Religija - rasprave o nedoumicama

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Dobro, a sad mi nadji da se bilo ko od dvanaestorice Hristu obraca licno kao svom Bogu! Mislim na period posle Hristovog vaznesenja!
Znas da nije problem da ja tebi postavim na stotine stihova gde se Ocu obracaju [na veoma direktan nacin] kao svom licnom Bogu!!! I da uvek uce da je Bog samo jedan i da je to Otac!

Sin i ako ima titulu Bog [koju je dobio, tako citamo] NIKO NIKADA se Sinu ne obraca kao svom jednom i jedinom Bogu! Ni jedan od dvanaestorice Sina[Hrista] ne smatra svojim SVEVISNJIM Bogom! Njihov SVEVISNJI Bog je Otac!

Ako gresim ispravi,
Pozdrav

Obrtaca mu se Toma: ''Gospod Moj i Bog Moj'' , i apostoli ga nakon smrti nazivaju Bogom..
Ili ti smatras da se ni titula ne sme koristiti? I da je Toma pogresio?
Pa ako je i titula, a sto se ti bojis da kazes da je on ''tvoj Bog''?

Za ovu pricu je skroz nebitno, a i nemoguce porediti, jer MOJSIJA NIKO NIJE NAZVAO BOGOM. DOK ISUSA SU ZVALI!
U tome je razlika, a to je velika razlika, i ono na sta sam ja zeleo da ukazem jeste da se ni sotona , ni andjeli ni ljudi u bibliji nikada ne oslovljavaju sa ''bog'' , jer da je tako, ni sotona se ne bi imao zasto pobuniti, ''jer bi vec bio bog''.
U bibliji ne postoji ''titula bog'' , jer Biblija nije ''politeisticka knjiga'' vec ''monoteisticka''.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Ne,nije Mojsije postao Bog jer se Bog ne postaje.
Bog je postavio Mojsija da bude Božje oruđe i kad Mojsije govorion govori reči Božje i Božjom silom čuda čini.
Ništa Mojsije sam od sebe ne može činiti bez Boga.
Kad se kaže da će Mojsije biti Faraonu Bog to se gleda iz Faraonovog ugla jer suoni imali kipove isvako ko je činio velika čuda koja vračari nisu mogli uraditi smatrao se Bogom.
Mojsije ,imitira, Boga jer nema on silu da čini već je on sredstvo Božje koje će Faraonu pokazati Božju silu.
A kakve ovo ima veze sa trojstvom?
Taramana
Јован 6:38
38 Jer siđoh s neba ne da činim volju svoju, nego volju Oca koji me posla.
Kako su isti ako je i na nebu Isus bio podlozan svome ocu pre nego sto je sisao?
Kao sto ni Mojsije ne cini nista od sebe,i Isus takodje nista ne cini od sebe,vec onako kako mu Bog daje.
Vise puta je rekao u molitvo svome Bogu i Ocu
"Ne moja volja da bude,nego tvoja volja da bude"

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Јован20
26 I posle osam dana opet behu učenici Njegovi unutra, i Toma s njima. Dođe Isus kad behu vrata zatvorena, i stade među njima i reče: Mir vam.
Ono sto je Toma rekao za isusa Gospod moj i Bog Moj u skladu je sa Biblijom jer se na vise mesta u Bibliji kaze da je bog.
28 I odgovori Toma i reče Mu: Gospod moj i Bog moj.
29 Isus mu reče: Pošto me vide verovao si; blago onima koji ne videše i verovaše.
30 A i mnoga druga čudesa učini Isus pred učenicima svojim koja nisu pisana u knjizi ovoj.
31 A ova se napisaše, da verujete da Isus jeste Hristos, Sin Božji, i da verujući imate život u ime Njegovo.
Kako su isti ako je i na nebu Isus bio podlozan svome ocu pre nego sto je sisao?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Јован20
26 I posle osam dana opet behu učenici Njegovi unutra, i Toma s njima. Dođe Isus kad behu vrata zatvorena, i stade među njima i reče: Mir vam.
Ono sto je Toma rekao za isusa Gospod moj i Bog Moj u skladu je sa Biblijom jer se na vise mesta u Bibliji kaze da je bog.
29 Isus mu reče: Pošto me vide verovao si; blago onima koji ne videše i verovaše.
30 A i mnoga druga čudesa učini Isus pred učenicima svojim koja nisu pisana u knjizi ovoj.
31 A ova se napisaše, da verujete da Isus jeste Hristos, Sin Božji, i da verujući imate život u ime Njegovo.

