Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Do 5. veka da, ali ja te pitam zasto danas niko vise tako ne veruje? A ovi koji su verovali, su pored toga imali i brojne zablude. Dakle to nije nikakav kontinuitet, kad ti imas istinu smesanu sa lazima, radi se o rekonstrukciji verovanja. Dok se nazarenska zajednica ugasila davno pre 5. veka.

Crkva Bozja je "stub i uporiste istine" kako rece Slap, pa ne moze u njenoj dogmi biti neistina, moze biti samo "novih svetlosti" i nadam se da ces se sloziti sa mnom. A ovi to nisu imali. Znaci ja koliko god pokusavao da vidim neki kontinuitet ucenja do danas, njega nema.

Kao prvo nazareni nisu imali nikakvih zabluda. Nazarensko hrtrišćansko učenje je drevno učenje Crkve i to ne spore ni crkveni pisci. Šta više prvi crkveni istoričar, ne znam kolio ti je to poznato, je bio nazaren. To je Igizip. On je pisao prvu crkvenu istoriju u II veku tj. između 165-175 n.e. Taj spis je izgubljen ali je na temelju tog spisa pisao Jevsevije Cezarijski svoju istoriju Crkve. Dakle ugledna i drevna zajednica. Kao što rekoh kontinuitet učenja jeste sadržan među brojnim zajednicama i na Zapadu i na Istoku..evo recimo kod Etiopske Pravoslavne Crkve koji drže sve praznike i sabat. Na Istoku dugo vremena je bila skoro u potpunosti održana kroz učenje Nestorijanaca i crkve Svetog Tome u Indiji. Čak šta više vernici crkve Svetog Tome su do srednjeg veka bili poznati kao nazareni. Na Zapadu takvo učenje su imale zajednice poput Valdežana od IV veka. Naime, njih je posetio u Pijemontu Vigilantije krajem IV veka, jedan ugledni verski pisac koji je kasnije uvidevši neka skretanja crkve od Svetog Pisma prvo napustio ova učenja a zatim i pisao protiv mnogih izopačenja. Uz to posetio je ove zajednice oko 395 godine jer je čuo da postoje neki vernici koji dele njegovo shvatanje. Tako da sve u svemu učenje je održano.

Sa druge strane moraš shvatiti da se prema Otkrivenju Crkva Božija skriva u "pustinji" što znači da je po strani i nije tako eksponirana. Ona se skriva od progona. Zato je nemaš u prvom planu.

Ne znam sta te tu buni? Pavle nije rekao da je on kolovodja sekti nazirejskoj to je prvo, ne mozes tu optuzbu uzeti kao istinu, jer to je optuzba. To je kao kada bi danas neko adventiste nazvao sektom pa se ti branio, ne bi se sigurno puno trudio dokazivati da nisi sekta, tako ni Pavle.. Ali recimo da je bio nazirej, opet nikako se ne uklapa ono sto su verovali nazireji i hriscani...

A vaskrsenje nije deo Tore (Zakona) vec je deo Proroka!

Dakle, kad Pavle kaze "nisam se drzao zakona" on ne misli "nisam verovao u vaskrsenje", vec misli "nisam odrzavao Pentateuh"!

Pavle kaže "priznajem" da u tom putu služim Bogu otačkom. Dakle, u tom putu Pavle jeste a to što oni nazivaju taj put jeresi to Pavle prepušta njihovoj savesti.

A vaskrsenje jeste deo "zakona i proroka" dakle Pavle zaista bazira svoje učeje na Torah..tj. zakonu i prorocima. Na čemu bi drugome mogao?

Brate, ako je Zakon vazeci i za neznabosce, a ukljucuje sve moralne zapovesti i onu "protiv kurvarstva", zasto im onda posebno napominje da se "cuvaju i od bluda"???

Pa šta je to nego "zakon". Sve je to brate sadržano u Zakonu i Prorocima.

Neznabosci su "oslobodjeni apsolutno sveg zakona", jedino sto se ocekuje od njih je da zive po savesti, kao sto sam gore i napomenuo. A ako im zatrebaju jos neke smernice, onda se obracaju na Mojsija i njegove zapovesti. To su uputstva prvog sabora!

