Religija - rasprave o nedoumicama

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ovako moze u nedogled - rec na rec bez ikakvog efekta, jer ne postoji ikakva zelja da se dodje do rezulata.

Hvala Bogu na onma otvorenim za istinu i objektivnoscu.
Takodje - hvala Bogu stoce uskro sam objaviti istinu, i potvrditi je onakvu kakva postoji u bibliji i njegovoj crvi na zemlji u kojoj je uspostavio.. Amin!

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Све су те њене бисере могли да прочитају и раније на теми Адвентисти. Мислиш да су узели у обзир? Не верујем. али верујем да су многе потенцијалне жртве могле да виде ко је тај пророк Хелен Вајт (Милер, Расел, Смит) и да ли је стварно "весник", како Драган каже. Или је можда плагијатор (доказано судски) и велики маштар и манипулатор.

Daj molim te ovo je glupost, pa sto bi je odvodili i dovodili, pricas gluposti koje ni Sveto Pismo ni Sveto Predanje ne podrzavaju.

Ту је и поента. Оправдаваће и очигледне измишљотине и глупости, а све што им ми добронамерно кажемо да је неистина схватиће као понижавање. Куд ми да подучавамо "изабранике"? Они верују да нас треба да подуче, не њима неко нешто да каже. Таман посла!

Зато повремено ја одем са форума јер се не може дискутовати нормално о нечему, већ ту одмах креће лавина оптужби. Најгоре је што и ја почнем тако да се понашам, а не желим. Радије бих писао о лепоти вере и побожности, радости у Христу. У препуцавању се губи све то. Није узалуд апостол рекао да се по другом саветовању клонимо даље расправе. Ја непослушан...

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Ovako moze u nedogled - rec na rec bez ikakvog efekta, jer ne postoji ikakva zelja da se dodje do rezulata.

Hvala Bogu na onma otvorenim za istinu i objektivnoscu.
Takodje - hvala Bogu stoce uskro sam objaviti istinu, i potvrditi je onakvu kakva postoji u bibliji i njegovoj crvi na zemlji u kojoj je uspostavio.. Amin!
Na forumima niko nije u pravu jer na primer ja sam sada izneo konkretne cinjenice i ti si napisao ovo, ti slepo verujes i to je tvoj problem, demon te je uzeo pod svoje, zao mi je zbog toga, da se ova rasprava vodi uzivo bila bi zavrsena u kratkom roku.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nisi izneo nikakve cinjenice - vec samo tvoja misljenja koja si prikupio u Pravoslavlju, a ja sam na sve odgovorio.

Ja ne verujem slepo jer imam dokaze u reci Bozjoj za svaku tacku vere, a svako to moze pogledati u temama"27 Adventistickih verovanja" i "velike istine biblije" koje sam pokrenuo na ovom forumu.

Svako ko je iskren i veruje da je biblija rec Bozja - moze videti u tim istinama cistu rec Bozju po svim tackama vere, i shvatiti da Adventisti imaju potpunu istinu, ne tumacenu ljudskim filozofijama, vec biblijskim kontekstom po principu da biblija sama sebe tumaci.

Da se ova diskusija vodi uzivo na osnovu reci Bozje - jasno je ko bi otisao, jer rec Bozja nema alternativu, i u njoj je potpuna istina po svim pitanjima vere.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
vec biblijskim kontekstom po principu da biblija sama sebe tumaci.
Sv. pismo nije zivo bice koje moze cuti nasa pitanja i dati odgovor, vec nemo slovo_Ovde se ustvari posredno uzima covekov razum za rukovodju, koji po svom nahodjenju vezuje i spaja jedna mesta Sv. Pisma sa drugim mestima Sv.Pisma i tako ih objasnjava.Ovde izlazi da ima onoliko tumacenja koliko i ljudi koji ga tumace.Kontekstualni metod tumacenja moze biti veoma koristan, ali pod rukovodstvom Crkve (Svetog Duha).bez rukovodstva Crkve covek pada u zablude pri tumacenju (da ne pominjem moc djavola).Svi jeretici, iako se pozivaju na Sv. pismo, padaju u zabludu jer pri tumacenju uzimaju sebe za vodju a ne Crkvu (Svetog Duha).nema jeretika kaze sv. Ilarije koji se ne poziva na Sv. Pismo, ali pozivajuci se na njega, ustvari, izvrcu ga i hule na njega.Nije dovoljno pozivati se na sveto pismo, vec se pozivati na njega onako kako ga tumaci Crkva.E sad neki kazu da su oni rukovodjeni Svetim Duhom u tumacenju Sv.Pisma ali svako moze svoje raspolozenje objaviti kao ozarenje i zatevati da se njegovo tumacenje prihvati kao tacno_Ovim metodom se sluze neke protestantske sekte i svoja samovoljna tumacenjaproglasuju za istinita.Vrlo cesto protivrece jedan drugom i time dozazuju pogresnost ovog metoda tumacenja(laznog ozarenja Sv.Duhom).Ovaj metod u sebi skriva i gordost, koja opija one tumace koji samovoljno proglasuju svoja prirodna stanja za ozarenje Sv. Duhom.Istina, postoji jevandjelsko sredstvo kojim bi ovakvi tumaci mogli da potvrde svoja tumacenja kao tacna i pravilna, a to su istinska cuda.Posto to nije slucaj kod njih i oni ne cine cuda, to njihova tumacenja ostaju samovoljni proizvod njihove maste.Za pravilno tumacenje svetog pisma potrebno je blagodatno prosvecenje Sv. Duhom, a ono se daje istinski smirenim i svetim ljudima i to samo crkvom i u crkvi "Onima koji ispituju pisma potrebno je prosvetljenje odozgo, da bi pronasli ono sto traze i da bi sacuvali ono sto pronadju"-Sveti Jovan Zlatousti.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Bozja rec nije zivo bice da govori - naravno, ali ja nisam ni mislio to ni pomislio, vec da biblija samu sebe tumaci u kontekstu, uporedjenjem biblijskih tekstova jedan sa drugim, koji kada se sagledaju u kontekstu - otkrivaju istinu.

