Ljudi šta to činite?, poklonjenje moštima

Član
Učlanjen(a)
14.10.2009
Poruka
434
U citavom Starom zavetu Gospod se javljao kroz odredjene ljude, a ostali ljudi su im verovali, zasto ne bi i sada?

Zasto vam je toliko tesko da se pomirite sa tim da Ih je Bog proslavio i na nebu i na zemlji.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
U citavom Starom zavetu Gospod se javljao kroz odredjene ljude, a ostali ljudi su im verovali, zasto ne bi i sada?

Zasto vam je toliko tesko da se pomirite sa tim da Ih je Bog proslavio i na nebu i na zemlji.
Ti namerno izbegavas odgovor na moje pitanje ?
AJmo jos jednom pa da vidimo sta ce da se desi :) :

domicus je napisao(la):
Sve sam ja to lepo procitao sto si napisao ali i dalje mi ti ne dade dokaz gde u Bozijoj reci stoji da cini cuda preko upokojenih ?
Nadji mi to i lako cemo znati i videti koje u pravu u ovoj debati.

Molim te, daj odgovor :roll:

Član
Učlanjen(a)
18.05.2010
Poruka
376
Da li je klanjanje "svetim lekovitim mostima" idolopoklonistvo ? DA ili NE ?
Da li je Bog rekao da se telo nakon smrti VRACA u prah od cega je i stvoreno ? DA ili NE ?
Da li Bog kaze da covek nakon smrti nije svestan nicega oko sebe?

Mislim da uopšte nije bitno da li je, ili nije. Ako to klanjanje nekom pomaže, ako se neko čudo i dogodi ono se može i objasniti. Auto sugestija može biti veoma snažna i ako je to izraženo na dobro molitelja onda neka tako i bude. Krajnji rezultat je važan a to da li negde nešto drugačije piše uopšte nije bitno.

Ne mora Bog reći da se telo vraća u prah. To je jedan prirodan proces i svako je toga svestan. Bio vernik ili ne. Ostaje nejasno samo to, kako je to materijalno telo Isusa Hrista koje je stvoreno u utrobi Device Marije koja mu je i dala taj materijalizam, jednostavno nestalo.

Naravno da čovek posle smrti ne može biti svestan sebe. Za takvo saznanje opet nisu potrebne Božije reči. Materijalni deo komleksnog bića se pretvara u prah. Čovek prestaje da postoji kao takav. Sve posle toga je misterija i treba i prirodno je da bude misterija. Da je drugačije ne bi bilo dobro.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Mislim da uopšte nije bitno da li je, ili nije. Ako to klanjanje nekom pomaže, ako se neko čudo i dogodi ono se može i objasniti. Auto sugestija može biti veoma snažna i ako je to izraženo na dobro molitelja onda neka tako i bude. Krajnji rezultat je važan a to da li negde nešto drugačije piše uopšte nije bitno.
Veoma je bitno bazar.
Dato je od strane Tvorca sta je dobro i zdravo za coveka odnosno produktivno, sve sto je u suprotnosti sa tim je po logici stvari kontraproduktivno, nezdtavo, lose.
To je kao da ti kazu menjaj ulje i filet na autu na 50 000km a ti kazes, ma menjacu ih na 150 000km.
Ok, moze ali nije dobro. Ako tebi Bozija rec nije toliko bitna, ok. Postujem tvoj izbor.

bazar je napisao(la):
Ne mora Bog reći da se telo vraća u prah. To je jedan prirodan proces i svako je toga svestan. Bio vernik ili ne. Ostaje nejasno samo to, kako je to materijalno telo Isusa Hrista koje je stvoreno u utrobi Device Marije koja mu je i dala taj materijalizam, jednostavno nestalo.
Sve sto je receno, receno je s'razlogom. jedan od tih razloga je upravo ovaj oko kojeg kojeg vodimo debatu.
naravno da ti je nejasno kako je Isusovo telo vozneseno kad ti je nejasno da je Isus Bog i kad je "nejasno" KO i KAKO je stvorio coveka i sve oko njega.
(naravno da je jasno) Ko zeli da nadje odgovor, naci ce ga . " trazi i dace ti se" stoji u Bibliji.
Mislim da smo tu temu obradili u nekoliko navrata. Ima je na ovom delu foruma.

