Ko želi da zna malo više od ove ne oskudne nego jezivo oskudne i netačne istorije o Valdežanima može da pronađe mnoštvo izvora. No, za to je potreban trud i volja.
Za ovo što ti ovdje radiš ne treba ni trud ni volja. Dovoljno je drsko neznanje. Znam, tebi Valdenzi (Valdenžani) trebaju zbog subote, pa evo ti nešto o Valdenzima i suboti.
E-mail prepiska pastora Thomas-a Soggin-a iz Waldenške crkve u Bergamu i Andras-a Szalai-a, direktora Centra za apologetska istraživanja (CFAR Mađarska) vezano uz tvrdnje adventista sedmog dana kako su Waldenžani držali subotu.
Lipanj 19, 2006
Draga braćo,
Ja sam Andras Szalai, direktor evanđeosko apologetskog istraživačkog centra u Mađarskoj i trebam vašu pomoć, stručnu pomoć od Waldenškog teologa za potrebe nekih istraživačkih projekata.
Riječ je o tvrdnji Adventista sedmog dana da su Waldenžani držali zapovijed o suboti. Koliko ja znam, to je netočno, ali htio bih znati vaše mišljenje. Ako su Waldenžani ikada držali subotu, molim vas dajte mi povijesne izvore.
Andras Szalai
Apologia Research Center (CFAR Hungary)
Pf. 22, 1576 Budapest. Hungary
lipanj 21. 2006.
Dragi brate Andras, moje ime je Thomas Soggin, ja sam Waldenški pastor u Bergamu (Sjeverna Italija) i zadužen sam od našeg odbora, Tavola Valdese - odgovoriti na vaše pismo.
Nakon sinode Chanforan u Angrogne (1532) i kasnije, valdenzi su postali Reformirana Prezbiterijanska crkva, kao ona u Ženevi. Oni su usvojili ispovijedanje vjere reformiranih Hugenota , tzv sinode "De La Rochelle" iz 1559.
1655. Waldenška crkva je dobila svoju ispovijest vjere, ....
Dakle, valdenzi ne drže subotu (u smislu da subotu imaju umjesto nedjelje) i nisu bili čuvari "subotnje istine", kako to neki zovu. Valdenzi nisu nikada držali sedmi dan kao Adventisti subotu, nego su slijedili Pavla u Rim 14,5-8.
Stoga se može vrlo jasno reći da valdenzi nisu bili čuvari subote kao sedmog dana i nisu bili progonjeni za držanje subote kao dana odmora!
Srdačan pozdrav, Vaš, Thomas Soggin
Lipanj 22, 2006. godine
Dragi brate Thomas,
Samo još jedna stvar. Mogu li koristiti vaše pismo kao službeni odgovor od Waldenške crkve za pobijanje tvrdnje adventista sedmog dana? (Kao što sam napisao, adventisti sedmog dana tvrde da su Valdenžani držali subotu baš kao i Adventisti sedmog dana, i na ovaj način žele uspostaviti povijesni kontinuitet s crkvom ...)
U slučaju da mi dopuste da koristim Vaše pismo, poslao bih ga nekim američkim istraživačima, koji će učiniti samo ono što nam je činiti, reći Adventistima sedmog dana da ne mogu koristiti Valdenžane kao dokaz svog povijesnog kontinuiteta.
Bog te blagoslovio! Andras
lipanj 23. 2006
Dragi brate Andreas,
Svakako možete koristiti moje pismo s cijelom dokumentacijom, jer stari Waldenški pokret i tvrdnje Adventista sedmog dana, povijesno gledajući, nemaju veze jedno s drugim, niti Waldenškom Reformiranom Crkvom nakon reformacije 1532.
Obilje Božjeg blagoslova, Thomas Soggin