Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
A da li je moguc obrnut scenario, "da su pagani preuzimali Hriscanske ideje i od toga pravili svoje obicaje, ili ih uskladjivali sa prethodno postojecim, a da crkva nema nista sa tim"???
Ne, zato sto je paganska filozofija starija od Hriscanske, pa ne moze paganizam preuzeti nesto sto jos nije postojalo.
Odoh ubrzo na slavu kod druga.
Jovane, ovde Pismo nije predmet razgovora, nego ste vi na temelju istorijskih ''dokaza'', tvrdili da je ''crkva preuzimala paganske obicaje", i ja sam tu pricu okrenuo u suprotnom smeru,
I ne mozes ti "verujuci" pristupati testiranju biblije, ili crkvene tradicije, jer ces onda biti "pristrasan". Ti moras odstraniti "predubedjenja", ja to stalno radim...
Mire, ne moze paganizam koji je postojao PRE Isusa, da preuzme elemente vezane za Isusa, vec samo moze biti suprotno, da je Hriscanstvo preuzelo od ranijeg, odnosno od paganizma.
Jovane, ne razgovaramo mi o pismu dok god mi ti ne das istorijske "navode" da je crkva "preuzimala paganske obicaje", ili ne priznas da to sto navidis "nisu istorijske cinjenice vec vase teorije", a koje se zasnivaju na "slicnostima", i lepo priznas da po vasem principu "mozemo i Isusa i celo Pismo proglasiti pagansko - rimskom izmisljotinom"!
Mire000, mislim da sam dovoljno rekao po pitanju svega što smo ovde u vezi paganstva pokrenuli. Videli smo kroz istoriju kako su elementi paganstva ušli u crkvenu tradiciju(naravno ne u svaki deo iste ali nažalost u dosta slučajeva) i nastavili da obitavaju na isti način kao i u prethrišhrišćanskom periodu. Videli smo i dosta svedočanstava pravoslavnih pisaca koji to priznaju. Ti kao što rekoh jedino možeš da pokušaš da dokažeš ono u vezi datuma slavljenja Mitre da se taj datum nije slavio na 25.decembar do 274 godine. Međutim, kao što rekoh u Brumalijama i Koledarskim svečanostima kod Slovena se zna da je isti datum proslavljan. Sa druge strane smatram da grešiš što imaš iste aršine odbrane tradicije i Biblije. Da bi opravdao tradiciju ti nažalost moraš da opovrgneš Bibliju tj. hoćeš da kažeš pa eto i Biblija se može istim aršinima kojima se kritikuje tradicija istovetno oboriti. Grešiš jer kao prvo stavljaš tradiciju i Bibliju i isti koš. Sa druge strane kao što rekoh za Biblijske navode danas postoji toliko naučnih potvrda i ima ih sve više i više te je Biblija jedna izvanredno ozbilna knjiga. Sa druge strane opravdati neke tradicionalne postulate je izuzetno teško i mora se pribeći teškoj filozofiji jer jednostavnim metodama razumevanja one ne mogu opstati iz prostog razloga jer nemaju potvrdu u Pismu i suprotne su čak duhu Biblijskog pogleda na svet. Zato je potrebno uložiti mnogo bespotrebnog truda nebi li se nekako moglo opravdati ono što nema korena u Bibliji i ranom hrišćanstvu. Zato kažem porediti Bibliju i tradiciju i na isti način rezonovati je potpuni promašaj. A nama Hrišćanima Biblija mora biti na prvom mestu kao izvor vere. Zato ovo pitanje Mire pretresamo i sa Biblijskog i sa istorijskog aspekta. To je nerazdvojivo.
Ps. Za Isusa recimo postoje istorijska svedočanstva nezavisna od Biblije poput Josifa Flavija, Tacita, Plinija Mlađeg kao i kod neprijatelja Hrišćanstva u I veku poput Jevrejske Sinagoge u spisima Mišne i Gemare...daleko od toga da je Isus samo opisan u Bibliji kao ličnost.
25. decembar se 'nije slavio pre nastanka Hriscanstva" u Rimskom carstvu, niti u mitraizmu, vec je rec o "sinkretizmu", odnosno o "preuzimanju Hriscanskih ideja od strane pagana" (mitraista). Tacno je da su se slavili drugi datumi pocevsi od 17-25 , ali ovaj zadnji datum nije se slavio, i zato Aurelije donosi naredbu da se i on proslavja, jer su njega Hriscani drzali, i samo iz tog razloga "potiskivanja narastajuceg Hriscanstva", mitraizam preuzima 25. decembar
Ti ovde skreces temu na Bibliju, da bi sakrio svoje neznanje i lazi, a Biblija nije protiv ni jednog crkvenog obicaja.
Dobro, jel ti citas napisano???
Jel tebi Isus "paganska izmisljotina rimljana"???
Ja sam frapiran!