Ma ne mozes ti ovo izbeci sa tim na kraju ''da verujete da Isus jeste Sin Bozji''.
Toma ga naziva Bogom, Pavle ga naziva Bogom, i Jovan ga naziva Bogom.
Makar to bila i ''titula'' , ali vi ni ''titulu ne smete da izgovorite'' pa ste onda izmanipulisali , da je ''on rekao, ali ipak nije rekao''..
Toliko se bojite da je neko mogao Isusu reci ''Bog Moj'' , da je to vasem umu zabranjeno i da pomisli!

Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Imena GOSPOD...Bog...Sin Bozji...sin Covecji...znaci svako od ovih imena oznacava odredjenu licnost ili skup licnosti,osim GOSPODA(STVORITELJ) ,naravno...znaci mora se prvo napraviti odredica ko je ko...znaci postoji stepenik zvanja,kao sto postoji i stepenik zvanja medju gardom...Heruvimi,Arhandjeli,Andjeli...Sveta Vojska...
Pre uplitanja oko bilo cega ,ovo mora biti reseno.
Primera radi,uopste ne mora da znaci da vam je dusu(zivotodavna sila) udahnuo GOSPOD licno,to moze da uradi i Bog,postoje razgranicenja u poslovima,koja se striktno postuju...Nije nikakav problem u momentu razmisljanja sa Svetog nivoa sici i boraviti medju ljudima,ali se posebnom cascu smatra roditi se kao covek,ziveti kao covek i napraviti uspeh,kao covek...uzimajuci u obzir ogranicenost covecjeg tela.Duhovno stanje se najbolje moze opisati sa mastom coveka,koja leti ovamo ,onamo ...razne misli se tu vrte...sa takvom mastom, koja nije odredjena ne mozemo dalje,jel bi nastao haos.
Najvaznije znanje je vezba svoje misli,povecanje svesti tokom sna ...znaci kad spavate svesni ste svega...samo takav moze da se otisne dalje...tako raste dusa i tu vam niko ne moze pomoci,do li sami sebi.
Sto se tice samih svetih spisa,oni po nekad nisu pisani pod budnim okom pratilaca,pa tako moze doci do zamene znacenja imena i naravno sukobljenih razmisnljanja neistomisljenika.Ovo naravno ne igra neku preterano kljucnu igru ili igra ,a za cilj ima da potera razmisljanje i navede ucenika na sopstveni zakljucak,pa makar bio i pogresan.
Gore pomenuta Sveta Vojska ,cini glavnu vojsku Boga,sastavljenu od Svetih Bica ,raznolikih mogucnosti.Znaci GOSPOD ,ne koristi vojsku ,dovoljna je jedna misao.
ON prosto sedi i uziva gledajuci kako se sve okolo razvija ili propada,postujuci svoju odluku o nemesanju i slobodnoj volji.
Ovo naravno ne vazi za Boga ,koji moze da radi sto mu volja,zato pazite sta pricate.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Јован20

Nisi razumeo.....
Postoji DUH i postoji TELO.
Duh je VEĆI od tela.
Telo ispunjeno Duhom po kojem je začeto obavlja jednu-istu službu kao što tvoj duh u tvom telo sad svedoči nekome obavljaju istu stvar ali je duh veći od materije.

Reci mi ko je stvarao ELOHIM -množina ko su to ONI što stvaraju?

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Ako si ti Laodikija sastavio sve ono pred poglavlje o suboti predlazem ti ozbiljan razgovor sa nekim teologom jer je sve skoro 100% tacno, tvoje verovanje do poglavlja u soboti ni po cem se ne razlikuje od verovanja crkve Hristove, trebalo bi sa tobom dublje porazgovarati o tim stvarima, batali se laznog ucenja i otvori usi i oci, vidi i cuj istinu nemoj vise ziveti u zabludi demonskoj! Ellen White nije bila sveta zena, koliko puta kroz istoriju djavo deluje kroz snove is vizije covekove?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ako si ti Laodikija sastavio sve ono pred poglavlje o suboti predlazem ti ozbiljan razgovor sa nekim teologom jer je sve skoro 100% tacno, tvoje verovanje do poglavlja u soboti ni po cem se ne razlikuje od verovanja crkve Hristove, trebalo bi sa tobom dublje porazgovarati o tim stvarima, batali se laznog ucenja i otvori usi i oci, vidi i cuj istinu nemoj vise ziveti u zabludi demonskoj! Ellen White nije bila sveta zena, koliko puta kroz istoriju djavo deluje kroz snove is vizije covekove?

Ako misliš na velike istine biblije iz mog bloga sa istim nazivom - naravno da je 100% tačno, jer je to sve deo Božjeg učenja iz njegove reči i onako kako mi Bog svedoči u nadahnuću da iznesem, jer Adventistička crkva ima 100% biblijskog učenja, odnosno - to je crkva u kojoj je sam Bog uspostavio svoje učenje, i u njoj nema nikakve zablude ( kako ti kažeš ).

