Sola Scriptura- da li je dovoljno

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
A zašto ti onda ne želiš istinu? Ili je ipak ne možeš razumijeti?

Ja istinu imam, iz biblije, i ličnim Božjim otkrivenjem, i radujem se u Gospodu na tome

Gdje je ovo u Novom zavjetu zapovjeđeno kršćanima?

Na puno mesta je zapoveđeno držanje SVIH zapovesti.

A u Jevrejima poslanici apostol Pavle daje amanet Hrišćanima u pogledu Subote kao uslova za ulazak u nebesko carstvo.

DRŽANJE ZAPOVESTI USLOV SPASENJA:

"I zapita ga jedan knez govoreći: učitelju blagi! šta da učinim da naslijedim život vječni?
A Isus reče mu: što me zoveš blagijem? niko nije blag osim jednoga Boga.

Zapovijesti znaš: ne čini preljube; ne ubij; ne ukradi; ne svjedoči lažno; poštuj oca i mater svoju.
A on reče: sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje.
A kad to ču Isus reče mu: još ti jedno nedostaje: prodaj sve što imaš i razdaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; i hajde za mnom.
A kad on ču to postade žalostan, jer bješe vrlo bogat.
A kad ga vidje Isus gdje postade žalostan, reče: kako je teško ući u carstvo Božije onima koji imaju bogatstvo!
Lakše je kamili proći kroz iglene uši negoli bogatome ući u carstvo Božije.
A oni koji slušahu rekoše: ko se dakle može spasti?
A on reče: što je u ljudi nemoguće u Boga je moguće"
( Jevandjelje po Mateju 19. 16 - 26 )

DRŽANJE ZAPOVESTI DOKAZ LJUBAVI PREMA ISUSU:

"Po tom znamo da ljubimo djecu Božiju kad Boga ljubimo i njegove zapovijesti držimo.
Jer je ovo ljubav Božija da zapovijesti njegove držimo; i zapovijesti njegove nijesu teške"
(1 poslanica Jovanova 5. 2 - 3 )

DRŽANJE ZAPOVESTI DOKAZ POZNANSTVA SA ISUSOM:

"I po tom razumijemo da ga poznasmo, ako zapovijesti njegove držimo.
Koji govori: poznajem ga, a zapovijesti njegovijeh ne drži, laža je, i u njemu istine nema;
(1 poslanica Jovanova 2. 3-5 ).

DRŽANJE ZAPOVESTI USLOV USLIŠENJA MOLITVE:

"Ljubazni! ako nam srce naše ne zazire, slobodu imamo pred Bogom;
I što god zaištemo, primićemo od njega,
jer zapovijesti njegove držimo i činimo što je njemu ugodno.
I ovo je zapovijest njegova da vjerujemo u ime sina njegova Isusa Hrista, i da ljubimo jedan drugoga kao što nam je dao zapovijest"
( 1 poslanica jovanova 3. 21 - 23 )

DRŽANJE ZAPOVESTI DOKAZ ISUSOVOG PRISUSTVA U SRCU POSREDSTVOM SVOGA DUHA:

"I koji drži zapovijesti njegove u njemu stoji, i on u njemu. I po tom poznajemo da stoji u nama, po Duhu koga nam je dao" ( Jovanova poslanica 3. 24 )

JEDINSTVO SVIH 10 ZAPOVESTI-NAZVAN ZAKON SLOBODE KOJIM ĆE SE SUDITI SVETU:

"Jer koji sav zakon održi a sagriješi u jednome, kriv je za sve,
Jer onaj koji je rekao: ne čini preljube, rekao je i: ne ubij. Ako dakle ne učiniš preljube a ubiješ, postao si prestupnik
zakona.
( Jakovljeva poslanica 2. 9-11 ).

DRŽANJE ZAPOVESTI OBELEZJE BOŽJE CRKVE POSLEDNJEG VREMENA:

"Ovdje je trpljenje svetijeh, koji drže zapovijesti Božije i vjeru Isusovu" ( Otkrivenje Jovanovo 14. 12 )

ISUS NIJE DOŠAO DA UKINE ZAKON- ZAPOVESTI ZAKONA OSTAJU DO KRAJA SVETA:

"Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nijesam došao da pokvarim, nego da ispunim.
Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji,
neće nestati ni najmanjega slovca ili jedne title iz zakona dok se sve ne
izvrši.

Ako ko pokvari jednu od ovijeh najmanjijeh zapovijesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskome; a
ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskome"
( Jevandjelje po Mateju 5. 17 - 19 )

Pogledaj:

"Stajalište je da će pitanje svjetlosti, koja je došla kroz Duh proroštva (spise Ellen White), biti prihvaćeno kao što vjerujemo da je Duh proroštva jedini nepogrešivi tumač biblijskih principa, odkako Krist kroz ovo posredovanje daje pravo značenje svojim riječima. (G.A. Irwin, Mark of the Beast, 1911. god.)

