Magija i Okultizam u Srpskom narodu

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Šteta što te nisu konsultovali oko pravopisa.

Igra riječi. Pa mi nismo Grci. Očigledno nisi čuo za prilagođavanje riječi stranog porijekla domaćem izgovoru. Između dva samoglasnika se čita Z. Tako da si dokazao samo svoj motiv, vidim kakav. Jer ono što daju Pižurica, Jerković i Pešikan ti je Biblija za pravopis.
Ne mzoe S da bude Z jer onda rec gubi smisao i znaci ljubav prema tami, anne ljubav prema mudrosti.
Dokaz magije. Bitna je predstava o Bogu. I koji je motiv srca. Okultno učenje nekih zajednica da je pravedan samo ko kaže Jehova.
Da ali JEhova nije ime vec naziv, Bog nema ime u tom i jeste stvar, Rec je oznaka za Njega ne vazi jer se njegova sustina ne moze iskazati nikako i van nase logike, zakljucivanja i cula je.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Ne mzoe S da bude Z jer onda rec gubi smisao i znaci ljubav prema tami, anne ljubav prema mudrosti.

Može doktori nauka srpskog jezika bolje znaju od tebe i od mene. Ne gubi se smisao jer se i sa Z u ljudskom umu misli na mudrost.

Da ali JEhova nije ime vec naziv,

netačno ime je. Mojsije pita Boga kako mu je IME. Kroz ime Božje se otkriva Njegov karakter. I kroz druga imena.

Bog nema ime u tom i jeste stvar,

Kaže da ima. Njemu ću vjerovati a ne tebi. "Kaži Izraelcima to je moje ime dovijeka".

Rec je oznaka za Njega ne vazi jer se njegova sustina ne moze iskazati nikako i van nase logike, zakljucivanja i cula je.

Pa Njegova suština se iskazuje imenom. Tačnije Njegov karakter ŠEM hebrejski.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Može doktori nauka srpskog jezika bolje znaju od tebe i od mene. Ne gubi se smisao jer se i sa Z u ljudskom umu misli na mudrost.
S ne sme da se guci jer onda rec ima drugaciji smisao, to je cinjenica.
netačno ime je. Mojsije pita Boga kako mu je IME. Kroz ime Božje se otkriva Njegov karakter. I kroz druga imena.
Moje ime je covek, a naziv moze da bude Isak, ali u drzavnim dokumentima pise Ime:Isak, a ne Ime:covek

Bog nema ime jer je Njegova sustina neodredjiva, on je rekao Ja sam Onaj Koji jesam, svi smo mi Oni koji jesmo, ali postavlja se pitanje a sta to mi jesmo, mi smo ljudi, a sta je to Bog, mi to ne mzoemo znati, mozes reci da je JA sam Onaj koji jesam ime , ali to uopste ne odredjuje Njegovu sustinu i samim tim i nije bas ime vec naziv kao sto Isak znaci smeh znaci onaj koji se smeje.
Pa Njegova suština se iskazuje imenom. Tačnije Njegov karakter ŠEM hebrejski.
Mozda je opet u prevodu stvar, proveri cu.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
S ne sme da se guci jer onda rec ima drugaciji smisao, to je cinjenica.

Nema to je kriterijum tvoj, crkve i nekih filozofa. Kriterijum pravopisa određuju lingvisti, a ne popovi. Kao što popovi hoće da kažu da je samo ćirilica srpsko pismo. Tako da ti je smješno da napadaš ono što je zvanično tačno. Da ti sada ne dajem i opširnije objašnjenje zašto je pravilno filozofija, filozof itd.

Moje ime je covek, a naziv moze da bude Isak, ali u drzavnim dokumentima pise Ime:Isak, a ne Ime:covek

Bog nema ime jer je Njegova sustina neodredjiva, on je rekao Ja sam Onaj Koji jesam, svi smo mi Oni koji jesmo, ali postavlja se pitanje a sta to mi jesmo, mi smo ljudi, a sta je to Bog, mi to ne mzoemo znati, mozes reci da je JA sam Onaj koji jesam ime , ali to uopste ne odredjuje Njegovu sustinu i samim tim i nije bas ime vec naziv kao sto Isak znaci smeh znaci onaj koji se smeje.

Jevreji Boga zovu Hašem, dakle bukvalno znači IME. Šem je ime i znači karakter.

Mozda je opet u prevodu stvar, proveri cu.

Postoji sigurno pojam ŠEM koji znači karakter tj. ime.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
.

Hristos se obrezao, on je prinosio zrtve(Marija i Josif su primeli golubice), On je ucestvovao u bogosluzenju Jerusalimskog hrama kao i apsotoli i prvi hriscani do razorenja hrama, On se krstio i postovao mnoge druge boogsluzbene elemente kao i apsotoli posle Njegovog vaznesenja, Hristos nije psotovao obicaje i tradiciju, ali to ni Pravoslavna crkva ne svrstava u dogmate i ne osudjuje nikog, ako on ne zeli da slavi slavu ili pali badnjak, ja prvi ne slavim slavu niti palim badnjak, ali ne zato sto imam skepticki odnos prema tome vec zato sto to ne smatram bitnim za spasenje, ali zato ja pohadjam bogosluzenje i ucestvujem u Svetoj Evharistiji.Obicaji se ne smatraju obaveznim i niko nikada nikoga nece osuditi za ne postovanje obicaja ili psotovanje obicaja(ukoliko su u skaldu sa Svetim Pismom, Svetim PRedanjem i ne sadrze nsita sto se protivi veri).

Isus je kao dete i u periodu pre negovog javnog rada - ucesvovao sa svojom majkom i poocimom Josifom u Judejskom starozavetnom Bogosluzbenom zivotu, pa cak i kasnije u vreme svoje sluzbe on je postovao neke starozavetne obicaje koje je Bog uspostavio, ali jasno ukazivao na njihovu duhovnu sustinu a ne samo na formu, i mi upravo u jevandjeljima vidimo razlicte Isusove rasprave sa Jevrejima - koji su ga osudjivali za ne postovanje nekih tradicionalnih obicaja, poput "ritualnog pranja, posta u odredjene dane, sta treba a sta ne treba raditi u Subotu - po tradiciji koju su sami izmislili i umetnuli u zapovest o Suboti stvorivsi od nje teret a ne blagoslov.."

Isusovom smrcu na krstu - on je ispunio obredni zakon koji je ukazivao na njega i njegovu zrtvu na krstu, sto znaci - da je sa Hristom ova celokupna Judejska starozavetna obredna praksa uklonjena, jer je pronasla ispunjenje u njemu.

Ovo mozemo videti i u raspravi koju je apostol Pavle imao sa apostolom Petrom - gde mu je otvoreno ukazao na ovu gore cinjenicu - da Hriscanska crkva ne bi trebala da praktikuje nikakvu starozavetnu obrednu praksu, jer je ona Hristovom smrcu uklonjena.

Ako tradicionalne crkve tvrde da one nastavljaju starozavetnu brednu praksu - iz ovoga se donosi zakljucak da je to potpuno pogresno, jer Hristos je uklonio starozavetni obredni sistem, kao i samo svestenstvo - i on sam zauzeo ulogu Prvosvestenika pred kovcegom zaveta u Svetinji nad Svetinjama na nebu.

Ljudi "svestenici" u novozavetnom periodu ne trebaju da obavljaju nikakvu obrednu praksu na zemlji, jer Hristos je taj koji obavlja Prvosvestenicku sluzbu na nebu - prilazuci zasluge svoje zrtve i prolivene krvi u korist svakoga koji poveruje u njega kao licnog spasitelja, i uz pomoc Bozju pocne da zivi po nacelima njegove reci u zajednici sa njim.

Ono sto je novozavetnim "svestenicima" ili propovednicima jedino dato u amanet da cine u novozavetnom periodu je to - da prenose jevandjeosku istinu ljudima, i da ih upoznaju sa nacelima Hristovog carstva, kako bi se ljudi priremili za njegov dolazak.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Nema to je kriterijum tvoj, crkve i nekih filozofa. Kriterijum pravopisa određuju lingvisti, a ne popovi. Kao što popovi hoće da kažu da je samo ćirilica srpsko pismo. Tako da ti je smješno da napadaš ono što je zvanično tačno. Da ti sada ne dajem i opširnije objašnjenje zašto je pravilno filozofija, filozof itd.
JA znam o cemu govorim ovde ne mozes da mlatis prasinu, tako da smo ovu diskusiju zavrsili.
Jevreji Boga zovu Hašem, dakle bukvalno znači IME. Šem je ime i znači karakter.
Ne pravi se razlika izmedju imena i naziva cak ni u Bibliji, neki pak govore da i nema razlike i da su samo pre pada imena odredjivala sustinu, ali meni je u to tesko da verujem, moje ime je covek kao i tvoje, a ostalo su nazivi.Nije pogresno reci da je JA SAM ONAJ KOJI JESAM IME, ali ovo ime ne odredjuje sustinu.
Postoji sigurno pojam ŠEM koji znači karakter tj. ime.
Moguce, nebitno karakter ne odredjuje sustinu to je cinjenica, ali ni Boziji akrakter nije odrediv.
neke starozavetne obicaje koje je Bog uspostavio,
On je psotovao sve SZ zapovesti i ceo zakon dok niko drugi nije.
ali jasno ukazivao na njihovu duhovnu sustinu a ne samo na formu,
O tome ja svo vreme govorim.
"ritualnog pranja, posta u odredjene dane, sta treba a sta ne treba raditi u Subotu - po tradiciji koju su sami izmislili i umetnuli u zapovest o Suboti stvorivsi od nje teret a ne blagoslov.."
Da ali tradicija je dom prihvacena i u 1. veku, ap. PAvle je postovao tradiciju i dokaz toga imamo u Delima, u Didahiju koji je stariji od nekih NZ knjiga govori da su fariseji postili utorkom i cetvrtkom i da zbog toga hriscani poste sredom i petkom.
umetnuli u zapovest o Suboti stvorivsi od nje teret a ne blagoslov.."
Naravno, ja znam adventiste koji sem na bogosluzenje ne ustaju iz kreveta citav dan pa ni tanjir jedan nece da operu, niti kuvaju itd.
Isusovom smrcu na krstu - on je ispunio obredni zakon koji je ukazivao na njega i njegovu zrtvu na krstu, sto znaci - da je sa Hristom ova celokupna Judejska starozavetna obredna praksa uklonjena, jer je pronasla ispunjenje u njemu.
On je sam rekao da je dosao da ISPUNI CITAV ZAKON, i ova recenica nije recena u kontekstu obrdnih zakona niti se na njih odnosila, nista nije ukinuto, ti pak egiras HRistove reci gde je On rekao da nije dosao da ukine vec ispuni, kad se nesto ispuni ono je drugacije, a ne ukinuto.
Ovo mozemo videti i u raspravi koju je apostol Pavle imao sa apostolom Petrom - gde mu je otvoreno ukazao na ovu gore cinjenicu - da Hriscanska crkva ne bi trebala da praktikuje nikakvu starozavetnu obrednu praksu, jer je ona Hristovom smrcu uklonjena.
Ne samo obrednu praksu vec citav zakon Mojsijev i to jasno pise u 15. glavi dela apostolskih, CITAV ZAKON MOJSIJEV, a ne samo obrede.
Ako tradicionalne crkve tvrde da one nastavljaju starozavetnu brednu praksu - iz ovoga se donosi zakljucak da je to potpuno pogresno, jer Hristos je uklonio starozavetni obredni sistem, kao i samo svestenstvo - i on sam zauzeo ulogu Prvosvestenika pred kovcegom zaveta u Svetinji nad Svetinjama na nebu.
Hristos je rekao da nije dosao da ukine zakon, a ti akzes da je ukinuo, o cemu mi razgovaramo?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
JA znam o cemu govorim ovde ne mozes da mlatis prasinu, tako da smo ovu diskusiju zavrsili.

Da si znao ne bi beveze lupio glupost da sam pogriješio.

Ne pravi se razlika izmedju imena i naziva cak ni u Bibliji, neki pak govore da i nema razlike i da su samo pre pada imena odredjivala sustinu, ali meni je u to tesko da verujem, moje ime je covek kao i tvoje, a ostalo su nazivi.Nije pogresno reci da je JA SAM ONAJ KOJI JESAM IME, ali ovo ime ne odredjuje sustinu.

Puno filozofiraš. Kako YHWH ne odeđuje suštinu, radi se o univerzalnom prezentu. to označava da je Bog bio, sada je i uvijek je. U svim vremenima. Vidiš da određuje suštinu da je Bog oduvijek, sada i zauvijek.

Moguce, nebitno karakter ne odredjuje sustinu to je cinjenica, ali ni Boziji akrakter nije odrediv.

Kako nije karakter suština. A šta je drugo nego karakter? Jeste i Božji odrediv. Bog je dobarr, milostiv, pun ljubavi, ali i oganj koji proždire. I još ima osobina.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Da si znao ne bi beveze lupio glupost da sam pogriješio.
Nisam rekao glupost i drzim do svog i dalje jer sam ono sto tvrdim i naucio od filologa.
Puno filozofiraš. Kako YHWH ne odeđuje suštinu, radi se o univerzalnom prezentu. to označava da je Bog bio, sada je i uvijek je. U svim vremenima. Vidiš da određuje suštinu da je Bog oduvijek, sada i zauvijek.
kako god, ja verujem da imena oznacavaju sustinu, a to ne oznacava sustinu.
Kako nije karakter suština. A šta je drugo nego karakter? Jeste i Božji odrediv. Bog je dobarr, milostiv, pun ljubavi, ali i oganj koji proždire. I još ima osobina.
Svojstva Bozija i Njegova sustina su dve razlicite stvari, On jeste ljubav, ali to je Njegovo svojstvo, a ne sustina.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Nisam rekao glupost i drzim do svog i dalje jer sam ono sto tvrdim i naucio od filologa.

Jesi kada si rekao da je ispravno filosofija. Ono što zvanično kaže pravopis SJ je tačno, jer su to radili najbolji stručnjaci i to je podržala nauka. Pa i moj prof. Filozofije kaže da je filSofija, a ne filoZofija. Izdanje pravopisa ima recenziju, stručnu provjeru. to što se neko tamo pojedinačno ne slaže nije dokaz da je ta osoba upravu pa makar i filolog. I Mitar Pešikan je filolog.

kako god, ja verujem da imena oznacavaju sustinu, a to ne oznacava sustinu.

Kako ne označava suštinu, to je jedna od glavnih odlika Boga da je izvan vremena.

Svojstva Bozija i Njegova sustina su dve razlicite stvari, On jeste ljubav, ali to je Njegovo svojstvo, a ne sustina.

A šta je onda suština? Ako to nije.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Не вреди ти убеђивати...испада да су владике, епископи и ђакони постављани чисто онако, без икакве службене потребе. Само да седе у црквама и да немају неку свештеничку дужност.

Poslednja izmena:
Natrag