Što se tiče Ellen White, ona je bila Božji vesnik kroz koju je govorio sam Bog kroz proročka viđenja, i ona je sama imala ovo učenje i po njemu praktično živela.

Ja smatram da tvoj savet koji si mi uputio - ipak trebaš da primeniš u svom životu, jer očigledno da si indoktriniran ljudskom filozofijom i prevaren od strane sotone čiji je plan još u početku bio da čisto biblijsko učenje pomeša sa ljudskom filozofijom.

Još nešto, kada se čovek obrati potpuno Bogu i dopusti mu da on u njemu izvrši duboku unutrašnju promenu svojim Duhom, tada će se čoveku i otvoriti oči da istinu razume u njenoj punini.

Ja istinu imam i u nju sam potppuno osvedočen Božjim duhom, šta više - imam čvrstu zajednicu sa Bogom, i on me je lično pozvao na službu vesnika i propovednika istine, i u tom smislu - ja se ne mogu povinovati ili tražiti savet od nižih autoriteta ( teologa ili sveštenika ) od Božjeg koji posedujem i koji mi sam govori.

Dakle, moj savet je da odbaciš sva predubeđenja i ljudsku filozofiju, kao i nacionalni i verski ponos ako on postoji u tebi, i da uzmeš reč Boćžju i da se obratiš Bogu da te on povede putem istine, jer Bog neće nikoga ostaviti u tami ako to ne želi, i ako je potpuno iskren da istinu spozna.

Tvoja je odluka..

Pozdrav!

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
U Rimskoj crkvi koja je napravila kompromis sa mnogoboštvom polovinom 2 veka i kasnije, jesu čitani apokrifi koje nisu pisali Hristovi apostoli,

Kao prvo, ti pojma nemaš što su apokrifi u biblijskom kontekstu. Ti misliš da ih već sam naziv "apokrifi" određuje kao nešto skandalozno, strašno i neprihvatljivo. Apokrifima su nazvani svi spisi nastali u okružju kršćanstva, a nisu svrstani u novozavjetni kanon, dakle, nisu postali dio Svetog Pisma. Naravno, među njima ima i onih koji su za Crkvu bili potpuno neprihvatljivi, ali ima i onih koji su imali potpuno ispravno naučavanje. Ovi drugi u kanon nisu ušli ne zbog krivovjerja nego zbog toga što nisu zadovoljavali kriterij autorstva, a inače su čitani u mjesnim Crkvama. Kad smo već kod kanona i krivovjerja, onda valja znati kako su upravo krivovjerja Crkvu i "natjerala" da definira kanon.

Ti se ponovo vraćaš na "kompromis s mnogoboštvom polovicom 2. stoljeća". Jesi li ti slijep, možeš li ti slijediti razvoj događaja tijekom vremena? Probaj pratiti. Ako je točno ovo što ti tvrdiš, otpad Crkve polovicom 2. stoljeća koji se još nastavlja u 3. i 4. stoljeću, evo nas kod najvećih otpadnika koncem 4. stoljeća. I što se događa koncem 4. stoljeća? Upravo se tada definira konačni novozavjetni kanon. Da, baš tada su oni koji su vodili Crkvu, prema tebi otpadnici, odredili koje knjige će uvrstiti u Novi zavjet. Ne bilo koji Novi zavjet, nego baš ovaj koji i ti imaš u svojoj Bibliji. Kako ćeš se onda pozivati na tu Bibliju kad kažeš da su je otpadnici iznjedrili? Razumiješ li ti što od ovoga?

jer jedino putem tih spisa u kojima se nalaze mnogobožačke filozofije - Rimska crkva je mogla da opravda mnogobožačka učenja koja je prihvatila pomešavši ih sa Hrišćanskim elementima.

Imbecilizam! Imbecilizam bez premca. Rimski kršćani su rađe prihvaćali da budu bačeni divljim zvjerima u areni i da budu obješeni po stupovima i zapaljeni kao baklje, nego da se odreknu Krista i vjere u Krista. Tko ih je tako poučio pa da ovako postupaju? Rimska crkva, jedino je Crkva propovjedalala Krista kao Boga. A vidi što ti činiš. Crkvu u kojoj su kršćani mučeničku smrt podnosili svjedočeći Krista i za Krista, ti nazivaš otpalom Crkvom!? Kako te nije sramota? I duše tih svetih mučenika Rimske crkve su među onim dušama koje je Ivan vidio pod žrtvenikom i opisao u Otkrivenju i koje vape: "Ta dokle, Gospodaru sveti i istiniti! Zar nećeš suditi i osvetiti krv našu na pozemljarima?" Ovaj njihov vapaj osuđuje i tebe, jer te duše "krvare" i zbog tvoje optužbe za njihova mnogoboštva.

