1.Zakon stalnih masenih odnosa.Zamolio bih za pomoc/objasnjenje oko dva zadatka:
1. Vodonik i kiseonik su sjedinjeni u vodi u masenom odnosu 1 : 8. Koliko ce cm3 vode (u tečnom stanju) nastati iz 1,5 g vodonika i 12 g kiseonika ?
2. Sta se oslobadja na anodi, a sta na katodi prilkom elektrolize vodenog rastvora AgNO3 ? (generalno zadaci ovog tipa su mi pomalo nejasni...)
Sve ti je dato.Treba samo pomnožiti i podeliti i eto rešenja.
Kažu da je odnos 1:8.To znači da:
1gH:8gO=XgH:12gO=> X=1,5g H tj. tačno onoliko H2 koliko ti je i dato u zadatku tj. nećeš imati nikakav višak supstance.
Prema zakonu o održanju mase ti ćeš masu vode dobiti tako što ćeš samo sabrati mase za vodonik i kiseonik jer su sjedinjeni u tačnom odnosu:
m(H2O)=13,5g=> n=13,5g/18g/mol=> n=0,75mol=> V=0,75mol*22,4dm3/mol=> V=16,8dm3=16800cm3.
2.način: 2H2 + O2 -------> 2H2O
Prema jednačini vidiš da reeakcijom 4g vodonika nastaje 44,8dm3 vode dok će reakcijom 1,5gH2 nastati Xdm3:
4g------44,8dm3
1,5g----X=> X=16,8dm3 tj. 16800cm3.
Imaš dva načina koja se poklapaju pa ti biraj onaj koji ti se više sviđa.
Oba podatka(1,5gH2 i 12gO2) su data da bi video da li je neki reaktant u višku ili nije.
2.Katoda je negativno naelektrisana elektroda ka kojoj se kreću katjoni(zato se katjoni tako i zovu) i koja vrši njihovu redukciju a Anoda je pozitivno naelektrisana elektroda ka kojoj se kreću anjoni i koja vrši njihovu oksidaciju.
K(+):Ag(+) + 1e -----> Ag(0)
A(-) NO3- + ne + H+(ili H2O)-----> različiti proizvodi zavisno od uslova:da li se radi u kiseloj ili neutralnoj sredini i nakom potencijalu je elektroda......
Ima tu svašta za objasniti tj. cela oblast elektrohemija.Obzirom da se ja time i bavim ne bih zalazio dublje u problematiku.
Toliko od mene.
Pozdrav.