Novi svetski poredak sta mislite o tome i dali ima neke veze sa religijama?

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ja sam samo reagovao na tvrdnju da se Bog ne miješa u vlast. Ako je svaka vlast od Boga kako kaže apostol Pavle, te da je zbog toga vjernici imaju poštovati, onda se Bog itekako miješa u vlast i tvrdanja da se ne miješa, naprosto ne stoji. Sasvim je druga stvar odnos među ljudima koji propovijeda hrišćanstvo.

Ovo treba malo pojasniti odnosno nadopuniti.
Ti si pametan čovjek i mislim da ćeš s složiti sa sv. Tomom Akvinskim koji kaže da ljudsko zakonodavstvo ima karakter zakona samo ukoliko je u skladu sa zdravim razumom i zato je jasno da ono dobiva snagu od vječnoga zakona. U onim državama u kojima su se ubijali kršćani ( ili pripadnici drugih vjera i ideologija) "po zakonu" jasno je da se ne radi o zakonu već tiraniji. Jer, ukoliko se zakonodavstvo udalji od razuma, onda ga se mora proglasiti nepravednim. Vlast se naime vrši zakonito samo ako traži opće dobro određene skupine i ako se za to služi moralno dopuštenim sredstvima. Nasilje nije među moralnim sredstvima, pa makar ga vlastodršci i proglasili zakonom. Ako se dogodi da vlasti izdaju nepravedne zakone ili pak poduzimaju mjere koje se protive moralnome redu, te odredbe kršćane ne vežu u savjesti.

I Katekizam Katoličke Crkve, uči o tome što je država i kako tumačiti da je »svaka vlast od Boga«. Svakoj je ljudskoj zajednici potrebna vlast, i ona svoj temelj nalazi u ljudskoj naravi, dok joj je zadaća - koliko je to moguće - zajamčiti opće dobro društva. »Svaka duša neka se podlaže vlastima nad sobom. Jer nema vlasti doli od Boga: koje postoje, od Boga su postavljene. Stoga tko se suprotstavlja vlasti, Božjoj se odredbi protivi; koji se pak protive, sami će na se navući osudu«, piše u Poslanici Rimljanima (Rim 13, 1-2), na koje se Vi pozivate.
Taj biblijski navod nam zapravo govori da vlast kao takva upućuje na red što ga je Bog postavio, ali »oblik političkog režima i izbor voditelja prepušteni su slobodnoj volji građana« (GS 74).

Vezano uz ovu temu...ako je istina da moćnici ovoga svijeta (bilo da su političari, bogataši ili poznate ličnosti) promiču New Age s ciljem da je nametnu svim vjernicima zbog tobožnjeg jedinstva i mira među narodima, kršćani je nikada u savjesti neće prihvatiti niti se odreći svoje vjere. Ili neki drugi "napredni" programi koje već usvajaju pojedine države (rodna ideologija, istospolni brakovi, eutanazija, abortus...)
Neee. Unatoć pritiscima i državnom zakonu, kršćani na to neće pristati jer se protivi Božjem zakonu.
.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
И Понтије Пилат је Божијом промисли имао власт. И ти ако си шеф некоме (директор), не оправдава тебе ако почнеш да се понашаш арогантно и ниподаштавајуће према подређенима. И цар Вавилона је једно време био "нормалан" властодржац, па се изопачио и пригрлио понос. Свако од нас и у малом показује те слабости, не мора да буде властодржац. Ако има иоле неку власт над неким људима (радницима), појединац може бити праведан и смеран, а може и бити тиранин. Иако је његова власт мања од диктаторске. Не каже народ узалуд: "Дај човеку власт да видиш какав је".

Unatoć pritiscima i državnom zakonu, kršćani na to neće pristati jer se protivi Božjem zakonu.

Управо сам му и ја тако одговорио на другој теми. Ако власт не мари за Божији закон или злоупотребљава моћ коју има, онда долази до тираније. Јер хришћани ће се покоравати праведној (и строгој) власти, а када дође до избора: Бог или властодржац са антихришћанским законима, онда хришћани одбацују да се повинују захтеву властодршца. Отуда и толико побијених који нису хтели да се одрекну Христоса. Имали смо пример и када је било уцена за "промену вере", цео исток је имао тај проблем, а Балкан такође.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Naravno da bih se složio sa citiranom misli Tome Akvinskog, no njega nema u Bibliji! :dtyste:

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Имали смо пример и када је било уцена за "промену вере", цео исток је имао тај проблем, а Балкан такође.

Ima i danas primjera da kršćani umiru zbog svoje vjere u islamskim zemljama.
Meni su smiješni adventisti kad govore o "proročanstvu" kako će oni biti prognjeni zbog subote, ali ponekad razmišljam, kako stvari stoje, da će svi krščani morati proći ispit vjere, baš zbog sve više moćnika koji imaju vlast, a bezbošci su.
Drugim riječima, vlast i moć nije evanđeoska krepost, jer Isus je došao služiti i ostavio nam primjer.

Kad spominješ direktore, čula sam za jednog vrlo pobožnog Meksikanca koji je direktor tvornice u kojoj ima 200-ak radnika. On svojim radnicima plati boravak na duhovnim vježbama na kojima i sam prisustvuje. To je jedini svjetao i kršćanski primjer za kojeg sam čula da jedan direktor ne vlada, nego je u službi.

Naravno da bih se složio sa citiranom misli Tome Akvinskog, no njega nema u Bibliji! :dtyste:

Pa, nema, ali on je crkveni naučitelj. A što smo rekli? Da je crkveno naučiteljsto važno u tumačenju Biblije kod katolika i pravoslavaca.

Sorry, dva posta zaredom.

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Plivaš dobro, ali riječ je bila o Novom zavjetu i onome što tamo stoji.

Haha, pa održavam se dobro na površini vode, a nekad i zaronim...:dtyste:
Crkveno naučiteljstvo se odnosi na tumačenje Starog i Novog zavjeta i baš se o poslanicama sv. Pavla se mnogo pisalo i još uvijek se piše odnosno tumači, jer i on je bio dijete svoga vremena.
Zato imamo crkveno učiteljstvo, crkvene oce rane Crkve, ali i crkvene naučitelje koji su po svojim spisima pomogli pojasniti i osvjetliti Bibliju ili pojedine dijelove Biblije i približiti ih nama.

Za razliku od protestanata koji smatraju da su svi oni pozvani naučavati i tumačiti javno Biju Riječ, pa imaju to što imaju...
mi vjerujemo da Bog po crkvenom učiteljstvu (svetim i učenim ljudima) stoljećima štitio Crkvu od zabluda.

Spominjite se svojih glavara koji su vam navješćivali riječ Božju: promatrajući kraj njihova života, nasljedujte njihovu vjeru. Isus Krist jučer i danas isti je - i uvijeke. Ne dajte se zanijeti različitim tuđim naucima! (Heb 13,7-9a)

A što ti misliš hoće li novi svjetski poredak o kojem se priča ugroziti i nastojati uništiti vjeru i vjernike?

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Ja sam samo reagovao na tvrdnju da se Bog ne miješa u vlast. Ako je svaka vlast od Boga kako kaže apostol Pavle, te da je zbog toga vjernici imaju poštovati, onda se Bog itekako miješa u vlast i tvrdanja da se ne miješa, naprosto ne stoji. Sasvim je druga stvar odnos među ljudima koji propovijeda hrišćanstvo.
ako se dva čoveka biju do smrti dali je treći čovek umešan u tu tuču savetom da semire i načinom kako to treba činiti?

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246

Trebali su da odgovore na ovo pitanje kako treba ali izgleda da nemaju predstavu na koji je to način vlast postavljena od Boga kad u jednom drugom stihu u jevanđelju piše da se sva carstva ovoga sveta predana satani ? Zar to vama ne zvuči kontradiktorno ? E pa nije kontradiktorno jer satana nije apsolutni vladar ovoga sveta a da jeste mi više ne bi imali nikakve nade ni izbor. Njegov princip života se ne zasniva na ljubavi već na brutalnosti i tlačenju drugih. Kad bi taj princip živaota potpuno zavladao to bi ujedno bila i njegova pobeda. Ovde se ne misli na vlasti u obliku vlade i predsednika već na vlasti u obliku redara. Ipak tu zver koja vlada treba držati na uzdama inače bi sve bilo uništeno. Ako neko želi da se bavi kriminalom vrlo brzo će biti sankcionisan i naći će se iza rešetaka . To nije vlast od satane jer se sankcioniše onaj koji živi po njegovim principima već od Boga i na takav način treba razumeti i ne biti u dilemi.

Poslednja izmena:
Natrag