Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Mire000, ako nije zabranjeno zašto se niko nije molio za umrle? Gde se u Bibliji iko ikad molio za umrle? Ajde mi samo navedi u Novom Zavetu eto nemora Stari.
Zabrana postoji i ona se na nekoliko mesta spominje, recimo u 5.Mojsijevoj 18.11:"ni bajač ni koji se dogovara sa zlim dusima, ni opsenar, ni koji pita mrtve". Dakle, ovde je stavljena jasna ograda kako spiritizmu tako i bilo kakvom kontaktu sa mrtvima. Ovo crveno podvučeno jasno ukazuje da je zabranjen bilo kakav kontakt sa mrtvima pa i molitva i posredovanje i bilo šta što ima veze sa mrtvima. Sad kada bi ovo se samo odnosilo na spiritizam onda bi postojao primer u Bibliji koji ukazuje da se mrtvima možemo obraćati u molitvama recimo ili da se molimo Bogu za njih. Međutim, takvog primera nema te stoga jasno se vidi da nesme postojati nikakva veza između mrtvih i živih. To nije nikavo čudo jer Biblija ukazuje da "mrtvi neznaju ništa" i stoga nema potrebe održavati bilo kakav kontak sa njima. U Bibliji ne postoji nikakav primer ni proslava u čast mrtvih, niti parastosi za dušu. Jednostavno, molitva za mrtve nije Biblijskog porekla.
Ovo je Mire, takođe pogrešan koncept jer nakon smrti ne postoji način da se promeni odluka Božija po pitanju večnosti. U Bibliji je princip jasan. Kako si živeo za života takvu ćeš kaznu ili nagradu primiti. Ako si za života prihvatio Hrista i živeo po načelima Božijeg otkrivenja onda si naslednik Carstva nebeskog ako nisi onda si izgubljen. Naknadna milost nakon smrti možda jeste primamljiva i utešna ali nije Biblijski koncept. Dakle i iz tog razloga ne postoji potreba molitve za mrtve. Zato se i nisu Biblijski ljudi molili za umrle.
Mire, to je potrebno tebi da bi dokazao da je taj datum kod pagana uveden kasnije pa onda samim tim da bi potvrdio da su taj datum pagani eventualno preuzeli od Hrišćana. Zato ti moraš dokazati da taj datum i slavljenje dana Mitre nije bio poznat pre Aurelijana. Ako taj dokaz ne postoji onda je suprotno od onoga o čemu govoriš. Taj praznik je među masama bio prosalavljan mnogo pre Aurelijana i ja sam ti naveo tekstove koji o tome govore. Ti jednstavno samo treba da navedeš tekstove koji govore da je taj praznik prvi put poštovan od vremena Aurelijana.
Ne bih rekao da ovaj tekst pominje 130 godinu kao početak slavljenje Božića na 25 decembar. Ovaj tekst govori da je Irinej zabeležio da se Božić počeo slaviti ranije. Godina 130.n.e je godina rođenje Irineja a ne početak slavljenja Božića. Takođe u tekstu vezanom za Irineja se i ne govori da on tvrdi da je upitanju 25.decembar nego samo proslava rođenja Isusa Hrista. To i nije čudno jer i Kliment navodi nekoliko datuma a ne samo 25 decembar. Dakle Irinej koliko vidim ne govori o 25 decembru. To se jasno vidi iz teksta:" As you can see, however, this event happened long after the dates I noted above, from Sextus Julius Africanus (AD 160 - 240) and Irenaeus (AD 130 - 202), who noted Christmas as being celebrated by early Christians, marking the birth of Christ exactly nine months after his conception. " No, bilo kako bilo, proslava Božića na razne datume, dal 25 decembra il nekog drugog datuma, nema bibljsku potvrdu. Sa druge strane ovaj izvor koji si naveo ne govori niti opovrgava da dan Mitre nije bio poznat pre Aurelijana kod pagana pa samim tim i ne može da dokaže da hrišćani nisu preuzeli od pagana ovaj datum. Čak i ako su hrišćani slavili 25 decembar kao jedan od datuma rođenja Isusa Hrista pre Aurelijana to nije dokaz da oni taj datum nisu preuzeli od pagana jer ne postioji dokaz da pagani nisu znali za taj datum pre Aurelijana. To se mora dokazati najpre.
Pozdrav.
Rekoh lepo da nemas dokaz da se 25. decembar slavio kod pagana pre Aurelija!
Navedi mi dokaz za to, gde to pise?
Ajde da pojednostavimo, evo imas priliku da mi das dokaz i citate molim, a ne "rekla kazala"!
Ako se taj praznik nije slavio kod pagana pre Aurelija, onda nije ni postojala mogucnost da Hriscani od njih preuzmu praznik!
Pa izvoli..
Sve ostalo sto si pitao je teoloske pridode i time necu da se bavim ovde.
Sto se tice teksta znam sta sam procitao, i tamo se tvrdi da je Aurelije uveo taj praznik jer je hteo da potisne Hriscanstvo , pa je izabrao isti dan, ne mozes ti sad vrsiti analize teksta ko da ja ne znam sta sam procitao, to je samo isecak vece celine...