Dakle, tko odbacuje "Duh proroštva" - spise Ellen White, zapravo odbacuje Duha Svetog. Jer:

1. Od Pedesetnice pa do polovice 19. stoljeća Bog je svoju Crkvu u istini čuvao dajući joj Duha Svetog.

2. Od 40-tih godina 19. stoljeća, kako tvrde Adventisti sedmog dana, "Duh proroštva je jedini nepogrešivi tumač biblijskih principa. Dakle, nije više Duh Sveti onaj koji "uvodi u istinu" i koji Crkvi osigurava ispravno razumijevanje Svetog pisma, nego su to Ellen White i njeni spisi. Za života, "autoritet jedinog nepogrešivog tumača biblijskih principa" počivao je na "Božijoj vjesnici" Ellen White, a nakon njene smrti taj se autoritet "preselio u njene spise".

Vratimo se tvojoj primjedbi kako je "EGW za njih ravna Bogu, tj Duhu Svetom". Ja bih rekao - EGW je za njih čak i iznad Boga. Jer, što ćeš i sa Bogom i s Njegovom Biblijom ako nemaš "nepogrešiv tumač biblijskih principa". Možeš i Boga i Njegovu Bibliju "svezati mačku o rep".

Nije lepo lagati i donositi lažne zaključke na osnovu njenih spisa, i čak da je Ellen White iznad Boga.

Dakle, nije Ellen White Duh proroštva, već izraz "DUH PROROŠTVA" označava "DUHA SVETOGA" i proročki dar koji on daje čoveku.

Ja za sve izjave koje si citirao od Ellen White mogu da kažem AMIN, jer Bog jeste dao Ellen White Duha Svetoga koji joj je davao otkrivenja, i ta otkrivenja JESU autoritaivni nadahnuti tumač biblije.

To iskustvo sa nadahnućem njenih spisa imaju čak i oni koji nikada nisu imali kontakta sa Adventizmom, pri čemu su doživljavali iskustva pokajanja sa suzama u očima, i prosvetljenja, i to znam iz prve ruke, kao i iz svog ličnog iskustva.

Amin!

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Nije lepo lagati i donositi lažne zaključke na osnovu njenih spisa, i čak da je Ellen White iznad Boga.

Dakle, nije Ellen White Duh proroštva, već izraz "DUH PROROŠTVA" označava "DUHA SVETOGA" i proročki dar koji on daje čoveku.

Prestanite da se osećate prozvanima da branite EGW. Niko vas da nije njenih "vizija" i njenih "učenja", ne bi ni pominjao kao apostate. Vi sami sebe predstavljate kao takve, samim činom nazivanja EGW "malim svetlom". Tačka.

Vi ovde i ne branite pravoverje niti Bibliju, jer to niko i ne napada, nego EGW u čije ime vršite prozelitizam i spamovanje svih tema o religiji. Pazite, sva ta priča o Božijem pozivu mogla bi se takođe odnositi i na sagovrnika, a kako nema dvojice Bogova, jedan od sagovornika je zaveden. Koji? Onaj kome je reč "vesnice" ravna REČI BOŽIJOJ.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Prestanite da se osećate prozvanima da branite EGW. Niko vas da nije njenih "vizija" i njenih "učenja", ne bi ni pominjao kao apostate. Vi sami sebe predstavljate kao takve, samim činom nazivanja EGW "malim svetlom". Tačka.

Vi ovde i ne branite pravoverje niti Bibliju, jer to niko i ne napada, nego EGW u čije ime vršite prozelitizam i spamovanje svih tema o religiji. Pazite, sva ta priča o Božijem pozivu mogla bi se takođe odnositi i na sagovrnika, a kako nema dvojice Bogova, jedan od sagovornika je zaveden. Koji? Onaj kome je reč "vesnice" ravna REČI BOŽIJOJ.

Hvala na priznanju "DA NAPADATE ELLEN WHITE"

To je istina, i ja kao Adventisti imam dužnost da je branim.

Ali, ja nikada ne svedočim istinu, ovde ili bilo na kom drugom mestu, čak ni na ulici, ili prijateljima - citirajući Ellen White.
Ja istinu isključivo svedočim iz biblije.

Meni ili Adventistima u suštini nije potrebna Ellebn White da bi dokazivao biblijske istine, jer učenje Adventizma je isključivo IZ biblije, i Ellen White uči IZ biblije, i biblija uči ono o čemu piše Ellen White.

To je sušta istina.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Meni ili Adventistima u suštini nije potrebna Ellebn White da bi dokazivao biblijske istine, jer učenje Adventizma je isključivo IZ biblije, i Ellen White uči IZ biblije, i biblija uči ono o čemu piše Ellen White.

To je sušta istina.

Ako li je tako, onda se odrecite nje, svih djela njezinih, svih tumačenja njezinih,m prestanite da sledite njena uputstva i verovanja. Prestanite da je branite. Ali vi to ne možete, jer vi niste niti hrišćani, niti "adventisti" nego EGWisti jer na njoj počiva sva vaša nauka. Na njoj i na prokletom Mileru.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Da praznični,a sedmični nije.

Kol 2,16-17: Neka vas dakle nitko ne sudi po jelu ili po piću, po blagdanima, mlađacima ili subotama. To je tek sjena onoga što dolazi, a zbiljnost jest - tijelo Kristovo.

