Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Koje istine? :) Možete ti i Laodikeja te "istine" na glavu okretati i one opet s istinom nikakve veze neće imati. Najbolje je da vi sve svoje "istine" umotate u ambalažu "tripina pražnjenja", i neka to Tripo nosi odavde i časti pajdaše na FB-u.

Ma dobro, zna Laodikeja o čemu pričam...naravno da je bilo progonstva neistomišljenika ali trebamo svi biti oprezni u sudu. Ne može se poricati dakle da je bilo progona od strane zvanične crkve ali kažem treba gledati objektivno. Ja sam recimo uvideo da ovo što je Laodikeja rekao ne stoji..tako budimo svako sa svoje strane objektivan..potrudimo se. Mada ne volim da učestvujem u ovim prepucavanjima..vidim u šta se pretvorilo pa eto samo nešto dodam.

Svako dobro.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Ko obožava ljude? Dokažite da vi, sledbenici kulta EGW ne obožavate nju? Odreknite je se. Odbacite sve njene laži..

Samo tako Darth! Ti svome gospodaru vertno sluzis.

Da je samo sotona, nego su i oni sami to uradili. Sotona im je tu samo pripomogao.[/QUOTE]

Ma sotina je tvoj najbolji saradnik!
Upravo licis na one koji su se rugali Kristu na Krizu: "Ako si Sin Bozij sidji s kriza pa cemo te vjerovati"
Zar ne vidis da licis na njih????

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Luter je rodjen u rimokatolickoj porodicu, tu je vaspidan. Postao je monah gde je primio versko obrazovanje. Na katolickom univerzitetu dobio je doktorat iz Teologije. ... Rukopolozen je za katolickog svestenika.

I Juda Iškariotski je "rukopoložen" za apostola i pripadao dvanaestorici. :)

Njemu su protestanti zahvalni sto je i njima preneo hirotoniju, prijemstvo ili kako neki kazu apostolsko nasledje.
Tako su i protestani postali ravnopravni vernici Crkve kao i katolici i pravoslavni.

Luther vam je mogao prenijeti, i prenio vam je, samo ono što je imao. A što je imao, najbolje pokazuje činjenica da se ti polomi "šutajući Luthera i nogama i rukama" ne bi li ga što dalje od sebe šutnuo.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
I Juda Iškariotski je "rukopoložen" za apostola i pripadao dvanaestorici. :)

Luther vam je mogao prenijeti, i prenio vam je, samo ono što je imao. A što je imao, najbolje pokazuje činjenica da se ti polomi "šutajući Luthera i nogama i rukama" ne bi li ga što dalje od sebe šutnuo.

Očito je Slape, da oni koji su u svojoj oholisti napustuli Crkvu i postali sledbenici "vesnice" koja govori u ime "boga", zaboravli da je Luter anatemisan po pravilnom obredu, te da tako nije mogao da prenese hirotoniju. Ujedno, Luter, Cvingli, Kalvin, i svi oni koji na njihovim rečima i delima dođoše, pa uz to baštine i pavlikijance, bogumile, patarene, katare, albižane, arijance, gnostike.... počiniše svesno, a ne u neznanju hulu koja se ne oprašta, Hulu na Duha Svetoga. Njihovi akoliti ovde se ne libe da nekoga ko brani pravoverje od budalaština "vesnice" i "malenog svetla" nazovu slugama sotone. "Genije" je čak ne malo puta kritikovanje i citiranje "malog svetla" poistoveti sa sotoninim citiranjem Pisma....

Biti objektivan je sine qua non svake rasprave, Crno jeste crno, belo jeste belo, smrt nije život, a Sola Sctiptura nije dovoljno, posebno ako se sagledaju produkti istog. Naime svi dokazi, hladni dokazi govore da Sola Scriptura ne može biti,. niti je od Boga. Može biti samo od čoveka, ne od Bogo-Čoveka.

Uzgred, sve lažne religije i kultovi nastali su u umovima ljudi. Bog ne deluje tako kako njihovi sledbenici prikazuju da deluje. Naime, svako od osnivača "crkava", denominacija, tačnije sekti i kultova, pre odbjavljivanja svog "otkrovenja" i okupljanja sledbenika (što i jeste primarni cilj svakog od ovih "vesnika") je bio posednut čitanjem, meditacijom, čitav život mu se sastojao od toga, bukvalno je vršio inkantaciju i prizivanje. Sa druge strane, Abraham, da počnem od njega, odjednom, iznenada dobija Božiji poziv da napusti Uruk i postane maltene nomad. Isto tako, Bog se i njegovim sinovima obraća ne nakon molitvi, inkantacija, svakodnevnog čitanja pisma i zakona (koji uzgred tada i ne postoje), Jakov se rve, tačnije raspravlja sa Bogom, pre toga ima viziju, iznenadnu viziju anđela i stepeništa u nebo. Mojsije sve do glasa iz gorućeg grma i ne zna ko će ga pozvati da bude prvi prorok. Proroci isto tako, ni jedan ne provodi vreme u proučavanju pisama, ili inkantaciji, prizivanjima. Da ne govorim o tome da ni Apostoli nisu bili posednuti molitvama, inkantacijama, prizivanjem, čitanjem pisama.

