Nemoj imati drugih bogova uza me!

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
To tradicionalne ne znači i najstarije..da se razumemo...verć opšteprihvaćeno. Treba imati to na umu.

U Crkvi je općeprihvaćeno apostolsko naučavanje i vjerovanje. Koje je onda tvoje vjerovanje? Od pismoznanaca i farizeja?

Reč nije rođena. To je druga pogrešmna predstava. Reč je samo "instrument" u Božanskom stvaralaštvu..Reč stvara..jer u Božasnkoj direktnoj pristnosti ne može biti stvoreno ništa.

Molim te da, zbog lakše komunikacije i diskusije, svaki put citiraš to mjesto iz kurana na koje se pozivaš. Inače, u Novom zavjetu stoji da "Riječ bijaše Bog" (Iv 1,1) - vidiš kako ja citiram Bibliju, ovako ti citiraj kuran da točno znam na što se pozivaš.

U Bibliji ne stoji da je Reč stvorena niti da je rođena niti bilo šta drugo. Ono što je rečeno jeste da je Reč uzrok počtka. Ništa dalje..sve ostalo ej nadodavanje.

Molim opet točan citat iz kurana gdje si ovo naučio. U Bibliji stoji ovako: Iv 1,1: U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
U Crkvi je općeprihvaćeno apostolsko naučavanje i vjerovanje.

To Fact Check-jemo Pismom :). Tako se to proverava.

u Novom zavjetu stoji da "Riječ bijaše Bog" (Iv 1,1)

Bog-nosila Boga u sebi..Božanski autoritet. Ali Sam Bog ne. Jer da je Bog(Svemogući) ne bi bila potrebna onda Reč..pisalo bi "u početku beše Bog". Reč je insturment ili posrednik u stvaranju. Jer Jahveovo direktno prisustvo ne bi dalo opstanak bilo čega stvorenog. Reč je poseban entitet.

Jahve kaže "ne može mene videti i ostati u životu"..ne može u Jahveovom prisustvu opstati ništa.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
A ono što Bog kaže odmah se učini: "i bi tako" . Bog stvara sve što postoji izgovarajući svoju Riječ, kroz svoju Riječ. Iz tog razloga, kažemo da je „sve stvoreno po njemu (kroz Riječ), a bez njega ništa nije stvoreno“.

Jovan slikovito objašnjava uzrok stvaranja. On kaže "Reč". Naravno, on govori o uzroku ili posredniku svega stvorenog oslovljaavajući to sa Reč. Naravno, on koristi simbolizam zasnovan na tekstovima Torah..gde se pominje Reč koju Bog pošalje i ona obavi posao. Jovan zato koristi taj izraz. Ali nemoj misliti da je taj simbolizam u izrazu "Reč" doslovno znači Reč već se radi o načinu na koji je Bog stvorio..tj. posrednik. Moralo je preko posrednika jer u prisustvu Božijem, u direktnom prisustvu ne može ništa opstati. Zato je potreban posrednik simbolično nazvan izrazom Reč.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
To Fact Check-jemo Pismom :). Tako se to proverava.

Kako ćeš Pismom koje je nastalo koncem 4. stoljeća provjeravati Crkvu koja je nastala na Pedesetnicu 1. stoljeća. Zaista si fejk-čeker. Ovo tvoje bezmišlje je kao "drveno željezo".

I molim te ponovo, slijedeći put navedi točno mjesto u kuranu na što se pozivaš.

Bog-nosila Boga u sebi..Božanski autoritet. Ali Sam Bog ne. Jer da je Bog(Svemogući) ne bi bila potrebna onda Reč..pisalo bi "u početku beše Bog". Reč je insturment ili posrednik u stvaranju. Jer Jahveovo direktno prisustvo ne bi dalo opstanak bilo čega stvorenog. Reč je poseban entitet.

U Bibliji najjasnije piše: Riječ bijaše Bog. Ne mora se u ovo vjerovati, ali da netko ovo ne razumije, mora biti u pitanju teška intelektualna invalidnost.

Jahve kaže "ne može mene videti i ostati u životu"..ne može u Jahveovom prisustvu opstati ništa.

Jahve kaže da se pokajao za ono što je učinio. Ne može onda Jahve biti Bog.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Kako ćeš Pismom koje je nastalo koncem 4. stoljeća provjeravati Crkvu koja je nastala na Pedesetnicu 1. stoljeća. Zaista si fejk-čeker. Ovo tvoje bezmišlje je kao "drveno željezo".

Jer ta crkva nije postojala kada je postojalo to Pismo :). Postojala je Jerusalimska Nazarenska zajednica..ali da se ne vraćamo na tu temu. Iz njega treba da proistekne svaka tradicija. Ako je ona suprotna njemu i nije iz njega ono je samo tradicija ali ne i izvor.

U Bibliji najjasnije piše: Riječ bijaše Bog.

Imamo i Bog posebno. Znači...Reč je "Bog" posrednik" a ne Bog. Jer piše i ovo: "I Reč beše sa Bogom". Ima Bog a ima i "Bog Reč". Da je to jedno isto ne bi uopšte postojao poseban entitet Reč a poseban Bog.

U Božijem prisustvu ništa ne može opstati.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Imamo i Bog posebno. Znači...Reč je "Bog" posrednik" a ne Bog. Jer piše i ovo: "I Reč beše sa Bogom". Ima Bog a ima i "Bog Reč". Da je to jedno isto ne bi uopšte postojao poseban entitet Reč a poseban Bog.

Da je to jedno isto ne bi uopće postojao poseban entitet Jahve a poseban Bog. Očito, Jahve nije Bog, pogotovo kada uzmemo u obzir da se Jahve kaje za svoje postupke.

U Božijem prisustvu ništa ne može opstati.

Tko je vidio mene, vidio je i Oca, kaže Isus. I svi opstali. A opstade i Jakov, a vidio Boga licem u lice.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ali nemoj misliti da je taj simbolizam u izrazu "Reč" doslovno znači Reč već se radi o načinu na koji je Bog stvorio..tj. posrednik. Moralo je preko posrednika jer u prisustvu Božijem, u direktnom prisustvu ne može ništa opstati. Zato je potreban posrednik simbolično nazvan izrazom Reč.

:oops:

Jovane, ovako ne piše osoba koji ozbiljno proučava Bibliju i traži istinu. Ne želim biti neugodna, ali doista pišeš iz svoje glave, a tako pišu heretici i sektaši.
Ima dovoljno tekstova iz Evanđelja koji jasno govore o božanskoj naravi Krista. Ako hoćeš, shvatit ćeš, a ako nećeš, svaki citat ćeš neutralizirati i dati mu svoje značenje.

"Njihovi su i oci, od njih je, po tijelu, i Krist, koji je iznad svega, Bog blagoslovljen u vjekove. Amen." (Rim 9:5.)

''Sin je Božji došao i dao nam razum da poznamo Istinitoga. I mi smo u Istinitom, u Sinu njegovu, Isusu Kristu. On je Bog istiniti i Život vječni.'' (1.Iv 5:20)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovane, ovako ne piše osoba koji ozbiljno proučava Bibliju i traži istinu. Ne želim biti neugodna, ali doista pišeš iz svoje glave, a tako pišu heretici i sektaši.
Ima dovoljno tekstova iz Evanđelja koji jasno govore o božanskoj naravi Krista. Ako hoćeš, shvatit ćeš, a ako nećeš, svaki citat ćeš neutralizirati i dati mu svoje značenje.

Ja pišem u skladu sa Biblijskim otkrivenjem o Jahve. U Pismu sttoji da Jahve ne može boraviti u blizini stvorenog. Reč dakle ne može biti Jahve. Evo najjasnije.

Reč ne može bii Jahve jer kako kaže Pismo u Jahvinom prisustvu ništa ne može opstati.

Šta je onda Reč? Ne koristi zato kažem unapred određene teološke postavke već usmeri misli kao Božijim otkrivenjima.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
:oops:

Ovo Jovanovo pisanje moguće je razumijeti samo na dva načina. Prvo, bolesni je mrzitelj Krista i Kristove Crkve, ili drugo, intelektualni kapaciteti mu ne dopuštaju razumijeti ni najjednostavniju rečenicu. Ako je riječ o prvom, sve je, nažalost, jasno. Ako je drugo, onda čovjek ima "mesijanski kompleks", sam Jovan bi rekao "kompleks Mešijaha". Ja to iščitavam iz Jovanova "trabunjanja" kako muhamedancima treba "ponuditi Isusa koji nije Bog", jer, kaže Jovan, njima su onda i Biblija i Isus neprihvatljivi.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Da je to jedno isto ne bi uopće postojao poseban entitet Jahve a poseban Bog.

Nigde ne stoji formulacija Bog i Jahve u onom smislu kao u Jovanu 1,1-3. U Jovanu 1, 1-3 se kaže da je Reč jedno a Bog drugo: "Reč beše s Bogom".

Znamo da je to jedino ispravno jer u prisustvu Jahve ništa ne može opstati.

Zato ja kažem da ne poznaješ Jahvu a ti se čudiš, kako. Ovo što veruješ jeste odlika drugih bogova(inkarnacija, utelovljenje, prenos božanske prirode u materiju itd..panteizam..samo ne Biblija) a zapovest kaže nemoj imati drugih bogova.

Poslednja izmena:
Natrag