Novi svetski poredak sta mislite o tome i dali ima neke veze sa religijama?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
pa sav novi zavet je zavet milosti. Bog se ne meša u vlasti i njihov politizam. ali ona vlast koja oće poslušati savet novog zaveta ne bi smela držati robove. hrišćani nipošto. citati su dakle suvišni.
A šta je ovo, mrsavkicu? Bog ne samo da se miješa, nego blagosilja svaku vlast, čak i robovlasničku.
[FONT=&quot]Римљ. 13:1,2[/FONT][FONT=&quot] Свака душа да се покорава властима које владају; јер нема власти да није од Бога, а што су власти, од Бога су постављене. Тако који се супроти власти супроти се наредби Божијој; а који се супроте примиће грех на себе.[/FONT]
[FONT=&quot]Титу 3:1[/FONT][FONT=&quot] Опомињи их да буду покорни и послушни господарима и заповедницима, и готови на свако добро дело;[/FONT]

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Имаш већ одговор на то питање.

http://serbianforum.org/drustvo-i-nauka/135733-otkriven-fosil-koji-povezuje-coveka-s-majmunom-4.html

Лако је оптуживати Бога милости да је робовласник, то и сотона тврди. Али се зато вома лако људи предају на службу тиранима, диктаторима, убицама који убијају милионе. Њима служе беспрекорно. Каче слике тих диктатора, безбожника, и обожавају их свом снагом. Доћи ће и Дан када ће глас безбожников утихнути, када ће занемети суочен са својим гресима без покајања. Јер тада неће моћи да лаже човек себе и друге, да оправда свој пут бунта. То је као да изађеш пред световни суд и прочита ти се оптужница, само што ову оптужницу пред Богом пишемо сами, јер својим ћемо се речима оправдати и осудити. Ако сам бирао пут бунтовништва према милости Божијој, онда сам самом себи окачио камен о врат. Сам сам крив, нико ме није присилио. Јер ко је једног терао да одбаци Бога, а другога да Га прихвати? Нико.

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
A šta je ovo, mrsavkicu? Bog ne samo da se miješa, nego blagosilja svaku vlast, čak i robovlasničku.
[FONT=&amp]Римљ. 13:1,2[/FONT][FONT=&amp] Свака душа да се покорава властима које владају; јер нема власти да није од Бога, а што су власти, од Бога су постављене. Тако који се супроти власти супроти се наредби Божијој; а који се супроте примиће грех на себе.[/FONT]
[FONT=&amp]Титу 3:1[/FONT][FONT=&amp] Опомињи их да буду покорни и послушни господарима и заповедницима, и готови на свако добро дело;[/FONT]
svakako da dobro si primetio.Bog zahteva da vlasti se poštuju. čovek je tu da bira. adrijan ti je u neku ruku dao valjan odgovor. ljudi biraju na izborima. mene su pitali zašto nikad ne idem na izbore. nema potrebe rekao sam,koga god vi izaberete ja ću poštovati jer je tako volja Božja. samo čovek koji nije u Hristu je rob. čak i u najdemokratskijoj slobodarskoj tvorevini on je bez Hrista rob jer robuje grehu i kako adrijan kaže čak ljubi diktaturu do smrti i sprerman je ubiti druge zbog toga! kakav narod takav i car kažem im ja konačno. tada oni razumeju. ja dodam još samo,ako iz trnjina tražite cara sebi onda trn vam mora biti car! slobodan čovek postaje samo kad uzveruje Hrista. zato Bog ne želi da narod još i gine dižuć revolucije jer kad ide za čovekom onda mu dođe skoro isto rob je greha. kajinu je Bog rekao da ide miriti se sa bratom ,pitati gde greši,a ovaj je digao ruku na brata. zato ne trebamo ići na vlasti nego čekati da ih Bog privede svome kraju. čovek ni jedan nije večan. a data nam je sila molitve koja ih može menjati. ali narod je više car loš ili dobar nego li sam car. iz trnjina rekoh car mora BITI TRN! hrišćani su uvek manjina ne pitaju se puno. oni samo ostaju dosledni vlastima. i mole za njih,plaćaju poreze i to je to. ako iskaju pak da odbacimo Hrista onda naravno nećemo pristati,ali nećemo dizati ni bunu.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Имаш већ одговор на то питање.

http://serbianforum.org/drustvo-i-nauka/135733-otkriven-fosil-koji-povezuje-coveka-s-majmunom-4.html

