Magija i Okultizam u Srpskom narodu

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Ne Smeman govori isto ovo sto sam ja napisao, a to se zove inkulturizacija.

Osporeno u kasnijem objašnjenju.

Ne razumem zasto mi iznosis nesto sto je Dositej Obradovic rekao?

Zato što je on primjetio paganizme. Izopačenost vjernika.

Njegova rec mi vazi koliko i tvoja.

Al važi riječ nekog sveštenika koji daje svetu pod navodnim znacima vodicu. To što ćeš da ignorišeš ono što je razumno samo dkazuje nešto.

Niko nije pravio kompromis, komprosmis bi znacio da su hriscani uzeli nke od bogova i molili se njima, izvrsena je inkulturizacija, a ne kompromis, paganske obicaje su zamenili hriscanski.

Naravno da je kompromis jer je sve ostalo isto samo se promijenila imena pagan. bogova u imena svetaca.

Paljenje badnjaka je nova tradicija koja nije postojala kod starih slovena, oi su se Badnjaku molili, a kad su primili hriscanstvo ceremonijalno su spalili te fetise i od tada psotoji taj obicaj, isto je i sa krsnom slavom, sloveni su salvili takozvana kucna bozanstva i njih je zamenila slavljenej nekog sveca, ali ne i molitva njemu kao Bogu i sl.

Nova ili stara na je paganska. Pa i vi se molite svecima. Badnjaku ili svecima je isto. Ni sveci ni Badnjak nisu Bog.

Primjer molitve Mariji je dkaz da im se molite sa obožavanjem.

Badnjak je ime slovenskog Boga, kako mozes reci da je Hristos izgoreo u paganskom bozanstvu?
Mi palimo te fetise(idole) ne klanjamo im se, rekoh taj obicaj je ensto novo i simbolise odbacivanje mnogogbostva.

To je metafora. Al ste zapalili Hrista i on je izgoreo u vašim srcima. Nema ga više.

Tradicija nije lose dokle god ne utice na dogmate i ucenje crkve.

Vaša utiče na učenje Biblije. U negativnom smislu.

Jevreji su smatrali obicaje obevaznim za spasenje i poistovecivali su ih sa zakonom, kod nas nije taj slucaj, nasi obicaji se ne suprostavljaju ucenju, ali oni ne pomazu u sapsenju i nemaju nikakvu ulogu, ja prvi ne postujem te obicaje, ali u njima ne vidim nista lose jer se ne suprostavljaju nauci Bozijoj.

Suprostavljaju se učenju Biblije.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Osporeno u kasnijem objašnjenju.
Nije nista osporeno, velika je razlika izmedju inkulturizacije(gde se nesto zamenjuje) i kompromisa(gde se nesto prihvata).
Zato što je on primjetio paganizme. Izopačenost vjernika.
Kao i HAC, on je bio razocaran odnosno sablaznjen, ja se od svega protivim samo mostima(parcanju), sve ostalo je bezopasno.
Naravno da je kompromis jer je sve ostalo isto samo se promijenila imena pagan. bogova u imena svetaca.
Zamenjeno,a ne promenjeno i svecima se niko ne moli te gluposti koje ti je neko ispricao u glavu ili koje si zakljucio slusajuci narod mozes da odbacis jer nije takokako ti mislis da jeste.
Nova ili stara na je paganska. Pa i vi se molite svecima. Badnjaku ili svecima je isto. Ni sveci ni Badnjak nisu Bog.

Primjer molitve Mariji je dkaz da im se molite sa obožavanjem.
Niko se ne moli svecima niti BAdnjaku niti MAriji.
To je metafora. Al ste zapalili Hrista i on je izgoreo u vašim srcima. Nema ga više.
Ne naprotiv zapalio je narod Badnjaka i prihvatio Hrista.
Vaša utiče na učenje Biblije. U negativnom smislu.
Na sta aludiras tacno?
Suprostavljaju se učenju Biblije.
Navedi mi samo jedan.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Nije nista osporeno, velika je razlika izmedju inkulturizacije(gde se nesto zamenjuje) i kompromisa(gde se nesto prihvata).

