Pa Mire000, ti možda ne priznaješ ali samo značenje reči mnogo toga govori. Bruma, znači najkraći dan u godini. Dakle, Mire moj jasno je da to ne može biti u novembru nikako.
Sta je sa tobom Jovane?
To ne kazem to ja, to kazu istoricari, "brumalije" su se slavile od 24. novembra do 24. decembra, dakle mesec dana su trajale proslave, dok neki izvori kazu da se slavilo do 17. decembra..
Dakle sasvim suprotno vasim tvrdnjama!
Sta sad hoces da kazes da istoricari lazu?
I ne samo to, vec su zbog razlike izmedju realnog vremena i tadasnjeg kalendara vrsena pomeranja , pa praznik nije padao uvek u iste dane...
To opet kazu istoricari da su se "brumalije pomerale", a ne ja...
Dakle, ako ti hoces da odredjujes "najkraci dan", a ne znas ni kako su ga rimljani odredjivali, bolje je da cutis, jer to nije bio 25. decembar , nije bio"najkraci" ni tada, a niti je danas!
Mire kao drugo, sunčeve svetkovine se nisu određivale paušalno već prema astronomskom principu. Dakle, najkraći dan u godini se određivao prema položaju sunca i utvrđivanju zimske ravnodnevnice tako da je to moralo padati određenim danima. Dakle, bitan je trenutak kada je astonomski dan najkraći. Tako da promena kalendara ne može da utiče na to.
Kako ne moze da utice?
O cemu ti pricas?
Kao prvo jel ti znas da je u drevnom rimu prvi mesec bio "mart"??? Tek posle su dodavali mesece, i u glavnom vecina nose nazive po vladarima, Julije je dodao "juli", pa ga tako imamo i danas.
Stoga nemoj meni pricati o kalendaru, naveo sam tamo gore da su "istovremeno" istocna i zapadna slavile Bozic razlicitog datuma, pa si to porekao (sto pokazuje tvoje neznanje) - 6. januara je slavila istocna a 25. zapadna, i to jos u 4. veku pre gregorijanskog kalendara, dakle nije promena kalendara uticala niti bila razlog , ni to ne znas!
A ako odredis 25. decembar kao "najkraci" dan, a krtkodnevnica ne padne uvek u isti dan 25. , sta si ti uradio?
A upravo je to slucaj, "nije uvek padala istog datuma"!!!
Zimska kratkodnevica obicno “pada” 21. decembra, ali taj datum varira svake godine zbog blage razlike izmedju vremena koje koristimo i solarnog vremena, zbog koje je svaka cetvrta godina prestupna.
DAKLE NE PADA 25. DECEMBRA UVEK!!!
Uoatalom nije ni bitno, jer je istorijski dokazano da se nije slavio "jedan dan", i nije se slavio 25. dec. uopste pre Aurelija!
I to nisam ja izmislio!
Mire nisi dokazao da se 25 dec. nije slavio u Mitraizmu pre Aurelija. Nisi naveo kada se slavio ako se slavio drugih datuma i dokaze za tako nešto.
Ma nemoj, dam ti istoricare koji tako tvrde pa ne vredi, imas pa izguglaj.. A to sto si ti drugacije ucen to je tvoj problem, ja znam o cemu pricam, a ti ocigledno ne znas ni ono sto mislis da znas..
Postoje neki istoričari koji sumnjaju u to i to si jedino izneo ali nisu dali materijal za tako nešto osim sumnje.
Vidis kakav si ti... kad ti dajes "istoricare" i njihove izjave, onda ja "ne smem da sumnjam, a kad ja prezentiram one koji suprotno tvrde, onda ti "smes da sumnjas u njih" i jos trazis "materijalne dokaze".
Stvarno!!!
Covek zasniva svoju pricu na "materijalnim dokazima", a ti takodje moj prijatelju nisi dao "materijal" za svoje tvrdnje, vec samo "tudje izjave". Kad ti ja dam iste takve "oskudne izjave", onda ti pokreces pitanje "a gde je tu materijal", a kad ja pitam to isto, onda me napadate!
Bolje je za tebe da lepo izguglas i "proveris", nego sto se ovde sa mnom prelires i branis ono sto ne bi trebalo, jel je to izmisljotina...
Opet kažem ako su Brumalije se slavile u novembru i deo decembra zašto se ond zovu brumlije kada tada nije najkraći dan? Jer reč Bruma znači najkraći dan.
Ma mozes ti da izmisljas i da pricas do sutra..
Koga ti ovde mislis da prevaris?
Dovoljno je upotrebiti google pretrazivac pa videti da su "brumalije praznik koji traje mesec dana"!
I malo dete zna da kratkodnevica ne pada uvek u isti dan, a to je stvar osnovnog obrazovanja..
Samo se ti pravis da ne znas!
Zato što su i oni slavili Koledo svoj praznik Sunca na 25. decembar.
A odakle njima koledo???
I kakve veze imaju sloveni sa praznikom rodjenja Hristovog kada su po vasoj tvrdnji Hriscani taj praznik preuzeli "od rimljana"???
Naravno od Rimljana i to nakon Aurelijana....to bi možda odgovaralo za potvrdu tvoje tvrdnje ali odakle ti dokazi za tako nešto??? Sloveni u III veku nisu bili u dodiru sa Rimljanima a i ako je bilo pojedinačnih usputnih uticaja svakako je neverovatno da ti usputni uticaji toliko utiču na religiju Slovena tj. jedan segment religije i da oni pod uticajem prime 25 decembar a da ne utiče na ostale stvari. Mire, ovo je veoma paušalno rečeno. I bez dokaza.
Svi narodi su povezani, a religijske prakse su se oduvek prenosile izmedju naroda, a ovo bilo pausalno ili ne, nije ni bitno, jer Hriscani nisu od slovena preuzeli praznik, vec po vasoj tvrdnji od rimljana..
I japanci imaju proslave koje zahvataju to vreme 25. dec. sto nije dokaz da smo mi preuzeli nesto od japanaca..
A inace koledo nije proslava "od jednog dana", vec "traje vise dana"!!!
Pa ako možeš odgovori zašto ne i ostale datume? Zašto baš onaj datum koji je blizak vremenski slavljenju sunčevih kultova kod svih pagana?
Dakle nije postojao samo jedan datum. Ako je tako zašto nisu uzeli druge datume. Pa naravno da nisu jer je 25 decembar astrološki datum kada je dan najkraći a ne 20 april ili neki drugi datum jer se slavi sunce a ne Hristos. Naravno, ovo samo pod uslovom da su preuzeli navodno od Hrišćana taj datum. Ali svako i da jesu neubedljivo je da su preuzeli samo jedan datum ako je postojalo više.
Ja sam odgovorio, a ti meni osgovori ovo- "kako to da su pagani preuzeli sve detalje iz Hristovog zivota i primenili ga na svog boga mitru"!?
A KAZES DA NISTA NISU PREUZELI, A???