Piletina na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Zaljućena piletina na čokoladi

Zaljućena piletina na čokoladi

1.jpg

Sastojci:

1 celo pile (oko 1,5 kg)
50 gr narendane čokolade za kuvanje sa minimum 65% kakaoa
3 dl vode
2 čena belog luka
1 glavica crnog luka
3-4 feferone
2-3 kašike masti (može maslinovo ulje)
1 kašičica crvenog vinskog sirćeta
2 velika paradajza
1 puna kašika mlevenog badema
So
Sveže mleveni biber
Fino belo brašno
Malo mlevenog karanfilića
Po želji malo korijandra


Priprema:

Pile iseći na 8 manjih delova, očistiti, oprati, osušiti, posoliti i pobiberiti pa u brašno uvaljati kao za pohovanje. U tiganj staviti mast ili ulje i zagrejati na što veću temperaturu, pa sa svih strana peći delove piletine, izvaditi i staviti u pleh za pečenje, podliti vodom i staviti u zagrejanu rernu na 180 stepeni 40 minuta.

U tiganj u kom smo pržili dodati sitno isečeni beli i crni luk, ljute papričice, paradajz isečen na sitne kocke pa na brzinu pržiti 3-4 minuta. Kada je to sve gotovo, dodati začine, badem, karanfilić, korijander, vinsko sirće, narendanu čokoladu.


Sve to dodati u pleh gde se pekla piletina, izmešati, pravilno rasporediti po plehu pa na 200 stepeni peći još 15 minuta. Idealan prilog je kuvani krompir, ali može se jesti i uz lepinje ili bilo koji hleb.

Izvor: Krstarica




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pileća džigerica sa maslinama

Pileća džigerica sa maslinama

1.jpg

Sastojci:

500 grama džigerice
Teglica maslina
250 grama celera
1 šolja supe
Ulje, brašno
So, biber

Priprema:

Iseći džigerice na polovine, uvaljati ih u brašno i pržiti na zagrejanom ulju. Očistiti celer i krupno ga narendati u tiganj u kom se prži džigerica, preliti supom, poklopiti i ostaviti da se dinsta.

Tome dodati prepolovljene masline bez koštica. Posoliti i pobiberiti, pa ostaviti da se krčka još pet minuta. Poslužiti toplo.

(Krstarica)



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Bataci sa pečurkama

BATACI SA PEČURKAMA

2.jpg

POTREBNO JE
2 bataka sa karabatacima, 150 ml majoneza, 300 g šampinjona, 2 čena belog luka, 100 ml pileće supe, malo ruzmarina, so, biber, ulje

PRIPREMA

Odvojte batake od karabataka, pa svaki komad mesa posolite i pobiberite. Na svaki komad stavite po kašičicu majoneza i dobro utrljajte. Kratko prepecite sa svih strana u tiganju, a potom meso poređajte u manji pleh. Okolo stavite na polovine sečene šampinjone i neoljuštene, malo zgnječene čenove belog luka. Posolite još malo, prelijte uljem i supom, pa pecite na 200 stepeni. Pečeno meso izvadite na tanjir, a pečurke ocedite i pomešajte ih sa preostalim majonezom. Začinite sos ruzmarinom i po potrebi mu dodajte malo jogurta. Sosom prelijte pečeno meso i poslužite.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Zapečeni kroketi

Zapečeni kroketi

1.jpg

Za 4 osobe: 280 g pilećeg belog mesa bez kostiju, 6 kašika prezli, jaje, kašičica senfa, kašičica karija u prahu, pola kašike mleka, 2 kriške hleba i so. Za smesu za pohovanje: jaje, 50 g krekera, 2 kašike prezli, 3 kašike susama i maslinovo ulje.

Pileće meso usitnite u električnoj seckalici, dodajte so, senf, kari, jaje, prezle i hleb koji ste prethodno potopili u malo mleka, izgnječili i dobro ocedili. Sve zajedno mesite da dobijete kompaktnu masu. Formirajte kuglice i svaku prvo umočite u umućeno jaje, pa uvaljajte u mešavinu grubo izmrvljenih krekera, prezli i susama. Ređajte u pleh obložen papirom za pečenje, prelijte maslinovim uljem i pecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Servirajte toplo sa mešanom salatom.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pile na baskijski način

Pile na baskijski način

18-BASKIJSKI-NACIN.jpg

Za 4 osobe: 600 g pilećih bataka, pola crvene i pola zelene paprike, 2 struka mladog luka, čen belog luka, 2 kašike maslinovog ulja, 200 g paradajz pirea, grančica ruzmarina, 0,5 dl suvog belog vina, 3 kutlače povrtnog bujona iz kocke i prstohvat soli.