Mire, sve ovo što je rečeno na saboru je deo tog "zakona i proroka". Znači suština je u držanju zakona i proroka na način drugačiji od jevrejske tradicije koja je što šta nadodala. Zato je to bilo potrebno objasniti neznabošcima koji stupaju u Hrišćanstvo. Nezabošci su oslobođeni tradicionalnog jevrejskog držanja zakona. Jer vidimo da i oni drže zakon uzdržavajući se od krvi, udavljenog itd..

Vaskrsenje nije deo Tore (Zakona) vec je deo Proroka!

Kao što rekoh vaskrsenje je učenje Starog Zaveta ili Torah tj. zakona i proroka.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Zato kažem ranoj crkvi jeste bila vodilja Reč Božija u Tori a zatim jevanđeljima

A vaskrsenje jeste deo "zakona i proroka" dakle Pavle zaista bazira svoje učenje na Torah..tj. zakonu i prorocima. Na čemu bi drugome mogao?

Razriješimo najprije ovo - što je Tora?

Tora (Zakon - Mojsijev zakon - Pentetauh - Petoknjižje = Knjiga Postanka + Knjiga Izlaska + Levitski zakonik + Knjiga Brojeva + Ponovljeni Zakon)

A ti nemaš odgovor ili nećeš da odgovoriš?

Hajde ne izbegavaj tvoj deo.

Ili znaš ili ne znaš. Šta je Pavle mislio..ja sam rekao šta a ti reci šta ti misliš i zašto to misliš. Čekamo te!

Naravno da znam. Sveti Pavao nije učenje i vjerovanje u uskrsnuće pronašao u Tori (Zakonu), jer ga tamo uopće nema.

Ipak, kako ti tvrdiš da ga je ipak pronašao u Tori (Petoknjižje) Molim te da citiraš to mjesto iz Tore.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Razriješimo najprije ovo - što je Tora?

Tora (Zakon - Mojsijev zakon - Pentetauh - Petoknjižje = Knjiga Postanka + Knjiga Izlaska + Levitski zakonik + Knjiga Brojeva + Ponovljeni Zakon)

Naravno da znam. Sveti Pavao nije učenje i vjerovanje u uskrsnuće pronašao u Tori (Zakonu), jer ga tamo uopće nema.

Ipak, kako ti tvrdiš da ga je ipak pronašao u Tori (Petoknjižje) Molim te da citiraš to mjesto iz Tore.

Ja kada kažem Torah mislim na Stari Zavet..izražavam se u tradiciji Hebreja. Dakle, Torah nije samo petoknjižje već ceo Stari Zavet. Naravno, da znam uži pojam ali koristim širi a isto tako kada kažem Jevanđelje mislim na ceo Novi Zavet. Eto da ne bude zabune. Dakle, koristim širi pojam a ne uži.

Ne, ne evo sad objasnih..gore. No, kao što vidimo ima ga u Torah tj. Starom Zavetu. Pa bi sad mogao da odgovoriš na pitanje odakle Jevreji znaju za vaskrs pravednih i zlih? O tome Pavle govori kada kaže da to veruje "kao i oni". Odakle njima to verovanje odatle i Pavlu

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
"Ovi pak bijahu plemenitiji od onih što žive u Solunu; oni primiše reč sa svim srcem, i svaki dan istraživahu po Pismu da li je to tako" (Dela 17,11)

Možemo li zamisliti nekog vladiku ili biskupa kako naziva plemenitim one vjernike "koji svaki dan istraživahu po Pismu da li je to tako" što im on propovjeda?

Teško da bi savremeni sveštenici slijedili primjer Hristovih apostola! Teško je da bi vjernici većine hrišćanskih crkava pristali da preuzmu na sebe onu odgovornost koju su imali pohvaljeni vjernici crkve u Veriji u pomenutom biblijskom primjeru.

Vjernici većine hrišćanskih crkava se stide da misle i da provjeravaju Biblijom ono što čuju sa svojih propovjedaonica. Što je teorija u koju vjeruju besmislenija, to se smatra većim huljenjem ne podrazumijevati njenu ispravnost. Kao potvrdu svoje slijepe pokornosti zemaljskim autoritetima oni žrtvuju zdrav razum na oltaru ljudske gluposti.

