Jeste, jer bi bilo nepravilno reci da nju ne trebwa obozavati jer se ona obozila kao sto bi i mi trebali da se obozimo, ali pak ne treba da joj se molimo kao Bogu, za tebe to nije kompleksna situacija?
Molite se njoj. Ona je mrtva. Pa crkva ne ukorava nikoga zbog takvih molitvi. Znači da podržavaju. Gdje piše da se molimo preko nekoga ko je umro? Dokaži svoje Biblijom. U molitvama može pomoći. Da je ista onda se ne bi tako molili. Opet ističeš dogmat. Bitna je praksa. A PC ne osuđuje tu magiju.
"U Hristu su svi zivi", svi su u Bozijoj blizini kao i ona, ona je mrtva, ali samo telesno kao i svi ostali ljudi.Ni tvoja crkva ne ukorava za blud, preljubu, laz pa da li to nzaic da ona to podrzava?
Znači da podržavaju. Gdje piše da se molimo preko nekoga ko je umro?
Prvo niko nije nestao da postoji, oni su umrli samo telesno, vec smo o ovome pricali na drugoj temi i dokazao sam da sam u pravu i to biblijskim stihovima.Da li treba da molimo zive da se mole za nas?
U bogosluzenju judejskog hrama prvosvestenik i svestenici su se molili Bogu za grehe celokupnog naroda, a iz danas u svim hriscanskim zajednicama pa i tvojoj braca se mole Bogu jedni za druge.
Opet ističeš dogmat. Bitna je praksa. A PC ne osuđuje tu magiju.
Molitva i magija nije isto, vredjas Boga!
I kod vas i kod nas je praksa da gresimo pa da li postoji neki dogmat u kom se govori o tome kako je dozvoljeno da se gresi?
Ne naravno, to sto neke stvari postoje u praksi ne znaci da su one dogmat, imas i fotografisanje jel i to dogmat?
Ne, pravi razliku izmedju dogmata i onoga sto pojedinci rade, crkva ne podrzava molitvu BOgorodici kao boginji i to ne psotoji u praksi, crkva to osudjuje.
E pa ovaj sveštenik radi i jelosvećene i daje 150 molitvi Mariji dnevno. Ja sam išao u PC još 81. kao dijete i kasnije. Znam dobro šta je dogmat i šta je PC od mnogih sadašnjih pravoslavaca. Pročitao sam pravoslav. knjiga da ih 80% vjernika nije toliko pročitalo.
Ocigledno si citao pogresnu literaturu i neke poucne knjige umesto dogmatskih, ako si citao dogmatske i kanonske, svetootacke knjige onda ne bi bio adventista, ali si ti najverovatnije citao gluposti kao sto je "Putokaz u carstvo Nebesko" i sl. koje nisu podrane dogmatima.
Čim nađem izjavu daću ti je. Kompromisa jeste bilo. Čitao čitav niz autentičnih izvora od same katoličke enciklopedije itd. da je napravljen čitav niz kompromisa.
Ako nadjes svaka ti cast!
ALi nadji to o cemu direktno govoris i konkretnu stvar, a ne maglu.
Samo ste zamijenili imena paganskih božanstava i na njih stavili imena svetaca ostalo je sve isto.
Sveci su zaista psotovali, nikakva imena nisu zamenjena sem kod carice nebeske, sveci su ljudi koji su se u Hrista obukli i svojim zivotom upodobili se Hristu.
Poznato ti je da je Hermes zaštitnik putnika kao i Sveti Nikola. Nemoj da me potcjenjuješ hvala Bogu završio sam Filozofski fakultet i obrazovan sam. Dakle magija je ostala u narodu jer to PC podržava ima je i u samoj crkvi.
Imam i video meditacija u PC.
Nije Sveti Nikola nikakav zastitnik putnika niti Ilija baca munje, niti su Ilija, Marija MAgdalina i Ognjena MArija brat i sestre sto je potpuna glupost i mi se aktivno botimo protiv takvih verovanja, takve stvari nisu nastale iz kompromisa vec narod koji je prihvatio mnogobosvo nije se u potpunosti odrekao svojih obicaja i verovanja, mi se protiv toga aktivno borimo i trudimo da to iskorenimo.Razocaran sam da neko ko je zavrsio filosofski fakultet ne zna da se kaze filosofija, a ne filozofija, jer je rec izvorno grcka, takodje sam razocaran jer ne znas definiciju magije, ponovicu u pravoslavnoj crkvi ne psotoji verovanje da predmeti bez Boga imaju bilo kakvu moc jer to nije samo amgija vec i idolopoklonstvo i to se odudjuje, ali tu je problem tih stvari u ucenju i lementima pravoslavne crkve ne psotoje.
Obred koji ukazuje na Boga i koji je dat u Bibliji se samo vrši. Kod vas svaki obred je magijski.
Sve Svete Tajne se vrse onako kako su se vrsile u Svetom Pismu pa ako je za tebe Bog djavo onda to jeste magija, Hristos je madjionicar kao i apsotoli i proroci.
Ne usmjerava ljude na Boga nego na sam obred pa su tako svete vode, so, hrana.
Svaki obred usmerava na Boga.
Zato se prodaje sveta vodica, so ljudima. Prava magija. Obred pranja ruku je ukazivao na pranje grijeha od strane Isusa i ukazivao je na Mesiju (Isusa).