bazar je napisao(la):
Naravno da čovek posle smrti ne može biti svestan sebe. Za takvo saznanje opet nisu potrebne Božije reči. Materijalni deo komleksnog bića se pretvara u prah. Čovek prestaje da postoji kao takav. Sve posle toga je misterija i treba i prirodno je da bude misterija. Da je drugačije ne bi bilo dobro.
Ako spominjes svesnost ili nesvesnost nakon smrti onda moras da spomenes onaj drugi, duhovni aspekt a ne fizicko telo. Za svako saznanje su potrebne Bozije reci.
Ono sto ti smatras misterijom, mi postovaoci Boga i njegovih reci ne smatramo za misteriju.
Misterija je kad nemas ni jedan trag, ni jedno objasnjenje. Mi smo dobili objasnjenje od najkompetetnijeg za ta pitanja - od samog Tvorca yes3

PS: pitanje je teoloski koncipirano i postavljeno je s'razlogom da se uvidi da li je klanjanje neraspadivim telima upokojenih ljudi ispravno ili ne. Odnosno da li u Bozijim recima zapisanim u Bibliji, Tori, postoji deo koji bi obrazlozio i potvrdio da je sam fenomen njegovo delo.
Ja zastupam stranu koja tvrdi da to nije Bozije delo i da samim tim podpada pod "dela" onog drugog koji ZELI da bude Bog.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
18.05.2010
Poruka
376
Ja samo mislim domicus da čovek nije samo materijalno biće.
Bolje rečeno ali ne i potpuno je da kažemo da je čovek intelektualno, emocionalno, energetsko, duhovno svesno biće. Pod duhovno ne smatram samo povezanost sa Bogom.

Da malo pojasnim u tri tačke a na osnovu knjiga - Daniel Goleman, Emotional Intelligence i Danah Zohar & Ian Marshall SQ Spiritual Intelligence the Ultimate Intelligence

1.- Početkom dvadesetog veka naveliko se počelo govoriti o IQ*-u. Naša intelektualna ili racionalna inteligencija ono je što nam pomaže riješiti logičke i strateške probleme. Psiholozi su smislili testove za mjerenje i tako se počelo svrstavati ljude prema visini inteligencije, nazvanom koeficient inteligencije ili IQ, koji navodno označava njihove sposobnosti. Prema toj teoriji osoba je inteligentnija što ima veći IQ.

2.- Sredinom 1990-tih, Daniel Goleman je na osnovu istraživanja mnogih neuropsihijatara i psihologa koja pokazuju da je emocionalna inteligencija -ukratko EQ* - isto tako važna. EQ nas čini svjesnima vlastitih i tuđih osjećaja.Ona omogućava da se uživimo u probleme drugih, saosjećamo, da budemo motivisani da na odgovarajući način reagujemo na bol ili zadovoljstvo. Kako je Goleman istaknuo, EQ je preduslov za pravilno korištenje IQ-a. Ako su oštećeni oni dijelovi mozga kojima osjećamo, naše će razmišljanje biti manje izoštreno.

3.- Na kraju prošlog veka, cijeli niz najnovijih, za sada još nedovoljno obrađenih naučnih podataka ukazuje na to da postoji i treći »Q«. Potpuna slika ljudske inteligencije može se dobiti samo ako se uzme u obzir i duhovna inteligencija - ukratko SQ. Kad kažemo SQ, mislimo na onu inteligenciju kojom pristupamo problemu smisla i životnih vrijednosti, inteligenciju pomoću koje svoje postupke i svoj život stavljamo u širi, bogatiji, smisleni kontekst, inteligenciju kojom procjenjujemo je li određeni postupak ili životni put sadržajniji od drugoga. SQ je neophodna podloga za pravilno djelovanje kako IQ-a tako i EQ-a. On je naša temeljna inteligencija.

Možemo samo zaključiti da ništa nije jednostavno. Naša je dužnost da nas dogme ne sprečavaju u razvoju. Molitvom nikome neće izrasti nova ruka ili noga ali ako je nešto dobro onda ne možemo reći da je od Sotone. Nema logike. :)

Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Dajes mi kao kontra argument istrazivanje ateisticko i evolucionisticko koje govori o inteligenciji.
To nije ni u kakvoj vezi sa teoloskom debatom " da li je TO Bozije delo - ili je Sotonino nedelo"

