Upravu si Mire,
tesko je razumeti ljude, koji se zrtvuju za nesto sto nema nikakve cvrste osnove.
Zbog toga oni ne posecuju tudja bogosluzenja i ne citaju drugu literaturu osim Kukle strazare.
Imam dobrog prijatelja koji je JS. Jednom me je posetio, a ja sam upravo disktovao sa njegovom bracom na forumu. Uptao sam ga da li bi zeleo da odgovori na jedno pistnje JS. On je odgovorio da ti koji su na inernetu misu JS, nego oni koji su otpali od njih. On je tvrdiio da pravi JS nemaju mestsa na diskusijama o raznim religijama.
Zato sam je ja iznenadio da je toliko dugo ovde Ris sa nama.
I sta on kaze za izjavu njegovog staresine JS Dejvidu?
Pa Marko realno pravi Jehovini Svedoci ne pisu po forumima oni idu od kuce do kuce. Internet nije nacin koji oni podrzavaju, osim onima koji su invalidi pa ne mogu drugacije da svedoce, ali cak i njih vode u sluzbu od vrata do vrata, pa nema potrebe za internetom.
Znaci oni koji svedoce po forumima su ili invalidi ili ne postuju instrukcije Kule Strazare.
A ako ne postuju instrukcije, to nisu pravi vernici..
Dakle ne mozes takve nazivati pravim Svedocima, desava se i da psuju, cak govore pogrdno, a to ih odaje da nisu pravi vernici, vec mozda samo formalni.
Jehovini Svedoci koje ja poznajem, ne pisu po forumima, to su pravi iskreni vernici koji cak ni facebook nemaju..
Isti je slucaj i sa adventistima, primer je Tripo, on pise svakakve gluposti iz ponosa i sujete, koje veze nemaju sa adventistickom naukom, a ponasanje mu nije ni blizu adventistickom sto ga odaje..
Pravi vernici su ovde Jovan i Laodikeja (iako je njegovo ucenje opet nesto drugacije) , kao i ti licno.
Dakle ima izuzetaka na forumu, ali generalno na internetu je vise ljudi koji se kriju iza maske poboznosti, pa lece svoje frustracije, hrane sujetu, nego onih iskrenih. A takve treba izbegavati, i ne treba ih uzimati za ozbiljno.
Zaokret jeste iskren, ali on ne postuje instrukcije KS, on misli da je superiorniji od njih samih u odgovorima a to je generalno i problem svih koji ovde pisu - "ponos"!
Pozdrav brate.
Ma nije subota, Shabbat je sedmi dan. Dan Gospodnji. To što se taj dan u nekim jezicima naziva subota, sabato, je posebna priča. Jesu li Jevreji imali nazive za dane u sedmici? Koliko je meni poznato nisu, jer im je u celoj sedmici bi važan samo jedan dan, dan Gospodnji, dan Okupljanja i Odmora što u stvari SHABBAT i znači.
Tako je, sve se slazem sa tobom. Jevreji nisu imali nazive za dane kao mi, vec su dane obelezavali sa: "prvi , drugi, treci, itd.."
Nije pogrešno, jer mi slavimo sedmi dan, nedelja je za nas Shabbat. Prosto.
Ne nije bas tako.
Mi nedelju ne drzimo kao zamenu za subotu, vec zato sto je tog dana Hristos vaskrsao.
Tacno je da su neki radi lakseg prelaza nedelji pripisali svojstva sabata, pa su je postavili za sedmi dan. Ali generalno crkva ne slavi nedelju kao zamenu, jer ona to nije.
Apostolska i Katolička (saborna), sve ostalo su produkti onog na kome je trostruka anatema, Lutera.
Pa taj njihov Luter kog zovu svecem je vikao da treba ubijati katolike.
Evo sta je izjavio, citiram:
"Kada bih imao sve franjevce u jednoj kuci ja bi ju zapalio! U pakao s njima!"
Toliko o "miroljubivim protestantima"!
Pa kako uopste "protestant" moze biti miroljubiv kad poziva na pobunu?
Bunili su se, ne samo protiv Pape, vec protiv drzave, pa pozivali na nametanje protestantizma macem (licno Luter), trazili su da drzava stane na njihovu stranu protiv Pape, sto su na kraju i uspeli. A kad su se domogli vlasti, pozivali su na proterivanje i kaznjavanje katolika jevreja i anabaptista..
Sve pise u istoriji.
I onda je Papa kriv, sto je pozivao takve da se pokaju, pa kad nisu hteli, prepustio ih je drzavnim organima protiv kojih su se i bunili.
Pa sta je trebalo Papa da spasava nepokajane pobunjenike koji mu proteruju narod i svestenike?