Sola Scriptura- da li je dovoljno

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pa što je tebi!? Konstantin datira u 4. stoljeće. Daj se ponovo prebroji sam sa sobom pa se ponovo ovdje javi. :cool:

Ti ništa ne razumeš.

Radi se o više etapa progonstava.

Progonstvo prve Hristove crkve je odpočelo prvo od Jevreja i to još za vreme života apostola, što je i zapisano u delima apostolskim.

Potom je polovinom 2 veka kada se dogodio ustanak Barkohbe, i kada je nastalo opšte progonstvo Jevreja od Rimskog mnogobožačkog carstva, to progonstvo zahvatilo i Hrišćansku crkvu.

Hrišćanska crkva u Rimu je iz tog razloga da ne bi bila progonjena zajedno sa Jevrejima, napravila kompromis odrekavši se pojedinih tačaka vere koji su je povezivali sa Jevrejima, posebno subote, i usvojila određena paganska verovanja posredstvom mnogobožaca koji su ulazili u crkvu a nisu se odricali mnogoboštva.

Konstantin i Justinijan daju pravni legitimitet toj Rimskoj crkvi, i omogućavaju joj političko i versko delovanje, čime ona odpočinje sa progonom onih koji je nisu priznavali.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Potom je polovinom 2 veka kada se dogodio ustanak Barkohbe, i kada je nastalo opšte progonstvo Jevreja od Rimskog mnogobožačkog carstva, to progonstvo zahvatilo i Hrišćansku crkvu.

Hrišćanska crkva u Rimu je iz tog razloga da ne bi bila progonjena zajedno sa Jevrejima, napravila kompromis odrekavši se pojedinih tačaka vere koji su je povezivali sa Jevrejima, posebno subote, i usvojila određena paganska verovanja posredstvom mnogobožaca koji su ulazili u crkvu a nisu se odricali mnogoboštva.

Ovo ti je notorna neistina. Kakav kompromis polovinom 2. stoljeća s Rimskim vlastima? Da je Rimska crkva, kako ti tvrdiš, napravila takav kompromis, onda bi pripadnici Rimske crkve bili izuzeti od progona. A što je stvarnost, što su činjenice? Činjenice su potpuno suprotne, Rimski kršćani najkrvavije su progonjeni sve do prve 4. stoljeća.

P.S. Još se zbroji sam sa sobom, pa se ponovo ovdje javi.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
A zašto ti onda ne želiš istinu? Ili je ipak ne možeš razumijeti?

Da se nadovežem i mojim pitanjem. Kako je moguće prespajati vekove? Naime, EGWisti kao osnov za odbranu svojih "tvrdnji" o Crkvi, pominju "otpad" u 2 veku, kada se progoni inteziiviraju, zatim pominju Konstantina, koji je nakon eksplozije progona pod Dioklecijanom, Hrišćanstvo dao zakonsko pravo da postoji na teritoriji Imperiuma, i koji je živeo u 4 veku. Inače Konstantin im je omiljeno plašilo, jer je navodno on uticao na stvaranje dogme o Trojstvu, uz to ga koriste i kao onoga koji je silom zakona uveo "pečat zveri", tj nedelju, iako didahe nastalo krajem prvog veka pominje istu. I kao kruna svega, eto njih i Justinijana, koji je živeo u 6 veku.

Dakle, imamo posla sa ljudima, tj kultom koji tvrdi da može da sabija prostor vreme. Ok, hajde da im poverujemo, i da im onako uljudno predložimo da taj svoj pronalazak dobro prodaju, svemirske agencije će se otimati za to, a čovečanstvo će imati i warp i hyperdrive pogon pre nego što je iko to mogao da zamisli.

Naravno, pobornici ovakvih sažimanja prostor vremena, zaboravljaju da Konstantin nije progonio nikoga, da je prvi Ekumenski Koncil - Sabor sazvan da bi se konačno razrešio sukob koji je pretio da izazove ogromne probleme, sukob pravoverja i arijanske hereze. Sam Konstantin je naginjao ka arijanizmu, i kršten je na samrtnoj postelji, krstio ga je arijanski episkop.

Šta su to ova dvojica, po EGWistima savremenika, učinila? Ništa sem što su svojim delovanjem umanjivala širenje hereza. Naime u tome i leži razlog zašto Laodikeja i pominje ovu dvojicu. EGWizam baštini sve hereze.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Mire, Slape, antonija, badava mi postavljamo, akoliti i dalje koriste ovaj deo foruma za neprikaldne stvari, tj za olakšavanje.

Dobro jutro brate Darth, neobicno me raduje da si jos uvek s namam.

Mnogo mi se svgidja ovaj tvoj dijagram, samo cu malo da ga ulepsam da bude jos bolji:

Pogledajte prilog 110960
[/QUOTE]

Popravljeni dijagram:

AUTHORITY

GOSPOD BOG I NJEGOVA PISANA REC.

