Sola Scriptura- da li je dovoljno

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Da, da, ne bave se, posebno ako imaju EGW da ih pouči, pa da budu formalisti kada treba da se "živi healthy", i da se subotari, i kada treba drugima da se nabija na nos "pravednost" "remanant church". Inače, sve može da ima relativnoi značenje i da se izvrće po potrebi borda direktora SDA Corp.

Pa vaš duh je formalizam, što se i vidi po shvatanju svega, da li treba da se okrene lijevo ili desno pri službi, da li se prekrstio kako treba ili nije.

pa da budu formalisti kada treba da se "živi healthy"

Tvoj svaki koment. je uvreda za razum. Time dokazuješ da sve shvataš po formi a ne po smislu. Uopšte nijedan smisao ne shvatate.

Ovo ću da kopiram i da dam na grupama.

Takvi su vam arg. da ću ja lično da ih širim, onda možeš misliti kakvi su.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Kao prvo nazareni nisu imali nikakvih zabluda. Nazarensko hrtrišćansko učenje je drevno učenje Crkve i to ne spore ni crkveni pisci. .....

Na Zapadu takvo učenje su imale zajednice poput Valdežana od IV veka. Naime, njih je posetio u Pijemontu Vigilantije krajem IV veka, jedan ugledni verski pisac koji je kasnije uvidevši neka skretanja crkve od Svetog Pisma prvo napustio ova učenja a zatim i pisao protiv mnogih izopačenja. Uz to posetio je ove zajednice oko 395 godine jer je čuo da postoje neki vernici koji dele njegovo shvatanje. Tako da sve u svemu učenje je održano.

Jovane, meni je sada sve jasno - ti si Miroljubov učenik i "Miroljubov pacijent". Pogledaj što Miroljub tvrdi za "jezuite" i islam:

Miroljub Petrović: U svojoj knjizi "Prorok", Alberto Rivera, bivsi visoki jezuitski svestenik, tvrdi to isto i daje jos vise detalja na tu temu, tvrdeci da je za tu pricu cuo od svog jezuitskog staresine. On je rekao da su jezuiti osnovali islam preko Muhamedove prve zene, koja je imala 40 godina (dok je Muhamed imao 25 kad su se uzeli), i njenog brata koji su imali veliki uticaj Muhameda, a koji su bili pod kontrolom rimske crkve. Cilj je bio da se stvori religija u tom delu sveta preko koje ce Vatikan da unisti Jevreje i biblijski religiozne hriscane. Kompletna dela Alberta Rivere bi uskoro trebala da objavi jedna izdavacka kuca iz Beograda.
--------------------------------------------------
Gledajte, Miroljub tvrdi da su "Jezuiti osnovali Islam"!? Eto, "Jezuiti" koji su nastali u 16. stoljeću osnovaše Islam još u 7. stoljeću!?!?!?

Pogledajmo priču o "Jovanovim Valdenžanima":

Peter Waldo (1140-1217)

The Waldesian movement took it’s name from Valdus or Waldo who, around 1170, following a crisis of conscience, sold his possessions and spent the rest of his life preaching the Gospel to his fellow men. To help the non-clergy understand the New Testament he had it translated into the language which was commonly used at that time, Provencal. His ideas spread all over Europe. Waldo and his disciples, “the Poor of Lyon“, were declared heretics by the Roman Catholic Church, mostly because in their community lay people, including women, were allowed to preach. They were excommunicated by Pope Lucius III in 1184.
-----------------------------------------------
Prijevod

Waldežanski pokret ime je dobio prema Valdusu ili Waldu, koji je oko 1170. godine, slijedeći savjest, prodao imovinu i ostatak svog života proveo propovijedajući Evanđelje. Kako bi pomogao laicima da razumiju Novi zavjet, on ga je prevedio na jezik koji se u to doba koristio, Provansalski. Njegove su se ideje širile diljem Europe. Waldo i njegovi učenici, "siromašni Lionci", proglašeni su hereticima od strane Rimokatoličke crkve, uglavnom zato što su u svojoj zajednici dopuštali propovijedati laicima, uključujući i žene. Papa Lucius III ih je ekskomunicirao 1184. godine.
----------------------------------------------------
Evo:

1. Od Miroljuba saznadosmo da su "jezuiti", nastali u 16. stoljeću, osnovali Islam u 7. stoljeću!?!?

2. A od Jovana zasnadosmo da su Valdenžani, nastali u 12. stoljeću, još u 4. stoljeću uvali pravu vjeru" kako bi ju predali Ellen White i Adventistima u 18. stoljeću.

P.S. :)

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Pa vaš duh je formalizam, što se i vidi po shvatanju svega, da li treba da se okrene lijevo ili desno pri službi, da li se prekrstio kako treba ili nije.

Tvoj svaki koment. je uvreda za razum. Time dokazuješ da sve shvataš po formi a ne po smislu. Uopšte nijedan smisao ne shvatate.

Ovo ću da kopiram i da dam na grupama.

Takvi su vam arg. da ću ja lično da ih širim, onda možeš misliti kakvi su.

Koliko neko može da bude arogantan u svom klanjaju sotoninoj ***** EGW i njenon tumačenju pisma, da je to strašno. Kopiraj, kopiraj, meni9 ne smeta. Jer svi kojima i kopirate su ne uvreda za razum, jer razuma nemaju, nego gomila sabatarinista kao i ti. Vređaš, pljuješ i ponižavaš, misleći da ti tvoje navodno poznavanje pisma dahe to za pravoi. E ne daje ti. jer niti poznaješ pismo, nti veruješ u Boga, nego u sotonu. Naravno sada ćeš da kokodačeš da je to moj duh, i da arogantno lupetaš kao i uvek. Dakle, šeruj po damn FB, i glumi nekakvu facu. Prijavljuj postove da su spam, da su oftopic, radi šta god hoćeš.

Svi vi sabarinsiti tražite da vas poštuju, a ovamo vređate i pljujete ljude samo zato što ne prihvataju isrivljena verovanja sotoninog proroka EGW. I nemojte da prodajete priču o tome da to radite da bi smo se spasili, kjao da spasenje dolazi od "healthy life" i besomučnog bibličarenja preko iskrivljenog tumačenja EGW, nego to radite samo zato da bi ste glumili pravednost. Pravi, iskonski licimeri.

Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovane, meni je sada sve jasno - ti si Miroljubov učenik i "Miroljubov pacijent". Pogledaj što Miroljub tvrdi za "jezuite" i islam:

Miroljub Petrović: U svojoj knjizi "Prorok", Alberto Rivera, bivsi visoki jezuitski svestenik, tvrdi to isto i daje jos vise detalja na tu temu, tvrdeci da je za tu pricu cuo od svog jezuitskog staresine. On je rekao da su jezuiti osnovali islam preko Muhamedove prve zene, koja je imala 40 godina (dok je Muhamed imao 25 kad su se uzeli), i njenog brata koji su imali veliki uticaj Muhameda, a koji su bili pod kontrolom rimske crkve. Cilj je bio da se stvori religija u tom delu sveta preko koje ce Vatikan da unisti Jevreje i biblijski religiozne hriscane. Kompletna dela Alberta Rivere bi uskoro trebala da objavi jedna izdavacka kuca iz Beograda.
--------------------------------------------------
Gledajte, Miroljub tvrdi da su "Jezuiti osnovali Islam"!? Eto, "Jezuiti" koji su nastali u 16. stoljeću osnovaše Islam još u 7. stoljeću!?!?!?

