Član
- Učlanjen(a)
- 17.01.2010
- Poruka
- 749
Jorki, moja baka je govorila: "mlado se drvo savija, staro ne." Ne u kontekstu u kome ti pominješ trsku već u pogledu vaspitanja dece, ali vaspitava čovek i sam sebe sve do kraja života, pa bi moglo da se primeni i na tvoj slučaj .
Za razliku od tebe, ja još uvek nisam naučila da ćutim (slušam) iako i nisam baš tako mlada. Delom i zato što nemam uvek strpljenja da slušam preopširne isprazne govore i priče. Unapred znam šta je će reći na kraju. Za sada znam samo da ućutim kada " ne vredi prosipati bisere pred svinje".
Kako ti kažeš, posmatrajući sebe, ustanovila sam da mnogo bolje slušam i što je možda meni lično važnije, čujem nečiju neverbalnu priču. Usta govore jedno a telo nešto sasvim drugo. Nekada to ljudi rade namerno, da bi zakamuflirali misao, a nekada slučajno, kada lažu.
Juri, kolega, vratite forumu stari sjaja, pa će se vratiti ne samo Jorki i Kalimerčica već SVI. Ja razumem da je vama administratorima bilo teško da kontrolišete forum sa onolikim aktivnim članovima, ali da li je dobro sada ovako?
Za razliku od tebe, ja još uvek nisam naučila da ćutim (slušam) iako i nisam baš tako mlada. Delom i zato što nemam uvek strpljenja da slušam preopširne isprazne govore i priče. Unapred znam šta je će reći na kraju. Za sada znam samo da ućutim kada " ne vredi prosipati bisere pred svinje".
Kako ti kažeš, posmatrajući sebe, ustanovila sam da mnogo bolje slušam i što je možda meni lično važnije, čujem nečiju neverbalnu priču. Usta govore jedno a telo nešto sasvim drugo. Nekada to ljudi rade namerno, da bi zakamuflirali misao, a nekada slučajno, kada lažu.
Dobro je da sam otvorio ovu temu, da se Jokshir malo "razmahne"! Dosta dobrog si rekao o ćutanju i slušanju. A i Kalimerčica se najzad pojavila! Poenta u ovoj priči i povezivanaje ćutanja sa mudrošću, možda i jeste u tome što ćutanjem dajemo šansu slušanju, a slušanjem učimo i stičemo nova saznanja, što u krajnjem znači postajemo mudriji. No, mora se reći da postoje dvije vrste ćutanja - jedna je kada ćutimo radi toga da bi saslušali sagovornika, a druga je kada je naše ćutanje okupirano sopstvenim mislima, čak i dok naizgled slušamo sagovornika, gledamo film, ili čitamo. Takavo ćutanje niti je dobro niti korisno. Iz prethodnog se može zaključiti da treba znati i ćutati!
Juri, kolega, vratite forumu stari sjaja, pa će se vratiti ne samo Jorki i Kalimerčica već SVI. Ja razumem da je vama administratorima bilo teško da kontrolišete forum sa onolikim aktivnim članovima, ali da li je dobro sada ovako?
Poslednja izmena: