Mudrost ćutanja

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Jorki, moja baka je govorila: "mlado se drvo savija, staro ne." Ne u kontekstu u kome ti pominješ trsku već u pogledu vaspitanja dece, ali vaspitava čovek i sam sebe sve do kraja života, pa bi moglo da se primeni i na tvoj slučaj :).

Za razliku od tebe, ja još uvek nisam naučila da ćutim (slušam) iako i nisam baš tako mlada. Delom i zato što nemam uvek strpljenja da slušam preopširne isprazne govore i priče. Unapred znam šta je će reći na kraju. Za sada znam samo da ućutim kada " ne vredi prosipati bisere pred svinje".

Kako ti kažeš, posmatrajući sebe, ustanovila sam da mnogo bolje slušam i što je možda meni lično važnije, čujem nečiju neverbalnu priču. Usta govore jedno a telo nešto sasvim drugo. Nekada to ljudi rade namerno, da bi zakamuflirali misao, a nekada slučajno, kada lažu.

Dobro je da sam otvorio ovu temu, da se Jokshir malo "razmahne"!:) Dosta dobrog si rekao o ćutanju i slušanju. A i Kalimerčica se najzad pojavila! Poenta u ovoj priči i povezivanaje ćutanja sa mudrošću, možda i jeste u tome što ćutanjem dajemo šansu slušanju, a slušanjem učimo i stičemo nova saznanja, što u krajnjem znači postajemo mudriji. No, mora se reći da postoje dvije vrste ćutanja - jedna je kada ćutimo radi toga da bi saslušali sagovornika, a druga je kada je naše ćutanje okupirano sopstvenim mislima, čak i dok naizgled slušamo sagovornika, gledamo film, ili čitamo. Takavo ćutanje niti je dobro niti korisno. Iz prethodnog se može zaključiti da treba znati i ćutati!

Juri, kolega, vratite forumu stari sjaja, pa će se vratiti ne samo Jorki i Kalimerčica već SVI. Ja razumem da je vama administratorima bilo teško da kontrolišete forum sa onolikim aktivnim članovima, ali da li je dobro sada ovako?

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Juri, kolega, vratite forumu stari sjaja, pa će se vratiti ne samo Jorki i Kalimerčica već SVI. Ja razumem da je vama administratorima bilo teško da kontrolišete forum sa onolikim aktivnim članovima, ali da li je dobro sada ovako?
Kalimerčice, ovo nije tema o Forumu nego o ćutanju. Ali, pošto insistiraš na tome, da onda kažem nešto. Malo prestrogo sudiš o sadašnjem izgledu Foruma i aktivnosti članova. Vjeruj mi na riječ, svi statistički podaci govore da se Forum razvija izuzetno dobro. S druge strane, ovo je Forum gdje ne preovlađuju tkz. opšte teme, nego stručne i download teme. I pored toga opšte teme ne zamiru, kako ti kažeš, a što se ponekad smanji aktivnost na njima, to je sasvim normalna pojava na svim forumima i za to nema nikakve "zasluge" administracija Foruma. A, interesantne teme i zanimljive priče, najviše zavise od vas članova, a manje od nas urednika. Istina je da na sajtu ima mnogo reklama i banera, ali, izgleda, da se bez toga ne može.

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Kalimerčice, ovo nije tema o Forumu nego o ćutanju. Ali, pošto insistiraš na tome, da onda kažem nešto. Malo prestrogo sudiš o sadašnjem izgledu Foruma i aktivnosti članova. Vjeruj mi na riječ, svi statistički podaci govore da se Forum razvija izuzetno dobro. S druge strane, ovo je Forum gdje ne preovlađuju tkz. opšte teme, nego stručne i download teme. I pored toga opšte teme ne zamiru, kako ti kažeš, a što se ponekad smanji aktivnost na njima, to je sasvim normalna pojava na svim forumima i za to nema nikakve "zasluge" administracija Foruma. A, interesantne teme i zanimljive priče, najviše zavise od vas članova, a manje od nas urednika. Istina je da na sajtu ima mnogo reklama i banera, ali, izgleda, da se bez toga ne može.

Pa o tome pričam, članovi su digli ruke od interesantnih tema i zanimljivih priča, koliko vidim. Tek tu i tamo po nešto. Koliko se sećam nije bilo baš tako, samo download i stručne :)

Nego nema veze, nije ovo tema, već ćutanje i mudrost. Hajde da mudrujemo :)

Član
Učlanjen(a)
03.12.2009
Poruka
5.036
Nisam od onih koji po svaku cenu kažu svoje mišljenje. Čak vrlo često ćutim i slušam.
Ne mislim da sam zbog toga mudrija već sam prosto takva.
Kad je forum u pitanju, više čitam nego što pišem. Što ne znači da nemam svoje mišljenje.

Slažem se sa vama da je mudro znati kada ćutati i da mudri ljudi malo govore ali puno kažu.yes3

Učlanjen(a)
13.12.2010
Poruka
126
Posto je Jokshir pisao o meni duzan sam mu odgovor.Dragi moj Jokshire sada cu ti objasniti zasto su moji postovi bili takvi kakvi jesu a mozda i ostalima bude jasno.Vremena je ostalo jako malo tako da nemamo mjesta za polemisanje sada je vrijeme takvo ili si uz Boga ili si na strani djavola nema nista izmedju.Istinitost mojih rijeci ce se pokazati ali tada ce biti kasno za one koji te rijeci nisu prihvatili.Meni je jako zao zbog toga sto ljudi nisu shvatili istinitost mojih rijeci jos dok ima vremena za pokajanje.Pogledaj ovo Jokshire a i vi ostali mozda u vama i proradi savjest i pokajanje.Opet vas molim i upozoravam vremena je ostalo malo pustite se praznih prica i demagogije pokajte se i stanite u red ljudi koji su uz Gospoda nemojte dozvoliti da vam Gospod kaze na dan strasnoga suda idite od mene ja vas ne poznajem.

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
serbianhunter-u, tvoj post je primer zašto postoji izreka da je mudrost u ćutanju (Andrić veli : u ćutanju je spas). Kad neko ćuti, ne može se viudeti kakav je.

Učlanjen(a)
13.12.2010
Poruka
126

Upravo tako kao sto si i postavio on zove na stranu djavola ili si mu neprijatelj!

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

serbianhunter-u, tvoj post je primer zašto postoji izreka da je mudrost u ćutanju (Andrić veli : u ćutanju je spas). Kad neko ćuti, ne može se viudeti kakav je.

Ja znam sto ovo tebi smeta pa me i ne cudi onaj sto sa tobom vlada to njemu smeta pa mora da reaguje!

Poslednja izmena:
Natrag