Gdje to piše u Bibliji? Džabe kada je narod ostao isti.

Kao i HAC, on je bio razocaran odnosno sablaznjen, ja se od svega protivim samo mostima(parcanju), sve ostalo je bezopasno.

To gdje si bio nije mjerilo i ja sam bio u PC. 500.000 ljudi je napustilo SPC. Vidim da je bezopasno, narod sve više sluđen i izopačen.

Zamenjeno,a ne promenjeno i svecima se niko ne moli te gluposti koje ti je neko ispricao u glavu ili koje si zakljucio slusajuci narod mozes da odbacis jer nije takokako ti mislis da jeste.

Primjeri vaših molitvi dkazuju da sam upravu. I samo obraćanje mrtvima je gadost, taman da se ne molite kao Bogu.

Niko se ne moli svecima niti BAdnjaku niti MAriji.

Ni proždrljivci ne smatraju trbuh bukvalno bogom, ali je to opet idolopoklonstvo i hedonizam.

Ne naprotiv zapalio je narod Badnjaka i prihvatio Hrista.

Da je prihvatio Hrista onda ne bi bio toliko pokvaren. (većina).

Na sta aludiras tacno?

Tek ću da dam na temi koja je predviđena za to.

Navedi mi samo jedan.

Samo malo pričekaj biće, ubrzo. Jedno vi, a Biblija sasvim drugo.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Gdje to piše u Bibliji? Džabe kada je narod ostao isti.
Nazalost skoro isti.Iako je narod takav kakav jeste crkva i dalje ima pravilno ucenje, obicaji i narodna verovanja ako recimo da je Ognjena MArija sestra blazene MArije i proroka Ilije, ja se iznerviram kad cujem takvu glupost, to je u anrodu, ali crkva ne uci tako.
To gdje si bio nije mjerilo i ja sam bio u PC. 500.000 ljudi je napustilo SPC. Vidim da je bezopasno, narod sve više sluđen i izopačen.
Napustilo je jer ne veruje u Boga, i to ne samo 500 000 vec 70% populacije najmanje, to nema veze sa SPC vec vremenom u kom zivimo i slabom radu svestenstva.
Primjeri vaših molitvi dkazuju da sam upravu. I samo obraćanje mrtvima je gadost, taman da se ne molite kao Bogu.
Mi mrtve molimo da se za nas obrate Bogu, to sto ti ne verujes da covekpostoji posle smrti to je tvoje misljenje, molitva je licna stvar, a ne stvar crkve.
Ni proždrljivci ne smatraju trbuh bukvalno bogom, ali je to opet idolopoklonstvo i hedonizam.
Kazem niko im se neklanja po dogmatima jer se to suprostavlja i Svetom Pismui Svetom PRedanju i svetim ocima.
Da je prihvatio Hrista onda ne bi bio toliko pokvaren. (većina).
JA zanm pokvarenih adventista koliko i pravoslavaca, covek je covek i to nema veze sa njegovim verskim opredeljenjem.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Nazalost skoro isti.Iako je narod takav kakav jeste crkva i dalje ima pravilno ucenje, obicaji i narodna verovanja ako recimo da je Ognjena MArija sestra blazene MArije i proroka Ilije, ja se iznerviram kad cujem takvu glupost, to je u anrodu, ali crkva ne uci tako.

Ni crkva nema učenja BIblije, narod ima još gora. Moral je relativna stvar jer svugdje ima i ovakvih i onakvih vjernika. Samo što je u HAC problem samo kod ljudi, dok SPC ljude navodi na paganizam, spiritizam indirektno.
I na propast nedržanjem subote, nego držannjem nedelje. KOd nas ako ja napravim nešto moja je krivica isključivo, nije odgovoran ni pastor ni neko drugi. To je velika velika razlika.

Napustilo je jer ne veruje u Boga, i to ne samo 500 000 vec 70% populacije najmanje, to nema veze sa SPC vec vremenom u kom zivimo i slabom radu svestenstva.