Pogledajmo priču o "Jovanovim Valdenžanima":

Peter Waldo (1140-1217)

The Waldesian movement took it’s name from Valdus or Waldo who, around 1170, following a crisis of conscience, sold his possessions and spent the rest of his life preaching the Gospel to his fellow men. To help the non-clergy understand the New Testament he had it translated into the language which was commonly used at that time, Provencal. His ideas spread all over Europe. Waldo and his disciples, “the Poor of Lyon“, were declared heretics by the Roman Catholic Church, mostly because in their community lay people, including women, were allowed to preach. They were excommunicated by Pope Lucius III in 1184.
-----------------------------------------------
Prijevod

Waldežanski pokret ime je dobio prema Valdusu ili Waldu, koji je oko 1170. godine, slijedeći savjest, prodao imovinu i ostatak svog života proveo propovijedajući Evanđelje. Kako bi pomogao laicima da razumiju Novi zavjet, on ga je prevedio na jezik koji se u to doba koristio, Provansalski. Njegove su se ideje širile diljem Europe. Waldo i njegovi učenici, "siromašni Lionci", proglašeni su hereticima od strane Rimokatoličke crkve, uglavnom zato što su u svojoj zajednici dopuštali propovijedati laicima, uključujući i žene. Papa Lucius III ih je ekskomunicirao 1184. godine.
----------------------------------------------------
Evo:

1. Od Miroljuba saznadosmo da su "jezuiti", nastali u 16. stoljeću, osnovali Islam u 7. stoljeću!?!?

2. A od Jovana zasnadosmo da su Valdenžani, nastali u 12. stoljeću, još u 4. stoljeću uvali pravu vjeru" kako bi ju predali Ellen White i Adventistima u 18. stoljeću.

P.S. :)

Slepe, dragi neću mnogo o Vadežanima na ovoj temi jer joj nije mesto ali ću samo reći da imaš oskudno poznavanje istorije. No, nisi ti kriv za to već što koristiš izvore onih koji su o ovim stvarima pisali iz takođe oskudnih i pod nadzorom izvora. Da, klasična propaganda da su Valdežani osnovani od Petra Valda i da pre toga niko nije ispovedao veru poput njih. No, ovo je zaista duga tema i ne bih o njoj ovde. No samo je potrebno videti šta kaže katolički inkivizitor Rajnerius Sakho u XII veku o grupi znanoj "leonisti" tj. Valdežani...o njihovom poreklu, imenu i sve će biti jasno. Ko želi da zna malo više od ove ne oskudne nego jezivo oskudne i netačne istorije o Valdežanima može da pronađe mnoštvo izvora. No, za to je potreban trud i volja.

Svako dobro.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ko želi da zna malo više od ove ne oskudne nego jezivo oskudne i netačne istorije o Valdežanima može da pronađe mnoštvo izvora. No, za to je potreban trud i volja.

Za ovo što ti ovdje radiš ne treba ni trud ni volja. Dovoljno je drsko neznanje. Znam, tebi Valdenzi (Valdenžani) trebaju zbog subote, pa evo ti nešto o Valdenzima i suboti.

E-mail prepiska pastora Thomas-a Soggin-a iz Waldenške crkve u Bergamu i Andras-a Szalai-a, direktora Centra za apologetska istraživanja (CFAR Mađarska) vezano uz tvrdnje adventista sedmog dana kako su Waldenžani držali subotu.

Lipanj 19, 2006

Draga braćo,

Ja sam Andras Szalai, direktor evanđeosko apologetskog istraživačkog centra u Mađarskoj i trebam vašu pomoć, stručnu pomoć od Waldenškog teologa za potrebe nekih istraživačkih projekata.

Riječ je o tvrdnji Adventista sedmog dana da su Waldenžani držali zapovijed o suboti. Koliko ja znam, to je netočno, ali htio bih znati vaše mišljenje. Ako su Waldenžani ikada držali subotu, molim vas dajte mi povijesne izvore.

Andras Szalai
Apologia Research Center (CFAR Hungary)
Pf. 22, 1576 Budapest. Hungary

lipanj 21. 2006.

