Mire, i sami Pravoslavni zvaničnici bi ti rekli da grešiš ovom izjavom, jer poznato je - da za vreme Božića svaki sveštenik u dvorištu svoje crkve pali badnjak pred okupljenim ljudima, unosi ga u hram, i postavlja na oltaru gde su ikone, i pred njim vrši službu.
Zvanično čenje uče Pravoslavne crkve je vezano za običaje oko badnjaka.
Ovo je netacno (nadji mi zvanicno ucenje zapisano), - tacno je da su svestenici kao ljudi iz naroda usvojili narodnu praksu, ali je netacno da je igde crkvenim pravilnikom propisano da to treba vrsiti..
Nigde ne pise da se farbaju jaja, da se treba paliti badnjak, da se treba kititi jelka i sl...
Ne postoji nigde zapisan "tacan obred",obicaji su drugaciji od mesta do mesta, i neces mi verovati da sam i ja proveravajuci prethodnih dana koji je obicaj oko sahrane, nasao da ga nema, osim odlaska na groblje nakon 7 i 40 dana nema nista drugo, nema zapisano sta se tom prilikom radi, nikakve prakse, vec to varira id mesta do mesta..
Ovo je sve narodni folkolor, i nema nikakve veze sa crkvom..
Inače, sečenje badnjaka je isključivo mnogobožačkog porekla, i pagani su mnogo pre pojave Hrišćanstva sekli grane drveća
Ma znas sta Laodikeja, vi ste neverovatni.
I tamjan je mnogobizackog porekla, potop, sveta planina, hram, zrtvenik, kovceg zaveta, prica o raju, drvo zivota, trijade (trojstvo), mesije, krstenje, molitva, vaskrsenje, post, vaznesenje itd.. (toliko je slicnosti da se to ne moze ni nabrojati)...
I sta sad hoces, celu Bibliju odbaciti na temelju "slicnosti"???
Ja stvarno ne znam sta je sa vama!
Ako nema istorijskih navoda koji kazu da je "nesto izvedeno iz paganizma", onda se ne moze na osnovu slicnosti tvrditi da je to istina.