Mudrost ćutanja

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Ovako glasi uvodni deo teme ;
Intrigantna je teza po kojoj se mudrost dovodi u blisku vezu sa ćutanjem?! I ne samo mudrost. Ćutanje po onoj narodnoj je i zlato! Horacije kaže: "Niko nije sasvim obrazovan, prije nego što nauči da ćuti."
Šta mislite, dovodili li se ćutanje u vezu sa mudrošću zbog toga što ne znamo šta onaj koji ćuti misli i koliko zna, ili je to naprosto probitačnije, nego pričati a ništa ne kazati?

Ako se tema naziva Mudrst ćutanja , i pri tom se u uvodnom delu postavlja pitanje zbog čega se ćutanje dovodi u vezu sa mudrošću (boldovano) onda je to tema o odnosu mudrosti i ćutanju i ima opšti karakter (filozofski). Znači, tema nije samo da nije ograničena na psihološki aspekt već se on skoro i ne dotiče..A i sam naziv mnogo govori, da je temi dat naziv "Problem ćutanja" ili "Da li je pametno ćutati o svojim problemima" ili "Može li nam pomoći ćutanje" ili "Možemo li se suzdržati u pričanju" onda bi ona bila psihološka.
A evo još jednog pokazatelja ;
Ovo je moj zadnji post u pdf religija!
Prvi put da sam se složio sa Kotom , ova tema više pripada podforumu religija nego psihologija.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ovako glasi uvodni deo teme ;

Ako se tema naziva Mudrst ćutanja , i pri tom se u uvodnom delu postavlja pitanje zbog čega se ćutanje dovodi u vezu sa mudrošću (boldovano) onda je to tema o odnosu mudrosti i ćutanju i ima opšti karakter (filozofski). Znači, tema nije samo da nije ograničena na psihološki aspekt već se on skoro i ne dotiče..A i sam naziv mnogo govori, da je temi dat naziv "Problem ćutanja" ili "Da li je pametno ćutati o svojim problemima" ili "Može li nam pomoći ćutanje" ili "Možemo li se suzdržati u pričanju" onda bi ona bila psihološka.
A evo još jednog pokazatelja ;

Prvi put da sam se složio sa Kotom , ova tema više pripada podforumu religija nego psihologija.
Uopšte nije problematično ništa u tome što je tema ovakvog karaktera postavljena na psihologiji. Rolmilane, ti malo "skliznuo" kao i kota, koji nije ni vidio da je tema na pshologiji, zato je i napisao da je to njegov zadnji post na Religiji!? Rekao sam da se o svakoj, ali baš o svakoj temi postavljenoj na opštem dijelu foruma, može govoriti i sa filozofskog aspekta. Tako i na ovoj temi.

Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
Ovakvi postovi me neodoljivo podsećaju na jednu anegdotu kada je jedan slep čovek šetao putem pored jedne kuće. Domaćin, videvši slepog starca koji ide pokraj njegovog imanja, sažali se i pozva ga na odmor. Pošto nikada pre nije pio mleko, upitao je domaćina da li može dobiti malo da se okrepi. Domaćin posla ženu po mleko. Kada je došla, žena mu je dala mleko našta je starac upitao ‚‚a kakvo je to melko?", žena kaže ‚‚pa od krave". Slepac sada još u većem čudu pa upita ‚‚a šta je to krava?" ‚‚Domaća životinja koja preživa seno" reče žena. ‚‚Aha", uzdahnu slepac, ‚‚a šta je to seno?"...ostatak već znate.

Zbog čega je sada važno da se razglaba o tome da li je to sa aspekta filozofije ili psihologije. Uzmi i odgovori na to pitanje. Pitanje je prosto, smisleno i jednostavno. To što se ono nalazi ovde kakve sada veze ima. Da se neće možda odgovor razlikovati ako bi se pitanje nalazilo na pdf filozofija. Ili religija.

(sada me zanima kako će izledati recimo 65. post, sigurno će da bude nalik sublimacije dihotomskih razlika u konceptualnom razvoju zaključaka na temu prirodnosti i pripadnosti treće konkluzije i jednog tipa odgovora za određeno mesto po zvučnosti, zančaju i mestu nastanka :))

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
20.12.2009
Poruka
59
Jurivaka:"osobina glupih je da glupost vide svuda osim kod sebe!".
Pitam se kako bi definisao osobinu pametnih, da glupost vide samo kod sebe? Zar nismo svi mi manje više glupi? Razlika je samo što su "jedni svesni svoje gluposti a drugi nisu". Nećemo kvariti ovaj forum "glupostima".
"Mi pozivamo svedoke kad želimo da lepo govorimo o sebi, a kad smo ih zaveli da lepo misle o nama, mi i sami o sebi lepo mislimo".

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Zbog čega je sada važno da se razglaba o tome da li je to sa aspekta filozofije ili psihologije. Uzmi i odgovori na to pitanje. Pitanje je prosto, smisleno i jednostavno. To što se ono nalazi ovde kakve sada veze ima. Da se neće možda odgovor razlikovati ako bi se pitanje nalazilo na pdf filozofija. Ili religija.
Prvo , na istu temu, u zavisnosti od toga na kome podforumu je postavljena mogu biti različiti odgovori . Takođe sam tretman teme je drugačiji , npr. na psihološkom pdf-u osim spekulativnog dela bilo bi poželjno pozvati se na neko istraživanje ili bar citat a ako ništa bar primer a na filozofskom pdf-u nam nije potreban ni primer ni pozivanje na citat a pozivanje na istraživanja je skoro nepoželjno. Možemo samo filozofirati.
Drugo , nema smisla postavljati neadekvatne teme za dat podforum jer zašto uopše postoje podforumi ako je svejedno na kojem će se neka tema postaviti ?
No da ne bude nesporazuma, nemam ništa protiv da ova tema nastavi ovako - rodilo se dete valja ga ljuljati.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Jurivaka:"osobina glupih je da glupost vide svuda osim kod sebe!".
Pitam se kako bi definisao osobinu pametnih, da glupost vide samo kod sebe? Zar nismo svi mi manje više glupi? Razlika je samo što su "jedni svesni svoje gluposti a drugi nisu". Nećemo kvariti ovaj forum "glupostima".
"Mi pozivamo svedoke kad želimo da lepo govorimo o sebi, a kad smo ih zaveli da lepo misle o nama, mi i sami o sebi lepo mislimo".
Osobina pametnih je da riječ glupost nikada ne pominju. I, za razliku od tebe, ne smatram da smo svi manje-više glupi. Šta više, smatram da niko nije glup. Naravno, svako pravilo ima izuzetke, koji ga potvrđuju.
Mislim da je bilo dosta spama. Sad kada smo rasčistili ko stoji na kojim pozicijama u vezi gluposti, vratimo se temi.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
26.04.2011
Poruka
277
poslednja vest:mudrost se prosirila na sve kontinente,i iskorenila glupost u potpunosti......sad cutimo na svim jezicima.....

Natrag