Dragi brate Andras, moje ime je Thomas Soggin, ja sam Waldenški pastor u Bergamu (Sjeverna Italija) i zadužen sam od našeg odbora, Tavola Valdese - odgovoriti na vaše pismo.

Nakon sinode Chanforan u Angrogne (1532) i kasnije, valdenzi su postali Reformirana Prezbiterijanska crkva, kao ona u Ženevi. Oni su usvojili ispovijedanje vjere reformiranih Hugenota , tzv sinode "De La Rochelle" iz 1559.

1655. Waldenška crkva je dobila svoju ispovijest vjere, ....

Dakle, valdenzi ne drže subotu (u smislu da subotu imaju umjesto nedjelje) i nisu bili čuvari "subotnje istine", kako to neki zovu. Valdenzi nisu nikada držali sedmi dan kao Adventisti subotu, nego su slijedili Pavla u Rim 14,5-8.

Stoga se može vrlo jasno reći da valdenzi nisu bili čuvari subote kao sedmog dana i nisu bili progonjeni za držanje subote kao dana odmora!

Srdačan pozdrav, Vaš, Thomas Soggin

Lipanj 22, 2006. godine

Dragi brate Thomas,

Samo još jedna stvar. Mogu li koristiti vaše pismo kao službeni odgovor od Waldenške crkve za pobijanje tvrdnje adventista sedmog dana? (Kao što sam napisao, adventisti sedmog dana tvrde da su Valdenžani držali subotu baš kao i Adventisti sedmog dana, i na ovaj način žele uspostaviti povijesni kontinuitet s crkvom ...)

U slučaju da mi dopuste da koristim Vaše pismo, poslao bih ga nekim američkim istraživačima, koji će učiniti samo ono što nam je činiti, reći Adventistima sedmog dana da ne mogu koristiti Valdenžane kao dokaz svog povijesnog kontinuiteta.

Bog te blagoslovio! Andras

lipanj 23. 2006

Dragi brate Andreas,

Svakako možete koristiti moje pismo s cijelom dokumentacijom, jer stari Waldenški pokret i tvrdnje Adventista sedmog dana, povijesno gledajući, nemaju veze jedno s drugim, niti Waldenškom Reformiranom Crkvom nakon reformacije 1532.

Obilje Božjeg blagoslova, Thomas Soggin

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Slepe, dragi neću mnogo o Vadežanima na ovoj temi jer joj nije mesto ali ću samo reći da imaš oskudno poznavanje istorije. No, nisi ti kriv za to već što koristiš izvore onih koji su o ovim stvarima pisali iz takođe oskudnih i pod nadzorom izvora. Da, klasična propaganda da su Valdežani osnovani od Petra Valda i da pre toga niko nije ispovedao veru poput njih. No, ovo je zaista duga tema i ne bih o njoj ovde. No samo je potrebno videti šta kaže katolički inkivizitor Rajnerius Sakho u XII veku o grupi znanoj "leonisti" tj. Valdežani...o njihovom poreklu, imenu i sve će biti jasno. Ko želi da zna malo više od ove ne oskudne nego jezivo oskudne i netačne istorije o Valdežanima može da pronađe mnoštvo izvora. No, za to je potreban trud i volja.

Svako dobro.

Vidi Jovane, svako od nas ima neko svoje mišljenje, valjda je to tako po Bogu, ali dokaza da su navodni "nazareni" odjednom 1o vekova nakon navodnog potiskivasnja od strane Crkve otkrili sebe u vidu Valdensa jnema. Svako od autora može da tvrdi šta god hoće, potrebni su dokazi, ne fabrikovane činjenice za nešto o čemu nema ni najmanjih indicija. Jer ako bi se na osnovu indicija prihvatale tvrdnje, onda bi se lako mogle, jer poseduju čvršće osnove prihvatiti i tvrdnje Jana Asmana o Mojsiju kao Egipćaninu, egzodusu kao mističnom putoivanju, i Bibliji kao prepričanim sukobima na Egipatskom dvoru u vreme pre i oko vladavine Ehnatona, posebno ako se u obzir uzmu paralele između Judaizma i Atonizma, zatim naučno dokazana genetska veza Egipćana - Kopta sa stanovnicima Levanta...

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Za ovo što ti ovdje radiš ne treba ni trud ni volja. Dovoljno je drsko neznanje. Znam, tebi Valdenzi (Valdenžani) trebaju zbog subote, pa evo ti nešto o Valdenzima i suboti.

E-mail prepiska pastora Thomas-a Soggin-a iz Waldenške crkve u Bergamu i Andras-a Szalai-a, direktora Centra za apologetska istraživanja (CFAR Mađarska) vezano uz tvrdnje adventista sedmog dana kako su Waldenžani držali subotu.

Lipanj 19, 2006

Draga braćo,

Ja sam Andras Szalai, direktor evanđeosko apologetskog istraživačkog centra u Mađarskoj i trebam vašu pomoć, stručnu pomoć od Waldenškog teologa za potrebe nekih istraživačkih projekata.

Riječ je o tvrdnji Adventista sedmog dana da su Waldenžani držali zapovijed o suboti. Koliko ja znam, to je netočno, ali htio bih znati vaše mišljenje. Ako su Waldenžani ikada držali subotu, molim vas dajte mi povijesne izvore.

Andras Szalai
Apologia Research Center (CFAR Hungary)
Pf. 22, 1576 Budapest. Hungary

lipanj 21. 2006.

Dragi brate Andras, moje ime je Thomas Soggin, ja sam Waldenški pastor u Bergamu (Sjeverna Italija) i zadužen sam od našeg odbora, Tavola Valdese - odgovoriti na vaše pismo.

Nakon sinode Chanforan u Angrogne (1532) i kasnije, valdenzi su postali Reformirana Prezbiterijanska crkva, kao ona u Ženevi. Oni su usvojili ispovijedanje vjere reformiranih Hugenota , tzv sinode "De La Rochelle" iz 1559.

1655. Waldenška crkva je dobila svoju ispovijest vjere, ....

Dakle, valdenzi ne drže subotu (u smislu da subotu imaju umjesto nedjelje) i nisu bili čuvari "subotnje istine", kako to neki zovu. Valdenzi nisu nikada držali sedmi dan kao Adventisti subotu, nego su slijedili Pavla u Rim 14,5-8.

Stoga se može vrlo jasno reći da valdenzi nisu bili čuvari subote kao sedmog dana i nisu bili progonjeni za držanje subote kao dana odmora!

Srdačan pozdrav, Vaš, Thomas Soggin

Lipanj 22, 2006. godine

Dragi brate Thomas,

Samo još jedna stvar. Mogu li koristiti vaše pismo kao službeni odgovor od Waldenške crkve za pobijanje tvrdnje adventista sedmog dana? (Kao što sam napisao, adventisti sedmog dana tvrde da su Valdenžani držali subotu baš kao i Adventisti sedmog dana, i na ovaj način žele uspostaviti povijesni kontinuitet s crkvom ...)

U slučaju da mi dopuste da koristim Vaše pismo, poslao bih ga nekim američkim istraživačima, koji će učiniti samo ono što nam je činiti, reći Adventistima sedmog dana da ne mogu koristiti Valdenžane kao dokaz svog povijesnog kontinuiteta.

Bog te blagoslovio! Andras

lipanj 23. 2006

Dragi brate Andreas,

Svakako možete koristiti moje pismo s cijelom dokumentacijom, jer stari Waldenški pokret i tvrdnje Adventista sedmog dana, povijesno gledajući, nemaju veze jedno s drugim, niti Waldenškom Reformiranom Crkvom nakon reformacije 1532.

Obilje Božjeg blagoslova, Thomas Soggin

Ne radi se o neznanju Slape, već upravo o znanju i istraživanju.