Pitaj sveštenike u Rusji kažu da ljudi ne dolaze u crkvu jer ne nalaze Hrista u njoj.

Mi mrtve molimo da se za nas obrate Bogu, to sto ti ne verujes da covekpostoji posle smrti to je tvoje misljenje, molitva je licna stvar, a ne stvar crkve.

Bilo kakvo obraćabnje mrtvima je gadost. To je omalovažavanje Boga, nigdje toga nema u Bibliji. samo molitva Bogu.

Kazem niko im se neklanja po dogmatima jer se to suprostavlja i Svetom Pismui Svetom PRedanju i svetim ocima.

Klanjate se predmetima i sveštenicima, a Petar ukorio Kornilija, anđeo Jovana dva puta.

JA zanm pokvarenih adventista koliko i pravoslavaca, covek je covek i to nema veze sa njegovim verskim opredeljenjem.

To se slažem da ima i jednih i drugih takvih.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Ni crkva nema učenja BIblije, narod ima još gora. Moral je relativna stvar jer svugdje ima i ovakvih i onakvih vjernika. Samo što je u HAC problem samo kod ljudi, dok SPC ljude navodi na paganizam, spiritizam indirektno.
I na propast nedržanjem subote, nego držannjem nedelje. KOd nas ako ja napravim nešto moja je krivica isključivo, nije odgovoran ni pastor ni neko drugi. To je velika velika razlika.
Nasa crkva drugacije tumacenje ima od vas, po nama vi nemate ucenja iz Biblije.Pitanje je koja je crkva prava i to se treba doakazati bez tumacenja Biblije jer da bi tumacili prvo moramo da dokazemo koja je crkva prava, pa izvoli dokazi.
Pitaj sveštenike u Rusji kažu da ljudi ne dolaze u crkvu jer ne nalaze Hrista u njoj.
Ti ljudi sigurno ne odlaze u sekte, oni odlaze u ateizam i to nema veze samo sa pravoslavljem vec sa svim religijama, kraj se priblizava.Ljudi nje treba HRista da traze u crkvi vec pomocu crkve da ga nadju u sebi, to sto nisu nasli HRista je njihova greska, a ne greska crkve.
Bilo kakvo obraćabnje mrtvima je gadost. To je omalovažavanje Boga, nigdje toga nema u Bibliji. samo molitva Bogu.
Niko se i ne moli svecima vec ih moli da mole Boga, niko se svecima ne klanja.Tebi je to gadost jer drugacije tumacis Sveto Pismo i ne verujes da covek ima dusu, ako covek nema dusu onda nema ni oblicije Bozije.Telo ne izrazava oblicije Bozije vec dusa.
Klanjate se predmetima i sveštenicima, a Petar ukorio Kornilija, anđeo Jovana dva puta.
U ucenju crkve ne psotoji klanjanje ni predmetima ni svestenicima, tko da je ova optuzba netacna.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400

I onda sluđeni i izopačeni postaju adventisti i Jehovini svjedoci.

I sada bi doživljaj sluđenih i izopačenih trebalo uzeti kao kriterij što je gadost.

Ni proždrljivci ne smatraju trbuh bukvalno bogom, ali je to opet idolopoklonstvo i hedonizam

I udisanje zraka je idolopoklonstvo i hedonizam. Nedavno je jedna grupa znanstvenika otkrila kako su pogani imali pluća i kako su disali.

KOd nas ako ja napravim nešto moja je krivica isključivo, nije odgovoran ni pastor ni neko drugi. To je velika velika razlika.

Zar kod vas ima grešnika?

Sve se molitve upućuju Bogu, ali možemo od svetih tražiti da se i oni za nas zauzimaju kod Boga. Sveti Jakov kaže: Ispovijedajte dakle jedni drugima grijehe i molite jedni za druge da ozdravite! Mnogo može žarka molitva pravednikova. Vidiš? I je li ovaj "pravednik posrednik" umanjio ili zamjenio Isusa posrednika?

