Biće da ti nisi najbolje razumela šta je Reč(pod uticajem tradicionalne predstave koju imaš u vezi ovih pojmova).
Zar bih o ovome trebala imati predodžbu/predstavu pod utjecajem svojevoljnog/protestanskog tumačenja i kojekakvih drugih modernih ideologija.
Ako pod tradicionalizmom smatraš nauk Crkve od apostolskih vremena, o da, onda sam tradicionalka.
Da li si se zapitala zašto ne kaže da je Bog iz Jovan 1,1 direktno "stvorio"?
Naravno. Zato što
Bog nije stvorio Riječ, nego je Riječ rođena od Oca.
To je abeceda kršćanskog života ili Nicejsko -carigradsko vjerovanje.
Vjerujem... u jednoga
Gospodina Isusa Krista, jedinorođenoga Sina Božjega.
Rođenog od Oca prije svih vjekova. Boga od Boga, svjetlo od svjetla, pravoga Boga od pravoga Boga.
Rođena, ne stvorena, istobitna s Ocem, po kome je sve stvoreno
Već kaže "u početku beše Reč"(tj. početak ima svoje postojanje u Reči). Zašto je Reč morala biti posrednik tj. kroz Reč da je sve stvoreno? Šta misliš?
Moram primjetiti da si počeo govoriti "po tijelu."
„Duh sve proniče i dubine Božje...
Što je u Bogu, nitko ne zna, osim Duha Božjega“ (1 Kor 2, 10b. 11b).
Zašto se Sin Božji utjelovio da bi bio posrednik između Boga i ljudi? To me pitaš?
Možda jer mu se htjelo, možda je bio božanski kapric ili nešto treće?
Mi vjerujemo da je iz ljubavi, samo iz ljubavi prema palom čovječanstvu, koje jedan mistik naziva Zaručnicom, Bog se utjelovio i sišao s nebesam kao ženik iz ložnice svoje da spasi svoju Zaručnicu iz plamenog jezera.
( To je misao Ivana od Križa, ostavit ću cijelu poemu na temi o Katolicizmu, pa ako želiš - pročitaj. Čisto da vidimo kako su se duhovni oci, sveci i mističari nosili s tim temama tijekom stoljeća. Nisu oni bili pametniji od nas, ali su imali više Duha.)