Ovu prepisku znam i poznato mi je. Međutim, moraš shvatiti da je to samo jedan ogranak Valdežana. Inače postoje istorije Valdežana koji su pisali o svojoj veri na drugačiji način. Nisu svi Valdežani predstavljeni ovim bratom ovde. Samo deo.

Kažem postoji nekoliko ogranaka Valdežana..no ako čitaš srednjovekovne izvore, a treblo bi da ih poznaješ, naćićeš brojne "optužbe" reformističih grupa i na Istoku i na Zapadu od strane zvaniočne crkve da svetkuju Subotu. To im se između ostalog spočitava, i da drže praznike iz Mojsijevih knjiga. Recimo Francuski kralj Luj XIII je istraživao život Valdežana i njegovi izaslanici su mu posvedočili da ovi vernici drže Subotu.

No, nije ni subota toliko važna sama za sebe već postojanje pokreta od drevnih vremena nastanka hrišćanstva koji je bio u opoziciji prema zvaničnim učenju na Zapadu a da ne pričamo za Istok. Tamo su gotov sve osnove nazarenskog učenja očuvane vekovima i u mnogo većem broju. Evo i dan danas Etiopska Pravoslavna Crkva drži mnogo toga nazarenskog i subotu i praznike. To je odjek nekadašnjeg većinskog raspoloženja prema nazarenskim dogmama na Istoku. Takođe i danas među Indijskim Pravoslavnim hrišćanima postoji nazarenska zaostavština. Takođe trebalo bi da ti je poznato kako je rimski legat Humberto optužio Carigradskog patrijarha Mihajla Kerularija 1054 godine što ne želi sa Katolicima da posti subotom..rekao mu je da time imitira "sektu nazarena". Pravoslavnje je veoma dugo zadržalo mnoge nazarenske elemente i otud i nejka vrsta averzije prema Pravoslavnima među teolozima Zapadnom Crkve. Ništa to nije novo ali je novo za nekoga ko sve to negira i misli da je verovanje sadašnje bilo uvek. Mora se više informisati ali to šak ne bi išlo u prilog mnogima pa se o tome ne govori. To su stvari koje se maksimalno ignorišu kao što evolucionisti maksimalno ignorišu kreacionističke dokaze u prilog Bibliji.

Dakle, samo objekitivno istraživanje

Vidi Jovane, svako od nas ima neko svoje mišljenje, valjda je to tako po Bogu, ali dokaza da su navodni "nazareni" odjednom 1o vekova nakon navodnog potiskivasnja od strane Crkve otkrili sebe u vidu Valdensa jnema. Svako od autora može da tvrdi šta god hoće, potrebni su dokazi, ne fabrikovane činjenice za nešto o čemu nema ni najmanjih indicija. Jer ako bi se na osnovu indicija prihvatale tvrdnje, onda bi se lako mogle, jer poseduju čvršće osnove prihvatiti i tvrdnje Jana Asmana o Mojsiju kao Egipćaninu, egzodusu kao mističnom putoivanju, i Bibliji kao prepričanim sukobima na Egipatskom dvoru u vreme pre i oko vladavine Ehnatona, posebno ako se u obzir uzmu paralele između Judaizma i Atonizma, zatim naučno dokazana genetska veza Egipćana - Kopta sa stanovnicima Levanta...