Na vrelom ulju, u koje ste stavili grančicu ruzmarina i čen belog luka, propržite pileće batake da porumene sa svih strana. Izvadite beli luk, sipajte belo vino, sačekajte da alkohol ispari i kuvajte 5 minuta, povremeno okrećući batake. U drugoj posudi propržite seckani mladi luk na vrelom ulju, dodajte paprike isečene na trake, promešajte nekoliko puta, pa dodajte paradajz-pire i kuvajte na umerenoj temperaturi. Kada paradajz proključa, kuvajte pet minuta. Posolite, pobiberite, dodajte ranije pripremljen povrtni bujon iz kocke, promešajte i sve zajedno sipajte preko pilećih bataka. Poklopite, smanjite temperaturu i kuvajte još 25 minuta, uz povremeno mešanje. Servirajte sa barenim pirinčem, prelivenim sosom u kojem su se bataci kuvali.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pileća prsa u lisnatom testu

PILEĆA PRSA U LISNATOM TESTU

1.jpg

POTEBNO JE
600 g pilećih prsa, 250 g lisnatog testa, 30 ml ulja, 2 praziluka, „začin C“, biber, kašika kisele pavlake, 1 jaje, peršun

PRIPREMA

Praziluk očistite, operite i isecite na kolutove. Piletinu
isecite na komade, pa meso pospite „začinom C“ i pobiberite ga. Na vrućem ulju propržite komade piletine s obe strane, pa ih izvadite na tanjir. Na istom ulju, na laganoj temperaturi propržite praziluk, dodajte mu „začin C“ i povremeno promešajte. Gotov luk prespite u činiju i ostavite da se ohladi, pa umešajte kiselu pavlaku i peršun. Testo razvucite u kvadrat debljine 3 mm i isecite ga na četiri dela. Na svaki komad testa stavite malo praziluka, preko njega poređajte komade piletine, a ivice testa savijte tako da oblikujete džep. Složite u pleh obložen papirom za pečenje, pa premažite razmućenim jajetom i pecite pola sata na 170 stepeni.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Karabataci sa đumbirom

KARABATACI SA ĐUMBIROM

2.jpg

POTREBNO JE
8 pilećih karabataka, 30 ml susamovog ulja, 1 velika crvena paprika, 1 velika šargarepa, 1 mala tikvica, 150 g klica pasulja, 2 mlada luka, 2 čena belog luka, soja-sos, đumbir, korijander, so

PRIPREMA
Soja-sosom prelijte karabatake, pa ih ostavite da se mariniraju
najmanje dva sata. Papriku, šargarepu, mladi luk i tikvicu isecite na kolutove ili trake, a klice pasulja isperite pod mlazom hladne vode i ostavite ih da se dobro ocede. Na vrućem ulju ispržite piletinu, te dodajte povrće, izgnječen beli luk, narendani đumbir i usitnjeni korijander. Zalijte s malo vode, pa dinstajte dvadesetak minuta u poklopljenoj posudi, na tihoj vatri uz povremeno mešanje. Ako je potrebno, podlivajte vodom, a na kraju posolite po ukusu.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Slatko-kisela krilca

SLATKO-KISELA KRILCA

3.jpg

POTREBNO JE
1 kg pilećih krilaca, kašika senfa, kašika meda, kašika jabukovog sirćeta, kašika ulja, 2 čena belog luka, so, biber

PRIPREMA

Krilca isperite pod mlazom hladne vode, osušite ih na papirnoj salveti i stavite u veliku posudu. U manjoj posudi pomešajte med, senf, jabukovo sirće i ulje, pa u masu dodajte so, biber i seckani beli luk. Ovom marinadom prelijte krilca, dobro ih izmešajte i ostavite da odstoje u frižideru najmanje pet sati. Pecite dvadesetak minuta na 180 stepeni.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Piletina sa medom i đumbirom na moj način

U poslednje vreme je često pravim, pa da podelim recept sa Vama. Ukus je fenomenalan. Probajte...

Piletina sa medom i đumbirom na moj način


Potreban materijal (za 2 osobe):
2 pileća filea
1 limun
1 parče đumbira od oko 5cm
2-3 kašike meda
malo maslinovog ulja
začini po želji, ja koristim so, biber i ruzmarin

Priprema:
Podmazati vatrostalnu činiju (staklenu ili još lepše glinenu) sa malo ulja, pa staviti meso. Posoliti, pobiberiti, posuti ruzmarinom. Okrenuti i uvaljati u ulje, pa i drugu stranu začiniti.
Đumbir iseći na prutiće, pa poređati oko i između mesa.
Preliti medom meso i komadiće đumbira.
Limun oprati, iseći na krugove pa poređati po mesu.
Ovako pripremljeno, staviti u rernu na 180C i peći oko pola sata. Pred kraj poskidati limun i ostaviti u rerni još malo, da meso malo dobije boju.
Poslužite odmah, uz neko kuvano povrće i salatu.

Prijatno! :)

P.S.
Mi pojedemo čak i pečeni đumbir, odličnog je ukusa.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pikantna krilca

PIKANTNA KRILCA

1.jpg

Za 4 osobe: 16 pilećih krilaca, 5 kašika brašna, 2 kašičice čili paprike u prahu, 2 čena belog luka, glavica luka, pola kašičice soli i kašičica sušene majčine dušice. Za preliv: 2 kašike pikantnog kečapa i pola kašičice "tabasko" sosa.

Beli luk izgnječite u avanu zajedno sa malo soli da dobijete kremastu masu. U veću posudu sipajte brašno, "čili" papriku u prahu, so, majčinu dušicu i promešajte. Dodajte pastu od belog luka i seckani crni luk i sve energično promešajte da dobijete homogenu rastresitu smesu. U ovu smesu uvaljajte svako krilce i dobro utapkajte prstima da bude prekriveno sa svih strana. Krilca ređajte u pleh obložen papirom za pečenje, prelijte ih sa malo ulja i pecite 30 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, da porumene i postanu hrskava.

(Novosti)
 
Natrag
Top