Opet prodavanje svete vode nema veze sa crkvenim dogmatima i ucenjem i ti to opet mesas jer ne vidis dublji smisaocrkve, za to smo mi naravno krivi, ali ti da si trazio kao ja sto sam trazio onda bi i nasao.
Kološanima 2,8 pa i demoni mogu da je učine da ne propadne dugo vremena.
Demoni ne pomazu nekome da ucvrsti veru u Boga.
Predmeti u Hramu su ukazivali na Isusa.
Svi predmeti iz judejskog hrmaa sem kovcega psotoje i u pravoslavnom.
Kakve vi veze imate sa hramom koji je bio u Jerusalimu.
Iste lemente koje je imalo jevrejsko bogosluzenje i hram zadralo se u ispunjenom obliku u pravoslavlju.
Što onda niste zadržali i subotu ako ste zadržali obrede.
Zadrzali smo, ali kao nedelju, ssav zakon je preobrazen pa i taj, svi zakoni su ukazivali na Hrista i oni su sad ispunjeni, Hristos je vaskrsao u nedelju jer ce ona biti prvi dan Carstva Bozijeg i poslednji dan ovog carstva.
Obredi koji su se vršili u Hramu su ukazivali na Isusa i to je ugl. bilo oko žrtve. nema više ni hrama ni prinošenja žrtve.
Hristos je sebe prineo na zrtvu i prinosi sebe na zrtvu za nase grehe, nasa liturgija je podsecanje na buduce Carstvo Bozije, vrsi se Sveta Tajna Evharistija koja se vrsila i na tajnoj veceri, zrtvoprinosenje i dalje psotoji samo je ono ispunjeno i psotalo je Sveta Evharistija, Hristos nije ukinuo nijedan zakon niti zapoves vec ispunio i svi oni drugacije izgledaju iako nisu izgubili sutinu.
Interesantno je da ja nisam uvek bio pravoslavan, bio sam ateista, adventista, i odnosio sam se prema crkvi skepticno kao ti dok nisam bolje razmislio, to je meni izgledalo kako i tebi izgleda dok nisam poceo da citam svetootacku literaturu i onda sam shvatio istinu, uvideo da pravoslavlje nije ono cim sam ga smatrao, kasnije sam isgubio svake sumnje u pravoslavlje i sada imam pravo i autoritet da govorim u ime crkve, bio ti pravoslavan ili ne ne nalazis se u mom polozaju znanja o Crkvi, da si i ti citao svetootacku literaturu znao bi o cemu govorim.U Pravolavlju inace ne postoji meditacija.Meditacija je uskladjivanje duha i tela i preumljenje odnosno covek uspeva da se skoncentrise na odredjene stvari ili se oslobodi odredjenih stvari, zati djavo koristi covekov razan um i unosi mu misli koje nisu njegove(ne znam ime psiholoskog poremecaja, ali po naucnicima svaki 3 covek oboleva od toga), to je zapravo duhovna stvar i radi se o pogresnom metodu.U srednjem veku u periodu posle sizme pojavio se red isihasta(isihazam).Oni su cinili ovo isto, ali sa dodatkom, uspevali su da doju do te tacke kada skoncentrisu ceo svoj um i ociste ga ali oni za razliku od onih koji meditiraju u svojim mislima se skoncentrisu samo na Boga i izgovaraju molitvu "Gospode Isuse Hriste Sine Boziji pomiluj me gresnog", ovaj metod nije pogresan jer se tim preumljenjem dolazi do spoznanja Hrista u samim nama, tj. uspevamo Njega da pronadjemo u sebi.Meditacija je zbog toga pogresna jer ti ljudi teze da se oboze bez Boga, kod pravoslavnih pak taj metod je dobar jer covek u jedinstvu i u zajednici sa Bogom, tad djavo nemoze da deluje, jer covek sav svoj um dusu i telo ustremljuje ka Bogu i molitvi i u njegovom umu ne psotoji nista sem molitve i on ni o cemu drugome ne razmislja kao da psotoje samo on i Bog.
Vjeruju, znam po izjavama mnogih pravosl. na društvenim mrežama i od svojih koje poznajem.
Onda im reci da se pozabave malo literaturom posto svestenici ne vrse svoju duznost i bogosluzenje je nerazumljivo.TO je
HLEB I VINO, pusti ti sta oni govore, vec sam ti rekao kakve sve zablude vladaju medju narodom i oni mnoge stvari ne znaju, koliko ti mislis da njih zna sta je Sveto Trojstvo?
Jako malo, ako to ne znaju kako onda mogu da se bave bilo cime.Malo je pravih vernika u pravoslavnoj crkvi.Grci pak su druga prica kao i ostale pravoslavne crkve, ovakve stvari koje ti nabrajas samo u SPC postoje kao ta zabluda.
Vi možete samo da vrijeđate moju inteligenciju. Nemaju te tajne porijeklo u Bibliji. Samo je jedna tajna pobožnosti. Nije obred pričesti tajna. Tajna večera je da su se tajno sastali a ne da je u večeri tajna.
1.Krstenje ima poreklo u Svetom Pismu
2.Sveta Evharistija ima poreklo u Svetom Pismu
3.Svestenstvo ima porekla u Svetom Pismu
4.Brak ima poreklo u Svetom Pismu
5.Jeleosvecenje ima poreklo u Svetom Pismu(Jakovljeva Poslanica)
6.Miropomazanje ima poreklo u Svetom Pismu
7.Ispovest ima poreklo u Svetom Pismu("Ispovedajte se jedni drugima")
Pa koja od ovih nema poreklo u Svetom Pismu?