Kome se netko klanja zna samo onaj tko prigiba koljena. Je li tebe Bog ovlastio i imenovao "lovcem na krivoklanjatelje"?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Nasa crkva drugacije tumacenje ima od vas, po nama vi nemate ucenja iz Biblije.

To ima svako.

Ti ljudi sigurno ne odlaze u sekte, oni odlaze u ateizam i to nema veze samo sa pravoslavljem vec sa svim religijama, kraj se priblizava.Ljudi nje treba HRista da traze u crkvi vec pomocu crkve da ga nadju u sebi, to sto nisu nasli HRista je njihova greska, a ne greska crkve.

sveštenici kažu da je i njihova greška, ne samo da nisu našli Hrista nego u našli korupciju, pokvarenost. Samo pravosl. sveštenici kažu.

Niko se i ne moli svecima vec ih moli da mole Boga, niko se svecima ne klanja.Tebi je to gadost jer drugacije tumacis Sveto Pismo i ne verujes da covek ima dusu, ako covek nema dusu onda nema ni oblicije Bozije.Telo ne izrazava oblicije Bozije vec dusa.

To nije po meni nego po Bogu. Da li ti shvataš realnost? Neko se sagne klanja i ti kažeš ne klanja. Čovjek nema dušu čovjek je duša. Ajd reci šta je to što je obličje Božje. Konkretno.

U ucenju crkve ne psotoji klanjanje ni predmetima ni svestenicima, tko da je ova optuzba netacna.

Nebitna stvar, kada se primjenjuje i podržava.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Svaka crkva ima drugacije tumacenje, jer koliko tumaca toliko i tumacenja, ali samo jedna od njih ima Svetoga Duha tj. ona koju su apostoli osnovali.
sveštenici kažu da je i njihova greška, ne samo da nisu našli Hrista nego u našli korupciju, pokvarenost. Samo pravosl. sveštenici kažu.
Svestenici su svakako krivi, ali i oni koji nisu nasli HRista, ja sam uspeo da ga nadjem i bez svestenika.
To nije po meni nego po Bogu. Da li ti shvataš realnost? Neko se sagne klanja i ti kažeš ne klanja. Čovjek nema dušu čovjek je duša. Ajd reci šta je to što je obličje Božje. Konkretno.
Po ucenju crkve ne treba da se klanjamo nikome sem BOgu.Oblicije BOzije su duhovne osobine duse, a to su um, razum, slobodna volja, ovo nisu telesne osobine covekove vec duhovne, covek citavog svog zivota radi na dusi,a ne an telu, zato i postoje telesni i duhovni gresi, mi na dusi radimo i ona je obelezje svega sto smo cinili u njoj se Hristos nalazi, a ne u telu.
Nebitna stvar, kada se primjenjuje i podržava.
I u adventistickoj crkvi se svadjaju oko bele tehnike pa je li to ucenje Adventisticke crkve?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Svaka crkva ima drugacije tumacenje, jer koliko tumaca toliko i tumacenja, ali samo jedna od njih ima Svetoga Duha tj. ona koju su apostoli osnovali.

Daću primjere vaših učenje i Biblije. Ko nebo i zemlja.

Po ucenju crkve ne treba da se klanjamo nikome sem BOgu.Oblicije BOzije su duhovne osobine duse, a to su um, razum, slobodna volja, ovo nisu telesne osobine covekove vec duhovne, covek citavog svog zivota radi na dusi,a ne an telu, zato i postoje telesni i duhovni gresi, mi na dusi radimo i ona je obelezje svega sto smo cinili u njoj se Hristos nalazi, a ne u telu.

Piše da nema ni tih osobina kada čovjek umre. Čovjek udari glavom od zid i izgubi svijest, kako onda da misli kada umre. DFuhovne osobine ne mogu da funkcionišu bez tijela.

I u adventistickoj crkvi se svadjaju oko bele tehnike pa je li to ucenje Adventisticke crkve?

To nema veze sa vjerskim učenjima nikakkvim, kod vas je oko onoga što je religijsko svađa.

Natrag