. posebno dijelovi prema Sloveniji, Istra, Zagorje i mnoga ostrva u Hrv i dio Slavonije.
Dok je već problem Jug Italije, Hrvatske. Posebno Zap. Hercegovina u BiH.
Pa čak i dijelovi Austrije nisu svi isto prosvijećeni, ali svakako jeste cijela država.
To je princip širenja sa protestanata na katolike koji su blizu i sa njih na katolike malo dalje, ali ne može daleko da ode.
Dakle jasno je da su katolici bliži protestantima i gdje ima dosta protestanata postali prosvijećeniji od onih koji su ostali više udaljeni i gdje jako malo protestanata.
To se isto vidi u Belgiji.
Daću i stepen povjerenja po državama i tačno koliko ima procenata protest. toliko procenata stanovika te države ima veliko povjerenje u druge.
E kako idete sve južnije tu je stanje u katoličkim državama gore.
U Evropi mislim. Lat. Amerika je dominantno katolička i udaljena od prote. država, pa čak i Meksiko koji je blizu SAD graniče se nije prosvijećen jer dijelovi SAD koji se graniče sa tom državom su bili katolički, a to je bila i Arizona, Nju Orleans, Novi Meksiko.
Tako da je tu stvorena ta zona gdje nije mogla da uđe prosv. od protest.
Kako to objasnjavas? Prva ima najveci standar od svih ex-YU drzava, a druga je jedna od vodecih ekonomskih sila u Europi i sire.
Eto gore odg. mislim da je jasno.