Još nešto - Pravoslavna crkva nije postojala sredinom 2 veka - već jedna prava crkva Hristova - od koje se odvojila lokalna Rimska crkva i pojedine i Aleksandriji i Efesu, i napravivši kompromis sa mnogoboštvom i usvojivši pojedina mnogobožačka učenja i elemente i time krenuvši putem otpada od Hristovog jevanđelja.

"Odvojile se lokalne Crkve u Rimu, Aleksandriji i Efesu"!? Kako to da povijest ovakvo nešto uopće ne bilježi? Povijest bilježi čak neka sporenja u Crkvi. Povijest bilježi raskol 1054. Povijest bilježi Luthera i Reformaciju. Kako to da povijest ne bilježi "odvajanje Rimske crkve i onih u Aleksandriji i Efezu"? Kako tvoj mozak uspjeva prihvatiti nešto čega nema, najočitije nema?

Inace nije se istocna crkva otcepila od rimske vec rimska od apostolske, ni to ne znas,

Čime se Rimska crkva odvojila od apostolske Crkve?

da znas znao bi da su apostoli osnovali sve istocne crkve, a rimsku nisu osnovali apostoli.

Apostoli su osnovali samo jedanput i samo jednu Crkvu - svetu, katoličku i apostolsku, i njezin početak seže do Pedesetnice u Jeruzalemu. Prema tome, apsurdna je tvoja tvrdnja kako su "apostoli osnovali sve istočne crkve". Kako se Crkva i brojčano i teritorijalno širila, organizirale su se mjesne Crkve, a nisu se osnivale neke nove Crkve. Rimska crkva je samo jedna takva mjesna Crkva, koja je sveta, katolička i apostolska jednako kao što su to bile i Crkve na Istoku. Sve su one zajedno Crkva, zato i u nazivu i u ispovjedanju vjere Crkvu označavamo katoličkom (općom, sveopćom), saborno, kažete vi pravoslavni.

Još si prije spominjao "otpad Rimske crkve", evo nađoh to:

Oni i vi ste mi isti, ako misle da mogu da tumace samo oni nek onda koriste Jeronimov kanon Novog Zaveta, a ne Pravoslavni.Razdor izmedju Istocne i Zapadne crkve je poceo u 4. veku, a mozda i ranije.

Po čemu je kanon pravoslavni a nije katolički. Kada je donešen, tko ga je donio i tko ga je prihvatio? I drugo, koji je to razdor u 4. stoljeću a možda i ranije?

E pa vidis nije, uzmi istoriju i citaj, u crkvi Patrijarh Carigradski je bio prvi po casti, a ne papa rimski jer Rim nije bio prestonica carstva vec Carigrad, pap je bio drugi i on nije imao pravo da to ucini.

Znači, ti prihvaćaš i ti bi "prvenstvo po časti" crkvenim starješinama određivao i dodjeljivao po "carevoj šetnji"? Baš interesantan kriterij. Meni ne pada na pamet voditi se takvim kriterijima, ali zašto si ti onda zaboravio da je Rim bio carska prijestolnica prije Carigrada?

Inace 1965. papa je skinuo anatemu sa istoka, a istok je skinuo anatemu sa zapada, papa je umro mirno, a patrijarh koji je skinuo anatemu je zalajao pred smrt.Pa ti sad vidi ko je dobro postupio patrijarh ili papa, ja bih rekao papa.

Zašto ili, ili? Ja mislim da se obostrano dobro postupilo.

Danas katolici priznaju da oni nisu majka crkva vec Mi i zele da se vrate, ali je proces vracanja dugacak, oni treba da uvedu reformacije,

Netočno, nije riječ o vraćanju katolika, nego o želji da se ponovo uspostavi puno jedinstvo Crkve.

slape ce ti takodje potvrditi da oni nas smatraju pravim, papa je pre par meseci(imas i snimak) poljubio ruku patrijarhu kao cin potcinjenja Rima Carigradu.

Točno, katolici smatraju da Pravoslavna Crkva ima puninu apostolskog naslijeđa, kao što ga ima i Katolička Crkva. I nisam razumio o kakvom činu potčinjenja govoriš.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Patrijarh Carigradski je prvi medju jednakima.

Mislim da ovako izgleda prvenstvo, odnosno cast po redu:

1.Carigradska Patrijarsija
2.Rimska crkva(pre rascepa)
3.Antiohijska Patrijarsija
4.Aleksandrijska Patrijarsija
5.Jerusalimska Patrijarsija
6.Ruska PAtrijarsija
7.Srpska Patrijarsija
8.Bugarska PAtrijarsija

Ovo su prvih osam po casti ako se ne varam, nisam siguran,ali sam siguran da je carigradski prvi.

Natrag