Mire, znam da ti je nezgodno da komentarises izjave pravoslavnog istoricara.
Nije na mestu da ga proglasis nepostenim i da iznosi neistinu, a jos ti teze pada da priznas da nemas cime da odbranis svoje price.
Biblija ne zabranjuje umjetnost, ali Druga zapovest zabranjuje klanjanje i sluzenje bilo kome predmetu. Ti to dobro znas da je tako.
Ponovo trazim od tebe da pred svima kazes da li je Popovic izneo istinu ili nije:
“Ikona isprva nije bilo, jer su Judeji perhorescirali religiozne slike; ali malo po malo; po gde gde obzirom na evendjeosku slobodu dozvolise sebi upotrebljavanje, isprva samo simbolickih slika; te tako pocese upotrebljavati krst...
Naposletku je NEZNABOZACKA NAKLONSOT SLIKAMA SASVIM NADVLADALA Judejsko perhoresciranje slika...
Ali VECINA CRKVENIH UCITELJA NIJE ODOBRAVALA RELIGIJSKE SLIKE (IKONE) ni pri kraju ovog perijoda;
SINOD JE U LIBERISU (Liberis, Elvira) u Spaniji god. 306. ZABRANIO TAKVE SLIKE NA ZIDOVIMA CRKAVA, I NEKI CRKVENI UCITELJI medju njima i crkveni istorik Jevsevije (+ 340) mladji savremenik pomenutog sinoda, nazivaju ih direktno NEZNABOZACKIM OBICAJEM, za kojim Hriscani ne treba da se povode.”
Prof. Jevsevije Popovic, Opca crkvena istorija, kniga I str. 423.
Viodis Mire, tu ti je dato vreme pocetak 4. veka. Dato ti je cak i ime Jeusevije istoricar iz onoga vremna.
Shvatmo da ti je veoma nezgodno da komentarises ove istoriske izjave, jer su one same po sebi potpuino jasne, ali od tebe trazimo da kazes da li je Popovic izneo istinu ili zabludu?
Sve najbolje
Marko, sta hoces od mene?
Da kazem da je Popovic izneo neistinu?
Evo, jasno i glasno:
POPOVIC JE REKAO NEISTINU!!!
Jesi li sad zadovoljan?
A sto se tice ikona vec sam ti dokazao da su ikone tj. slike postojale na sinagogama u Hristovo vreme. I te slike su po stilu identicne nasima danas!
(eno ti slika gore).
Dakle mi preuzimamo jevrejski stil, umetnost i nacin bogosluzenja, kao sto je i Euzebije rekao, a cije ste vi reci izvrnuli!!!
Sto se tice 2. zapovesti u pitanju je pogresno tj. bukvalisticko tumacenje protestanata , isto kao i fariseji, vi se drzite slova!
Druga zapovest NIGDE NE ZABRANJUJE pravljenje likova nasega Boga, vec se to odnosi na gradnju likova "tudjih bogova".
Zapovest kaze: "nemoj imati DRUGIH BOGOVA UZA ME.. ne gradi sebi lika rezanoga ili kakve god slike OD ONOGA STO JE GORE NA NEBU.."!
To se odnosi na "tudje bogove" i predstave nebeskih stvari tudjih bogova, jer kad bi bilo suprotno, onda bi i sam Bog bio sebi kontradiktoran kad trazi od Mojsija da nacini "sve prema slici kako mu je pokazano..", odnosno da nacini "predstavu nebeskih stvari"! A to ukljucuje i kovceg zaveta, heruvime sa strane i na kovcegu tj. "Kipove", koje bi po vasem shvatanju bilo zabranjeno praviti..
Bog nije kontradiktoran sam sebi, da sa jedne strane zabrani, a sa druge strane sam to isto radi!
Znaci da je to dozvoljeno!
Niti bi Mojsije u pustinji "podigao zmiju" koja je "predslika Hrista", kad bi bilo zabranjeno praviti slike i predstave nasega Boga!
A vi onda kazete "jeste dozvoljeno u svrhe umetnosti" ali "nije u svrhe obozavanja"?
Pa izvini Marko, ali svi ovi predmeti i "slike nebeskih stvari" kao i "zmija"(koja je predstavljala Hrista) , koje je Mojsije podigao, su nacinjene u Bogosluzbene svrhe!
Vas obara i Pismo i Bog!
Kazes "nikako se ne smemo klanjati"?
Pa mi se klanjamo na isti nacin kao i Jevreji sa razumevanjem, da ta slika i kip "nije Bog'' vec "predstava nebeske realnosti". Tako su i Jevreji "gledali u zmiju" a posredno iskazivali veru u Hrista (Boga) preko tog predmeta.
Dakle, posredno obozavanje preko predmeta je dozvoljeno!
Tako i mi preko slike, posredno iskazujemo veru u Boga!
S obzirom da je sve ovo dokazivo biblijom, i istorijski, ti ne mozes tome prigovoriti ama bas nista! Jer su to isto radili i jevreji!
Sto se tice Euzebija Cezarejskog, jos jednom ponavljam -- covek nije tvrdio da je "crkva uvela paganizam", vec da je konstantin trazio da se uvedu "spoljni ukrasi" a onda je crkva umesto paganskih , "uvela jevrejske"!
Tekst kaze:
"da su hrišćani s pravom dali prednost jevrejstvu nad paganstvom i da Stari zavet predstavlja izvor za grčku filozofiju."
* Jos da napomenem da zavisi odakle citirate Euzebija, jer spisi o konstantinovom zivotu su u fragmentima (stil pisanja odudara od euzebijevog nacina pisanja) , a rec je o rekonstrukciji teksta, odnosno o "prepricavanju" Euzebijevog dela, koje je napisao neko u 5. veku, a pronadjeno je tek u doba reformacije 1544. , sto ozbiljno dovodi u pitanje autorstvo.. Pa ako odatle citirate, najverovatnije je rec o falsifikatu.
Molim lepo, sve ti je do sada oboreno!
A ti postavi jos izjava iz 1, 2 ili 3. veka, ako imas??? A nemoj mi ovde stalno ponavljati Popovica i njegove izmisljotine! Jer to sto sam rekao tebi, u lice bi rekao i njemu!