Ne mora zajednica sa tim nazivom premda je i ona postojala do V veka otprilike. Crkveni oci govore o njoj ali malo iz perspektive svog vemena no ne odriču joj drevnost i priznanje da su apostoli bili deo te zajednice i da ju je Hristos osnovao. No bitno je učenje ili onaj ko je najpribližniji tom učenju kasnije. Najpribližniji tom učenju u Evropi od IV veka bili su vernici Pijemontske doline ili kasnije poznati kao Valdenzi. Takođe ih je bilo i na Pirinejima vekovima, Južnoj Francuskoj itd...Kontinuitet održanja učenja je postojao. No, to je opet druga tema. Samo pomenuh u kontekstu onoga što pišem.
Do 5. veka da, ali ja te pitam zasto danas niko vise tako ne veruje? A ovi koji su verovali, su pored toga imali i brojne zablude. Dakle to nije nikakav kontinuitet, kad ti imas istinu smesanu sa lazima, radi se o rekonstrukciji verovanja. Dok se nazarenska zajednica ugasila davno pre 5. veka.
Crkva Bozja je "stub i uporiste istine" kako rece Slap, pa ne moze u njenoj dogmi biti neistina, moze biti samo "novih svetlosti" i nadam se da ces se sloziti sa mnom. A ovi to nisu imali. Znaci ja koliko god pokusavao da vidim neki kontinuitet ucenja do danas, njega nema.
Ja lično smatram da Pavle u Delima 24,14 govori iskreno o svojim stavovima. On ukazuje da je učenje zajednice kojoj pripada utemeljeno na "zakonu i prorocima". Dakle, ako Pavle pak drugačije veruje onda ovde jednostavmno ne govori istinu. Ovde najdirektnije ukazuje na poreklo njegovog verovanja.
Ne znam sta te tu buni? Pavle nije rekao da je on kolovodja sekti nazirejskoj to je prvo, ne mozes tu optuzbu uzeti kao istinu, jer to je optuzba. To je kao kada bi danas neko adventiste nazvao sektom pa se ti branio, ne bi se sigurno puno trudio dokazivati da nisi sekta, tako ni Pavle.. Ali recimo da je bio nazirej, opet nikako se ne uklapa ono sto su verovali nazireji i hriscani...
A vaskrsenje nije deo Tore (Zakona) vec je deo Proroka!
Dakle, kad Pavle kaze "nisam se drzao zakona" on ne misli "nisam verovao u vaskrsenje", vec misli "nisam odrzavao Pentateuh"!
Ne, Pavle ovde oslobađa neznabošce od dodatnih obaveza jevrejske tradicije u vezi ovih stvari.
Brate, ako je Zakon vazeci i za neznabosce, a ukljucuje sve moralne zapovesti i onu "protiv kurvarstva", zasto im onda posebno napominje da se "cuvaju i od bluda"???
Znaci da nisi u pravu!
Neznabosci su "oslobodjeni apsolutno sveg zakona", jedino sto se ocekuje od njih je da zive po savesti, kao sto sam gore i napomenuo. A ako im zatrebaju jos neke smernice, onda se obracaju na Mojsija i njegove zapovesti. To su uputstva prvog sabora!
Generalno svi imamo Bozji zakon u srcu, to kaze Pavle. On je sustina ljudskih zakona i zapovesti, i to je "moralni zakon'' koji je Bog usadio u srce coveka. Vec sam ti objasnio gore i Pavle je objasnio.
Nikakav drugi zakon ne postoji!
Ono sto ostaje to je moralni zakon!
Da u pogledu obrezanja. To je i pomenuto. Ali u Delima 24,14.15 je sasvim drugi kontekst. Jer onda Pavle nije verovao u vaskrsenje o kome piše u Delima 24,15 već samo dok je među Jevrejima.
Vaskrsenje nije deo Tore (Zakona) vec je deo Proroka!
Jevreji su delili bibliju na - Zakon, Pisma i Proroke!
Dakle, kad Pavle kaze "nisam se drzao zakona" on ne misli "nisam verovao u vaskrsenje", vec misli "nisam odrzavao Pentateuh"!
Pentateuh jedino ukljucuje "zakone", tamo vaskrsenja uopste nema!