Brate Mire, dao si tako dobar komentar posle koga bih mogao samo da kazem AMIN!
Na prvi deo mog komentara kazes amin to znam
Stari zavet je temelj, u kome su iskustva ljudi onoga vremena, pozitivna i negativna, a to je da mozemo da uvidimo oboje, sta stize neverne i neposlusne a sta verne i posluzne. Tacno je da je u Starom zavetu i Zakon.
Vidi Marko, obojica znamo da su Jevreji delili Starozavetnu Bibliju na "pisma zakon i proroke".
Prema tome, to su odvojene knjige, a sve zajedno su se nazivale "Pisma" , sto je znacilo da su "nadahnute".
Medjutim, samo "Zakon" (Tora) je sadrzavala dogmu, obrede, pravila i uputstva. I ona je bila "temelj dogme"!
Novi zavet nije nesta novo i odvojeno od starog, on je nastavak onoga sto je zapisdano u Starom zavetu.
Novi zavet jeste nastavak Marko , ali nije "dogmatska knjiga", iako je "nadahnuta".
Isto kao sto ni Psalmi u Starom Zavetu nisu dogmatski i ne sluze da mi iz njih izvlacimo dogmatiku, ali jesu "nadahnuti" i jesu nastavak.
Tako je i sa Novim Zavetom, on jeste "nadahnut", ali "ne sadrzi dogmu", odnosno nije pisan da bi nam posluzio kao knjiga iz koje crpimo pravila.
To je sustina.
Kad ti pocnes da citas NZ da izvlacis neku dogmu, ti se suocavas sa problemom da pisac uopste ne govori detaljno o pravilima i formi obreda (na primer krstenje i euharistija nisu detaljno opisane) , vec ih pisac "usputno spominje", podrazumevajuci da je citalac sa tim pravilima vec prethodno upoznat.
Tako je, zato sto NZ ''nije dogmatska knjiga"!
Za razumevanje NZ je potrebno prethodno znanje!
A kada stvari postavimo tako, onda se postavlja pitanje, gde je zapisana dogmatika NZ crkve? Pa Marko ona se prenosila usmeno i o njoj se uci usmeno u crkvi a ne citanjem.
Usmeno se sve prenosilo, a apostoli su pisali kao ocevici da potvrde verodostojnost price, a ne kao zapisivaci dogme.
Zato ta prica "sola scriptura" (samo pismo) ne stoji.
A ti imas prava sebe ubedjivati kako ja nisam u pravu.
U starom zavetu su i prorocanstva, od kojih mnoga su se ispunjeni u Novom zavetu. Oba Zaveta su sacuvana do nasih dana za nase dobro i uvek su aktuelna. Poslanice jesu pisma koja su pisale staresine i slali od crkve do crkve, ali u njima nalaze se saveti u uputsdtva koja su globalna i korisna za sva vremena.
Da li tako i vi mislite ili malo drugacije?
Marko rekao sam da su ta pisma "nadahnuta" i mi mozemo iz njih da izvlacimo dogmu, ali problem je sto pisci u njima "samo usputno spominju dogmu". Pa ce nam biti veliki problem da to radimo, jer pojma nemamo o cemu oni tacno govore.
Zar ti ne vidis da se mi svo vreme bavimo "analizom teksta" zato sto NE ZNAMO DOGMU RANE CRKVE I NE ZNAMO O CEMU ONI PISU?
Zar ne mislis da bi sve trebalo da bude jasno i precizno napisano u NZ ako je to dogmatska knjiga? Zar ne bi trebalo da pise: "crkva veruje to i to tacka.. " ?
Ne pise tako Marko, jer to nije svrha te knjige. Dogmatika se ucila usmeno, i uci se i danas u crkvi. To nije zapisano.
Zato postoji ono sto se zove "crkveno predanje".
Onda po Miretu mi možemo činiti bilo šta po svojoj volji i ući u carstvo nebesko.
Ja to nisam ni rekao. Opet pises bezveze.
Ne znas nista, ja i Marko smo o ovome pricali privatno. Ja ne poricem da su pisci bili nadahnuti.