Kol 2,16-17 (grčki): Μὴ οὖν τις ὑμᾶς κρινέτω ἐν βρώσει ἢ ἐν πόσει ἢ ἐν μέρει ἑορτῆς (blagdanima) ἢ νουμηνίας (mlađacima) ἢ σαββάτων (subotama), ἅ ἐστι σκιὰ τῶν μελλόντων, τὸ δὲ σῶμα Χριστοῦ.

Pogledajte koju grčku riječ koristi sveti Pavao kada označava blagdane. Koristi grčku riječ ἑορτῆς – heorte koja obuhvaća svih pet starozavjetnih židovskih blagdana (godišnjih subota).

Što su onda subote (grčki σαββάτων) u Kol 2,16. Uz to da ove subote nisu nikakve godišnje subote, jer su one sve obuhvaćene terminom blagdani (heorte), važno je znati da subote – σαββάτων, izraz koji sveti Pavao koristi u Kol 2,16 uvijek označavaju istotjedne subote. Tjedne subote javljaju se ukupno 166 puta u Svetom Pismu (107 puta u Starom zavjetu i 59 puta u Novom Zavjetu). I kako su nazvane? Svih 166 puta nazvane se upravo izrazom koji Pavao koristi u Kol 2,16 – σαββάτων. Dakle, subote (σαββάτων) u Kol 2,16 jesu upravo ono što su i svih ostalih 165 puta u Svetom Pismu – tjedne subote.

Zašto onda ASD zaobilaze ovako jasne činjenice? Samo je jedno objašnjenje. Priznanjem kako su Pavlove subote u Kol 2,16 zaista subote (tjedne subote), dovodi neminovno do "domino efekta" koji bi onda potpuno uništio i svaki smisao njihova postojanja. Adventistički profesor Samuele Bacchiocchi smogao je intelektualnog i ljudskog poštenja i priznao da subote u Kol 2,16 mogu biti samo tjedne subote. Međutim, adventisti koji su bili i ponosni na Bacchiocchi-a i njegovo djelo vrlo brzo shvativši opasnost „domino-efekta“ ponovo se odvraćaju i ponovo pokušavaju braniti ono što se ne može braniti. Adventistima kao rješenje ostaje samo jedino. Neka jednostavno izbace ove Pavlove retke iz svojih Biblija.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527

Darth, hvala ti na ovoj izjavi. Posebno nam je drago sto uzdizes autoritete Elene Vajt. U Pravu si, da ona nije toliko savetovala, upuicivala i pozivala, mi bismo verovatno bili kao i katolici. Mozda su i njene zasluge u tome sto smo svrstani u istaknute verske zajednice a ne u sekte.

Vi ovde i ne branite pravoverje niti Bibliju, jer to niko i ne napada, nego EGW u čije ime vršite prozelitizam i spamovanje svih tema o religiji. [/QUOTE]

Darth mogo ti hvala sto si javno priznao da nas NAPADATE kao i EGW!

Pazite, sva ta priča o Božijem pozivu mogla bi se takođe odnositi i na sagovrnika, a kako nema dvojice Bogova, jedan od sagovornika je zaveden. Koji? Onaj kome je reč "vesnice" ravna REČI BOŽIJOJ.[/QUOTE]

Ponovi Darth bulasne lazi.
Koliko puta smo objasnili, i podneli dokaze, da mi spise EWG ne uvrstavamo u istu visinu kao Bibliju? Ona je sama rekla da je njena svetlost manja i upucuje VECEJ.
Pa kada ti to dobro znas, iz koga razloga obmanjujes citaoce foruma?
Zbog cega od njih prikrivas istinu i izvrces je umesto da iznosis istinu?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Vratimo se tvojoj primjedbi kako je "EGW za njih ravna Bogu, tj Duhu Svetom".

Postavih ja izvestaj sa sudjenja, pa ni sam nisam mogao da verujem kad sam procitao da su svedoci izjavili kako su culi da adventisti Elen White nazivaju "kopijom Hrista"!

Mislim da je to jos veci dokaz, ali ce oni naravno reci da je to propaganda, praveci sebe mucenicima...

Elem, ovi ljudi su svi bili vernici, a zakleli su se da ce govoriti istinu pred sudom!

Mozda su i njene zasluge u tome sto smo svrstani u istaknute verske zajednice a ne u sekte.
To je zasluga amerike, njima su i vestice i satanisti svrstani u verske zajednice a ne u sekte!

Ja istinu imam, iz biblije, i ličnim Božjim otkrivenjem, i radujem se u Gospodu na tome
Imas ti istinu kako si i sam rekao u "velikoj piramidi"! Bog ti je otkrio da se piramidom mogu racunati buduci dogadjaji - 'od tvoje babe do tebe' ! Kao i to da "ne mozemo Boga zakljucati u bibliju" i da ce "Bog delovati van svakog redosleda opisanog u bibliji". Nemoj da moram da te citiram, a nas nazivas "paganima" i onima koji se ne pridrzavaju biblije!

Pokrij se usima!

Poslednja izmena:
Natrag