Veruj mi Darth, o ovome postoji mnoštvo istorijske literature samo kažem treba se zainteresovati. Evo recimo pogledaj jednu dobru knjigu o njima koju je pisao Peter Alix.."Drevna Crkva Pijemonta" i mnogo druge literature još mogu ti navesti bar pet, šest knjiga koje sam pročitao o istoriji Valdežana. I sami Valdežaniski izvori...nema tu nepoznanice samo kada se želi istraživati. Oni nisu nastali u 10-tom ili 12-tom veku. Oni vuku korene iz II veka i to sami dokumentuju..oni su drevni potomci ranih hrišćana tj. nazarenskih hrišćanskih zajednica. Pijemontska Zajednica je organizovana oko 120 n.e sakrivši se pred progonom Rimljana i tu očuvala derevnu tradiciju vere. Slično je takvih zajednica bilo po čitavoj Evropi. Organuzuje se pod različitim nazivima u zavisnosti gde se nalaze ili prema vodećim starešinama koji su se istakli u tim zajednicama. Nemaju jedinstveno ime u ranom srednjem veku jer su bili raštrkani i odvojeni sklonivši se od progona. Samo ime Valdežani ne potiče od Petra Valda već je poznato recimo još 1040 godine kada su ih optužili neki protivnici za jeres i nazvani su Valenses...u Fracuskoj Vaudus..što zapravo ima u korenu reči značnje "dolina" ili "dolinci" jer su se spuštali u dolinska i šumovita područja kada bi progoni malo bili manji a ponovo bežali u planinske predele kada bi progoni bili žešći. Sam Petar Aliks, onaj već pomenuti, na osnovu bogatog istraživanje literature drugih o njima, zaklučuje da je Petar Valdo zapravo dobio nadimak po njima "Valdo" jer je stupio u kontakt sa lokalnom zajednicom ovih hrišćanja i organizovao ih pa je dobio nadimak "Valdo" odnosni "dolinac" ili Petar Valdežanin.

Veruj mi mnogo, ali mnogo ima o njima samo što ljudi ne znaju i ne istražuju.

Eto još malo o njima mada kažem opet tema bi trebalo ostati u okvirima vezanim za Pismo. Ali ok, može se ui o njima u ovom kontekstu. Hajde da pomenem i to da su Valdežani vekovima koristili prevod Novog Zaveta tzv. Textus Receptus za razliku od zvanične na Zapadu "Vulgate" koju su smatrali krivotvorenim prevodom. Isto je i Pravoslavna Crkva ostala pri Tex Rec i nije prihvatala Jeronimov iskrivljen prevod.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Tvoj svaki koment. je uvreda za razum

Sram te bilo! Ovamo tvrdis da "ja tebe kopiram" a ti koristis tudje reci non stop i upotrebljavas ih protiv nas, sad mene kopiras, i jos kazes "ne mozete koristiti nase argumente" a ti koristis tudje!

Stvarno si uvreda, svakom iskrenom i dobronamernom Hriscaninu.

Ovo ću da kopiram i da dam na grupama

Nego sta nego daj!... Sto kaze Slap "da mozete i pisali bi po tome". Samo na adv. grupama i mozes davati bez straha da cete ismejati, jer sankcionisete sve koji vam se suprotstave. To hocete i ovde da uvedete, e pa ne moze! . Ovde ne smes pozvati ni svoje drugare da vide kako se ponizavas! A tvrdis da se mi ponizavamo pred vama, to bi ti i voleo, takvog si duha.

Takvi su vam arg. da ću ja lično da ih širim, onda možeš misliti kakvi

Pa tvoje bi trebalo siriti jer su uvreda za inteligenciju. Rekoh pozovi pajtase da dodju ovamo sa fb, da vidimo koliko ste vesti u izvrtanju, nego ne smes to, jer znas da smo potpuno razotkrili vase lazi.

Sad ovo moje kopiraj i poruci da sam ih pozvao na - serbianforum podforum religija.

Ajd da te vidim sokole, znam da ne smes! :)

No, ovo je zaista duga tema i ne bih o njoj ovde.

Jovane brate, ako ne mozes ovde, onda na drugoj temi. Znamo sta su nazareni verovali, trebas samo dokazati da se odrzao kontinuitet dogme kroz vekove sve do danas..

Ja tvrdim da toga nema, i da je nemoguce to dokazati. Ti mi kazes "ali crkva nije bila u prvom planu vec se krila". Dobro brate, ali zar nije progonstvo i proreceni period skrivanja u pustinji davno zavrsen???

