I ovde u Srbiji je zavladao istorijski revizionizam.
Kao prvo, progonstvo Hrišćana od strane Rimokatolicizma nije odpočelo sa Luterovim vremenom, već od prvog veka, i to prvo od Jevreja, pa potom tu i tamo od pojedinih Rimskih careva, a polovinom drugog veka kada je nastao opšti progon Jevreja zbog ustanka Barkohbe protiv Rimskog jarma, to progonstvo je zahvatilo i Hrišćane.
Od tog vremena Rimska crkva se udružila sa Rimom u progonu Hrišćana, i to sve do Lutera, kada je Bog pokrenuo globalnu reformaciju u tadašnjoj Evropi preko Lutera, Kalvina, Cvinglija, Noksa, Husa i Jeronima...
To je kratka istorijka progonstva.
Što se tiče tvojih tvrdnji, u svakoj stvari ima i zloupotreba, ali je bitno naglasiti "da je revolt Protestanata bio u vekovnoj tiraniji Rimokatolicizma, pa su i sve posledice tog revolta prizvod te tiranije.
Lutera i ostale reformatore jeste podigao Bog, da svetu vrate slobodu, i da slobodno ispovedaju svoju veru i čitaju bibliju, koje im je Rim zabranjivao pod pretnjom smrću.
Vi veličate i nazivate svecima pape i svetovne careva koji su sa njima šurovali u progonstvu Hrišćana, koji su učinili najveće zločine u istoriji, i ujedno bili najveći preljubočinci i kurvari.
Mi nikada Lutera niti bilo kog drugog reformatora nismo nazvali svecem, klanjali im se, i vršili službu u crkvi u njihovu čast, a vi to činite posvećujući papama i carevima dane, moleći im se, i klanjajući, smatrajući ih i većim od Isusa jer im je dodeljena posrednička služba pred Bogom, i ako reč Božja jasno kaže "JER JE JEDAN POSREDNIK PRED BOGOM ČOVEK ISUS HRISTOS"
To je moj Mire paradoks.
Zasto lazes i izmisljas? Vec sam dokazao da niko nikome nije zabranjivao bibliju, nego tek nakon sto ste vi u bibliji iscrtali karikature Pape i izjednacili ga sa djavolom, onda je crkva zabranila bibliju, jer te knjige su sadrzale propagandu! Pre toga je biblija postojala na latinskom, na jeziku koji su pismeni i razumeli.
Na narodnom jeziku normalno da nije postojala biblija zato sto niko nije ni znao da cita od obicnih ljudi.
Pa ne mozes ti nepismenom narodu dati bibliju! Sta je tebi?
I sami tvrdite da su "protestanti opismenili narod", shvatas li ti paradoks? A ovamo govoris da smo mi zabranjivali narodu Bibliju, a narod nije ni znao da cita? Nego ste ih vi kasnije opismenili, i to tako sto ste im podstakli znatizelju, govoreci kako crkva krije tajne u toj knjizi.
Vi ste najobicniji prevaranti i manipulatori narodnim masama!
A sto se tice surovanja sa vlastima, zaboravljas da je Martin Luter uz podrsku vlasti (kralja) sproveo reformaciju. Dakle ako je neko surovao sa vlastima uz pomoc maca sirio evandjelje to je bio Luter koji je izjavio da "evandjelje treba nametnuti i macem"!
A zamisli tog licemera, ovamo se kao bori za "slobodu veroispovesti" a kad je dobije onda silom namece svoju veru drugima!
I kako ti mozes uopste Lutera da nazivas Bozjim slugom? Taj zlocinac je izjavio da "bi pobio sve franjevce". Za svog zivota je proganao katolike iz nemacke, spalio i porusio njihove crkve, to belezi istorija, a ne samo katolike nego i jevreje je prognao i anabaptiste. hitler je u njemu video versku gromadu i inspiraciju za svoja dela!
Luter je zapravo hitler pre hitlera, obican krvnik i zlocinac, koji je bio zeljan vlasti! A ako je on bio od Boga onda je i Bog ubica a ne dobrocinitelj i vesnik evandjelja (dobre vesti).
Vas svetac je Luter, velicate ga u svojim knjigama, posebno vasa prorocica! I sta je onda ona??? Moze biti samo sluskinja sotone!
I jos si nas u nedostatku argumenata napao, pricom kako mi 'imamo svece koji su veci i od Boga' , pa lazes bezobrazno da bi skrenuo paznju sa vas! Nama nijedan svetac nije veci od Boga! Sramoti se!
Takvi ste vi protestanti, obicni ste prevaranti, namerno izvrcete i podmecete, skrecete temu i vrtite u krug da zbunite ljude, vidimo to na ovom forumu, kako ignorisete istoriju i cinjenice i optuzujete ljude i crkvu lazno!
Sve ostalo sto si rekao o nekakvom otpadu od 2. veka naovamo ne postoji ni u jednom udzbeniku istorije, cak se ne moze izvuci ni kao pretpostavka!
Da sam ja na tvom mestu pokrio bi se usima!
Evo vaseg evandjelja, slika iz Luterove Biblije, koju ste vi protestanti tako darezljivo delili narodu!
Ovde je papa predstavljen kao "vavilonska kurva">>>
Ovo ne znam sta je al neka azdaja jeste, takodje u njegovoj bibliji:
Hvala vam na lepom "evandjelju"!!!