Ova pohvala plemenitosti kojom apostoli pohvaljuju one koji Pismom provjeravaju njihovu propovjed otkriva da učenje sveštenika treba provjeravati Pismom, posebno zato što smo upozoreni na otpad u samoj hrišćanskoj crkvi:

"Jer ja ovo znam da će po odlasku mome ući među vas teški vuci koji neće štedeti stada; I između vas samih postaće ljudi koji će govoriti izvrnutu nauku da odvraćaju učenike za sobom." (Dela 20,29-31)

"Da vas niko ne prevari nikakvim načinom; jer neće doći (Isus) dok ne dođe najpre otpad, i ne pokaže se čovek bezakonja, sin pogibli, koji se protivi i podiže više svega što se zove Bog ili se poštuje, tako da će on sesti u crkvi Božjoj kao Bog pokazujući sebe da je Bog. Ne pamtite li da sam vam ovo kazivao još kad sam kod vas bio? I sad znate šta zadržava da se ne javi u svoje vreme. Jer se već radi tajna bezakonja, samo dok se ukloni onaj koji sad zadržava. Pa će se onda javiti bezakonik, kog će Gospod Isus ubiti duhom usta svojih, i iskoreniti svetlošću dolaska svog; Kog je dolazak po činjenju sotoninom sa svakom silom, i znacima i lažnim čudesima, i sa svakom prevarom nepravde među onima koji ginu: jer ljubavi istine ne primiše, da bi se spasli. I zato će im Bog poslati silu prevare, da veruju laži; prime sud svi koji ne verovaše istini, nego voleše nepravdu." (2. Solunjanima 2,3-12)

Mi ne smijemo biti oholi i odbijati da prihvatimo savjete drugih, ukoliko su oni sami po sebi razumljivi, ali nikako ne smijemo dozvoliti da drugi umjesto nas misle i na taj način postanu posrednici između nas i Boga.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ja kada kažem Torah mislim na Stari Zavet..izražavam se u tradiciji Hebreja.

HTML:
http://www.jewishencyclopedia.com/articles/14446-torah

TORAH (Hebrew,
V12p196021.jpg
; Aramaic,
V12p196002.jpg
; Greek, Νόμος):

Name applied to the five books of Moses, Genesis, Exodus, Leviticus, Numbers, and Deuteronomy.

Dakle, Torah je Petoknjižje - Mojsijev zakon.

Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Tačno tako. No pitanje je da li je Mojsije uopšte pisao to što mu se pripisuje, Ali to je druga tema.

Opet vaš formalizam, Bog i pravi vjernici se na bave formalnostima, svakako da jeste, a i ako nije onda nije zadnje stranice knjiga od onog dijela gdje napisano da je umro,

Kao i zadnje Psalme što nije napisao David.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ovaj dole moj navod je osporio tvoje tvrdnje.
Nikako ti nisi oborio nista, ti si toliko arogantan da to nije normalno!

Oni jesu imali obrede koji su ukazivali na Hrista, ali pojma nisu imali sta oni predstavljaju niti im je objasnjeno sta oni znace!

Smisao obreda je postao jasan tek nakon sto se ispunio na Hristu! I to je postalo jasno jedino Hriscanima a ne i ostalim jevrejima (farisejima sadukejima i dr..)

Dakle, "vaskrsenje za njih nije bio deo Tore", jer oni nisu Toru tako razumeli!

Moj odgovor Jovanu je tacan! A tvoja objasnjenja su sramota za inteligenciju!

Kao prvo nazareni nisu imali nikakvih zabluda. Nazarensko hrtrišćansko učenje je drevno učenje Crkve i to ne spore ni crkveni pisci. Šta više prvi crkveni istoričar, ne znam kolio ti je to poznato, je bio nazaren. To je Igizip. On je pisao prvu crkvenu istoriju u II veku tj. između 165-175 n.e. Taj spis je izgubljen ali je na temelju tog spisa pisao Jevsevije Cezarijski svoju istoriju Crkve. Dakle ugledna i drevna zajednica. Kao što rekoh kontinuitet učenja jeste sadržan među brojnim zajednicama i na Zapadu i na Istoku..evo recimo kod Etiopske Pravoslavne Crkve koji drže sve praznike i sabat. Na Istoku dugo vremena je bila skoro u potpunosti održana kroz učenje Nestorijanaca i crkve Svetog Tome u Indiji. Čak šta više vernici crkve Svetog Tome su do srednjeg veka bili poznati kao nazareni. Na Zapadu takvo učenje su imale zajednice poput Valdežana od IV veka. Naime, njih je posetio u Pijemontu Vigilantije krajem IV veka, jedan ugledni verski pisac koji je kasnije uvidevši neka skretanja crkve od Svetog Pisma prvo napustio ova učenja a zatim i pisao protiv mnogih izopačenja. Uz to posetio je ove zajednice oko 395 godine jer je čuo da postoje neki vernici koji dele njegovo shvatanje. Tako da sve u svemu učenje je održano.