Лако је оптуживати Бога милости да је робовласник, то и сотона тврди. Али се зато вома лако људи предају на службу тиранима, диктаторима, убицама који убијају милионе. Њима служе беспрекорно. Каче слике тих диктатора, безбожника, и обожавају их свом снагом. Доћи ће и Дан када ће глас безбожников утихнути, када ће занемети суочен са својим гресима без покајања. Јер тада неће моћи да лаже човек себе и друге, да оправда свој пут бунта. То је као да изађеш пред световни суд и прочита ти се оптужница, само што ову оптужницу пред Богом пишемо сами, јер својим ћемо се речима оправдати и осудити. Ако сам бирао пут бунтовништва према милости Божијој, онда сам самом себи окачио камен о врат. Сам сам крив, нико ме није присилио. Јер ко је једног терао да одбаци Бога, а другога да Га прихвати? Нико.

Ako je neko ovdje optužio Boga, onda je to apostol Pavle. Ja sam samo citirao riječi iz njegove poslanice rimljanima, i izveo jedino mogući logični zaključak iz onoga što je on rekao, a to je da je svaka vlast od Boga, kako ona demokratska, tako i ona robovlasnička.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ako je neko ovdje optužio Boga, onda je to apostol Pavle. Ja sam samo citirao riječi iz njegove poslanice rimljanima, i izveo jedino mogući logični zaključak iz onoga što je on rekao, a to je da je svaka vlast od Boga, kako ona demokratska, tako i ona robovlasnička.

Jure, ti si na temi crkvne povijesti vrlo lijepo napisao da je kršćanstvo unijelo novost među religijama jer je propovjedala (između ostalog) i jednakost među ljudima, tj. da smo si djeca Božja.
To znači da ne možemo suditi nešto, bilo da se radi o robovlasništvu ili drugim nepravdama, s ove naše pozicije. Robovlasništvo je prije 2000 g. bila normalna stvar.
Taj isti Pavao je u poslanici Filemonu u vezi odbjeglog roba Onezima :

"Ako je u čemu skrivio ili ti je što dužan, to meni upiši. Ja, Pavao, potpisujem svojom rukom: ja ću platiti" (Flm 1, 19).
Onezim je bio rob gospodara Filemona koji je pokrao svog gospodara i pobjegao u Rim gdje su se u to vrijeme skupljali svakakvi ljudi iz svih krajeva zemlje. Bilo je to između 61. i 63. godine kada je sv. Pavao bio u pritvoru u Rimu, ali je mogao primati posjetitelje. Onezim je bio jedan od tih posjetitelja kojeg je apostol naroda, sv. Pavao privukao Bogu, upoznao ga sa svetom vjerom i krstio. Pavao ga je htio i zadržati, iako mu je pomogao budući da je i sam bio pritvoren. Onezim je po svim društvenim i pravnim propisima i dalje pripadao svome gospodaru. Tu dolazi do izražaja Pavlova dosjetljivost, očinska briga, profinjenost i ljubav. Njegov suradnik Tihik je odlazio u Aziju, a Pavao s njim, uz poslanicu, otprema i Onezima kojega vraća Filemonu, ali ne više samo kao roba već kao brata u Kristu. Pavao Filemonu poručuje da sve što mu je Onezim dužan zaračuna njemu, podsjećajući ga u ljubavi da mu Filemon duguje čak i život, misleći prije svega na život vječni.

Pavao ni jednom riječi od Filemona ne traži da Onezima ne smatra više robom, već da ga primi kao brata u Gospodinu. To je dokaz kako su se kršćani odnosili prema robovima. Dakle, ne ukidanje, jer to nije bilo moguće, ali jedan sasvim novi odnos.

Poslanica Filemonu je najkraća Pavlova poslanica, koja ima samo 25 redaka često se naziva „biserom rane kršćanske književnosti“ jer izražava kršćanski stav po pitanju ropstva. Prema predaji, vjeruje se da je Filemon primio pismo i poslušao sv. Pavla primivši Onezima kao brata, a ne više kao roba. Onezim je kasnije postao biskup u Efezu, mučenik i svetac.

Poslanicu su citirali britanski i američki borci za ukidanje ropstva.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ja sam samo reagovao na tvrdnju da se Bog ne miješa u vlast. Ako je svaka vlast od Boga kako kaže apostol Pavle, te da je zbog toga vjernici imaju poštovati, onda se Bog itekako miješa u vlast i tvrdanja da se ne miješa, naprosto ne stoji. Sasvim je druga stvar odnos među ljudima koji propovijeda hrišćanstvo.

Natrag