Darth nastavlja:
Bog nije toliko ljubio sveta, pa je dao Svog jedinorođenog Sina, nego je:
Bog je toliko ljubio svijeta pa je dao svoje pismo... iako ovo nigde ne piše u tom pismu.[/QUOTE]

OVU JE GLUPOST NAJVISEG AUTORITETA, DARTHA.
uzeo je sebi slobodu da i Jevendjelje prepravlja i ismejavo, a evo kako lijepo pise u Jevandjelju:

"Jer Bogu tako omilje svijed da je i Sina Svojega jedinorodnoga dao da nijedan koji Ga vjeruje ne pogine nego da ima zivot vjecni." Ivan 3,16.

Katolicku crkvu nije osnovao Bog, nego Papa.
Hrisstos je osnovao svoju Crkvu koju nije nazvao Katolicka, nego apostolska.

Za sada ovo je sasvim dosta.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Darth ovo mi se posebno sviidja, sto si nedelju nazvao "pecat zveri."

Vi je tako nazivate, ne ja. Ta;nije nayivala je va[a "vesnica", ja sam je samo citirao. A Bog, Onaj Koji Jeste, Adonai Eloheinu, Truput Sveti, nigde za shabat ne kaže da je njegov pećat. Svi dani i sva vremena su Njegovi, svaki dan u kome Njega Slavimo, svojim msslima, rečima i delima je svet. A Nedelja je Dan kada je Inkarnirani Logos pobedio Smrt. Dan Novoga stvaranja prvi i poslednji, Dan Gospodnji.

Gdje piše da je Isus svoju Crkvu nazvao apostolskom? :)

Nigde, ali Crkva jeste apostolska. Jedna Sveta Katolička i Apostolska Crkva. Unam Sanctam Ecclesioam Catholicam et Apostilicam. Sveta je jer je Bog osnovao, apostolska je zbog nasleđa apostolskoga, katolička je jer je opšta, svi smo mi njen deo. Uostalom, Slape, to i sam znaš. Oni, oni ne znaju. Zaboravljaju da je Isus Petru rekao na tebi ću sazidati, tj na tvojoj veri sazidat ću Crkvu svoju. Nakon uskrsnuća, tri puta ga je pitao da li ga voli, i tri puta mu je ponovio pasi ovce moje. I tu leži ono što Boga u koga verujemo pokazuje stvarno onakvim kakav On jeste, tu je suština poruke. Bira grešne, bira ljude, a ne savršene "pravednike". Kroz čitav Stari Zavet, Bog bira nesavršene. Mojsije je bio prek, i mucao je, Aron lakomislen, David bludnik i ženskaroš, Solomon isto tako... slabi su Mu dragi, oni koji jesu grešni, ali su i svesni svog greha, i spremni su da mu se obrate, skrušeno, zahvalni samo što ih čuje. To je put Hrišćanina, a ne: "gledaj me Bože, usliši me Bože, ja nisam kao oni, pale tamjan i sveće, ljube popu ruku, pozdravljaju papu, slave rođendane, piju, puše i jedu meso... hvala ti što nisam kao oni." To nije Hrišćanstvo, to je farisejstvo i sadukejstvo uzeto zajedno.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Vi je tako nazivate, ne ja. Ta;nije nayivala je va[a "vesnica", ja sam je samo citirao.

Darth, ako je ona vestica, a ti je nepresano spominjes i citiras, sta si onda TI? Vestac? ili si i ti vestica?

A Bog, Onaj Koji Jeste, Adonai Eloheinu, Truput Sveti, nigde za shabat ne kaže da je njegov pećat. [/QUOTE]

Ali govori da je ZNAK IMEDJU NJEGA I NJEGOVIH SLEDBENIKA.

Svi dani i sva vremena su Njegovi,

Zao mi je, ali ti se suprotstavljas 4. Bozijoj zapovesti.
Bog kaze ovako:

"Sjeti se da svetkuses dan Subotni. Sest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmi je dan Subiota, POCINA POSVECEN JAHVI BOGU TVOJEMU..." Izlazak 20,8-11. prevod Stvarnost

Vjerujes li ti u obvo?

Jesi li razumio, Darth, da se ti suprotstavljas Bogu i Njegovom zakonu?

Jesi li ti hriscanin ili nisi?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Darth, ako je ona vestica, a ti je nepresano spominjes i citiras, sta si onda TI? Vestac? ili si i ti vestica?

Što sve Darth o njoj misli zna samo on, ali gore je napisao vesnica a ne veštica. :)

"Sjeti se da svetkuses dan Subotni. Sest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmi je dan Subiota, POCINA POSVECEN JAHVI BOGU TVOJEMU..."

Jesi li li ti hriscanin ili nisi?

Gdje je ovo u Novom zavjetu zapovjeđeno kršćanima?

Natrag