Tu ljudsko tumacenje ne prolazi, vec samo cista rec Bozja i Duh Sveti koji te objektivne istine - subjektivno zapecacava u srcima ljudi i cini da postanu razumljive.

Istina je dostupna svim ljudima koji su iskreni da je prime - ne samo navodnim svetim ljudima u tradicionalnim crkvama.

Ti si mene osudio da ja navodno slepo u nesto verujem, a danas mnostvo ljudi veruje tradicionalnim crkvama i navodnim svetim ljudima sa dugim bradama i u crnim mantijama, i slepo ih slede i slusaju, a sami ne proveravaju u pismu da li su nihova tumacenja ispravna ili ne.

Moje licno iskustvo mi govori - da se tumacenje koje je u skladu sa pismom lako prepoznaje, po formi, sustini, jednostavnosti, kao i duhu koji se pokazje u svakoj reci i otkriva lepotu istine.

Za razliku od toga - tumacenje koje nije u skladu sa pismom, ono je prepuno filozofije, suvoparno - bez Duha, mucno i turobno, kao dim u nozdrvama, jer gde nema istine - nema ni Duha koji bi ukazao na njenu lepotu i smisao.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Bozja rec nije zivo bice da govori - naravno, ali ja nisam ni mislio to ni pomislio, vec da biblija samu sebe tumaci u kontekstu, uporedjenjem biblijskih tekstova jedan sa drugim, koji kada se sagledaju u kontekstu - otkrivaju istinu.

Zašto iznosiš neistine i obmanjuješ ljude? Zar niste sami vi adventisti deklarirali da su spisi Ellen White "jedini nepogrešivi tumač biblijskih principa"? Ako Biblija "samu sebe tumači", što će vama adventistima stotinu tisuća stranica spisa Ellen White kao tumač Biblije?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Zašto iznosiš neistine i obmanjuješ ljude? Zar niste sami vi adventisti deklarirali da su spisi Ellen White "jedini nepogrešivi tumač biblijskih principa"? Ako Biblija "samu sebe tumači", što će vama adventistima stotinu tisuća stranica spisa Ellen White kao tumač Biblije?

Nema govora o navodnim mojim neistinama i obmanjivanju, a odgovor u vezi prorockog dara Ellen White sam dao na drugoj temi, pa moze svako pogledati:

http://serbianforum.org/threads/koja-je-crkva-crkva-hristova.640996/page-19#post-1748904

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
uporedjenjem biblijskih tekstova jedan sa drugim, koji kada se sagledaju u kontekstu - otkrivaju istinu.
o_Ovde se ustvari posredno uzima covekov razum za rukovodju, koji po svom nahodjenju vezuje i spaja jedna mesta Sv. Pisma sa drugim mestima Sv.Pisma i tako ih objasnjava.
Tu ljudsko tumacenje ne prolazi, vec samo cista rec Bozja i Duh Sveti koji te objektivne istine - subjektivno zapecacava u srcima ljudi i cini da postanu razumljive.
Ovde izlazi da ima onoliko tumacenja koliko i ljudi koji ga tumace.Kontekstualni metod tumacenja moze biti veoma koristan, ali pod rukovodstvom Crkve (Svetog Duha).bez rukovodstva Crkve covek pada u zablude pri tumacenju (da ne pominjem moc djavola).Svi jeretici, iako se pozivaju na Sv. pismo, padaju u zabludu jer pri tumacenju uzimaju sebe za vodju a ne Crkvu (Svetog Duha).nema jeretika kaze sv. Ilarije koji se ne poziva na Sv. Pismo, ali pozivajuci se na njega, ustvari, izvrcu ga i hule na njega.Nije dovoljno pozivati se na sveto pismo, vec se pozivati na njega onako kako ga tumaci Crkva.E sad neki kazu da su oni rukovodjeni Svetim Duhom u tumacenju Sv.Pisma ali svako moze svoje raspolozenje objaviti kao ozarenje i zatevati da se njegovo tumacenje prihvati kao tacno_Ovim metodom se sluze neke protestantske sekte i svoja samovoljna tumacenjaproglasuju za istinita.Vrlo cesto protivrece jedan drugom i time dozazuju pogresnost ovog metoda tumacenja(laznog ozarenja Sv.Duhom).Ovaj metod u sebi skriva i gordost, koja opija one tumace koji samovoljno proglasuju svoja prirodna stanja za ozarenje Sv. Duhom.Istina, postoji jevandjelsko sredstvo kojim bi ovakvi tumaci mogli da potvrde svoja tumacenja kao tacna i pravilna, a to su istinska cuda.Posto to nije slucaj kod njih i oni ne cine cuda, to njihova tumacenja ostaju samovoljni proizvod njihove maste

Natrag