Ja poricem vasu tvrdnju da su evandjelja i poslanice pisane zato da bi nas obavestile o nekakvoj dogmi.
To nisu dogmatske knjige i nisu pisane da bi nam sluzile kao izvor dogmatike i ucenja.
Apostoli su pisali evandjelja kao ocevici, jer se usmena prica tokom vremena izmenila. U narodu su kruzile razne verzije jedne te iste price. Podigli su se razni ucitelji i apostoli koji su tvrdili da je njihovo evandjelje ono izvorno, da su se ovi u jerusalimu pokvarili i itd..
Da bi resili problem, apostoli su napisali evandjelja svaki svoje, potpisali ih i poslali crkvama. Oni su bili ocevici tih dogadjaja.
Tada su se u onim predelima gde su postojale razne verzije prica podigli lazni apostoli i tvrdili kako to nije istina, kako je njihovo evandjelje pravo a ovo lazno. Napali su apostole i pisali svako svoje evandjelje kako su od naroda culi, jer su sumnjali u autenticnost ovih.
Zato danas imamo tako mnogo raznih apokrifnih evandjelja.
Sto se tice poslanica, apostoli su ih pisali da bi resili dogmatske probleme u crkvi, a mi o tim problemima danas znamo vrlo malo. Mozemo samo da nagadjamo i zato i ne razumemo tacno o cemu oni pisu. Zato moramo da "analiziramo".
Poslanice ni evandjelja nisu pisane za nas danas, da mi iz njih izvlacimo dogmu. One se dogme samo usputno doticu i to je sve.
To sve dokazuje da DOGMA NIJE ZAPISANA!
A to samo po sebi govori protiv "sole scripture"!!!
Po Miretu ne važi ni moral, ni propoved na gori, ni uslovi koje je Isus izrekao Nikodimu "da se mora nanovo roditi" ni bilo šta drugo.
Naravno da vazi. Ali to nije pisano tebi da ti izvlacis dogmu iz tog izvestaja danas, vec ljudima onog vremena da bi se potvrdilo da je ono sto su culi istinito. Izvestaj se samo usput dotice i dogme, ali to nije dogmatska knjiga.
Da Evandjelja nisu pisana radi dogme, dokaz je npr. to sto ti ne mozes naci tacnu formu krstenja, opis kako se to radi, koje se reci izgovaraju ili kako se obavlja euharistija, da li se koristi kvasni ili beskvasni hleb, da li je vino grozdjani sok pravo vino, ili se prethodno jede ili ne i sl.. Ti nemas opis pravila niti opis obreda niti imas zapisanu formu! Takodje nemas zapisano sta je crkva verovala u pogledu mrtvih itd..
Nemas nista!
A razlog zasto nemas, je zato sto to nije dogmatska knjiga. I zato sto se ucenje prenosilo usmeno. A to je predanje.
Zato je takva vrsta religije najveća opasnost za jednog čoveka, jer propoveda "SAMO VERUJ I BIĆEŠ SPASEN" zanemarujući novozavetne kriterijume po kojima čovek može dobiti spasenje.
Lupas Laodikeja i pripisujes mi nesto sto nisam rekao. I tvoja adventisticka crkva ima svoje veruju oko 27 veruju, ima pravilnik za obrede i sve. Problem je sto u NZ taj pravilnik ne postoji! Postoji samo u Tori (Zakonu) za jevreje imas i pravila i formu i obrede i veruju. Dok Novi Zavet to nema. To je dokaz da se sve to usmeno prenosilo u crkvi i da nije svrha pisanja NZ dogma!!!
Na kraju krajeva, smatram da se danas vera kao pojam pogrešno tumači, i svodi na nivo pukih misli i praznog ispovedanja usnama, dok je srce iz koga treba da proističe posvećen život u Gospodu - tamo negde, ondosno i ne postoji.
Ma tebi smo svi neposveceni, cak i Marko ti neposvecen...
Kazi ti meni sta ti drugo radis osim sto pises na ovom forumu? Zar ne treba malo da se angazujes u toj sluzbi za Boga, i JS su bolji od tebe. Zaokret sad nece mesecima pisati ide u sluzbu. A Sta ti radis???