Jovan 1,18-Da li smo videli Boga ili ne?

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ne, ono što se klasično smatra Trojstvom.

Ooo, :oops: što je to klasično Trojstvo? Al' nema veze. Razumijem, ne vjeruješ u Boga Oca i Sina I Duha Svetoga.

"Ljubljeni, sad smo djeca Božja i još se ne očitova što ćemo biti. Znamo: kad se očituje, bit ćemo njemu slični, jer vidjet ćemo ga kao što jest."
A to znači vidjet ćemo ga kao Presveto Trojstvo.

"Boga nitko nikada nije vidio
, ali ako volimo jedni druge, Bog živi u nama i njegova je ljubav u nama potpuna.
Da mi živimo u njemu i on u nama, znamo po tomu što nam je dao od svojega Duha.
Osim toga, vidjeli smo vlastitim očima i sada svjedočimo da je Otac poslao svojega Sina da bude Spasitelj svijeta. Tko priznaje da je Isus Božji Sin, Bog živi u njemu i on živi u Bogu." (1 Iv, 4, 12)

I opet Presveto Trojstvo.

Ova negativna fraza Da " Boga nitko nikada nije vidio" upravo u Ivanu zadobiva najradosniji prizvuk:
Isus, Božji Sin nam je donio istinsku objavu Boga jer ga je On jedini vidio i jedno je s Njim.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
I opet Presveto Trojstvo.

Ova negativna fraza Da " Boga nitko nikada nije vidio" upravo u Ivanu zadobiva najradosniji prizvuk:
Isus, Božji Sin nam je donio istinsku objavu Boga jer ga je On jedini vidio i jedno je s Njim.

"Objavu", samo ja koji način? Svojim primerom i životom. Na taj način, ni ja koji drugi.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Vidi, to možeš sa svojom decom tako da pričaš...a ni u šali nemoj tako pričati sa sagovrnikom. Budi ozbiljan..molim te. Ne pravi cirkus od diskusije.

A ti možeš majmune praviti od svetog Ivana i Isusa.

Onda od Isusa praviš lažova i laprdana. Isus kaže: Tko je vidio mene, vidio je i Oca. Je li, po tebi, Isus ovdje lagao? Ako kažeš da nije, onda je Isus Bog, a ako kažeš da je Isus lagao, ja ću ti "uši zavezati na vrh glave".

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
A ti možeš majmune praviti od svetog Ivana i Isusa.

Onda od Isusa praviš lažova i laprdana. Isus kaže: Tko je vidio mene, vidio je i Oca. Je li, po tebi, Isus ovdje lagao? Ako kažeš da nije, onda je Isus Bog, a ako kažeš da je Isus lagao, ja ću ti "uši zavezati na vrh glave".

Ja rekoh...ima gde se šta kaže, i kako se razgovara. Tako da "čupanje ušiju" nije prikladno.

O nekom laganju ti stalno pričaš. Ja ne.

Jovan lepo kaže da nije Boga video. Šta ćemo sa time?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ooo, :oops: što je to klasično Trojstvo? Al' nema veze. Razumijem, ne vjeruješ u Boga Oca i Sina I Duha Svetoga.

Upravo tako. Za Jovana je YHWH monada, kao što je to i muhamedanski al-lah.

Pokušao sam u ranijem postu, na analogiji s ljudskim mozgom objasnim Trojstvo, ali kao što vidimo, Jovan ne može da prihvati Boga koji je jedno biće a tri ipostasa - lica - osobe.

Šta je koren toga Jovanovog "verovanja"?

Materijalizam.

Uostalom, oni, Mileriti tako i tretiraju čoveka. Čovek je duša, te kada čovek umre, duša prestaje da postoji.

Shodno tome, ako je čovek Imago Dei, onda je Bog šta?

Imago Humani.

Ako se tako postave stvari, onda i ne čudi nemogućnost shvatanja Trojstva, tačnije odbacivanje Trojstva.

Ponavljam materijalizam i nakaradno shvatanje Svetog Pisma je u pitanju.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Boga nitko nikada nije vidio, ali ako volimo jedni druge, Bog živi u nama i njegova je ljubav u nama potpuna.