Znaci mi bi danas morali imati tu zajednicu da javno istupa i poseduje dokaze o svojoj autenticnosti i drevnosti i kontinuitetu dogme kroz sve vekove do danas.

Ja ne mogu verovati u rekla kazala price..

Sustina svega je u kontinuitetu, bez toga nijedna crkva se ne moze zvati Hristovom. Zato su i adventisti svesni toga pokusali naci neki kontinuitet. Tako nastaje i Velika Borba, ali je rec o izmisljotinama i laznom prezentovanju istorije. Nijedan istoricar se ne bi slozio sa tom knjigom.

Sto se tice "Sole Scripture", mislim da smo je iscrpeli. Vi pored biblije imate tekstove EGW koje smatrate podjednako svetim kao i mi sto imamo predanje. Ali i jedni i drugi smatramo da je to sto imamo dodatno pored biblije u skladu sa njom.

Tako da brate, smatram da je jednaka situacija i da ne mozemo jedni druge optuzivati za nepostovanje Pisma, jer i nasa i vasa crkva ga istom merom uvazava i vrednuje.

Ostaje samo pitanje, koliko je nase predanje u skladu sa Pismom a koliko je vasa prorocica u skladu sa istim. Nista drugo.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne radi se o neznanju Slape, već upravo o znanju i istraživanju.

Minimalno pošten istraživač priložit će reference - izvore.

Ovu prepisku znam i poznato mi je. Međutim, moraš shvatiti da je to samo jedan ogranak Valdežana. Inače postoje istorije Valdežana koji su pisali o svojoj veri na drugačiji način. Nisu svi Valdežani predstavljeni ovim bratom ovde. Samo deo.

Reference, Jovane?

no ako čitaš srednjovekovne izvore, a treblo bi da ih poznaješ, naćićeš brojne "optužbe" reformističih grupa i na Istoku i na Zapadu od strane zvaniočne crkve da svetkuju Subotu. To im se između ostalog spočitava, i da drže praznike iz Mojsijevih knjiga.

Optužbe!?!? Pa Crkva je još polovicom 4. stoljeća, ne optužila, nego odredila da se svi oni koji "judaiziraju" ekskomuniciraju iz Crkve. Vidi:

Sinoda u Laodiceji 365. godine

Kanon 29: Kršćani ne smiju kako čine Židovi odmarati u subotu, u taj dan trebaju raditi, nego u dan Gospodnji, ako mogu, odmarati kao kršćani. Ako se nađe tko bi judaizirao neka bude odijeljen od Krista.

Recimo Francuski kralj Luj XIII je istraživao život Valdežana i njegovi izaslanici su mu posvedočili da ovi vernici drže Subotu.

Reference, Jovane?

No, nije ni subota toliko važna sama za sebe već postojanje pokreta od drevnih vremena nastanka hrišćanstva koji je bio u opoziciji prema zvaničnim učenju na Zapadu a da ne pričamo za Istok.

Hereze, Jovane, hereze. Heretičari su već dva tisućljeća u opoziciji prema Kristovoj crkvi. Što je tu čudno? Čudno bi bilo da ih nema. Naime, kad ne bi bilo onih koji napadaju Crkvu, kršćani bi se trebali zabrinuti. Jer Isus svojoj Crkvi nije zajamčio da je nitko neće napadati, nego da je od svih silnih napadača čak ni vrata paklena neće nadvladati.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Kako sad tvrdnja da je crkva proklela sve koji Judaiziraju svetkujući Subotu, kada su ranije tvrdili da nakon Hrista nisu postojali Hrišćani koji svetkuju subotu?

Dakle, zaključak je istorijski, i kaže "da su Hrišćani svetkovali subotu kao i Hristos i apostoli i prva crkva, a da je potom otpadom uvedena nedelja, i počelo progonstvo onih koji nisu pravili kompromis već i dalje poštovali 4 zapovest kao i ostalih 9.

Natrag