Nema to je kriterijum tvoj, crkve i nekih filozofa. Kriterijum pravopisa određuju lingvisti, a ne popovi. Kao što popovi hoće da kažu da je samo ćirilica srpsko pismo. Tako da ti je smješno da napadaš ono što je zvanično tačno. Da ti sada ne dajem i opširnije objašnjenje zašto je pravilno filozofija, filozof itd.
JA znam o cemu govorim ovde ne mozes da mlatis prasinu, tako da smo ovu diskusiju zavrsili.
Jevreji Boga zovu Hašem, dakle bukvalno znači IME. Šem je ime i znači karakter.
Ne pravi se razlika izmedju imena i naziva cak ni u Bibliji, neki pak govore da i nema razlike i da su samo pre pada imena odredjivala sustinu, ali meni je u to tesko da verujem, moje ime je covek kao i tvoje, a ostalo su nazivi.Nije pogresno reci da je JA SAM ONAJ KOJI JESAM IME, ali ovo ime ne odredjuje sustinu.
Postoji sigurno pojam ŠEM koji znači karakter tj. ime.
Moguce, nebitno karakter ne odredjuje sustinu to je cinjenica, ali ni Boziji akrakter nije odrediv.
neke starozavetne obicaje koje je Bog uspostavio,
On je psotovao sve SZ zapovesti i ceo zakon dok niko drugi nije.
ali jasno ukazivao na njihovu duhovnu sustinu a ne samo na formu,
O tome ja svo vreme govorim.
"ritualnog pranja, posta u odredjene dane, sta treba a sta ne treba raditi u Subotu - po tradiciji koju su sami izmislili i umetnuli u zapovest o Suboti stvorivsi od nje teret a ne blagoslov.."
Da ali tradicija je dom prihvacena i u 1. veku, ap. PAvle je postovao tradiciju i dokaz toga imamo u Delima, u Didahiju koji je stariji od nekih NZ knjiga govori da su fariseji postili utorkom i cetvrtkom i da zbog toga hriscani poste sredom i petkom.
umetnuli u zapovest o Suboti stvorivsi od nje teret a ne blagoslov.."
Naravno, ja znam adventiste koji sem na bogosluzenje ne ustaju iz kreveta citav dan pa ni tanjir jedan nece da operu, niti kuvaju itd.
Isusovom smrcu na krstu - on je ispunio obredni zakon koji je ukazivao na njega i njegovu zrtvu na krstu, sto znaci - da je sa Hristom ova celokupna Judejska starozavetna obredna praksa uklonjena, jer je pronasla ispunjenje u njemu.
On je sam rekao da je dosao da
ISPUNI CITAV ZAKON, i ova recenica nije recena u kontekstu obrdnih zakona niti se na njih odnosila, nista nije ukinuto, ti pak egiras HRistove reci gde je On rekao da nije dosao da ukine vec ispuni, kad se nesto ispuni ono je drugacije, a ne ukinuto.
Ovo mozemo videti i u raspravi koju je apostol Pavle imao sa apostolom Petrom - gde mu je otvoreno ukazao na ovu gore cinjenicu - da Hriscanska crkva ne bi trebala da praktikuje nikakvu starozavetnu obrednu praksu, jer je ona Hristovom smrcu uklonjena.
Ne samo obrednu praksu vec citav zakon Mojsijev i to jasno pise u 15. glavi dela apostolskih,
CITAV ZAKON MOJSIJEV, a ne samo obrede.
Ako tradicionalne crkve tvrde da one nastavljaju starozavetnu brednu praksu - iz ovoga se donosi zakljucak da je to potpuno pogresno, jer Hristos je uklonio starozavetni obredni sistem, kao i samo svestenstvo - i on sam zauzeo ulogu Prvosvestenika pred kovcegom zaveta u Svetinji nad Svetinjama na nebu.
Hristos je rekao da nije dosao da ukine zakon, a ti akzes da je ukinuo, o cemu mi razgovaramo?