Kao što vidiš..ako imamo ljubav, Bog(njegov karkater) živi u nama. Da li smo i mi bogo-čovek kada u nama živi Bog? Naravno da ne. Jer mi ne primamo Boga-Njegovu prirodu u nas već Njegov karakter. Tako mi nismo bogo-čovek već samo čovek koji odiše Božanskim karakterom. Tako je Isus..objavio Oca.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Imamo "Boga"(koga niko nije video) i imamo Sina(koji je viđen).

Imamo Boga koji je viđen u Sinu. Amen! :)
Jesi se naradio/napisao danas? I meni je bila radna subota, ali ja nisam adventiskinja.
Šteta što si utrošio toliko vremena protiv Isusa, Sina Božjega...kad jednog dana staneš pred Njega, udarit ćeš glavom i shvatiti da se Bog ne da izrugivati. Ali ako to radiš iz neznanja, nek ti Gospodin Isus bude milostiv.
U svakom slučaju, ta poimanja Boga iz židovstva i islama, nisu spojive s kršćanstvom.
Vjerujemo u jednog Boga, ali, ali...
K tomu, još protestant i slobodni mislilac.., teško da će se stvari moći posložiti u tvojoj glavi. Od tolike zbrke, nećeš znati tko si ni što si. To je moj dojam, naravno, a ti ćeš sam odlučiti kako misliš da je dobro.

Kao što vidiš..ako imamo ljubav, Bog(njegov karkater) živi u nama. Da li smo i mi bogo-čovek kada u nama živi Bog? Naravno da ne. Jer mi ne primamo Boga-Njegovu prirodu u nas već Njegov karakter. Tako mi nismo bogo-čovek već samo čovek koji odiše Božanskim karakterom. Tako je Isus..objavio Oca.

Nipošto nije tako. Božji karaketer mi je stran pojam, katolici ne običavaju tako govoriti.
Ako imamo Božju ljubav, onda imamo Božji život u sebi, jer je Bog po svojoj biti Ljubav. ( Da li uopće to vjeruješ ili Jahve nije bio ljubav?)
Nismo polu-bogovi, samo smo ljudi koji po krštenju postaju djeca Božja i sjeme božanskog života koje trebamo razvijeti da bi uzraslo do punine Kristove. Bog nas je stvorio na svoju sliku, pa prema tome mi se po Njegovoj milosti preobražavamo odnosno pobožanstvenjujemo.
"Budite sveti jer sam ja svet",
tako nam je rekao, a Bog od nas ne traži nemoguće stvari.
Isus je nešto sasvim drugo. Ima dvije naravi, božansku i ljudsku i mi Ga možemo nasljedovati
u svemu što je činio na zemlji, kojom je prošao čineći dobro. Ne možemo činiti čudesa kao On ni uskrišavati mrtve, ni zapovjedati prirodnim silama. On je rekao da ćemo činiti i veća djela nego On, i sveci su činili čudesa i mučenici su prolijevali svoju krv za Njega, i vjernici su ustrajali u vjeri i molitvi. No mi smo posinjeni, a On je Prvorođenac.

Dakle, Boga (u svoj Njegovoj slavi i svemoći) nitko nije vidio, osim Isusa koji nam Ga svojim utjelovljenjem obznanio. I nema više. Zapravo, zašto bi nas kršćane trebalo zanimati što neki protestanti lupetaju?
Jedan pentekostalac izvali da su oni jedini direktni nasljednici darova Duha na Pedesetnici, adventisti valjaju svoje priče o izabranju, jehovci o stvaranju Isusove duhovne osobe. Svatko ima neku svoju priču i teoriju, a Istina je samo jedna. Krist je ustanovio svoju Crkvu, a vi ste izvan nje.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pitanje u naslovu teme - Jovan 1,18-Da li smo videli Boga ili ne? - postavljeno je u drskosti, ali je odgovor jasan, nedvosmisleno i potpun.

Iv 14,9: Nato će mu Isus: "Filipe, toliko sam vremena s vama i još me ne poznaš?" "Tko je vidio mene, vidio je i Oca.

Dodavati ovome, vagati i nijekati ove riječi koje je izrekao sam Bog, jeste hula na Duha Svetoga.

Natrag