Prvo moras da znas da nema procesa evolucije ( citaj napredka) vec samo degradacije. Ranije su ljudi bili jaci i pametniji.
IQ je uzet kao nesto da bi smo nesto izmerili. Svaki ozbiljan psiholog ce ti reci da ni jedan od tih testova ne mogu da odrede ljudsku visprenost,inteligenciju i da mu daju BROJ. Jednostavno ne mogu. ( mislim, ok... oni daju neke brojke koje se usled dodatnih provera uruse same u sebe :) )

Dalje, energije i percepcija ljudske energije,odnosno poistovecivanje nje sa ljudskom dusom je opet evolucionisticki pokusaj da ospore ono sto ne mogu, konkretno Boziju rec po tom pitanju. (opisivali smo to u ostalim delovima foruma koji govore o dusi i "besmrtnosti" duse, te se to tamo moze naci ili a tamo nastavimo na tu temu.)
Chakre, inkarnacije,reinkarnacije i ostale price mogu isto biti povezane sa temom o dusi i njenoj besmrtnosti i zato ne bi da je mesam u ovo konkretno pitanje.
Zaista mislim da je ovo pisanije trebamo nastaviti na nekom drugom Topic-u.

Ova tvoja zadnja misao je jedino vezana za samu temu pa cu je citirati :
bazar je napisao(la):
...ako je nešto dobro onda ne možemo reći da je od Sotone. Nema logike.
Ako ne poznajes kako nesto funkcionise ...ako neznas matricu po kojoj se stvari odvijaju, to ne znaci da nema logike.
To samo znaci da igrom slucaja nisu upoznat u zakonitosti po kojima se nesto radi.
Sotona pokusava da imitira Boga.
Pokusava da replicira njegova dela ALI sa potpuno drugim ciljem.
AKo je Boziji cilj stvaranje, Sotonin je destrukcija.

Znaci da bi covek nesto "progutao" mora mu se servirati po oprobanom receptu " red istine - red lazi " ... e tako laz prolazi. To je obmana.

Dacu ti primer mishomora :)

Da bi ga mis pojeo mora da ima dobrih stvari u njoj ? tako ? Naravno da je tako :)
Nadji kuci sastav misomora i videces da je pored ostalih slatkih i lepih, zdravih, hranjljivih stvari samo malaa doza stihnina u ukupnom sastavu potrebna da bi se mis otrovao i umro. (od 0,03 do 0,08 grama je smrtna doza)

Dakle, u dobro ti se upakuje malo loseg i kraj :)
Sad se razumemo ?:roll:

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
164
E al ste providni... Gluplja tema da gluplja ne moze biti... O cemu bre vi pricate? Kako poklonjenje mostima nije dobro? kako vas bre nije sramota da komentarisete bilo sta o drugoj veri, ekumanisti i satanisti? hvala Bogu sto mi je dao da se molim i poklanjam mostima, a ne djavolu kao neki odavde.
Trazim da se zakljuca tema jer nema svrhe sem da provocira istinske pravoslavce.

Član
Učlanjen(a)
01.06.2010
Poruka
309
Nije ovo nikakvo provociranje Pravoslavaca, ovde se samo kritikuju ''pravoslavci'' !

Evo jedan lep citat iz Biblije, gde Pavle lepo kaze da ni najverniji ljudi koje je nabrojao u poslanici Jevrejima jos uvek nisu primili obecanje o savrsenstvu:
''И сви су они због своје вере добили сведочанство да су Богу по вољи, али нису добили оно што им је било обећано, јер је Бог нама наменио нешто боље, да они не буду без нас учињени савршенима.'' (Jevrejima 11:39,40)
Dakle, svi podjednako cekaju dan kada ce Bog da vaskrsne mrtve!

Član
Učlanjen(a)
14.10.2009
Poruka
434
domicus dokazi su ti vec napisani, a i svuda su oko tebe. tebi ne vredi govoriti i sam Gospod da ti se javi i Kaze da gresis ti bi rekao sotona me izaziva. Prema tome ova rasprava je cista glupost i samo odrzava ovako glupe i provokativne teme, kao sto rece milos mimi. Mada sam ja navikao na vas, otkako sam dosao na ovaj forum ljudi poput tebe neprestano napadaju na pravoslavlje, otvaraju teme koje direktno upucuju pravoslavnim, a moderatori i urednici prelaze preko svega. Prazne duse pa nasli da napadaju one koji imaju ono nesto sto ih odrzava vekovima, verovatno napadate pod naredbom demona, pa mi vas je iz tog razloga samo zao... Svako dobro...

Natrag