STA JE ZA TEBE DOKM? Mozes li mi navesti neke od dogmi u kloje tvoja Crkva veruje?
Marko, evo uzmi euharistiju i krstenje. To su obredi koje svi verujemo, a koji moraju imati tacno definisanu dogmu i "formu".
Nadji mi mesto u NZ gde je tacno opisano kako se to vrsi? Imas li dogmu u NZ ili nemas?
Ako nemas, zar stvarno mislis da je dozvoljeno nama da to obavljamo kako zelimo?
Mozemo li umesto hleba uzeti krofnu a umesto vina sok? (pa sto ne bi uzeli krofnu ako to nije precizirano?)
Postoji li obred pranja nogu tamo ili ne?
Da li je hleb kvasni ili beskvasni?
Zasto se vi sporite oko svega toga ako je to definisano u NZ?
Znaci da nije definisano!
Gde ti je opis krstenja i koje se reci tacno izgovaraju?
"U ime Oca Sina i Duha Svetoga" ne mora biti doslovno. Apostoli su mogli izgovarati "u ime Jehove, Isusa i Duha Svetoga" ili su govorili "u ime Isusa".
Nemas opis toga, nemas dogmu, i nemas tacne reci.
Da li se podranja u vodu ili se prska vodom (pustimo sad rec "baptizo", ta rec ne dokazuje postojanje dogme).
Medjutim, ti za svaki obred u SZ imas precizna uputstva.
Objasni nam zasto u NZ to nemas???
Cak ni dogmu o stanju mrtvih ti nemas u Novom Zavetu. Ona ne postoji ni u Starom Zavetu! Kad pitas jevreje sta veruju po tom pitanju oni ne znaju sta da odgovore.
Ja stvarno i ne znam odakle vama ta dogma?
Vi dogmu izvlacite povezujuci tekstove na silu, a to je samo po sebi dogaz da dogma tamo ne postoji!
Zna se sta je dogma i sta su pravila, sta su obredi. I jedni i drugi su uputstva u definisanoj formi napisana pretezno kod Mojsija. Jevrej je tacno znao koliko puta prska oltar, kakav oltar treba biti, od kog kamena, na kom mestu se nalazi itd.. Svestenik je znao koju kapu nosi, koje odelo i od kog materijala, kakvo je posudje u hramu, koje je velicine i gde stoji, koje zrtve prinosi i u koje vreme..
Ovo je sve tacno opisano i definisano sa pravilima zakonima i propisima plus zakonskim moralnim propisima.
Svega toga nema NZ, a ti mi objasni zasto?
Pozdrav.
S obzirom da osim Hrista Isusa i nje niko nije bio prisutan,
kako je sveti Jovan znao šta su razgovarali njih dvoje?
brat Toma
Pa Jovan je bio nadahnut Svetim Duhom, koji mu je otkrio sve sto on do tada nije znao.
Tako je i Mojsije pisao za sebe da je umro i da ga je Bog sahranio..
Ovi pisci su bili nadahnuti, i sve sto pisu za nas je Sveto Pismo. Nisu oni pisali sami od sebe nego ih je vodio Duh Sveti.
Ti tekstovi su za nas Sveti.
Ipak nije sve zapisano. Jovan svedoci da ima stvari koje nije pisao jer nisu mogle stati u tekst.
Zato i ta prica o samodovoljnosti Pisma ne stoji..
Apostoli nisu te tekstove pisali da bi nam pruzili dogmu, vec da potvrde postojecu pricu u narodu koja se prenosila usmeno.
Pisali su kao ocevici.
Luka pise nakon sto je "po redu sve ispitao". On pise "zivotopis" ili "zitije" Hrista a ne "dogmu". Kasnije je napisao i "Dela Apostolska". Pogresno je Novi Zavet smatrati "dogmom". Dogma crkve nije ni zapisana..
Zato i nastaje problem kada protestanti hoce da iz NZ izvlace dogmu. Posto dogme tamo nema, oni stalno moraju da "analiziraju tekst" ne bi li dokucili sta su to apostoli verovali.
Pravilnik se ne treba analizirati i dogma je uvek u takvoj formi pisana da je jasna.
Ovde to nije slucaj!
Posto dogme tamo nema a oni je nasilno pokusavaju izvuci, zato i imamo brojne sekte koje sve vicu "sola scriptura" a ucenje im je razlicito.