+ Na2S(4+)O3
Npr:
Vodonik se može i redukovati pri građenju metalnih hidrida u kojima mu je oksidacioni broj -1.
Posttoje slučajevi kada se u samom jedinjenju događa proces oksido-redukcije:
Zanimljivo je to da je Cr6+ dovoljno jako oksidaciono sredstvo da oksiduje N-3 do N2(0).
Takođe postoje reakcije disproporcionisanja tj. r-je u kojima se isti element i oksiduje i redukuje:
To je u najkraćim crtama o oksidoredukcionim reakcijama.Neke od njih mogu biti izuzetno teške za rešavanje pogotovo kada imaš slučaj da se više elemenata oksiduje ili redukuje u jednoj reakciji.
P.S.Naravno da postoji način kako da tačno odrediš sve proizvode neke oks.-red. reakcije ali to zahteva poznavanje elektrohemije(na osnovu redoks potencijala) i pre svega hemije elemenata.
Pozdrav
Zbirke za prijemni su prepune najraznovrsnijih zadataka ali na žalost i najraznovrsnijih, uglavnom štamparskih, grešaka.Što se ok.-red. tiče uvek gledaš "sreišni element" jer se njegovo oksidaciono stanje i menja dok se oksidacioni stanje vodonika i kiseonika ne menja.E hvala, razumeo sam i sad sam i siguran da njihovo resenje nije tacno (pod 1), tj. da je greska u zbirci.
A s obzirom da na ovom 4umu dobijem uvek najbolje objasnjenje, za svaki problem, zamolio bih za savet. . . kod oksido-redukcija, prilikom odredjivanja desne strane, da li postoji neki nacin/pravilo da uvek tacno napisemo jedinjenja, a da ne ucimo napamet, odnosno koje su to najvaznije osobine jedinjenja koje bi trebalo da poznajemo. . .na primer KMnO4 u reakciji sa HCl, daje MnCl2, uz Cl2, vodu i KCl. Ja znam da je KMn04 specifičan, da u kiseloj sredini nastaje njegovo jedinjenje sa +2, u neutralnoj sa +4, u baznoj sa +6, ali zasto na primer u ovom slucaju nije nastao MnO2, nego MnCl2. . . ?
I jos u vezi oksidacionih i redukcionih sredstava. . . na primer KMnO4 jeste samo oksidaciono sredstvo jer Mn ima ok.broj +7 (najveci), kao sto je i H2SO3 i oks. i redukc. sredstvo jer je oks. broj S u ovom jedinjenju +4 (izmedju -2 i +6), ali zasto ne gledamo na primer ok.brojeve O, H, nego samo tog "centralnog" elementa.
Npr:
KMn(7+)O4 + Na2SO3 + H2SO4 ----> Mn(2+)SO4 + Na2S(6+)O4 + H2O
Kiseonik može da menja oksidacioni broj u reakcijama oksidacije(iz0<=> -2(ili -1 u peroksidima ili -1/2 u superoksidima,npr.KO2-kalijum-superoksid)) dok se vodonik oksiduje iz +1 u 0(Na + 2H+ --> Na+ + H2).Vodonik se može i redukovati pri građenju metalnih hidrida u kojima mu je oksidacioni broj -1.
Posttoje slučajevi kada se u samom jedinjenju događa proces oksido-redukcije:
(NH4)2Cr2O7 ------> N2 + Cr2O3 + H20
Ova reakcija teče zagrevanjem amonijum-dihromata.Zanimljivo je to da je Cr6+ dovoljno jako oksidaciono sredstvo da oksiduje N-3 do N2(0).
Takođe postoje reakcije disproporcionisanja tj. r-je u kojima se isti element i oksiduje i redukuje:
Hg2Cl2 + NaOH ----> Hg + HgO + NaCl
Kao i reakcije simproporcionisanja, kada se element iz dva različita oksidaciona stanja da treće,različito, oksidaciono stanje:Mn2+ + MnO4- + H2O ----> MnO2 + H+
Mrzi me da izjednačavam r-je.Uradi to za vežbu:acute:To je u najkraćim crtama o oksidoredukcionim reakcijama.Neke od njih mogu biti izuzetno teške za rešavanje pogotovo kada imaš slučaj da se više elemenata oksiduje ili redukuje u jednoj reakciji.
P.S.Naravno da postoji način kako da tačno odrediš sve proizvode neke oks.-red. reakcije ali to zahteva poznavanje elektrohemije(na osnovu redoks potencijala) i pre svega hemije elemenata.
Pozdrav
Poslednja izmena: