Nemoj imati drugih bogova uza me!

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovane, zašto ne vjeruješ riječima Božjim? Može se pretpostaviti da ipak više vjeruješ sebi.
Što misliš koja je riječ suprotna blaženstvu? Da li je to prokletstvo? Nespokoj, stalna muka i nemir?

Biće da ti nisi najbolje razumela šta je Reč(pod uticajem tradicionalne predstave koju imaš u vezi ovih pojmova). Da li si se zapitala zašto ne kaže da je Bog iz Jovan 1,1 direktno "stvorio"? Već kaže "u početku beše Reč"(tj. početak ima svoje postojanje u Reči). Zašto je Reč morala biti posrednik tj. kroz Reč da je sve stvoreno? Šta misliš?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Biće da ti nisi najbolje razumela šta je Reč(pod uticajem tradicionalne predstave koju imaš u vezi ovih pojmova). Da li si se zapitala zašto ne kaže da je Bog iz Jovan 1,1 direktno "stvorio"? Već kaže "u početku beše Reč"(tj. početak ima svoje postojanje u Reči). Zašto je Reč morala biti posrednik tj. kroz Reč da je sve stvoreno? Šta misliš?

Ne preskači i ne oduzimaj Božjoj riječi ono što je u njoj napisano. Sveti apostol Ivan piše: "I Riječ bijaše Bog". I onda dalje čitamo kako baš ta Riječ postade tijelo.

Riječ = Bog
(Iv 1,1)

Riječ = Isus (Iv 1,14)
----------
Isus = Bog

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ne preskači i ne oduzimaj Božjoj riječi ono što je u njoj napisano. Sveti apostol Ivan piše: "I Riječ bijaše Bog". I onda dalje čitamo kako baš ta Riječ postade tijelo.

Riječ = Bog
(Iv 1,1)

Riječ = Isus (Iv 1,14)
----------
Isus = Bog

Ne preskače, nego on i ne smatra te riječi Svetoga ivana Evanđeliste Božijim rečima.

Shvatamo li mi da oni, otpad otpada, Novi Zavjet i ne priznaju (iako "tvrde" da ga priznaju, ali svi znamo da "tvrditi" i zaista se držati nečega NIKADA NIJE ISTO, posebno u slučaju ovog nakota)

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400

Riječ = Bog
(Iv 1,1)

Riječ = Isus (Iv 1,14)
----------
Isus = Bog

Ostavićemo Isabel ovo. Pusti nju.

Ovo je matematika 5. razreda osnovne škole. Što je tebe zaustavilo u razvoju, ili je to sve posljedica "infekcije pijanom proročicom".

P.S. Kako nitko ne pronađe cjepivo protiv "Ellen-alcohol virusa". Pogledajte ovdje na forumu koje sve muke prolaze ovi koji su inficirani ovim virusom.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ovo je matematika 5. razreda osnovne škole. Što je tebe zaustavilo u razvoju, ili je to sve posljedica "infekcije pijanom proročicom".

P.S. Kako nitko ne pronađe cjepivo protiv "Ellen-alcohol virusa". Pogledajte ovdje na forumu koje sve muke prolaze ovi koji su inficirani ovim virusom.
Pusti Isabel, da vidimo kako razume ovo.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Biće da ti nisi najbolje razumela šta je Reč(pod uticajem tradicionalne predstave koju imaš u vezi ovih pojmova).

:) Zar bih o ovome trebala imati predodžbu/predstavu pod utjecajem svojevoljnog/protestanskog tumačenja i kojekakvih drugih modernih ideologija.
Ako pod tradicionalizmom smatraš nauk Crkve od apostolskih vremena, o da, onda sam tradicionalka.

Da li si se zapitala zašto ne kaže da je Bog iz Jovan 1,1 direktno "stvorio"?

Naravno. Zato što Bog nije stvorio Riječ, nego je Riječ rođena od Oca.
To je abeceda kršćanskog života ili Nicejsko -carigradsko vjerovanje.

Vjerujem... u jednoga Gospodina Isusa Krista, jedinorođenoga Sina Božjega.
Rođenog od Oca prije svih vjekova. Boga od Boga, svjetlo od svjetla, pravoga Boga od pravoga Boga.
Rođena, ne stvorena, istobitna s Ocem, po kome je sve stvoreno

Već kaže "u početku beše Reč"(tj. početak ima svoje postojanje u Reči). Zašto je Reč morala biti posrednik tj. kroz Reč da je sve stvoreno? Šta misliš?

Moram primjetiti da si počeo govoriti "po tijelu." :)

„Duh sve proniče i dubine Božje...
Što je u Bogu, nitko ne zna, osim Duha Božjega“ (1 Kor 2, 10b. 11b).
Zašto se Sin Božji utjelovio da bi bio posrednik između Boga i ljudi? To me pitaš?
Možda jer mu se htjelo, možda je bio božanski kapric ili nešto treće?
Mi vjerujemo da je iz ljubavi, samo iz ljubavi prema palom čovječanstvu, koje jedan mistik naziva Zaručnicom, Bog se utjelovio i sišao s nebesam kao ženik iz ložnice svoje da spasi svoju Zaručnicu iz plamenog jezera.
( To je misao Ivana od Križa, ostavit ću cijelu poemu na temi o Katolicizmu, pa ako želiš - pročitaj. Čisto da vidimo kako su se duhovni oci, sveci i mističari nosili s tim temama tijekom stoljeća. Nisu oni bili pametniji od nas, ali su imali više Duha.)

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ostavićemo Isabel ovo. Pusti nju.

Meni/nama katolicima/ je puno lakše kad imamo bogatu riznicu u koju uvijek možemo posegnuti.
Ne znam kako drugi, ali za sebe mogu reći da su mi istine vjere koje sam čula od roditelja, u crkvi ili na vjeronauku, bile samo skup ideja, sve dok se sama nisam u njih uvjerila. Ili bolje, dok me Duh nije utvrdio u istini.
Nedavno sam čitala jednog teologa koji je govorio o stvaranju:

"Prisjećajući se prvog poglavlja knjige Postanka, priče o stvaranju svijeta za sedam dana, ono što je tamo rečeno na jednostavan, ali vrlo dubok način postaje eksplicitno. U ovoj priči svaki dan započinje ovako: "Bog reče ... (neka bude svjetlost, neka bude nebeski svod, zemlja niče zelenom travom, itd.)",
A ono što Bog kaže odmah se učini: "i bi tako" . Bog stvara sve što postoji izgovarajući svoju Riječ, kroz svoju Riječ. Iz tog razloga, kažemo da je „sve stvoreno po njemu (kroz Riječ), a bez njega ništa nije stvoreno“.

Dakle, Jovane, ako ti ne vjeruješ u Presveto Trojstvo pa shodno tome ni u Sina Božjega koji se utjelovio, tebi apsolutno neće biti jasno -ništa. Ostat ćeš u mreži vlastitih ideja i misli iz kojih se nećeš moći otpetljati.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Zar bih o ovome trebala imati predodžbu/predstavu pod utjecajem svojevoljnog/protestanskog tumačenja i kojekakvih drugih modernih ideologija.
Ako pod tradicionalizmom smatraš nauk Crkve od apostolskih vremena, o da, onda sam tradicionalka

To "tradicionalno" ne znači i najstarije..da se razumemo...već opšteprihvaćeno. Treba imati to na umu.

Naravno. Zato što Bog nije stvorio Riječ, nego je Riječ rođena od Oca.

Reč nije rođena. To je druga pogrešna predstava. Reč je samo "instrument" u Božanskom stvaralaštvu..Reč stvara..jer u Božasnkoj direktnoj pristnosti ne može biti stvoreno ništa.

Takođe ja nisam ni rekao da je Reč stvorena, već rekoh obličje u kome je Bog stvarao svet.

Međutim, druge ideje o Reči nisu preuzeti iz Biblije. U Bibliji ne stoji da je Reč stvorena niti da je rođena niti bilo šta drugo. Ono što je rečeno jeste da je Reč uzrok početka. Ništa dalje..sve ostalo je nadodavanje.

Poslednja izmena:
Natrag