Sa druge strane moraš shvatiti da se prema Otkrivenju Crkva Božija skriva u "pustinji" što znači da je po strani i nije tako eksponirana. Ona se skriva od progona. Zato je nemaš u prvom planu.

Brate, navodis mi Valdenzane koji su zajedno sa Albigenzima bili dualisti verovali da je demijurg - djavo stvorio svet, da je telo i materija zlo zbog cega su ubrzavali smrt (praktikovali samoubistvo), nisu jeli jaja i meso, odbacivali su krstenje, nisu se zenili i branili su seksualne odnose i jos kojesta..

Strasno!

U ovome nema nikakvog kontinuiteta ucenja, to je otpad!

Pavle kaže "priznajem" da u tom putu služim Bogu otačkom. Dakle, u tom putu Pavle jeste a to što oni nazivaju taj put jeresi to Pavle prepušta njihovoj savesti.

Hriscani su u pocetku bili poznati kao sledbenici PUTA a ne kao NAZARENI!

To ti Pavle ovde i kaze, da je on pripadnik PUTA!

Dakle, on ne da nije priznavao da je Nazaren, on je to cak i poricao!

Vidi:

"Ovo ti pak priznajem, da u PUTU koji ovi nazivaju jeres, sluzim Bogu otackom verujuci sve sto je zapisano u zakonu i prorocima" (Dela 24:14)

"I izmoli u njega poslanice u Damask na zbornice, ako koga nađe od ovog PUTA, i ljude i žene svezane da dovede u Jerusalim." (Dela 9:2)

"A u ono vreme podiže se ne mala buna PUTA radi Gospodnjeg" (Dela 19:23)

Kasnije su prozvani Hriscani:

"i oni se celu godinu sastajaše onde s crkvom, i učiše mnogi narod; i najpre u Antiohiji nazvaše učenike hrišćanima."

vaskrsenje jeste deo "zakona i proroka" dakle Pavle zaista bazira svoje učeje na Torah..tj. zakonu i prorocima. Na čemu bi drugome mogao?

Jevreji su bibliju delili na - Zakon, Pisma i Proroke!

Evo dokaza:

"Nato im reče: »To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni napisano.«"

Znaci kada Pavle kaze "zakon" on ne misli kao ti na "kompletnu bibliju" niti Isus to misli! Kroz ceo NZ je tako!

Isus kaze:

"Nisam dosao da ukinem Zakon i Proroke, vec da ispunim" - misli da ispuni prorocanstva iz ta dva dela Pisma a ne misli na dekalog, vi to pogresno tumacite!

Evo ti jos jedan primer:

"I u vašem zakonu stoji napisano da je istinito svedočanstvo dvojice ljudi" - ovde citira Toru!

"Pisano je u Prorocima:
Svi će biti učenici Božji.
Tko god čuje od Oca i pouči se,
dolazi k meni." - ovde ti citira prorocke spise posebno!

Mire, sve ovo što je rečeno na saboru je deo tog "zakona i proroka". Znači suština je u držanju zakona i proroka na način drugačiji od jevrejske tradicije koja je što šta nadodala.

Brate, ako su oni bili oslobodjeni samo "jevrejskog obrednog zakona" a ne i "moralnih zapovesti" onda su trebali znati da je "kurvaratvo" zabranjeno, ne bi im to morali posebno napominjati!

Vidi:

"A neznaboscima zapovedismo da oni nista od toga ne drze, nego da se cuvaju od udavljenog od krvi i od kurvarstva"

Zasto im ovde dakle navodi i "kurvarstvo" nema razloga posebno napominjati to ako nisu bili oslobodjeni sveg zakona!

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Opet vaš formalizam, Bog i pravi vjernici se na bave formalnostima, svakako da jeste, a i ako nije onda nije zadnje stranice knjiga od onog dijela gdje napisano da je umro,

Kao i zadnje Psalme što nije napisao David.
Da, da, ne bave se, posebno ako imaju EGW da ih pouči, pa da budu formalisti kada treba da se "živi healthy", i da se subotari, i kada treba drugima da se nabija na nos "pravednost" "remanant church". Inače, sve može da ima relativnoi značenje i da se izvrće po potrebi borda direktora SDA Corp.

Natrag