Šta je poenta svega ovoga? Činjenica da po svemu sudeći, Bog nije stajao iza vizija, reči, dela ni jednog jedinog osnivača "crkvi", denominacija, sekti, kultova, Kao što nije stajao ni iza Muhamedovog "otkrovenja", o Mileritskim budalaštinama da i ne govorim.

Duh daruje, ali ne onako kako mi hoćemo i kada mi hoćemo. Dar Duha, dolazi iznenada, po Volji Onoga Koji jeste, a ne po tome što mi svakodnevno tumačimo i proučavamo pisma.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Aha, a nije paradoks da se ne odričete lika i dela "vesnice" i "malog svetla"? Nije "obožavanje" samo u nazivanju nekoga svetim, nego baš u tome da se njegova ili njena dela i izjave izjednačuju sa Božijom reči. Naime, ako je Biblija svetlo (što je upitno, jer ISUS je SVETOLO SVETA) svetlije navodno od sunca, čemu onda baterijska lampa u vidu malog svetla? Čemu poistovećivanje "malog svetla" sa velikim i apostaza ako se posumnja u "malo svetlo"?

Malo svetlo vodi ka većem, i u malom i u velikom nema razlike jer su oba od Boga.
Osim toga, i stari i novi zavet govori o proročkom daru unutar crkve, da će Bog govoriti kroz mladiće, ljude, žene, starce.
Ako je tako, onda Bog daje proročki dar, i svojoj crkvi govori putem tog dara koje je manje svetlo, koje upućuje na veće.

Zasto lazes i izmisljas?

Mire, upravo izmišljaš ti, a ne ja.

Sve što si napisao je pogrešno, i predstavlja samo izgovore.

Da vidimo kada je zabranjena biblija:

"1229 KONCIL U VALENSIJI ZABRANJUJE VERNICIMA LAICIMA UPOTREBU BIBLIJE KOJU JE PROGLASIO ZABRANJENOM KNJIGOM"

Luter je rođen 1483 godine, što znači mnogo kasnije.

Nisu svi u to vreme bili nepismeni, i te kako je bilo obrazovanih ljudi, naučnika, učenih ljudi, i pisali su knjige koje je Vatikan spaljivao, zaustavljajući svaki oblik prosvetiteljstva.

Napadaš Lutera koji je ko zna šta izjavio, a braniš zločine i bizarna vekovna mučenja i ubijanja nevinih ljudi, žena, dece, staraca, samo iz razloga što su čitali bibliju, molili se Bogu, i verovali drugačije od zvanične RKC.

Lutera jeste podigao Bog, i ja lično čak verujem da je kroz njega vršio sud na zemlji, i odvajao kukolj od pšenice.

Mire, Mire, nekada si podržavao istinu, i kunuo se da je Adventizam Božja crkva, imam tvoje pismo koje si mi poslao privatnom porukom, i to je tada bio divan čovek, koji se nažalost nije uhvatio čvrsto za Božju ruku, već je sotona došao i ukrao tu veru, i od tebe stvorio goreg protivnika.

Moliću se za tebe.

Dragi brate Laodikeja, nisam dugo na forumu. Evo malo pogledah pisanje...ne zameri moram jednu malu kritiku na tekst. Ne zato da tebi oponiram već samo da ti ukažem na mali propust u ovom istorijskom prikazu upravo zbog istine koju želiš da izneseš..da bi je svakako malo pojasnili i učinili istorijski relevantnijom jer ovako kako si napisao prosto daješ prostor da se kompromituje i hvati pogrešno ono što želiš reći. Izvini, bratksi savet.

Evo ovo crveno podvučeno moraš malo preblikovati. Jednostavno ne možeš reći da je progonstvo rimokatolicizma počelo od prvog veka i to od Jevreja??? pa kasnije "tu i tamo od pojedih rimskih careva". Laodikeja brate, oni snisu bili rimokatolici:). Hrišane su progonili prvo Jevreji, pa Rimski carevi a kasnije tek od prihvatanja hrišćanstva od strane Rima i davanja episkopima na zapadu civilnu vlast može se govoriti o progonu neistomišljenika od strane zvaničnih crkvenih vlasti. Ali pre toga rimska crkva nije mogla progoniti. Molim te bratski preformuliši ovo da bi se istorijski moglo bolje razumeti. Ovako zaista daješ povoda da se kompromituje ono što želiš reći i u čemu jeste istina ali samo da baratamo ispravno istorijskim činjenicama.

Svako dobro.

Nisam napisao: "DA JE PROGONSTVO RIMOKATOLICIZMA POČELO OD JEVREJA"

Ono što sam napisao je sledeće: "progonstvo Hrišćana od strane Rimokatolicizma nije odpočelo sa Luterovim vremenom, već od prvog veka, i to prvo od Jevreja, pa potom tu i tamo od pojedinih Rimskih careva, a polovinom drugog veka kada je nastao opšti progon Jevreja zbog ustanka Barkohbe protiv Rimskog jarma, to progonstvo je zahvatilo i Hrišćane"

Dakle, prvo su Hrišćani progonjeni od Jevreja, pa od careva, i na kraju od Rimske ili kasnije Rimokatoličke crkve.

Pozdrav!

Ti ništa neznaš , znaš samo da lažeš , tvoj paradoks je ludilo , i mržnja
Ušto ti vjeruješ pošto u boga neveruješ

Kontradiktorna si sa nekim ranijim izjavama o mojoj ličnosti.

Ja ne verujem U Boga, ja verujem Bogu, i to je velika razlika, jer u bibliji piše "DA I ŠĐAVOLI VERUJU I DRHĆU"

Dakle, verovati da postoji Bog kao neko neko intelektualno saznanje nema neku određenu vrednost, ako čovek nije poverovao Bogu, što predstavlja korak ostvarivanja lične zajednice sa njim, u kojoj ga on osvedočava u SVAKU istinu.

Ko neće istinu on veruje intelektualno, a poverenje daje smrtnim ljudima.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Malo svetlo vodi ka većem, i u malom i u velikom nema razlike jer su oba od Boga.
Osim toga, i stari i novi zavet govori o proročkom daru unutar crkve, da će Bog govoriti kroz mladiće, ljude, žene, starce.
Ako je tako, onda Bog daje proročki dar, i svojoj crkvi govori putem tog dara koje je manje svetlo, koje upućuje na veće.

Zamisli da neko u sred dana, sunčanog dana, uključuje lampu, pali sveću da bi video sunce. Niko nije toliko slabovid da bi mu malo svetlo trebalo kao vodič i to pogrešan vodič ka velikom svetlu,.

Ujedno samim ovim što sam boldovao ste pokazali da izjednačavate Reč Onoga koji jeste sa "rečima" "vesnice" koja je govorila u samovolji.

Bog daruje proročki dar, ali ne tako što neko, a ona je jer o njoj se radi, celog života čitala, proučavala, i bila posednuta pismom. ON, KOJI JESTE daruje Prorčki dar onima koji su živeli normalne živote. ON ih bira, ne nameću se oni sami svojim molitvama, proučavanjima i tumačenjima. Umovima prepunim "pisama, tumačenja, proučavanja", onima koji cele svoje živote podređuju tome, ne javlja se Bog, nego za svaku svoju "pomisao" oni misle da je od Boga. Posle sotoni preostaje samo da ih ubedi da je to po Bogu, i imamo sektu.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
I te kako treba manje svetlo, i to govore upravo i apostoli, da manje svetlo predstavlja mleko, kroz koje Bog tek uvodi vernika u istinu, i razjašnjavamu je, a jedan način je upravo proroštvo, kroz koje Bog vodi svoj narod od manjeg ka većem svetlu poznanja istine.

To je isto kada bi čoveku koji je prebivao u mraku uperio u oči sijalicu od 100 volti.
Tom čoveku treba prvo prilagođavanje na manju svetlost.

"Za kog bismo vam imali mnogo govoriti šta je teško iskazati; jer ste postali slabi na slušanju.
Jer vi koji bi valjalo da ste učitelji po godinama, opet potrebujete da učite koje su prva slova reči Božije;
i postadoste da trebate mleka, a ne jake hrane.
Jer koji se god hrani mlekom, ne razume reči pravde, jer je dete.
A savršenih je tvrda hrana, koji imaju osećanja dugim učenjem obučena za razlikovanje i dobra i zla" ( Jevrejima 5. 11 - 14 )

"Ja, braćo, ne mogoh s vama govoriti kao s duhovnima nego kako s telesnima, kao s malom decom u Hristu.
Mlekom vas napojih a ne jelom, jer još ne mogaste, i ni sad još ne možete" ( 1 Korinćanima 3. 1 - 2 )

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ako je tako, onda Bog daje proročki dar, i svojoj crkvi ..

Da. Svojoj Crkvi kojoj je poslao Duha Svetog na dan Pedesetnice, a ne bezglavim skupinama koje su 18 stoljeća kasnije lunjali po američkim kukuruzištima.

Lutera jeste podigao Bog, i ja lično čak verujem da je kroz njega vršio sud na zemlji, i odvajao kukolj od pšenice.

Kad ti ovako vjeruješ, čak je i nebitno ima li Bog s time ikakve veze. Naime, važnije je što ti vjeruješ nego što Bog poručuje i čini.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ko obožava ljude?

Vi pravosl. i katolici.

Dokažite da vi, sledbenici kulta EGW ne obožavate nju?

Tako su i fariseji rekli apostolima da su sljedbenici kulta Isusa.

Odreknite je se. Odbacite sve njene laži.

Znači da se odreknemo Božjeg zakona u Bibliji.

A da EGV je izmislila da sedrži subota u 19. vijeku, ne piše to u Bibliji.

Da je samo sotona, nego su i oni sami to uradili. Sotona im je tu samo pripomogao.

Vidimo po djelima gdje je sotona najviše.

Natrag