- Učlanjen(a)
- 21.09.2015
- Poruka
- 1.460
Tehnicki to je netacno, ne psotoje odredjena filoloska pravila, jer mi onda imamo dve reci koje isto glase, a imaju razlicito znacenje filozofija i filozofija, iako se tamnoljublje ne upotrebvljava ono opet izgleda kao mudroljublje, ja cu uvek tvrditi da se kaze filosofija jer to nije srpska rec i formalno ne psootji u srpskom jeziku, transkripcija koju mi imamo je pogresna, filosofija je grcka, a ne srpska rec i grci odredjuju kako ce se ona upotrebljavati, a ne srbi, grci kazu filosofija, a ne filozofija.Jesi kada si rekao da je ispravno filosofija. Ono što zvanično kaže pravopis SJ je tačno, jer su to radili najbolji stručnjaci i to je podržala nauka. Pa i moj prof. Filozofije kaže da je filSofija, a ne filoZofija. Izdanje pravopisa ima recenziju, stručnu provjeru. to što se neko tamo pojedinačno ne slaže nije dokaz da je ta osoba upravu pa makar i filolog. I Mitar Pešikan je filolog.
Ja sam Onaj koji Jesam, on ukazuje na sebe, ali ne odredjuje svoju sutinu, ovaj odgovor zaista jeste najblize opisao Boga i slazem se da je ovo najoriginalniji naziv za njega ili kao sto bi ti rekao ime, ali ne psotoji rec koja odredjuje Njegovu sustinu dok postoji rec koja oznacava nasu.Kako ne označava suštinu, to je jedna od glavnih odlika Boga da je izvan vremena.
Treba razlikovati Boziju sustinu i svojstva i energije, Bog se nama u potpunosti otkrio, ali kroz svoje energije dok je Njegova sustina nama totalno nepoznata, tj. Njegova priroda, mi ne znamo ni svoju sustinu to je cinjenica, mi ne znamo sustinu ni obicnih stvari, a kamoli sustinu hiperdimenzijalnog bica kao sto je On.Bozije energije delaju u ovome svetu,a ne Njegova sustina, Njegova sustina je vanvremena, van menjanja i natculna je dok su Njegova svojstva ono sto i nas odlikuje i tome se mi upodobljavamo, Bog je ljubav, dobrota i slicno, ali Njegova priroda se nemoze sozercati jer je drugacija od svega tj. neogranicena i nestvorena, mi smo ograniceni i stvoreni.Bozija sustina je ejdnom recu transcedentna i ni andjeli je ne mogu sozercati.Mi se ne sjedinjujemo sa Bozanskom sustinom u Svetoj Evharistiji vec sa Bozanskim energijama i kroz njih se nama Bog otkriva, sa njima je Hristos cinio cuda.Rimokatolici ne razlikuju sustinu i svojstva i energije za njih je to isto i sv. Grigorije Palama se protiv toga borio.Ako ne razlikuju Bozanske sustine i energije onda upadaju u jednu od dve jeresi:A šta je onda suština? Ako to nije.
1.Ako su sustina i energije iste onda je Bog nama totalno spoznatljiv i mi mozemo znati Njegovu sustinu, ali ako mi to mozemo znati onda je On ogranicen kao i mi i trodimenzionalan nalazi se u vremenu i prostoru i zavistan je opet od necega visljeg i tu onda se dolazi do zakljucka da psotoji Bog iznad naseg Boga, ali to je nentacno i jeres je, mi Njegovu sustinu ne mozemo sozercati.
2.Ako su sutina i energije isto, Bog je nesaznatljiv onda mi nemozemo da se sjedinimo sa Njim i On nam se uopste ne otkriva, On je za nas kao Bog gonstika nedostizan i van nas uopste, mi sa Njim nemamo nikakve veze ni On sa nama.Oov je takodje jeres i njen zacatnik je zapadni teolog koji ej poreklom grk i njegoov ime je Varlaam koji je osudjen na carigradskom saboru za jeres.