Član
- Učlanjen(a)
- 03.06.2010
- Poruka
- 14.303
Ne Smeman govori isto ovo sto sam ja napisao, a to se zove inkulturizacija.
Osporeno u kasnijem objašnjenju.
Ne razumem zasto mi iznosis nesto sto je Dositej Obradovic rekao?
Zato što je on primjetio paganizme. Izopačenost vjernika.
Njegova rec mi vazi koliko i tvoja.
Al važi riječ nekog sveštenika koji daje svetu pod navodnim znacima vodicu. To što ćeš da ignorišeš ono što je razumno samo dkazuje nešto.
Niko nije pravio kompromis, komprosmis bi znacio da su hriscani uzeli nke od bogova i molili se njima, izvrsena je inkulturizacija, a ne kompromis, paganske obicaje su zamenili hriscanski.
Naravno da je kompromis jer je sve ostalo isto samo se promijenila imena pagan. bogova u imena svetaca.
Paljenje badnjaka je nova tradicija koja nije postojala kod starih slovena, oi su se Badnjaku molili, a kad su primili hriscanstvo ceremonijalno su spalili te fetise i od tada psotoji taj obicaj, isto je i sa krsnom slavom, sloveni su salvili takozvana kucna bozanstva i njih je zamenila slavljenej nekog sveca, ali ne i molitva njemu kao Bogu i sl.
Nova ili stara na je paganska. Pa i vi se molite svecima. Badnjaku ili svecima je isto. Ni sveci ni Badnjak nisu Bog.
Primjer molitve Mariji je dkaz da im se molite sa obožavanjem.
Badnjak je ime slovenskog Boga, kako mozes reci da je Hristos izgoreo u paganskom bozanstvu?
Mi palimo te fetise(idole) ne klanjamo im se, rekoh taj obicaj je ensto novo i simbolise odbacivanje mnogogbostva.
To je metafora. Al ste zapalili Hrista i on je izgoreo u vašim srcima. Nema ga više.
Tradicija nije lose dokle god ne utice na dogmate i ucenje crkve.
Vaša utiče na učenje Biblije. U negativnom smislu.
Jevreji su smatrali obicaje obevaznim za spasenje i poistovecivali su ih sa zakonom, kod nas nije taj slucaj, nasi obicaji se ne suprostavljaju ucenju, ali oni ne pomazu u sapsenju i nemaju nikakvu ulogu, ja prvi ne postujem te obicaje, ali u njima ne vidim nista lose jer se ne suprostavljaju nauci Bozijoj.
Suprostavljaju se učenju Biblije.